Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:
ASBESTLE ÇALIÞMALARDA SAÐLIK VE GÜVENLÝK
ÖNLEMLERÝ HAKKINDA YÖNETMELÝK
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, çalýþanlarýn asbest söküm, yýkým, tamir, bakým, uzaklaþtýrma çalýþmalarýnda asbest tozuna maruziyetlerinin önlenmesi ve bu maruziyetten doðacak saðlýk risklerinden korunmasý, sýnýr deðerlerin ve diðer özel önlemlerin belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýna giren, asbest veya asbestli malzeme ile yapýlan çalýþmalarda, asbest tozuna maruziyetin olabileceði tüm iþlerde ve iþyerlerinde uygulanýr.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik;
a) 20/6/2012
tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 30 uncu maddesi ile 9/1/1985 tarihli ve
3146 sayýlý Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 12 nci maddesine dayanýlarak,
b) 19/9/1983
tarihli ve 83/477/EEC sayýlý, 25/6/1991 tarihli ve 91/382/EEC sayýlý Avrupa Konseyi Direktifleri ile 27/3/2003 tarihli
ve 2003/18/EC sayýlý ve 30/11/2009
tarihli ve 2009/148/EC sayýlý Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktiflerine
paralel olarak
hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar ve kýsaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Asbest:
1) Aktinolit
Asbest, CAS No 77536-66-4,
2) Antofilit
Asbest, CAS No 77536-67-5,
3) Grünerit Asbest (Amosit), CAS No 12172-73-5,
4) Krizotil,
CAS No 12001-29-5, CAS No 132207-32-0,
5) Krosidolit,
CAS No 12001-28-4,
6) Tremolit
Asbest, CAS No 77536-68-6
lifli
silikatlarý,
b) Asbest söküm çalýþaný: Bakanlýkça kurulan komisyon tarafýndan oluþturulan eðitim programýný tamamlamýþ ve kurs bitirme belgesi almýþ çalýþaný,
c) Asbest söküm uzmaný: Yönetmelik kapsamýnda belirtilen iþlemlerin uygulanmasý aþamasýnda iþveren tarafýndan sorumluluk verilen, Bakanlýkça kurulan komisyon tarafýndan oluþturulan eðitim programýný bitirip, sýnavda baþarýlý olarak kurs bitirme belgesi alan kiþiyi,
ç) Bakanlýk: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýný,
d) Genel Müdürlük: Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Genel Müdürlüðünü,
e) ÝSGÜM: Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü Müdürlüðünü,
f) Zaman Aðýrlýklý Ortalama Deðer (ZAOD/TWA): Günlük 8 saatlik zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman aðýrlýklý ortalama deðeri
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Genel Hükümler
Kullaným yasaðý
MADDE 5 – (1) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn ilgili mevzuatýndaki hükümler saklý kalmak kaydý ile asbest konusunda aþaðýdaki hükümlere uyulur.
a) Asbestin her
türünün çýkarýlmasý, iþlenmesi, satýlmasý ve ithalatý,
b) Asbest içeren her türlü ürünün ithalatý ve satýlmasý,
c) Asbest ürünlerinin veya asbest ilave edilmiþ ürünlerin üretimi ve iþlenmesi
yasaktýr.
Risk deðerlendirmesi
MADDE 6 – (1) Ýþveren, asbest tozuna maruziyet riski bulunan çalýþmalarda, asbestin türü ve fiziksel özellikleri ile çalýþanlarýn maruziyet derecesini dikkate alarak risk deðerlendirmesi yapmakla yükümlüdür.
(2) Risk deðerlendirmesi yapýlýrken çalýþanlar veya temsilcilerinin görüþleri alýnýr.
