Ýnönü Üniversitesinden:
ÝNÖNÜ ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Ýnönü Üniversitesi lisansüstü eðitim-öðretiminin esaslarýný düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; lisansüstü eðitim-öðretim, tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarý ile bunlarýn gerektirdiði eðitim, bilimsel araþtýrma ve uygulama faaliyetlerine iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) AKTS: Avrupa
kredi transfer sistemini,
b) ALES: Yükseköðretim Kurulu Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezince yapýlan akademik personel ve lisansüstü eðitimi giriþ sýnavýný,
c) Ana
Bilim/Ana Sanat Dalý: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde enstitüler için tanýmlanan ana bilim/ana sanat dalýný,
ç) Ana Bilim/Ana Sanat Dalý Baþkaný: Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 5 inci maddesinde belirtilen ana bilim/ana
sanat dalý baþkanýný,
d) Bilim/Sanat
Dalý: Ana bilim/ana
sanat dalý içinde eðitim-öðretim, araþtýrma ve uygulama yapan bir birimi,
e) Bilim/Sanat
Dalý Baþkaný: Ana bilim/ana sanat dalý içinde eðitim-öðretim, araþtýrma ve uygulama yapan birimin baþkanýný,
f) Danýþman: Öðrenciye akademik çalýþmalarda rehberlik yapmak üzere görevlendirilen öðretim üyesini veya doktoralý öðretim görevlisini,
g) DUS: Diþ hekimliðinde uzmanlýk eðitimi giriþ sýnavýný,
ð) Enstitü: Fen bilimleri, saðlýk bilimleri, sosyal bilimler ve eðitim bilimleri enstitülerini,
h) Enstitü Kurulu: Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 3 üncü maddesi uyarýnca oluþturulan kurulu,
ý) Enstitü Yönetim Kurulu: Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliðinin 3 üncü maddesi uyarýnca müdür baþkanlýðýnda, müdür yardýmcýlarý ve müdürce gösterilecek altý aday arasýndan ilgili enstitü kurulunca üç yýl için seçilecek üç öðretim üyesinden oluþan kurulu,
i) Eþ deðer Yabancý Dil Sýnavlarý: Üniversitelerarasý Kurulca, YDS veya ÜDS’ye eþ deðer kabul edilen sýnavlarý,
j) Müdür: Ýlgili enstitü müdürünü,
k) Ortak Lisansüstü Eðitim Programý: Yurt içi ve yurt dýþýndaki diðer yükseköðretim kurumlarý ile ortak yürütülen lisansüstü eðitim programlarýný,
l) Öðrenci: Lisansüstü eðitim-öðretim için kayýt yaptýrmýþ olan yüksek lisans ve doktora öðrencisini,
m) Program:
Enstitü ana bilim/ana
sanat dallarýnda yürütülen lisansüstü eðitim-öðretimi,
n) Rektör: Üniversite Rektörünü,
o) Senato: Üniversite Senatosunu,
ö) TUS: Týpta Uzmanlýk Sýnavýný,
p) Üniversite: Ýnönü Üniversitesini,
r) YDS veya ÜDS: Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýný veya Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,
s) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Eðitim-Öðretim Dönemleri, Lisansüstü Programýn Açýlmasý,
Baþvuru ve Kabule Ýliþkin Esaslar
Eðitim-öðretim dönemleri
MADDE 5 – (1) Eðitim-öðretim programlarý yarýyýl esasýna göre düzenlenir. Güz ve bahar yarýyýllarýna ek olarak Senato kararý ile yaz dönemi programý da açýlabilir. Eðitim-öðretime baþlama ve bitirme tarihleri Üniversitenin akademik takvimiyle belirlenir.
Lisansüstü
programlarýn açýlmasý
MADDE 6 – (1)
Lisansüstü programlar enstitüye baðlý ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn görüþü, enstitü kurulunun önerisi ve Senatonun kararý üzerine Yükseköðretim Kurulunun kararý ile açýlýr.
(2) Ayný usule tabi olmak kaydýyla yurt içi ve/veya yurt dýþýndaki üniversitelerle ortak lisansüstü programlar açýlabilir.
Adaylarda aranan koþullar ve deðerlendirme
MADDE 7 – (1) Yüksek lisans programlarýna baþvurularda adaylarda aranacak koþullar ve deðerlendirmeye iliþkin esaslar þunlardýr:
a) Resim ve müzik gibi güzel sanat alanlarý dýþýndaki alanlarda yüksek lisans programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek bir lisans diplomasýna sahip olmalarý, baþvurduklarý programýn puan türünden en az 55 ALES puanýna veya YÖK tarafýndan ALES ile eþ deðerliði kabul edilen ulusal veya uluslararasý sýnavlar için belirlenen standart puana sahip olmalarý gerekir. Ayrýca YDS veya ÜDS’den en az 40 puan almýþ veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirtilen standart puana sahip olmalarý zorunludur. Yüksek lisans baþvurusu kabul edilen adaylarýn kayýtlarýnýn yapýlabilmesi için ALES puanýnýn % 60'ý, yabancý dil puanýnýn % 30'u ile lisans not ortalamasýnýn % 10'unun toplamýna göre adaylarýn sýralamasý yapýlýr. Eþitlik durumunda ALES+yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
b) Beden eðitimi ve spor ile ilgili alanlarda yüksek lisans programlarýna baþvuran adaylarýn, kendi dallarýndaki baþarý deðerlendirmesi sayýsal, sözel veya eþit aðýrlýk puan türlerinin birinden ALES puanýnýn %50’si, yabancý dil puanýnýn % 15’i, lisans not ortalamasýnýn %15’i ile mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnav notunun % 20’sinin toplamýna göre adaylar sýralanýr. Ancak programa baþvuran adaylarýn baþarýlý olarak deðerlendirilebilmesi için mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnav notunun en az 50/100 olma þartý aranýr. Eþitlik durumunda ALES+yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
c) Güzel sanatlar ve tasarým fakültesi ve konservatuvar bünyesinde yüksek lisans programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek bir lisans diplomasýna, belirli bir taban puan aranmadan YDS, ÜDS veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen ulusal veya uluslararasý yabancý dil sýnavlarýndan birine girmiþ olup herhangi bir puana sahip olmalarý gerekir. Bu þartlarý taþýyanlarýn ilgili ana bilim/ana sanat dalý tarafýndan yapýlacak olan mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnavýna girmeleri zorunludur.
ç) Güzel sanatlar ve tasarým fakültesi ve konservatuvar bünyesinde yüksek lisans programlarýna baþvurusu kabul edilen adaylarýn sýralamasý; yabancý dil puanýnýn %20’si, lisans not ortalamasýnýn %30’u, mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnavý puanýnýn %50’sinin toplamýna göre yapýlýr. Toplam puaný 50’den düþük olanýn kaydý yapýlmaz. Eþitlik durumunda yabancý dil puaný yüksek olanlara öncelik verilir.
