19 Ocak 2013  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28533

YÖNETMELÝK

Adalet Bakanlýðýndan:

ELEKTRONÝK TEBLÝGAT YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanýmlar ve Ýlkeler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; elektronik ortamda yapýlacak tebligatlara iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik, kazaî merciler, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayýlý cetvelde yer alan genel bütçe kapsamýndaki kamu idareleri, (II) sayýlý cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayýlý cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayýlý cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlarý ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî þahsiyetleri, barolar ve noterler tarafýndan Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü vasýtasýyla yapýlacak elektronik tebligatlarý kapsar.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanununun 7/a maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Elektronik tebligat: Bu Yönetmelik kapsamýna uygun olarak elektronik ortamda yapýlan tebligatý,

b) Elektronik tebligat adresi: Muhatap ve tebligatý çýkaran merciye ait olan elektronik tebligata elveriþli kayýtlý elektronik posta adresini,

c) Elektronik tebligat hizmeti: Biliþim sistemleri vasýtasýyla muhatabýn elektronik tebligat adresine iletilmek üzere, tebligatý çýkaran merci tarafýndan tebligatýn gönderilmesini ve bu iletinin muhataba elektronik ortamda delillendirilerek tesliminin saðlanmasý hizmetini,

ç) Elektronik tebligat mesajý: Teblið edilecek içerik veya diðer ekli dokümanlar ile teblið için gerekli muhatap bilgilerinden oluþan tebligat mesajýnýn tümünün tebligatý çýkaran merci tarafýndan güvenli elektronik imza ile imzalanmýþ halini,

d) Güvenli elektronik imza: 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayýlý Elektronik Ýmza Kanununun 4 üncü maddesinde tanýmlanan güvenli elektronik imzayý,

e) Hizmet saðlayýcýsý: Kayýtlý elektronik posta hizmet saðlayýcýsýný,

f) Ýdare: Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðünü,

g) Ýþlem sertifikasý: Ýdarenin veya diðer hizmet saðlayýcýlarýnýn hizmetlerine iliþkin iþlem verilerini imzalamak için kullandýðý elektronik sertifikayý,

ð) Kanun: 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanununu,

h) Kayýtlý elektronik posta (KEP): Elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatý da dâhil olmak üzere kullanýmýna iliþkin olarak delil saðlayan, elektronik postanýn nitelikli þeklini,

ý) MERSÝS: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan oluþturulan ve yönetilen Merkezi Sicil Kayýt Sistemini,

i) MERSÝS No: MERSÝS tarafýndan verilen tekil numarayý,

j) Muhatap: Elektronik tebligatý alan gerçek veya tüzel kiþiyi,

k) Olay kaydý: Ýdare veya diðer hizmet saðlayýcýlar tarafýndan elektronik tebligat hizmetinin verilmesi esnasýnda meydana gelen ve mevzuat gereði kaydýnýn tutulmasý zorunlu olan tüm biliþim sistemi iþlem kayýtlarýný,

l) Tebligatý çýkaran merci: Elektronik tebligat göndermek için Ýdare tarafýndan kendilerine elektronik tebligat adresi verilen bu Yönetmeliðin 1 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen kazaî merciler ile diðer kurum ve kuruluþlarý,

m) Zaman damgasý: 5070 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesinde tanýmlanan zaman damgasýný,

ifade eder.

Ýlkeler

MADDE 4 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda aþaðýdaki ilkeler göz önüne alýnýr:

a) Bilgi güvenliðinin saðlanmasý.

b) Kiþisel verilerin korunmasý.

c) Birlikte çalýþabilirlik.

ç) Hizmet kalitesinin saðlanmasý.

d) Uluslararasý standartlarýn saðlanmasý.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Elektronik Tebligatla Ýlgili Genel Hükümler

Elektronik tebligat hizmeti

MADDE 5 (1) Elektronik ortamda tebligat yapmaya yetkili kýlýnmýþ Ýdare, elektronik tebligat hizmetini yerine getirir.

Elektronik tebligat adresi edinme

MADDE 6 (1) Tebligatý çýkaran merciler, elektronik tebligat adresi almak için Ýdareye baþvurur. Yapýlan baþvuruda, elektronik tebligat adresinin hangi birim ve personel tarafýndan kullanýlacaðý da belirtilir.

(2) Tebligatý çýkaran merciin merkezî yapýda bir biliþim sistemine sahip olmasý, iþlemlerini elektronik ortamda yapmasý ve talebi halinde, merci bünyesinde bulunan tüm birimler için tek bir elektronik tebligat adresi kullanýlýr. Elektronik tebligat gönderme iþlemi tebligatý çýkaran merciin sistemi ile Ýdarenin sistemi arasýnda yapýlacak entegrasyonla saðlanýr.