(3) Risk deðerlendirmesinde çalýþýlan ortam havasýndaki asbest miktarýnýn belirlenmiþ sýnýr deðerin altýnda olduðunun ortaya çýkmasý halinde;
a) Sadece,
kolay kýrýlmayan malzeme ile çalýþýlan, geçici ve kýsa süreli tamir ve bakým iþlerinde,
b) Asbest
liflerinin sýký þekilde baðlý olduðu malzemenin bozulmadan ve parçalanmadan uzaklaþtýrýlmasý iþlerinde,
c) Ýyi durumdaki asbestli malzemenin paketlenmesi iþlerinde,
ç) Ortam havasýnýn izlenmesi ve kontrolü iþleri ile malzemelerde asbest bulunup bulunmadýðýnýn tespiti için örnek alýnmasý iþlerinde,
bu Yönetmeliðin 9 uncu, 16 ncý ve 17 nci madde hükümleri uygulanmayabilir.
(4) Gerek görüldüðünde ve üçüncü fýkranýn (a), (b) ve (c) bentlerinde sayýlanlardan farklý asbestli malzeme ile karþýlaþýlmasý durumunda risk deðerlendirmesi yeniden yapýlýr.
Söküm, yýkým, tamir,
bakým ve
uzaklaþtýrma iþleri
MADDE 7 – (1) Ýþveren, söküm, yýkým, tamir, bakým ve uzaklaþtýrma iþlerine baþlamadan önce, asbest içerebilecek malzeme ve yerlerini belirlemek için tesis, bina, gemi ve benzeri yapý ve sistemlerde inceleme yaparak gereken tedbirleri
alýr. Yýkým izni için 18/3/2004 tarihli ve 25406 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Hafriyat Topraðý, Ýnþaat ve Yýkýntý Atýklarýnýn Kontrolü Yönetmeliðinin ilgili hükümleri uygulanýr. Ýþverenin çalýþma yaptýðý herhangi bir yapý veya ortamda asbest veya asbestli malzeme bulunduðu þüphesi varsa bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.
(2) Ýþveren; asbest içerebilecek malzemelerin, söküm, yýkým, tamir, bakým ve uzaklaþtýrma iþlerini 8 inci maddede belirtilen uzman nezaretinde
ve yine ayný maddede belirtilen çalýþanlarca yapýlmasýný saðlar.
(3) Teknik önlemler alýnmasýna raðmen, havadaki asbest konsantrasyonunun 11 inci
maddede belirtilen sýnýr deðeri aþabileceði söküm, yýkým, tamir, bakým ve uzaklaþtýrma gibi belirli iþlerde; çalýþanlarýn korunmasý için iþveren, özellikle aþaðýda belirtilen önlemleri alýr.
a) Uygun
solunum sistemi koruyucusu ve diðer kiþisel koruyucu donaným ile bunlarý kullanacak çalýþanlarýn ve çalýþma sürelerinin belirlenmesi ve kiþisel koruyucularýn kullanýlmasýný saðlar.
b) Sýnýr deðerin aþýlmasý ihtimali olan yerlere uyarý levhalarýnýn konulmasýný saðlar.
c) Asbest veya
asbestli malzemeden çýkan tozun, tesis veya çalýþma alaný dýþýna yayýlmasýný önler.
(4) Bu maddede
belirtilen iþlere baþlamadan önce, alýnacak önlemler hususunda çalýþanlar veya temsilcilerini bilgilendirir ve onlarýn görüþlerini alýr.
Asbest söküm, yýkým, tamir,
bakým ve
uzaklaþtýrma iþini
yapmaya yetkili kiþiler
MADDE 8 – (1) Bu Yönetmelik kapsamýndaki iþler, asbest söküm uzmaný nezaretinde asbest söküm çalýþaný tarafýndan yapýlýr.
(2) Asbest söküm, yýkým, tamir, bakým ve uzaklaþtýrma iþlerine iliþkin bir mesleki eðitim belgesine sahip olanlardan 19 uncu maddede bahsi
geçen kurs bitirme
belgesi istenmez.
(3) Bu Yönetmelikte belirtilen eðitimleri almýþ olanlardan bu iþ için ayrýca mesleki eðitim belgesi istenmez.