(2) Doktora
programlarýna baþvurularda adaylarda aranacak koþullar ve deðerlendirmeye iliþkin esaslar þunlardýr:
a) Doktora
programýna baþvurabilmek için adaylarýn; eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek yüksek lisans diplomasýna sahip olmalarý, baþvurduklarý programýn puan türünden en az 60 ALES puaný veya YÖK tarafýndan ALES ile eþ deðerliði kabul edilen ulusal veya uluslararasý sýnavlar için belirlenen standart puana sahip olmalarý, ayrýca YDS veya ÜDS’den en az 55 puan almýþ olmalarý veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirlenen standart puana sahip olmalarý gerekir. Yabancý uyruklu öðrenciler için ana dilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca dillerinin birinden ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþ deðer bir puan alýnmasý zorunludur.
b) Doktora
programýna baþvurusu kabul edilen yüksek lisans derecesine sahip adaylarýn kayýtlarýnýn yapýlabilmesi için ALES puanýnýn % 60'ý, yabancý dil puanýnýn % 30'u ile hazýrlýk sýnýflarý hariç en az beþ yýllýk öðrenim görenlerin mezuniyet not ortalamasýnýn % 10’u, diðer yüksek lisans derecesine sahip adaylarýn ise lisans not ortalamasý ile yüksek lisans not ortalamasýnýn toplamýnýn yarýsýnýn % 10'u toplanarak bu toplamýn en az 60 olmasý koþuluyla adaylar sýralanýr. Eþitlik durumunda ALES+ yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
c) Eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek lisans diplomasýna sahip adaylarýn doktora programýna doðrudan baþvurabilmeleri için en az 80 ALES puanýna veya YÖK tarafýndan ALES ile eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý sýnavlar için belirlenen standart puana sahip olmalarý, YDS veya ÜDS puanlarýnýn en az 65 olmasý veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirtilen standart puana sahip olmalarý, ayrýca lisans not ortalamalarýnýn 100 üzerinden en az 85 olmasý veya lisans mezuniyet not ortalamasý 100 üzerinden en az 75 olmak kaydýyla lisans programýndan mezun olduklarý yýl ilk % 5’e girmiþ olmalarý gerekir. Lisans derecesi ile baþvurusu kabul edilen adaylarýn kayýtlarýnýn yapýlabilmesi için ALES puanýnýn % 60'ý, yabancý dil puanýnýn % 30'u ile hazýrlýk sýnýflarý hariç mezuniyet not ortalamasýnýn % 10'u toplanarak adaylar sýralanýr. Eþitlik durumunda ALES+ yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
ç) Saðlýk bilimlerinde doktora programlarýna baþvurabilecek adaylardan týp fakülteleri mezunlarýnýn týpta uzmanlýk sýnavý temel týp bilimleri puanýnýn 0,7 ile klinik týp bilimleri puanýnýn ise 0,3 ile çarpýlarak toplanmasý sonucu elde edilen TUS temel týp puanýnýn en az 50 olmasý veya en az 60 sayýsal ALES puanýna sahip olmalarý ve ayrýca YDS veya ÜDS puanlarýnýn en az 55 olmasý veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirtilen standart puana sahip olmalarý gerekir.
d) Saðlýk bilimlerinde doktora programlarýna baþvurabilecek adaylardan diþ hekimliði fakülteleri mezunlarýnýn; diþ hekimliðinde uzmanlýk eðitimi giriþ sýnavý (DUS) temel bilimleri puaný ile klinik bilimler puanlarýnýn 0,5 ile çarpýlarak toplanmasý ile elde edilen DUS temel puanýnýn en az 50 olmasý veya en az 60 sayýsal ALES puanýna sahip olmalarý ve ayrýca YDS veya ÜDS puanlarýnýn en az 55 olmasý veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirtilen standart puana sahip olmalarý gerekir.
e) Doktora programýna doðrudan baþvuru hakký bulunan týp fakültesi mezunu olmayan adaylarýn ise, en az 60 sayýsal ALES puanýna veya YÖK tarafýndan ALES ile eþ deðerliði kabul edilen ulusal veya uluslararasý sýnavlar için belirlenen standart puana sahip olmalarý, ayrýca YDS veya ÜDS'den en az 55 puan almýþ olmalarý veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen uluslararasý yabancý dil sýnavlarý için belirtilen standart puana sahip olmalarý gerekir. Saðlýk bilimlerinde doktora programlarýna baþvuran adaylarýn kayýtlarýnýn yapýlabilmesi için TUS veya DUS temel puanýnýn veya ALES puanýnýn % 60'ý, yabancý dil puanýnýn % 30'u ile mezuniyet not ortalamasýnýn % l0'unun toplamýnýn en az 60 olmasý koþuluyla adaylar sýralanýr. Eþitlik durumunda TUS veya DUS temel puaný ile yabancý dil veya ALES ile yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
f) Beden eðitimi ve spor ile ilgili alanlarda doktora
programlarýna baþvuran adaylarýn, kendi dallarýndaki baþarý deðerlendirilmesinde; sayýsal, sözel veya eþit aðýrlýk puan türlerinin birinden ALES puanýnýn %50’si, yabancý dil puanýnýn %15'i, lisans not ortalamasý ile yüksek lisans not ortalamasý toplamýnýn yarýsýnýn %15'i ve mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnav notunun %20’sinin toplamýna göre adaylar sýralanýr. Ancak programa baþvuran adaylarýn baþarýlý sayýlabilmeleri için mesleki birikim ölçme ve deðerlendirme sýnav notunun en az 50/100 olma þartý aranýr. Eþitlik durumunda ALES + yabancý dil puaný toplamý yüksek olanlara öncelik verilir.
g) Güzel sanatlar ve tasarým fakültesi ve konservatuvar bünyesinde doktora programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn, eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek bir lisans ve yüksek lisans diplomasýna sahip olmalarý, YDS veya ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen sýnavlardan en az 55 veya bu puanýn eþ deðeri bir puan almýþ olmalarý; ayrýca doktora programýna baþvurusu kabul edilen adaylarýn ilgili ana bilim/ana sanat dalý tarafýndan yapýlacak olan mesleki birikimi ölçme ve deðerlendirme sýnavýna girmiþ olmalarý gerekir. Baþvurusu kabul edilen adaylarýn sýralamasý; yabancý dil puanýnýn %20'si, lisans not ortalamasý ile yüksek lisans not ortalamasý toplamýnýn yarýsýnýn %30'u ve mesleki birikimi ölçme ve deðerlendirme sýnavý puanýnýn %50’sinin toplamýna göre yapýlýr. Toplam puaný 60’tan düþük olanýn kaydý yapýlmaz. Eþitlik durumunda yabancý dil puanlarý yüksek olana öncelik verilir.
ð) Sanatta yeterlik çalýþmasýna baþvurabilmek için adaylarýn, eðitim dalý yönünden ilgili ana sanat dalýnca uygun görülecek bir lisans ve yüksek lisans diplomasýna sahip olmalarý ve güzel sanatlar ve tasarým fakültesi ve konservatuvar haricinde ALES’in sözel bölümünden en az 55, lisans diplomasýyla doðrudan baþvuranlar için en az 70 standart puana sahip olmalarý, YDS veya ÜDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurul tarafýndan eþ deðerliði kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþ deðer puan almýþ olmalarý, yabancý uyruklu öðrencilerin anadilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca veya Almanca dillerinin birinden ayný düzeyde puan almýþ olmalarý, ayrýca adaylarýn ilgili ana sanat dalý tarafýndan yapýlacak olan mesleki birikimi ölçme ve deðerlendirme sýnavýna girmiþ olmalarý gerekir. Baþvurusu kabul edilen adaylarýn sýralamasý; yabancý dil puanýnýn %20’si, lisans not ortalamasý ile yüksek lisans not ortalamasý toplamýnýn yarýsýnýn %30’u ve mesleki birikimi ölçme ve deðerlendirme sýnavý puanýnýn %50’sinin toplamýna göre yapýlýr. Eþitlik durumunda yabancý dil puaný yüksek olana öncelik verilir.
h) Ortaöðretim alan öðretmenliði ve eðitim bilimlerinin çeþitli alanlarýnda özellikle uygulayýcýlara yönelik olmak üzere açýlacak tezsiz yüksek lisans programlarý için yükseköðretim üst kuruluþlarýnýn kararlarý ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato kararýyla özel þartlar belirlenebilir. Bu çerçevede yapýlacak mülakat/yetenek/portfolyo incelemesi sýnavlarý, ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulunca seçilen üç asýl, iki yedek üyeden oluþan sýnav komisyonu tarafýndan yapýlýr. Sýnav komisyonu, deðerlendirme sonucunu ayný gün ilgili enstitü müdürlüðüne bildirir.