(3) Elektronik tebligat hizmetinden yararlanacak muhatap, elektronik tebligata elveriþli kayýtlý elektronik posta adresi edinir.

(4) Gerçek kiþi muhataplar, güvenli elektronik imza vasýtasýyla elektronik tebligat adresi almak için hizmet saðlayýcýlara baþvuru yapabilir.

(5) Muhataplara ait elektronik tebligat adresleri ve bu adreslere iliþkin deðiþiklikler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasý veya MERSÝS numarasýyla eþleþtirilmiþ þekilde hizmet saðlayýcýlar arasýnda gerçekleþtirilecek entegrasyon kapsamýnda, tebligat çýkarmaya yetkili mercilerin ve tüm hizmet saðlayýcýlarýn eriþimine açýk bir þekilde elektronik tebligat hizmeti alanlar listesinde tutulur. Elektronik tebligat hizmetinden isteðe baðlý olarak yararlananlarýn, bu listede yer almalarý muvafakatlerine baðlýdýr.

Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma

MADDE 7 (1) Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüþ komandit þirketlere, elektronik yolla tebligat yapýlmasý zorunludur. Gerçek kiþiler ve diðer tüzel kiþiler elektronik tebligattan isteðe baðlý olarak yararlanýr.

(2) Kendilerine yalnýzca elektronik yolla tebligat yapýlmasý zorunlu olan muhataplarýn, tebligat çýkarmaya yetkili merciler nezdindeki iþlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur.

(3) Kendilerine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapýlmasý gereken muhataplara, elektronik tebligatýn zorunlu bir sebeple yapýlamamasý hâlinde, Kanunda belirtilen diðer usullerle tebligat yapýlýr. Bu tebligatta ayrýca, müteakip tebligatlarýn elektronik ortamda yapýlacaðý bildirilir.

(4) Kendilerine elektronik yolla tebligat yapýlmasý isteðe baðlý olan muhataplarýn, elektronik yolla tebligat almak istemeleri halinde, tebligat çýkarmaya yetkili merciler nezdindeki iþlemlerinde elektronik tebligat adresini bildirmeleri gerekir. Bu muhataplarýn, teblið çýkaran merciye bildirdiði adresin elektronik tebligata elveriþli olmamasý halinde, bunlara, Kanunda belirtilen diðer usullerle tebligat yapýlýr. Bu durumda gönderilecek tebligata, muhatabýn bildirmiþ olduðu adresin, elektronik tebligata elveriþli olmadýðýna iliþkin þerh düþülür.

Tebligatý çýkaran merci tarafýndan elektronik tebligatýn gönderilmesi

MADDE 8 (1) Tebligatý çýkaran merci, elektronik tebligat mesajýný Ýdare tarafýndan verilen elektronik tebligat adresi aracýlýðýyla Ýdareye iletir.

Ýdare tarafýndan elektronik tebligatýn alýnmasý ve muhataba iletilmesi

MADDE 9 (1) Kendisine elektronik tebligat mesajý ulaþan Ýdare, bu mesajý zaman damgasýyla iliþkilendirerek muhatabýn elektronik tebligat adresine; muhatap diðer bir hizmet saðlayýcýdan elektronik tebligat adresi almýþ ise, bu hizmet saðlayýcýnýn sunucusuna iletir. Kendisine elektronik tebligat mesajý ulaþan diðer hizmet saðlayýcýlarý da bu mesajý zaman damgasýyla iliþkilendirerek muhatabýn elektronik tebligat adresine iletir.

(2) Ýdare ve hizmet saðlayýcýlar, zaman damgasý bilgisini ve mesaj özetini muhataba iletmez, sisteminde tutar.

(3) Elektronik yolla tebligat, muhatabýn elektronik tebligat adresine ulaþtýðý tarihi izleyen beþinci günün sonunda yapýlmýþ sayýlýr.

(4) Hizmet saðlayýcýlar, muhatabýn adresine elektronik tebligatýn iletilip iletilmediðine ve gecikme oluþmuþsa bu gecikmeye iliþkin kayýtlar da dahil tüm süreçlerin olay kayýtlarýný tutar, bu bilgileri Ýdarenin sistemi vasýtasýyla tebligatý çýkaran merciye derhal bildirir.

(5) Olay kayýtlarý günde en az bir defa olmak üzere zaman damgasý eklenerek güvenli elektronik imzayla imzalanýr ve eriþilebilir þekilde arþivlerde otuz yýl süreyle saklanýr.

(6) Hizmet saðlayýcýlar, talep halinde elektronik tebligata iliþkin delil kayýtlarýný yetkili mercilere elektronik ortamda sunmakla ve bu amaçla oluþturacaðý sistemi hazýr tutmakla yükümlüdür.