Bildirim ve iþ planý
MADDE 9 – (1) Ýþveren, bu Yönetmelik kapsamýna giren çalýþmalara baþlamadan önce iþ planý hazýrlamak ve iþyerinin baðlý bulunduðu Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne iþ planý ile birlikte bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
a) Bildirimde aþaðýdaki hususlar yer alýr;
1) Ýþyerinin ticari unvaný ve adresi,
2) Sökümü yapýlacak asbestin türü ve miktarý,
3) Yapýlacak iþler ve iþlemler,
4) Çalýþan sayýsý,
5) Ýþe baþlama tarihi ve iþin tahmini süresi,
6) Asbest söküm uzmaný belgesi,
7) Asbest söküm çalýþaný belgesi.
(2) Ýþ planýnda, çalýþanlarýn saðlýk ve güvenliðini korumak için yapýlan risk deðerlendirmesi çerçevesinde iþyerinde alýnacak önlemler belirtilir. Bu planda özellikle;
a) Ýþin çeþidi ve tahmini süresi,
b) Ýþin yürütüleceði yer,
c) Asbest
ve/veya asbest içeren malzemelerin uzaklaþtýrýlmasýnda kullanýlacak metot,
ç) Asbest sökümü ve uzaklaþtýrýlmasý iþleminde kullanýlacak ekipmanýn özellikleri,
d) Ýþi yapanlarýn korunmalarý ve arýndýrýlmalarý,
e) Ýþlem sýrasýnda ortamda veya yakýnýnda bulunan diðer kiþilerin korunmasý,
f) Asbest
ve/veya asbestli malzemelerin yerinde kalmasýnýn daha büyük bir risk oluþturmadýðý haller dýþýnda, yýkýma baþlanmadan önce bina ve tesislerden bu malzemelerin uzaklaþtýrýlmasý iþlemlerine iliþkin hususlar yer alýr.
(3) Ýþveren ve/veya temsilcileri, asbest söküm, yýkým, tamir, bakým, uzaklaþtýrma iþlemleri tamamlandýðýnda, iþyerinde asbest tozuna maruziyet riskinin kalmadýðýný belirten ve ölçüm sonuçlarýný da içeren bir belge düzenlenmesini saðlar.
(4) Akredite
olmuþ ve Genel Müdürlükçe yetkilendirilmiþ laboratuvarlarca düzenlenen bu belge ve ölçüm sonuçlarýný içeren rapor iþveren ve/veya temsilcileri tarafýndan Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne teslim edilir.
(5) Çalýþanlar ve/veya temsilcileri, Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne yapýlan bildirimle ilgili tüm belgeleri talep etme ve görme hakkýna sahiptir.
Asbest ölçümleri
MADDE 10 – (1)
Asbest ölçme ve numune alma iþlemleri akredite olmuþ ve Genel Müdürlükçe yetkilendirilmiþ laboratuvarlarca aþaðýda belirtildiði þekilde yapýlýr.
a) Ýþe baþlamadan önce yapýlan risk deðerlendirmesi sonuçlarý dikkate alýnarak, 11 inci maddede belirtilen sýnýr deðere uygunluðu saðlamak için çalýþma ortamýndan düzenli olarak alýnan asbest numunelerinde lif sayýmý yapýlýr.
b) Ölçüm için kullanýlan numune alma metodu, çalýþanlarýn asbest ve/veya asbestli malzemeden kaynaklanan
tozun kiþisel maruziyetini
gösterecek þekilde uygulanýr ve numune alan kiþinin korunmasý için de gerekli önlemler alýnýr.
c) Numune alma
yerleri belirlenirken çalýþanlarýn ve/veya çalýþan temsilcilerinin de görüþleri alýnýr.