ý) Lisansüstü programlara kayýt yaptýrmaya hak kazanan adaylar, ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile kesinleþir ve ilan edilir.
i) Saðlýk, fen, eðitim ve sosyal bilimlere ait yüksek lisans ve doktora programlarýnda ilgili ana bilim dalý kurulunun talebi halinde, diþ hekimliði programlarýnda ise zorunlu olarak, yukarýda belirtilen ALES, ÜDS, mezuniyet notuna ilaveten öðrencilerin deðerlendirilmelerinde yazýlý, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik, uygulama sýnavlarýndan biri veya birkaçý yapýlabilir. Bu sýnavlardan hangisinin/hangilerinin dikkate alýnacaðý, sýnav tarihleri, jürilerin tespiti ve deðerlendirme ile ilgili iþlemler ana bilim dalý baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Bu durumda ALES %50 + ÜDS %15 + Mezuniyet notu %15 + sýnav notu %20 toplamýna göre adaylarýn sýralamasý yapýlýr. Toplam puaný 65’ten düþük olanýn kaydý yapýlmaz. Eþitlik durumunda sýnav notu yüksek olana öncelik verilir.
j) Ortak lisansüstü eðitim programý yürütülen ana bilim/ana sanat dallarýnda, enstitülerin öðrenci kabul koþullarýnda farklýlýk olmasý durumunda öðrenci baþvuru koþullarý, ilgili ana bilim/ana sanat dallarýnýn önerisi alýndýktan sonra enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenir.
k) Ýlgili enstitüye kayýt yaptýrmýþ olan lisansüstü öðrenciler, eðitim yarýyýlý baþýnda enstitü müdürlüðüne müracaat etmeleri halinde, 1 yýl süreyle yabancý diller yüksekokulunda Ýngilizce dil hazýrlýk eðitimi alabilirler. Bu süre, lisansüstü eðitim süresine dâhil edilmez.
l) Yabancý uyruklu adaylarla yurt dýþýnda ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaþý adaylarýn lisansüstü programlara kabullerinde, ALES veya uluslararasý düzeyde eþ deðer kabul gören bir sýnav puanýnýn yaný sýra gerekli görülmesi halinde, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ve mülakat sonucu da deðerlendirilebilir. Bu deðerlendirmeye iliþkin hususlar ile baþvuru için adaylarýn saðlamasý gereken diðer belgeler, ALES veya uluslararasý düzeyde eþ deðer kabul gören bir sýnav puanýnýn % 50'den az olmamak koþuluyla ne kadar aðýrlýkla deðerlendirmeye alýnacaðý ve yüksek lisans veya doktora giriþ baþarý notunun alt sýnýrýnýn ne olacaðý ilgili enstitü yönetim kurulunun önerisi ve Üniversite Senatosunun onayý ile belirlenir. Üniversite Senatosunun kararý ile, yalnýzca ALES veya uluslararasý düzeyde eþ deðer kabul gören bir sýnav puaný ile de öðrenci kabul edilebilir. Kontenjanlar en baþarýlý adaylardan baþlanarak doldurulur. Sonuçlar ilgili enstitü tarafýndan ilan edilir. Gerekli görülen hallerde bunlarýn bilim seviyelerinin tespiti için sýnav yapýlabilir.
(3) Bilimsel
hazýrlýk programlarýna baþvurularda adaylarda aranacak koþullar ve deðerlendirmeye iliþkin esaslar þunlardýr:
a) Lisans
derecesini baþvurduklarý ve kabul edildikleri yüksek lisans veya doktora programýndan farklý alanlarda almýþ olan adaylar için baþvurduklarý programýn niteliði açýsýndan bütünlük saðlamak ve eðitim-öðretim eksikliklerini gidermek amacýyla ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile bilimsel hazýrlýk programý açýlabilir.
b) Bilimsel hazýrlýk programý toplam altý ders ve 18 krediyi geçemez. Açýlacak hazýrlýk programý, ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan adaylarýn lisans ve/veya lisansüstü baþarý düzeyleri ile izledikleri lisans ve/veya lisansüstü programlarýn yapýsý deðerlendirilerek belirlenir ve enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir.
c) Bilimsel hazýrlýk programýnýn normal süresi iki yarýyýldýr. Baþarýsýz olunan dersler, tekrar edilir. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programý sürelerine dâhil edilmez.
ç) Bilimsel hazýrlýk programýna kabul edilen bir yüksek lisans öðrencisinin ders programý, lisans seviyesindeki derslerden; doktora öðrencisinin ders programý ise lisans/yüksek lisans seviyesindeki derslerden oluþur. Lisans derecesi ile doktora programýna kabul edilen öðrencilerin ders programý, lisans ve/veya yüksek lisans derslerinden oluþturulabilir. Bu, ilgili lisansüstü programýný tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçmez. Öðrencilerin sýnava girebilmeleri için teorik derslerin %70’ine, uygulamalarýn ise %80’ine devam etmiþ olmalarý gerekir. Öðrencilerin lisans düzeyinde aldýklarý dersler için final ve bütünleme/not yükseltme olmak üzere iki sýnav haklarý vardýr. Baþarý notu, yüksek lisans için 100 tam not üzerinden en az 65, doktora için 75’tir.
d) Bilimsel hazýrlýk programýndaki öðrenciler, bilimsel hazýrlýk programý dersleri ile birlikte ilgili ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile en fazla iki ders ve altý krediyi geçmemek üzere lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.
e) Bilimsel hazýrlýk programýna kaydedilen öðrenciler, lisansüstü öðretimdeki diðer öðrencilerle ayný hak ve yükümlülüklere sahiptir. Öðrenci isterse, bilimsel hazýrlýk programýnda aldýðý dersleri ve baþarý durumunu gösteren bir belge verilir.
Öðrenci
kabulü
MADDE 8 – (1)
Lisansüstü programlara alýnacak öðrenci sayýlarý, baþvuru koþullarý ve diðer hususlar ilgili ana bilim/ana sanat dallarýnýn önerisi alýndýktan sonra, enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenerek, eðitim-öðretim döneminin baþýnda Senatoda görüþüldükten sonra Rektörlükçe ilan edilir. Kesin kayýt yaptýrdýktan sonra ilanda belirtilen þartlara uymadýðý tespit edilen öðrencilerin ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile eðitim-öðretim süresi sona ermeden iliþiði kesilir.
Yatay geçiþ yoluyla öðrenci
kabulü
MADDE 9 – (1) Enstitü bünyesindeki ana bilim/ana sanat dalý veya eþ deðer yükseköðretim kurumlarýnda lisansüstü programlara kayýtlý olup en az bir yarýyýlý baþarý ile tamamlamýþ bir öðrenci, lisansüstü programlara baþvurduðu ana bilim/ana sanat dalýnýn görüþü ve enstitü yönetim kurulunun kararý ile yatay geçiþ yoluyla kabul edilebilir.
a) Yatay geçiþ için öðrencinin,
1) Ayrýlacaðý programda kayýtlý olduðu derslerin tümünü baþarmýþ olmasý,
2) Not
ortalamasýnýn tam notun en az % 80' i olmasý,
3) Yüksek lisans ve doktora programlarýnda teze baþlamamýþ olmasý,
gerekir.
b) Yatay geçiþ için kontenjanlar ana bilim/ana sanat dallarý esas alýnarak 8 inci maddeye göre ilan edilir. Baþvurular, ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulunca 7 nci ve 8 inci maddelere göre deðerlendirilir ve yarýyýl baþýndan önce sonuçlandýrýlýr.