Muhatabýn diðer usullerle bilgilendirilmesi

MADDE 10 (1) Muhatap tarafýndan hizmet saðlayýcýya iletiþim için diðer bir elektronik posta adresi bildirilmiþse, elektronik tebligatýn ulaþtýðý anda bu adrese, bilgilendirme mesajý gönderilir.

(2) Muhatap tarafýndan hizmet saðlayýcýya iletiþim için kýsa mesaj alma özelliði olan telefon numarasý bildirilmiþse, talep halinde ve ücreti muhataba ait olmak üzere bu telefon numarasýna hizmet saðlayýcý tarafýndan elektronik tebligat bilgilendirme mesajý gönderilir.

(3) Bu madde kapsamýndaki bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapýlamamýþ olmasý, tebligat süresini ve geçerliliðini etkilemez, hizmet saðlayýcýnýn da ikinci fýkra gereðince muhataptan alacaðý ücretin iadesi dýþýnda bu madde kapsamýnda herhangi bir sorumluluðunu gerektirmez.

(4) Muhatabýn bu madde kapsamýnda bilgilendirilmesine iliþkin olay kayýtlarý hizmet saðlayýcý tarafýndan tutulur.

Hizmet saðlayýcýlar tarafýndan kullanýlacak iþlem sertifikasýnda bulunmasý gerekli hususlar

MADDE 11 (1) Ýþlem sertifikasýnda, hizmet saðlayýcýya ait bilgiler ve hizmet saðlayýcý adýna iþlem yapmaya kimin yetkili olduðu hususuna yer verilir.

Muhatabýn elektronik tebligatý alma usulü

MADDE 12 (1) Muhatap elektronik tebligat hesabýna, güvenli elektronik imzasýný kullanarak veya hizmet saðlayýcý tarafýndan verilen parola ve þifre ile birlikte telefonuna kýsa mesajla gelen tek kullanýmlýk þifre vasýtasýyla eriþir.

(2) Hizmet saðlayýcý, elektronik tebligatý sadece bu tebliði almaya yetkili olan kiþiye ulaþtýrmayý garanti eder. Tebliði almaya yetkili kiþinin, kimlik doðrulamasý hizmet saðlayýcý tarafýndan yapýlýr.

(3) Vekile veya kanuni temsilciye yapýlacak elektronik tebligatlarda, Kanun hükümlerine uygun olarak ikinci fýkra hükümleri uyarýnca iþlem yapýlýr.

Elektronik tebligat hizmetinin kullanýma kapatýlmasý

MADDE 13 (1) Ýsteðe baðlý olarak elektronik tebligat hizmetinden yararlanan muhataplar yönünden elektronik tebligat hizmetinin kullanýma kapatýlmasýnda, 25/8/2011 tarihli ve 28036 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kayýtlý Elektronik Posta Sistemine Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðin kayýtlý elektronik posta hesabýnýn kullanýma kapatýlmasýna iliþkin hükümleri uygulanýr.

(2) Kamu kurum ve kuruluþlarý elektronik tebligat alma hizmetinin kullanýma kapatýlmasý baþvurusunu Ýdareye yazýlý olarak iletirler. Yapýlan baþvuruda, elektronik tebligat adresinin hangi birim adýna ve hangi yetkili personel tarafýndan kullanýldýðý da belirtilir.

(3) Gerçek kiþiler için, hizmetin kullanýma kapatýlmasý baþvurusu elektronik imza kullanýlarak elektronik ortamda da yapýlabilir.

(4) Kullanýma kapatýlan elektronik tebligat adresleri, elektronik tebligat hizmeti alanlar listesinden derhal silinir ve elektronik tebligat adresinin kullanýma kapatýldýðý an, zaman damgasýyla kayýt altýna alýnýr.

(5) Kullanýma kapatýlan elektronik tebligat adresine tebligat gönderimi ve alýmý engellenir ancak üç ay süreyle muhatabýn eriþimine açýk tutulur.

(6) Hizmet saðlayýcý, elektronik imza kullanýlarak hizmetin kullanýma kapatýlmasý baþvurusu yapýldýðý hallerde derhal, fiziki baþvurularda beþ iþ günü içinde muhatabýn elektronik tebligat adresine elektronik tebligat mesajý gönderilmesini engeller.

(7) Elektronik tebligat yapýlmasý zorunlu olan muhataplar, hizmet saðlayýcýlarýný deðiþtirebilirler, ancak elektronik tebligat hizmetinin kullanýma kapatýlmasý için baþvuruda bulunamazlar.