ç) Numuneler bu konuda görevli akredite ve yetkilendirilmiþ laboratuvar çalýþanlarý tarafýndan alýnýr. Alýnan numunelerin analizi, (e) bendinde belirtildiði þekilde, lif saymak için uygun araç gereçle donatýlmýþ akredite ve yetkilendirilmiþ laboratuvarlarda yapýlýr.
d) Numune alma
süresi, ölçüm veya zaman aðýrlýklý hesaplama ile sekiz saatlik çalýþma süresinde (bir vardiya) çalýþanýn maruziyetini belirleyecek þekilde düzenlenir.
e) Lif sayýmý, faz-kontrast mikroskobu kullanýlarak Dünya Saðlýk Örgütünün 1997 yýlýnda tavsiye ettiði metotla veya eþdeðer sonuçlarý veren baþka bir metotla yapýlýr.
(2) Havadaki
asbestin ölçülmesinde, uzunluðu beþ mikrondan daha büyük, eni üç mikrondan daha küçük ve boyu eninin üç katýndan büyük olan lifler hesaba katýlýr.
Sýnýr deðer
MADDE 11 – (1) Ýþveren, bu Yönetmelik kapsamýndaki çalýþmalarda çalýþanlarýn maruz kaldýðý havadaki asbest konsantrasyonunun, sekiz saatlik
zaman aðýrlýklý ortalama deðerinin (ZAOD-TWA) 0,1 lif/cm3’ü geçmemesini saðlar.
Sýnýr deðerlerin aþýlmasýnýn önlenmesi
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik kapsamýna giren çalýþmalarda, çalýþanlarýn bu malzemelerden çýkan toza maruziyetinin en aza indirilmesi ve her
durumda asbestin ortam havasýndaki miktarýnýn 11 inci maddede belirtilen sýnýr deðeri aþmamasý için özellikle aþaðýda belirtilen önlemler alýnýr:
a) Bu Yönetmelik kapsamýna giren çalýþmalar mümkün olan en az sayýda çalýþan ile yapýlýr.
b) Çalýþma sistemi, asbest tozu çýkarmayacak þekilde tecrit edilecek, bu mümkün deðilse çýkan tozun ortama yayýlmasý önlenecek þekilde tasarlanýr.
c) Asbeste
maruziyet riski olan çalýþmalarýn yapýldýðý yerlerin ve kullanýlan ekipman temizlik ve bakým iþlerinin düzenli ve etkili þekilde yapýlmasý saðlanýr.
ç) Asbest veya toz çýkaran asbestli malzemeler, sýzdýrmaz uygun paketler içerisinde taþýnýr ve diðer malzemelerden ayrý olarak depolanýr.
d) Asbest içeren atýklar derhal toplanarak Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn ilgili mevzuatýndaki iþaretlemeler kullanýlarak içinde asbest olduðunu gösterecek þekilde etiketlenip sýzdýrmaz paketler içinde en kýsa zamanda iþyerinden uzaklaþtýrýlýr ve ilgili mevzuata uygun þekilde yok edilir.
Sýnýr deðerin aþýlmasý
MADDE 13 – (1) 11 inci
maddede verilen sýnýr deðerin aþýlmasý halinde;
a) Sýnýr deðerin aþýlmasýnýn nedenleri tespit edilerek asbest
konsantrasyonunun bu deðerin altýna inmesi için derhal gerekli önlemler alýnýr. Çalýþanlarýn korunmasý için uygun önlemler alýnýncaya kadar etkilenmiþ alanda çalýþma yapýlamaz.
b) Alýnan önlemlerin yeterli olup olmadýðýný belirlemek için ortam havasýnda tekrar asbest konsantrasyonu ölçümü yapýlýr.
c) Maruziyetin
diðer önlemlerle azaltýlmasýnýn mümkün olmadýðý ve ancak solunum sistemi koruyucusu kullanýlarak sýnýr deðere uyumun mümkün olduðu hallerde, çalýþanlarýn koruyucu ile çalýþmalarý süreklilik arz edemez, her bir çalýþanýn çalýþacaðý azami süre önceden belirlenir ve bu süre kesinlikle aþýlamaz. Koruyucu kullanýlarak yapýlan çalýþma süresince, fiziki þartlar, iklim þartlarý ve çalýþanlarýn veya temsilcilerinin görüþleri de dikkate alýnarak uygun dinlenme aralarý verilir.