Özel öðrenci
kabulü
MADDE 10 – (1) Özel öðrenci kabulü ile ilgili esaslar þunlardýr:
a) Bir yükseköðretim kurumu mezunu olup, belirli bir konuda
bilgisini artýrmak isteyen ve 7 nci maddedeki lisansüstü eðitime baþvuru koþullarýný saðlayan bir öðrenci, ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile açýlmýþ olan lisansüstü derslere özel öðrenci olarak kabul edilebilir. Baþvurular yarýyýlýn baþlamasýndan önce sonuçlandýrýlýr.
b) Özel öðrenci her yarýyýl bir ders alabilir.
c) Özel öðrenci, öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.
ç) Öðrenci katký payýný yatýrmasý ile ders kaydý yapýlýr.
d) Özel öðrencilik süresi iki yarýyýl ile sýnýrlýdýr.
e) Özel öðrencilik sýrasýnda son 3 yýl içinde alýnan derslerden, daha sonra lisansüstü program hakký elde edildiðinde, ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulunca muaf sayýlabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yüksek Lisans/Doktora Programlarý ve Yürütülmesi
Yüksek
lisans programlarý
MADDE 11 – (1) Lisansüstü eðitim, bir lisans diplomasýna dayalý yüksek lisans ve lisans veya yüksek lisans diplomasýna dayalý doktora ile bunlarýn gerektirdiði eðitim-öðretim, bilimsel araþtýrma ve uygulama faaliyetlerinden oluþur. Yüksek lisans programlarý tezli ve tezsiz olmak üzere iki þekilde yürütülebilir. Bu programlarýn hangi ana bilim/ana sanat dalýnda ve nasýl yürütüleceði, ilgili enstitü kurulunun ve enstitü müdürünün önerisi üzerine Senato tarafýndan karara baðlanýr.
(2) Sanatta
yeterlik çalýþmasý, özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasýný; müzik ve sahne sanatlarýnda ise, üstün bir uygulama ve yaratýcýlýðý amaçlayan bir lisansüstü programdýr. Sanatta yeterlik çalýþmasýna, lisans ve yüksek lisans baþarý düzeyleri deðerlendirilerek öðrenci kabul edilir. Bu programlara kabul ve giriþ sýnavlarý ile ilgili koþullar Senato tarafýndan belirlenir.
Tezli yüksek lisans programý
MADDE 12 – (1) Bilimsel
araþtýrma yaparak bilgiye eriþme, bilgiyi deðerlendirme ve yorumlama yeteneðini saðlama amacýyla düzenlenir. Yirmi bir krediden az olmamak koþuluyla en az 7, en çok 10 ders, bir seminer ve tez çalýþmasýndan oluþur. Ancak, Saðlýk Bilimleri Enstitüsüne baðlý Ana Bilim dallarý için ders sayýsýnda üst sýnýr aranmaz.
Süre
MADDE 13 – (1) Yüksek lisans programýný azami üç yýl içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
Dersler
MADDE 14 – (1) Ana
bilim/ana sanat dalý baþkanlarý, bir yarýyýlýn baþlangýcýndan en az bir hafta önce, öðrencilerin alacaðý dersleri içeren ana bilim/ana sanat dalý kurulu kararýný enstitüye bildirir. Bu süre içinde ders deðiþikliði de yapýlabilir.
(2) Lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla derslerin en çok iki tanesi lisans dersleri arasýndan seçilebilir.
(3) Öðrenci gerektiðinde farklý ana bilim/ana sanat dallarýndan ve yurt içi ve farklý enstitülerden ders alabilir. Bu dersi alabilmesi için ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý gereklidir.
(4) Ders süreleri 45 dakikadýr.
Tez danýþmanýnýn atanmasý
MADDE 15 – (1) Tez çalýþmasý yapma ile ilgili esaslar þunlardýr:
a) Tez danýþmaný en geç birinci yarýyýlýn sonuna kadar, tez konusu ise en geç üçüncü yarýyýlýn baþýna kadar ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca enstitüye önerilir ve enstitü yönetim kurulu onayý ile kesinleþir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin gerektirdiði durumlarda veya alanla ilgili öðretim üyesinin bulunmamasý durumunda yurt içinde/yurt dýþýnda baþka üniversitelerden de ikinci tez danýþmaný atanabilir. Gerekli görüldüðünde Ýnönü Üniversitesi öðretim üyeliðine atanma ve yükseltilme ölçütlerinde belirtilen yardýmcý doçentlik atama ölçütlerine sahip doktoralý öðretim görevlileri de enstitü yönetim kurulu kararýyla tez danýþmaný olabilir.
b) Tez danýþmaný, atandýðý tarihten itibaren seminer sorumlusudur. Seminer
sorumlusunun tez ile iliþkili olarak önereceði seminer konusu, ikinci yarýyýldan itibaren ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca enstitüye bildirilir. Seminerin sunulacaðý yer ve zaman, en az on gün önce ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan ilan edilir. Seminer çalýþmasý kredisiz olup akademik elemanlarýn izlemesine açýktýr. Sunulan seminer, seminer sorumlusunun görüþü alýnarak ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn belirleyeceði üç kiþilik jüri tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Sonuç, seminer raporunun bir sureti ile birlikte bir
tutanakla ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan beþ gün içerisinde enstitüye bildirilir. Seminerden baþarýsýz olunmasý durumu, diðer derslerdeki baþarýsýzlýkla ayný uygulamayý görür.
c) Öðrenci ve/veya tez danýþmanýnýn talebi, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn teklifi ile ilgili enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi halinde öðrencinin tez danýþmaný deðiþtirilebilir.
ç) Ýki yarýyýl kayýt yenilemeyen öðrencinin danýþmanlýðý düþer.
d) Öðrencinin kayýt yenilediði yarýyýl itibariyle (a) bendine uygun olarak yeniden danýþman atanýr.
Yüksek
lisans tezinin sonuçlandýrýlmasý
MADDE 16 – (1) Tezli
yüksek lisans
programýndaki bir öðrenci, tezini, ilgili enstitünün tez yazým yönergesine uygun olarak yazmak ve jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadýr.
a) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile kurulur. Jüri üyelerinden biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az biri de Ýnönü Üniversitesi içindeki ayný veya en yakýn bilim/ana bilim/ana sanat dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumunun ayný veya en yakýn bilim/ana bilim/ana sanat dalýndan olmak üzere üç veya beþ kiþiden oluþur. Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda, ikinci tez danýþmaný jüri üyesi olamaz.
b) Ýlgili enstitünün tez yazým yönergesine uygun olarak hazýrlanan yüksek lisans tezi, en erken dördüncü yarýyýlýn baþlangýcýndan sonra enstitüye ciltsiz olarak teslim edilir. Jüri, tezi teslim aldýðý tarihten itibaren on günden az olmamak üzere en geç otuz gün içinde enstitü yönetim kurulunca belirlenen yer ve zamanda öðrencinin tez savunma sýnavýný yapar. Sýnav akademik elemanlarýn izlemesine açýktýr, ancak katýlanlar soru soramaz ve jürinin deðerlendirmesi sýrasýnda sýnav yerinde bulunamazlar. Tez savunma sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunumu ve soru-cevap bölümünden oluþur.
c) Tez savunmasýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca tez savunmasýný izleyen üç gün içerisinde enstitüye, sýnavda sorulan sorularý ve kýsaca yeterli yanýt verilip verilmediðini de belirten bir tutanakla bildirilir. Ýlgili enstitünün tez yazým yönergesine göre hazýrlanmýþ ve kabul edilmiþ tez, jüri üyelerince imzalanmýþ ve Müdür tarafýndan onaylanmýþ þekliyle en az iki nüsha olarak bir ay içerisinde enstitüye teslim edilir.