(8) Ölüm, ceza infaz kurumuna girme, askerlik hizmeti gibi sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkaný ortadan kalkmýþ ancak tebligat çýkarmaya yetkili merciler nezdindeki iþlemlerinde elektronik tebligat adresini bildirmiþ olan muhatabýn, elektronik tebligat adreslerinin kullanýma kapatýlmasý veya askýya alýnmasý iþlemi ilgili kurumlar ile Ýdarenin sistemi arasýnda saðlanacak entegrasyon çerçevesinde otomatik olarak yapýlabilir. Tüzel kiþiliðin sona ermesi ve benzeri sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkaný ortadan kalkmýþ olan tüzel kiþi muhatabýn, elektronik tebligat adresinin kullanýma kapatýlmasý konusunda da bu fýkra hükümleri uygulanýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Elektronik Tebligat Hizmetiyle Ýlgili Ýdarenin ve Diðer Hizmet Saðlayýcýlarýn Görev,

Yetki ve Sorumluluklarý

Elektronik tebligat hizmetiyle ilgili görev, yetki ve sorumluluklar

MADDE 14 (1) Ýdare, Kanunun elektronik tebligata iliþkin hükümlerine ve bu Yönetmeliðe uygun olarak tebligatý çýkaran merciler tarafýndan iletilen elektronik tebligatlarý, kayýtlý elektronik posta sistemi vasýtasýyla muhataba ulaþtýrýr. Ancak, muhatap elektronik tebligat adresini Ýdare dýþýnda diðer bir hizmet saðlayýcýdan almýþ ise Ýdarenin sorumluluðu, kendine ulaþan elektronik tebligat mesajýný zaman damgasýyla iliþkilendirerek ilgili hizmet saðlayýcýnýn sunucusuna ilettiði anda sona erer.

(2) Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, elektronik tebligat hizmetine iliþkin olay kayýtlarýný mevzuatta belirlenen süreler içinde saklamakla yükümlüdür.

(3) Mevzuatta yer alan istisnalar saklý kalmak kaydýyla tebligat içeriðinin muhatap haricindeki kiþilerce görülememesi için hizmet saðlayýcýlar ile tebligat çýkarmaya yetkili merciler tarafýndan gerekli tedbirler alýnýr.

(4) Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, elektronik tebligat hizmetini yürütmek için kendilerine bildirilen verileri, elektronik tebligat hizmeti haricinde herhangi bir maksatla kullanamaz ve üçüncü kiþilerle paylaþamaz. Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, bu verilerin güvenli bir þekilde saklanmasýndan münhasýran sorumlu olup, mevzuat gereðince saklanmasýna ihtiyaç kalmayan verileri imha eder.

(5) Elektronik tebligat hizmeti saðlama sözleþmesinin yapýlmasý, verilerin üçüncü kiþilere nakline muhatabýn rýza göstermesi þartýna baðlanamaz. Elektronik ortamda teblið edilen evrakýn aslý veya içeriðinin üçüncü kiþilere verilmesi konusunda anlaþma yapýlamaz.

(6) Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, elektronik tebligatlarý muhatabýn elektronik tebligat adresine ulaþtýrmak üzere teslim almak, istendiðinde saklama süresi içinde eriþime hazýr halde bulundurmakla yükümlüdür.

(7) Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, elektronik tebligat mesajýný, tebligatý çýkaran merci tarafýndan iletilmesi tarihinden bir gün sonra baþlamak üzere iki ay süresince eriþime hazýr tutar. Muhatap ile hizmet saðlayýcý arasýnda aksine bir sözleþme yok ise bu sürenin sonunda elektronik tebligata konu içerik silinir.

(8) Elektronik tebligat hizmetinin yerine getirilmesi esnasýnda görev alan kiþilerin sorumluluðuyla ilgili olarak Kanun hükümleri uygulanýr.

(9) Ýdare ve diðer hizmet saðlayýcýlar, engelli kiþilerin elektronik tebligat hizmetinden yararlanabilmeleri için mümkün olan çalýþmalarý yapar.

(10) Kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapýlmasý gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhataplarýn MERSÝSte kayýtlý olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için baþvuruda bulunmalarý konusunda MERSÝSten sorumlu kurum tarafýndan bildirim yapýlýr.

Elektronik tebligat hizmetlerinin ücretlendirilmesi

MADDE 15 (1) Ýdare, bu Yönetmelikte sayýlan hizmetlerin karþýlýðýnda alacaðý bedele iliþkin ücret tarifesini Kanun hükümleri çerçevesinde belirleyerek resmî internet sayfasýnda yayýmlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Uygulanacak hükümler

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde niteliðine uygun düþtüðü ölçüde 25/1/2012 tarihli ve 28184 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Tebligat Kanununun Uygulanmasýna Dair Yönetmelik ile Kayýtlý Elektronik Posta Sistemine Ýliþkin Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 17 (1) Bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesi, ikinci ve üçüncü fýkrasý ile 13 üncü maddesinin yedinci fýkrasý ve 14 üncü maddesinin onuncu fýkrasý 19/1/2013 tarihinde, diðer hükümleri yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 18 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.