Genel önlemler
MADDE 14 – (1) Asbest
veya asbestli malzeme tozuna maruziyet riski bulunan çalýþmalarda aþaðýdaki önlemler alýnýr.
a) Asbest olduðu belirlenen çalýþma alanlarýnda;
1) Gerekli iþaretlemeler yapýlýr ve uyarý levhalarý konulur.
2) Görevli olanlar dýþýndaki çalýþanlarýn girmesi önlenir.
3) Sigara içilmesi yasak olan alanlar belirlenir.
4) Yeme içme için ayrýlan yerler, asbest tozu ile kirlenme riski bulunan
yerlerin dýþýnda seçilir.
b) Asbestle çalýþýlan iþyerlerinde;
1) Çalýþanlara koruyucu giysi, solunum cihazlarý gibi yapýlan iþe uygun kiþisel koruyucu donaným verilir.
2) Kiþisel koruyucu donanýmlar iþyeri dýþýna çýkarýlmaz. Koruyucu giysiler iþyerinde veya temizlik iþlerinin yapýldýðý yerlerde temizlenir ve iþyerinden yalnýzca kapalý kaplar içerisinde çýkarýlýr.
3) Koruyucu
giysiler ile çalýþanlarýn kendilerine ait giysileri ayrý ayrý yerlerde muhafaza edilir.
4) Çalýþanlara uygun el ve yüz yýkama yerleri, tozlu iþlerde ise duþ imkaný saðlanýr.
5) Kullanýlan kiþisel koruyucu donanýmlar, özel olarak belirlenmiþ yerlerde saklanýr, her kullanýmdan sonra kontrol edilip temizlenir, tamir ve bakýmý yapýlýr.
(2) Birinci fýkrada belirtilen önlemler için çalýþanlara herhangi bir mali yük getirilemez.
Çalýþanlarýn ve/veya
temsilcilerinin bilgilendirilmesi
MADDE 15 – (1) Ýþveren gözetiminde asbest söküm uzmanýnca; asbest söküm çalýþanýna, iþyerinde diðer çalýþanlara ve çalýþan temsilcilerine aþaðýdaki konularda yeterli bilgi verilir.
a) Asbest
ve/veya asbestli malzemeden yayýlan tozun neden olabileceði saðlýk riskleri,
b) Yönetmelikte belirtilen sýnýr deðerler ve ortam havasýnda sürekli yapýlmasý gereken ölçümler,
c) Sigara içilmemesi de dahil uyulmasý gereken hijyen kurallarý,
ç) Kiþisel koruyucu donanýmlarýn kullanýmý ve alýnacak önlemler,
d) Asbest
maruziyetini en aza indirmek için tasarlanmýþ özel önlemler.
(2) Birinci fýkrada yer alan önlemlere ek olarak;
a) Çalýþan ve temsilcilerine, ortam havasýndaki asbest konsantrasyonu ölçüm sonuçlarý hakkýnda bilgi verilir ve bu sonuçlarla ilgili gerekli açýklamalar yapýlýr.
b) 11 inci
maddede belirtilen sýnýr deðerin aþýldýðý hallerde, çalýþanlar ve temsilcileri bu durumdan derhal haberdar
edilir, nedenleri bildirilir ve alýnacak önlemler hakkýnda görüþ alýþveriþinde bulunulur. Acil bir durumda alýnan önlemler çalýþan ve temsilcilerine bildirilir.