ç) Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç üç ay içinde gerekli düzeltme yaparak tezini ayný jüri önünde savunur. Tez savunma sýnavýnda üst üste iki kez baþarýsýz bulunan öðrenci, yeni bir tez konusuyla ve gerekirse yeni bir
danýþmanla eðitimine devam eder.
Yüksek
lisans diplomasý
MADDE 17 – (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olan, gerekli koþullarý yerine getiren ve yüksek lisans tezinin ciltlenmiþ ve jüri üyelerince imzalanmýþ en az iki kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi enstitü yönetim kurulunca biçim yönünden uygun bulunan yüksek lisans öðrencisine, biçimi Senato tarafýndan belirlenmiþ, yüksek lisans diplomasý veya diploma hazýrlanýncaya kadar geçici mezuniyet belgesi verilir. Enstitü müdürü ve Rektör imzasýný taþýyan diploma üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu ana bilim/ana sanat dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.
Örgün ve
uzaktan eðitim
tezsiz yüksek
lisans programlarý
MADDE 18 – (1)
Mesleki konularda derin bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermek amacýyla düzenlenir. Otuz krediden az olmamak kaydýyla en az on iki ders ve bir dönem projesinden oluþur. Bu program sonunda yeterlik sýnavý yapýlýr.
(2) Yüksek lisans programlarýna baþvurabilmek için adaylarýn, eðitim dalý yönünden ilgili ana bilim/ana sanat dalýnca uygun görülecek bir lisans diplomasýna sahip olmalarý gerekir. Lisans not ortalamasýna göre adaylarýn sýralamasý yapýlýr. Ýlgili ana bilim/ana sanat dalý kurulunun talebi halinde mezuniyet notuna ek
olarak öðrencilerin deðerlendirilmelerinde yazýlý, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik, uygulama sýnavlarýndan biri veya birkaçý yapýlabilir. Bu sýnavlardan hangisinin/hangilerinin dikkate alýnacaðý, sýnav tarihleri, jürilerin tespiti ve deðerlendirme ile ilgili iþlemler ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Bu durumda mezuniyet notu %60 + sýnav notu %40 toplamýna göre adaylarýn sýralamasý yapýlýr. Dörtlü sisteme göre elde edilen baþarý notunun yüzlük sisteme dönüþtürülmesinde Yüksek Öðretim Kurulu tarafýndan belirlenen dönüþtürme tablosu kullanýlýr.
(3) Her yarýyýlda, kayýt yenilemeyen öðrencinin durumu ana bilim/ana sanat dalýna bildirilir. Ýki yarýyýl kayýt yenilemeyen öðrencinin danýþmanlýðý düþer.
(4) Öðrencinin kayýt yenilediði yarýyýl itibariyle 15 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendine uygun olarak yeniden danýþman atanýr.
Süre
MADDE 19 – (1) Yüksek lisans programýný azami 3 yýl içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
Dersler
MADDE 20 – (1) Ders alma
ile ilgili esaslar þunlardýr:
a) Her öðrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danýþmanlýk yapacak bir öðretim üyesi veya Ýnönü Üniversitesi öðretim üyeliðine atanma ve yükseltilme ölçütlerinde belirtilen yardýmcý doçentlik atanma ölçütlerine sahip doktoralý bir öðretim görevlisi, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca ilk yarýyýl baþýnda belirlenir.
b) Öðrencinin alacaðý dersler danýþmaný tarafýndan her yarýyýlýn ilk haftasý içinde belirlenerek ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca enstitü müdürlüðüne sunulur. Bu süre içinde ders deðiþikliði yapýlabilir. Öðrencinin alacaðý derslerin en çok iki tanesi, lisans öðrenimi sýrasýnda almamýþ olduðu derslerden olmasý koþuluyla lisans derslerinden de seçilebilir.
c) Uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programlarýnda teorik ders, sadece teorik kýsýmdan oluþmaktadýr. Teorik dersler uzaktan senkron veya asenkron
olarak yapýlýr.
ç) Uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans programlarýnda uygulamalý ders, uygulamalý derslerin teorik kýsmý uzaktan senkron olarak yapýlýr. Uygulama kýsmý ise ana bilim dalý kurulunca belirlenerek yoðun uygulama programý þeklinde ve gruplar halinde, belirtilen uygulama
alanlarýnda ilgili öðretim elemaný denetiminde yüz yüze yapýlýr.
Dönem
projesi
MADDE 21 – (1) Kredisiz
olan dönem projesine en
erken üçüncü yarýyýlýn baþýnda kaydolunur ve üçüncü yarýyýlda proje hakkýnda bir rapor verilir. Rapor, biri danýþman olmak üzere ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca görevlendirilecek üç öðretim üyesi tarafýndan incelenerek salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verilir. Bu karar, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca üç gün içerisinde enstitüye bir tutanakla bildirilir. Ýlgili enstitünün dönem projesi hazýrlama kýlavuzuna göre hazýrlanmýþ ve kabul edilmiþ dönem projesi, jüri üyelerince imzalanmýþ ve enstitü müdürü tarafýndan onaylanmýþ þekliyle en az üç nüsha olarak iki hafta içerisinde enstitüye teslim edilir. Dönem projesi reddedilen öðrenci, yeni bir dönem projesi ile devam eder. Dönem projesi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç bir ay içinde gerekli düzeltmeleri yapar ve rapor ilgili jüri tarafýndan incelenerek karara baðlanýr.
(2) Sýnavlarýn deðerlendirilmesi ile ilgili esaslar þunlardýr:
a) Ders baþarý notu, ara sýnavý ile yýlsonu sýnav puanlarýnýn birlikte deðerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç, öðrencinin akademik baþarý durumunu gösterir. Ara sýnav türünde olan sýnavlar ilke olarak internet ya da iletiþim aðlarý üzerinden yapýlabilir. Yýlsonu sýnavlarý ise gözetim altýnda yapýlýr.
b) Ders baþarý notunun hesaplanmasýnda ara sýnavlarýn ortalamasýnýn etkisi %50, yýlsonu sýnavýnýn etkisi %50’dir. Dersten baþarýlý sayýlabilmek için, yýl sonu sýnavýndan en az 70 puan almýþ olmak, ara sýnav ve yýlsonu sýnavýnýn yüzdelerinin toplamýnýn da en az 65 olmasý gerekir. Aksi takdirde öðrenci o dersten baþarýsýz sayýlýr.
c)
Teorik+uygulamalý derslerin uygulama kýsmýnýn deðerlendirilmesi, uygulama ortamýnda gözlem yoluyla yapýlýr ve ikinci ara sýnav olarak kabul edilir.
ç) Uygulama derslerinin ara sýnavý yoktur. Uygulama derslerinin deðerlendirilmesi uygulama ortamýnda gözlem yoluyla yapýlýr ve geçme notu olarak kabul edilir. Dersten baþarýlý sayýlabilmek için en az 70 puan almýþ olmak gerekir. Dersten baþarýsýz olunmasý durumunda ders tekrarý yapýlýr.
Yeterlik sýnavý
MADDE 22 – (1) Yeterlik
sýnavý ile ilgili esaslar þunlardýr:
a) Program
sonunda yapýlacak yeterlik sýnavý için biri öðrencinin danýþmaný, biri baþka bir ana bilim/ana sanat dalýndan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile üç veya beþ kiþilik jüri kurulur. Derslerini ve dönem projesini baþarý ile tamamlayan öðrenci yeterlik sýnavýna alýnýr. Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci üç ay içinde yeniden sýnava alýnýr. Yeterlik sýnavýnda üst üste iki defa baþarýsýz olan öðrenci, aldýðý toplam kredinin en az 1/3’i oranýnda kredili ders alýp baþarýlý olmadan tekrar yeterlik sýnavýna giremez.
b) Yeterlik sýnavý üçüncü yarýyýldan önce yapýlamaz. Yeterlik sýnavýnýn yapýlacaðý yer ve zaman enstitü tarafýndan en az 15 gün önce ilan edilir. Sýnav akademik elemanlarýn izlemesine açýktýr, ancak katýlanlar soru soramaz ve jürinin deðerlendirmesi sýrasýnda sýnav yerinde bulunamazlar.
Yüksek
lisans diplomasý
MADDE 23 – (1) Gerekli
koþullarý yerine getiren ve yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan öðrenciye, þekli Senatoca belirlenmiþ yüksek lisans diplomasý verilir. Enstitü müdürü ve Rektör imzasýný taþýyan diploma üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu ana bilim/ana sanat dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.
Doktora programý
MADDE 24 – (1)
Programýn amacý, öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr. Doktora programý; dersler, iki seminer, yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur.
Doktora yeterlik komitesi
MADDE 25 – (1) Yeterlik
sýnavlarý, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan önerilen, enstitü yönetim kurulu tarafýndan onaylanan ve sürekli görev yapan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklý alanlardaki sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla sýnav jürileri kurar. Sýnav jürisi, enstitü yönetim kurulu onayýyla kesinleþir. Doktora yeterlilik komitesi üyeleri, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararýyla gerektiðinde deðiþtirilebilir. Ana bilim/ana sanat dalý teklif ettiði takdirde, doktora yeterlik komitesinin görevlerini enstitü yönetim kurulu da yürütebilir.
Tez danýþmaný
MADDE 26 – (1) Tez
danýþmaný belirleme esaslarý þunlardýr:
a) Enstitülere baðlý ana bilim/ana sanat dallarýnda doktora programýnýn en geç birinci yarýyýlýn sonuna kadar her bir öðrenci için ders seçiminde ve tezin yürütülmesinde yardýmcý olacak bir danýþman ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi, enstitü yönetim kurulunun onayý ile görevlendirilir.
b) Tez danýþmaný öðretim üyeleri arasýndan seçilir. Tez danýþmanlarýnýn görevlendirilmesinde Ýnönü Üniversitesi öðretim üyeliðine atanma ve yükseltme ölçütlerine sahip öðretim üyelerine öncelik verilir. Yardýmcý doçentlik atama ölçütlerine sahip doktoralý öðretim görevlileri de tezin niteliðinin gerektirdiði durumlarda ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayýyla danýþman olarak atanabilir.
c) Ana
bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayýyla Üniversite içinden, yurt içinden veya yurt dýþýndan bir üniversiteden de ikinci danýþman atanabilir.
ç) Tez danýþmanlarý öðrencinin ders, seminer ve tez çalýþmalarýnda her türlü danýþmanlýk görevini yürütür. Bu faaliyetlerdeki aksaklýklarýn somut bilgi ve belgelerle ilgili enstitü müdürlüðünce tespiti halinde ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn görüþü alýnarak öðrencinin tez danýþmaný ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan deðiþtirilebilir.
d) Öðrenci ve/veya tez danýþmanýnýn talebi, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn görüþü ve ilgili enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi halinde öðrencinin tez danýþmaný deðiþtirilebilir.
Süre
MADDE 27 – (1) Doktora
programýný tamamlama süresi, yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için 6 yýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için 9 yýldýr. Doktora programýný bu süreler içerisinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.
(2) Kredili
derslerini baþarýyla bitiren,
yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalýþmasýný birinci fýkrada belirtilen süreler sonunda tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için her seferinde en az altý ay olmak üzere yeni süre verilir.
Dersler
MADDE 28 – (1) Toplam 24
krediden az olmamak koþuluyla en az sekiz, en çok on iki ders alýnýr. Ancak, saðlýk bilimleri enstitüsüne baðlý ana bilim/ana sanat dallarý için ders sayýsýnda üst sýnýr aranmaz.
2) Doktora eðitimine kabul edilen adaylar ilgili ana bilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile yüksek lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla, derslerin en çok iki tanesi yüksek lisans dersleri arasýndan, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmasý koþuluyla en çok iki tanesi lisans dersleri arasýndan seçilebilir. Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayýlmaz.
(3) Öðrencinin farklý ana bilim/ana sanat dallarýndan, farklý enstitülerden ve üniversitelerden ders almasý durumunda alacaðý dersler, ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile kesinleþir.
(4) Ders süresi 45 dakikadýr.
Seminerler
MADDE 29 – (1) Tez danýþmaný, seminerleri yürütmekle yükümlüdür. Öðrenci, tez konusu ile ilgili iki seminer vermek
zorundadýr. Seminerler
ikinci ve dördüncü yarýyýl arasýnda verilir. Seminerin sunulacaðý yer ve zaman ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan enstitüye bildirilir ve en az on gün önce ilan edilir. Seminer çalýþmasý kredisiz olup öðretim elemanlarýnýn ve lisansüstü öðrencilerinin izlemesine açýktýr. Sunulan seminer, tez danýþmanýnýn görüþü alýnarak ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn belirleyeceði üç kiþilik jüri tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Seminerden baþarýsýz olunmasý halinde öðrenci izleyen ilk yarýyýlda seminerini tekrarlar. Sonuç, seminer raporunun bir sureti ile birlikte bir
tutanakla ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan beþ gün içerisinde enstitüye bildirilir.
(2) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan aðýz, diþ ve çene cerrahisi ana bilim dalý doktora programý öðrencilerinin tez savunma sýnavýna girebilmeleri için ana bilim dalý baþkanlýðýnca belirlenen rotasyonlardan en az dördünü yapmalarý zorunludur.
Doktora yeterlik sýnavý
MADDE 30 – (1) Yeterlik
sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde beþinci yarýyýlda, baþarýsýz olunmasý durumunda altýncý yarýyýlda yapýlýr. Yeterlik sýnavýnýn yapýlacaðý yer ve zaman ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý tarafýndan en az on beþ gün önce enstitüye bildirilir. Yeterlik sýnavýnda üst üste iki defa baþarýsýz olan öðrenci, aldýðý toplam kredinin en az 1/3’i oranýnda kredili ders alýp baþarýlý olmadan tekrar yeterlik sýnavýna giremez. Doktora yeterlik komitesi, sýnav jürisinin önerilerini, öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek, öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar ana bilim/ana sanat
dalý baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Doktora yeterlik sýnavýnýn yapýlmasýnda yazýlý kýsýmda en az iki gözetmen bulunur. Kullanýlan sýnav kâðýtlarý enstitü onaylý ve jüri imzalý olmalýdýr. Baþarý notunun hesaplanmasýnda, yazýlý ve sözlü sýnavlarda geçer not almak koþuluyla her ikisinin ortalamasý alýnýr.