Saðlýk gözetimi
MADDE 16 – (1) Çalýþanlar aþaðýdaki hususlar göz önünde bulundurularak saðlýk gözetimine tabi tutulur.
a) Bu Yönetmelik kapsamýndaki iþleri ilk defa yapacak kiþinin, önce iþyeri hekimi tarafýndan genel saðlýk durumu deðerlendirilir ve Ek-I’de belirtildiði þekilde, özellikle solunum sistemi muayeneleri baþta olmak üzere genel sistemik fizik muayene ile diðer tetkik ve kontrolleri yapýlýr. Ýþyeri hekimi, risk deðerlendirmesi ve ölçüm sonuçlarýný dikkate alarak çalýþanlarýn saðlýk durumlarýný deðerlendirir ve deðerlendirme sonucuna göre akciðer radyografilerini uygun sürelerle tekrarlar, bu süre 2 yýlý aþamaz.
b) Saðlýk gözetiminden sorumlu iþyeri hekimi; muayene ve tetkiklerin sonucuna göre, çalýþanýn asbeste maruz kalacaðý iþlerde çalýþtýrýlmamasý da dahil her türlü koruyucu ve önleyici tedbirleri belirleyerek iþverene önerilerde bulunur.
c) Çalýþanlara maruziyetin sona ermesinden sonra da yapýlmasý gereken saðlýk deðerlendirmeleri ile ilgili bilgi verilir. Hekim,
maruziyetin bitmesinden sonra saðlýk gözetiminin devam etmesi gereken süreyi belirleyebilir.
ç) Çalýþan ve/veya iþveren saðlýk muayene ve tetkiklerinin yeniden yapýlmasýný isteme hakkýna sahiptir.
Kayýtlarýn
tutulmasý
MADDE 17 – (1) Asbestle çalýþýlan iþyerlerinde iþverenler aþaðýda belirtilen kayýtlarý tutmak ve bunlarý saklamakla yükümlüdürler:
a) Asbest söküm iþini yapan veya yaptýran iþveren, asbest sökümünde görev alanlarýn yaptýklarý iþleri, çalýþma süresini ve maruziyet düzeyini belirten kayýtlarý tutar ve saklar. Ýþyeri hekimi, diðer saðlýk personeli veya saðlýktan sorumlu kurum ve kuruluþlar talep etmeleri halinde bu kayýtlarý inceleyebilir. Çalýþanlar kendilerine ait kayýtlarýn bir örneðini alabilirler. Çalýþan ve/veya temsilcileri kayýtlar hakkýnda isimsiz olarak genel bilgileri alabilirler.
b) Asbest
tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayýtlar en az 40 yýl süreyle saklanýr.
c) Ýþyerinin çalýþanlarýyla devri halinde kayýtlar devredilen iþletmeye teslim edilir.
ç) Ýþyerinin kapanmasý halinde kayýtlar Sosyal Güvenlik Kurumu Ýl Müdürlüðüne teslim edilir.
Asbestoz ve mezotelyoma kayýtlarý
MADDE 18 – (1)
Sosyal Güvenlik Kurumunca
tespit edilen veya Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen asbestoz ve mezotelyoma
vakalarý ile ilgili kayýtlar bu Kurum tarafýndan tutulur.
Eðitim programlarý
MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda verilecek eðitimlerin programý, usul ve esaslarý ile asbest söküm uzmanýnýn nitelikleri, Tozla Mücadele Yönetmeliðinde düzenlenen Tozla Mücadele Komisyonunun önerileri de göz önünde bulundurularak Bakanlýkça kurulan komisyon tarafýndan belirlenir ve teblið olarak yayýmlanýr.
(2) Asbest söküm uzmanlarýnýn eðitimi ÝSGÜM tarafýndan yürütülür.
(3) Tebliðde belirlenen programa uygun olarak kamu kurum ve
kuruluþlarý, iþçi ve iþveren sendikalarý, kamu kurumu niteliðindeki meslek kuruluþlarý ve Bakanlýkça iþyeri hekimliði ve iþ güvenliði uzmanlýðý eðitimi için yetkilendirilen kurumlar tarafýndan düzenlenecek asbest söküm çalýþanlarýnýn eðitimleri, asbest söküm uzmanlarý tarafýndan verilir.