Tez izleme komitesi
MADDE 31 – (1) Tez
izleme komitesi belirleme esaslarý þunlardýr:
a) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan her doktora öðrencisi için, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile yeterlik sýnavýný takip eden bir ay içinde, üç öðretim üyesinden oluþan bir tez izleme komitesi oluþturulur. Komitede, tez danýþmanýndan baþka, ilgili ana bilim/ana sanat dalýndan bir üye ve ana bilim/ana sanat dalý dýþýndan bir üye yer alýr. Ýkinci tez danýþmaný tez izleme komitesi içinde yer alamaz, ancak dilediði takdirde komite toplantýlarýna katýlabilir. Ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.
b) Tez izleme
komitesi ocak-haziran ve temmuz-aralýk aylarý arasýnda birer kez olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Toplantý tarihi, tez danýþmanýnýn da görüþü alýndýktan sonra ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca belirlenerek toplantý tarihinden en az bir ay önce ilgili enstitüye bildirilir ve enstitü tarafýndan ilan edilir. Ancak enstitü yönetim kurulunun kabul edeceði geçerli bir nedenle tez izleme komitesi toplantýsýna katýlamayan tez izleme komitesi üyesi, incelediði tez geliþme raporu ile ilgili görüþünü yazýlý olarak ilgili ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýna bildirebilir. Ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý bu raporlarý süresi içinde ilgili tez izleme komitesi üyelerine ulaþtýrýr. Bu raporda o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý yer alýr. Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Tez geliþme raporu ve ilgili evrak, on beþ gün içerisinde enstitüye gönderilir. Komite tarafýndan üst üste iki kez, aralýklý olarak ise üç kez baþarýsýz bulunan öðrenci yeni bir tez konusuyla ve gerekirse yeni bir
tez danýþmaný ile eðitimine devam eder.
Tez önerisi
MADDE 32 – (1) Tez önerisi kabul esaslarý þunlardýr:
a) Yeterlik sýnavýný baþaran öðrenci en geç altý ay içerisinde yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini, sözlü savunmadan en az on beþ gün önce tez izleme komitesi üyelerine verir. Tez önerisi komite önünde sözlü olarak savunulur. Tez izleme komitesi tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, ana bilim/ana sanat
dalý baþkanlýðýnca savunmayý izleyen üç gün içinde enstitüye bir tutanakla bildirilir.
b) Tez önerisi reddedilen öðrenciler, yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptirler. Bu durumda yeni bir tez izleme
komitesi oluþturulur. Programa ayný danýþman ile devam etmek isteyen bir öðrenci tez önerisi savunmasýný izleyen üç ay içinde, danýþman ve tez konusunu deðiþtiren bir öðrenci ise altý ay içinde tez önerisi savunmasýna tekrar alýnýr.
Doktora tezi
MADDE 33 – (1)
Doktora tezi kabul esaslarý þunlardýr:
a) Doktora
tezinin bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliþtirme veya bilinen yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden
birini yerine getirmesi gerekir.
b) Doktora öðrencisi tez savunma sýnavýna sekizinci yarýyýlýn baþýndan önce giremez.
c) Öðrenci, ilgili enstitü tez yazým yönergesine uygun þekilde hazýrlanmýþ, ciltlenmemiþ yedi adet taslak tez ile birlikte ilgili ana
bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý aracýlýðý ile baðlý bulunduðu enstitüye baþvurur.
ç) Doktora tez jürisi, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyelerinden, en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak üzere beþ asýl, iki yedek üyeden oluþur.
d) Jüri üyeleri tezi teslim aldýklarý tarihten itibaren yirmi günden az olmamak üzere en geç otuz gün içinde enstitü yönetim kurulunca belirlenen yer ve zamanda öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluþur. Sýnav, akademik elemanlarýn izlemesine açýktýr, ancak katýlanlar soru soramaz ve jürinin deðerlendirmesi sýrasýnda sýnav yerinde bulunamazlar.
e) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri, tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Düzeltme kararý verilen öðrenci en geç altý ay içinde bu maddenin birinci fýkrasýnýn (c), (ç) ve (d) bentlerindeki iþlemleri tekrar ederek tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Tez savunma sýnavýnda üst üste iki kez baþarýsýz bulunan öðrenci, yeni bir tez konusuyla ve gerekirse yeni bir
tez danýþmanýyla eðitimine devam eder.
f) Ýlgili enstitünün tez yazým yönergesine uygun olarak hazýrlanmýþ ve tez savunma jürisi tarafýndan kabul edilmiþ tez, jüri üyelerince imzalanmýþ ve enstitü müdürü tarafýndan onaylanmýþ þekliyle en az iki nüsha olarak bir ay içerisinde enstitüye teslim edilir.
Doktora diplomasý
MADDE 34 – (1) Tez sýnavýnda baþarýlý olan, gerekli koþullarý yerine getiren ve doktora tezinin ciltlenmiþ, jüri üyelerince imzalanmýþ en az iki kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi enstitü yönetim kurulunca biçim yönünden uygun bulunan doktora öðrencisine, biçimi Senatoca belirlenmiþ doktora diplomasý veya diploma hazýrlanýncaya kadar geçici mezuniyet belgesi verilir. Enstitü müdürü ve Rektör imzasýný taþýyan diploma üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu ana bilim/ana sanat dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uygulamaya Yönelik Esas Hükümler
Kayýt
yenileme
MADDE 35 – (1)
Lisansüstü öðrencisi, akademik takvimde belirtilen süre içinde þahsen veya noter tasdikli özel vekâlet yoluyla enstitü yönetim kurulunun belirleyeceði esaslar çerçevesinde kaydýný yenilemek zorundadýr. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kaydýný yenilemeyen öðrenciler, derslere ve tez çalýþmasýna devam edemez, yeterlik ve tez savunma sýnavýna giremez. Bu Yönetmelikte belirtilen normal sürede eðitimini tamamlayamayan öðrenciler, katký payýný yatýrarak kayýtlarýný yaptýrdýklarý sürece ders, sýnav ve tez hazýrlama faaliyetlerine devam ederler, ancak diðer öðrencilik haklarýndan yararlanamazlar.
Kayýt
dondurma
MADDE 36 – (1) Enstitü yönetim kurulu, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi üzerine, öðrencinin uzun süren bir hastalýk, doðum, doðal afet, askerlik hizmeti, yurt dýþý burs kazanma veya tabi olduklarý özel kanunlarca ücretli veya ücretsiz izinli sayýlma veya enstitü yönetim kurulunun haklý ve geçerli nedenlere dayanarak uygun göreceði durumlarda, en çok iki yýla kadar kayýt dondurma kararý verebilir.
Dersler ve kredi deðerleri
MADDE 37– (1)
Dersler ve bu derslerin kredisinin belirlenmesi esaslarý þunlardýr:
a) Kredi deðeri, teorik derslerde bir saat/hafta; laboratuvar
ve uygulamalarda iki saat/hafta için bir ölçü birimidir. Uzmanlýk alan dersi hariç diðer dersler için 4 kredi ve 20 AKTS deðerinden fazla olamaz.
b) Enstitülerde her biri en çok 4 kredilik olmak üzere ders açýlabilir. Bir dönemde 4 kredilik derslerden sadece bir tanesi seçilebilir. Lisansüstü derslerin kredi deðerleri enstitü kurulunun önerisi üzerine Senato kararý ile kesinleþir.
c) Her öðretim üyesi, bir yarýyýlda tezsiz yüksek lisans dersleri, seminer ve uzmanlýk alan dersleri dýþýnda, saðlýk bilimleri alanýnda en fazla dört, diðer alanlarda en fazla iki lisansüstü ders verebilir, ancak enstitü yönetim kurulunun kararý ile ders sayýsý üçe çýkarýlabilir ve en fazla yedi lisansüstü öðrencisinin tez danýþmanlýðýný yapabilir.