(4) Eðitimleri veren kurum ve kuruluþlar tarafýndan eðitimin sonunda sýnav yapýlarak baþarýlý olan katýlýmcýlara kurs bitirme belgesi düzenlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Uygulama esaslarý
MADDE 20 – (1)
Bakanlýk bu Yönetmelikle ilgili uygulama esaslarýný düzenlemek amacýyla teblið çýkarabilir.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 21 – (1)
26/12/2003 tarihli ve 25328 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Asbestle Çalýþmalarda Saðlýk ve Güvenlik Önlemleri Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Belge düzenleme
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) Asbest tozuna maruziyet riskinin kalmadýðýný belirten ve ölçüm sonuçlarýný da içeren belge, 9 uncu maddenin dördüncü fýkrasý yürürlüðe girene kadar geçen sürede uygun araç gereçle donatýlmýþ laboratuvarlarca düzenlenerek Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlüðüne teslim edilir.
Asbestin laboratuvarlarca ölçümü
GEÇÝCÝ MADDE 2 – (1) 10 uncu maddenin yürürlüðe gireceði tarihe kadar 21 inci madde ile yürürlükten kaldýrýlan Yönetmeliðin ilgili hükümleri uygulanýr.
Yürürlük
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmeliðin;
a) 9 uncu maddesinin
dördüncü fýkrasý ile 10 uncu maddesi yayýmý tarihinden 1 yýl sonra,
b) 19 uncu
maddesi yayýmý tarihinden 6 ay
sonra,
c) Diðer hükümleri yayýmý tarihinde
yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.
EK – I
(1) Bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesinde belirtilen saðlýk gözetimleri ile ilgili hususlar þunlardýr:
a) Mevcut
bilgilere göre serbest asbest liflerine maruziyet aþaðýdaki hastalýklara sebep olabilir.
1) Asbestoz
2) Mezotelyoma
3) Akciðer kanseri (bronþiyal karsinom)
4) Mide-baðýrsak kanseri
b) Ýþyeri hekimi ve/veya diðer saðlýk personeli, asbeste maruz kalan çalýþanlarýn her birinin maruz kalma durumunu ve çalýþma þartlarýný izlemekle yükümlüdür.
c) Çalýþanlarýn saðlýk muayeneleri, iþ saðlýðý prensip ve uygulamalarýna uygun þekilde yapýlýr ve en az aþaðýdaki hususlarý içerir.
1) Çalýþanýn mesleki ve týbbi özgeçmiþi ile ilgili kayýtlarýnýn tutulmasý,
2) Her çalýþanýn genel sistemik fizik muayenesi ve özellikle solunum sistemi muayenesini,
3) Yukarýda belirtilen muayeneler yapýlýrken gerekli gizlilik esasýna dikkat edilmesi,
4) 35x35
standart akciðer radyografisinin veya dijital akciðer radyografisinin çekilmesi,
5) Solunum
fonksiyon testinin yapýlmasý (Solunan havanýn hacmi ve hýzý).
ç) Uygun olarak yapýlan saðlýk gözetimi sonucunda, çalýþanýn saðlýðýnda þüpheli durum saptandýðýnda, hekim mevzuata uygun olarak çalýþanýn ileri tetkiklerinin yapýlmasýný ve ilgili uzman tarafýndan deðerlendirilmesini isteyebilir. Ayrýca çalýþana saðlýk durumu ile ilgili bilgi verilir. Benzer biçimde maruz kalan diðer çalýþanlarýn saðlýk durumu da gözden geçirilir.
d) Yapýlan saðlýk gözetimi ile ilgili olarak her çalýþanýn kiþisel saðlýk kaydý tutulur ve güncellenir. Bu kayýtlar gizlilik esasýna uygun olarak ve gerektiðinde incelenebilecek þekilde saklanýr.
e) Ýþyeri hekimi, iþ saðlýðýndaki geliþmeleri göz önüne alarak balgam sitoloji testi, bilgisayarlý tomografi, tomodansitometri gibi daha ileri
tetkikler isteyebilir.
|