ç) Seminer, dönem projesi ve tez çalýþmasý kredili derslerden sayýlmaz.
d) Tez danýþmaný yönetim kurulunca onaylanmýþ olan bir öðrenci için uzmanlýk alan dersi açýlabilir. Uzmanlýk alan dersi, her bir öðrenci için 2 saat/hafta teorik ders yüküdür. 2 + 0 = 0 olmak üzere en fazla altý saate kadar uzmanlýk alan dersi ücreti ödenebilir. Tez danýþmanlýðý ise, her bir öðrenci için 1 saat/ hafta pratik ders yüküdür. 0 + 1 = 0 olmak üzere en fazla yedi saate kadar tez danýþmanlýk dersi ücreti ödenebilir.
e) Bitirme ödevi, dönem projesi, diploma projesi, proje ve staj raporu
deðerlendirme ve benzeri
eðitim, öðretim faaliyetlerini yöneten öðretim elemanlarý, öðrenci sayýsýna bakýlmaksýzýn toplam 2 saat /hafta uygulamalý ders yükü yüklenmiþ sayýlýr.
Sýnavlar ve
deðerlendirme
MADDE 38 – (1) Sýnavlar ve sýnavlarýn deðerlendirilmesi esaslarý þunlardýr:
a) Öðrenci, ara sýnav ve yarýyýl sonu sýnav deðerlendirmesine alýnýr. Ara sýnav zorunlu deðildir.
b) Öðrencinin yarýyýl sonu sýnavýna girebilmesi için teorik derslerin % 70'ine, uygulamalarýn ise % 80'ine devam etmiþ olmasý gerekir.
c) Yarýyýl sonu sýnavlarý, Üniversite tarafýndan her yýl belirlenen ve duyurulan zamanlarda yapýlýr. Yarýyýl sonu sýnavýnda geçer not, yüksek lisans için tam notun en az % 65'i, doktora için ise tam notun en az % 75’idir. Ara sýnav yapýlmýþ ise baþarý notuna katkýsý % 30’ dur.
Baþarý notunun
hesaplanmasý
MADDE 39 – (1) Öðrencilere kayýtlý olduklarý yarýyýl sonunda her ders için bir harf notu verilir. Yüzlük sisteme göre hesaplanan baþarý notlarýnýn dörtlük ve harfli sisteme göre karþýlýklarý, aþaðýdaki tabloda gösterildiði gibidir:
Not Harf
Karþýlýðý (Açýklama) Katsayýsý
90 – 100 AA 4
85 – 89 BA 3,5
80 – 84 BB 3
75 – 79 CB
(Doktora için en düþük baþarý notu) 2,5
70 – 74 CC 2
65 – 69 DC
(Yüksek lisans için en düþük baþarý notu) 1,5
64 ve altý DD
(Geçmez) 1
FG Sýnava girmedi 0
FF Devamsýz 0
BÞ Baþarýlý -
BZ Baþarýsýz -
Ders tekrarý
MADDE 40 – (1) Baþarýsýz olunan dersler tekrarlanýr. Tekrar açýlmayan derslerin yerine öðrenci, ana bilim/ana sanat dalý baþkanlýðý önerisiyle, enstitü yönetim kurulunca onaylanan baþka ders(ler)i alabilir.
Sýnav sonuçlarýna itiraz
MADDE 41 – (1) Derslerin
sýnav sonuçlarýna sadece maddi hataya iliþkin itirazda bulunulabilir. Ýtirazlar, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren bir hafta içinde enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak yapýlýr. Enstitü müdürü, sýnav sonucu ile ilgili maddi hatanýn bulunup bulunmadýðýný ilgili Ana bilim/ana sanat dalý baþkaný ve dersin öðretim üyesi ile birlikte deðerlendirerek belirler ve enstitü yönetim kuruluna 30 gün içerisinde sunar. Deðiþikliði enstitü yönetim kurulu karara baðlar.
Mazeret sýnavý
MADDE 42 – (1) Doðum raporu veya hastalýk için herhangi bir resmi yataklý tedavi kurumundan alýnacak bir kurul raporu, doðal afet ve kaza nedeniyle mahallin mülki amirinden alýnacak resmî ve gerekçeli bir yazýyla durumunu belgelendiren öðrenciye, giremediði yarýyýl sonu sýnavlarý için enstitü yönetim kurulunca mazeret sýnavý hakký verilir. Bunun dýþýndaki durumlarda enstitü yönetim kurulu karar verir.
Disiplin
MADDE 43 – (1) Enstitülerin ilgili programlarýna kayýtlý öðrenci, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine tabidir. Kayýt silinmesini gerektiren disiplin cezasý almýþ olan öðrencinin enstitü ile iliþiði kesilir ve bu öðrenci Ýnönü Üniversitesine baðlý enstitülere yeniden baþvuramaz.
Ders saydýrma ve muafiyet
MADDE 44 – (1) Öðrencinin bir yükseköðretim kurumundan lisansüstü seviyede alarak baþardýðý dersten muaf tutulma isteði, eðitim–öðretimin baþlamasýndan itibaren bir ay içerisinde baþvurmak koþuluyla, ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn görüþü alýnarak kayýtlý bulunduðu programýn kredi alt limitinin 1/3’ini geçmemek ve son üç yýlda alýnmýþ olmak kaydýyla enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Bu durumda olan öðrencilerin yeterlik sýnavýna alýnma tarihi enstitü yönetim kurulu kararý ile bir yarýyýl öne alýnabilir.
(2) Lisans
derecesi ile doktora programýna kabul edilmiþ, en az yedi dersten baþarýlý olmuþ, disiplin cezasý almamýþ ve herhangi bir nedenle iliþiði kesilmemiþ veya kesilme durumuna gelmemiþ bir öðrenci, doktora programýna devam etmek istemediði takdirde baþvuru deðerlendirme tarihi itibariyle 13 üncü maddede yazýlý süre dolmamýþ olmak kaydýyla tezli yüksek lisans programýna geçme baþvurusunda bulunabilir. Enstitü yönetim kurulunun uygun görmesi durumunda tezli yüksek lisans programýna geçebilir. Tezli yüksek lisans programýna geçen öðrenci, bu programýn uzmanlýk dersi, seminer ve bu Yönetmelikte belirtilen diðer þartlarý yerine getirmek zorundadýr.
Öðrenci deðiþimi
MADDE 45 – (1) Yurt içi ve yurt dýþý öðrenci deðiþimi programlarý çerçevesinde yurt içi ve yurt dýþýndaki üniversitelere bir veya iki yarýyýl süreyle öðrenci gönderilebilir. Bu öðrencilerin kayýtlarý, bu süre içerisinde enstitüde devam eder ve bu süre eðitim-öðretim süresinden sayýlýr. Öðrencilerin tez danýþmanlarýnýn nezaretinde uygulanacak öðrenci deðiþimi programý, ilgili ana bilim/ana sanat dalýnýn teklifi ve enstitü yönetim kurulunun onayý ile kesinleþir.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Yönetmelikte
hüküm
bulunmayan haller
MADDE 46 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 1/7/1996 tarihli ve 22683
sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði ve Senato kararlarý uygulanýr.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 47 – (1)
22/8/2007 tarihli ve 26621 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Ýnönü Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.
|