19 Ocak 2013  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28533

KANUN

AVRUPA ÝNSAN HAKLARI MAHKEMESÝNE YAPILMIÞ

BAZI BAÞVURULARIN TAZMÝNAT ÖDENMEK

SURETÝYLE ÇÖZÜMÜNE DAÝR KANUN

             Kanun No. 6384                                                                                                 Kabul Tarihi: 9/1/2013

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacý, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine yapýlmýþ bazý baþvurularýn tazminat ödenmek suretiyle çözümüne dair esas ve usullerin belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Kanun;

a) Ceza hukuku kapsamýndaki soruþturma ve kovuþturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamýndaki yargýlamalarýn makul sürede sonuçlandýrýlmadýðý,

b) Mahkeme kararlarýnýn geç veya eksik icra edildiði ya da hiç icra edilmediði,

iddiasýyla Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine yapýlmýþ baþvurularý kapsar.

(2) Avrupa Ýnsan Haklarý Sözleþmesi ve Türkiye'nin taraf olduðu ek protokoller kapsamýnda korunan haklara iliþkin Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin yerleþik içtihatlarý doðrultusunda Ülkemiz aleyhine verilen ihlal kararlarýnýn yoðunluðu dikkate alýnmak suretiyle, Adalet Bakanlýðýnca teklif edilecek diðer ihlal alanlarý bakýmýndan da Bakanlar Kurulu kararýyla bu Kanun hükümleri uygulanabilir.

(3) Ýdari nitelikteki soruþturmalardan kaynaklanan baþvurular hakkýnda bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Kanunun uygulanmasýnda;

a) Bakanlýk: Adalet Bakanlýðýný,

b) Baþvuran: Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine baþvurmuþ olanlarý,

c) Baþvuru: Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine yapýlmýþ olan baþvuruyu,

ç) Komisyon: Tazminat talebi hakkýnda karar vermek amacýyla kurulan Komisyonu,

d) Müracaat: Komisyona iletilen talebi,

e) Müracaat eden: Komisyondan tazminat talebinde bulunanlarý,

ifade eder.

Komisyon ve çalýþma esaslarý

MADDE 4 (1) Bu Kanun kapsamýnda yapýlacak müracaatlar hakkýnda karar vermek üzere Bakanlýðýn merkez, baðlý ve ilgili kuruluþlarýnda çalýþan hâkim ve savcýlar arasýndan Adalet Bakaný tarafýndan atanacak dört kiþi ile Maliye Bakaný tarafýndan Maliye Bakanlýðý personeli arasýndan atanacak bir kiþiden oluþan toplam beþ kiþilik bir Komisyon kurulur. Komisyon Baþkaný bu üyeler arasýndan Adalet Bakaný tarafýndan seçilir.

(2) 9 uncu madde hükmü saklý kalmak üzere Komisyon üyelerine, müracaatlar sonuçlandýrýlýncaya kadar baþka bir görev verilmez.

(3) Komisyon, üye sayýsýnýn salt çoðunluðuyla toplanýr ve toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðuyla karar verir.

(4) Komisyonun sekretarya hizmetleri Bakanlýk tarafýndan yürütülür.

(5) Kamu kurum ve kuruluþlarý ile yargý mercileri, Komisyonun görevi kapsamýnda ihtiyaç duyduðu her türlü bilgi ve belgeyi gecikmeksizin Komisyona göndermek zorundadýr.

Müracaatýn þekli ve süresi

MADDE 5 (1) Komisyona müracaat, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesine baþvuru tarihini ve numarasýný gösteren resmi kayýt kabul mektubu, baþvuru formu ve diðer ilgili bilgi ve belgelerle birlikte, müracaat edenin kimlik bilgilerini içeren imzalý bir dilekçeyle yapýlýr.

(2) Baþvuran, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren altý ay içinde Komisyona müracaat edebilir. Bu süre içinde müracaatta bulunmayanlar Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin münhasýran iç hukuk yollarýnýn tüketilmemiþ olmasý gerekçesine dayanan kabul edilemezlik kararýnýn kendilerine tebliðinden itibaren bir ay içinde de Komisyona müracaat edebilirler.

(3) Bakanlar Kurulu kararýyla;

a) 2 nci maddenin ikinci fýkrasý uyarýnca Kanunun kapsamýnýn geniþletilmesi,

b) 9 uncu maddenin ikinci fýkrasý uyarýnca sürenin uzatýlmasý,

durumunda müracaat hakký kazananlar, bu haklarýný Bakanlar Kurulu kararýnýn Resmî Gazetede yayýmý tarihinden itibaren altý ay içinde kullanabilirler.

(4) Müracaatýn Cumhuriyet baþsavcýlýklarý aracýlýðýyla da yapýlmasý mümkündür. Cumhuriyet baþsavcýlýðý, müracaat evrakýný derhal Komisyona gönderir. Bu durumda Cumhuriyet baþsavcýlýðýna yapýlan müracaat tarihi esas alýnýr.

(5) Müracaatlara iliþkin düzenlenecek kâðýtlar damga vergisinden, yapýlacak iþlemler harçlardan müstesnadýr.

Müracaatýn reddi

MADDE 6 (1) Komisyon;

a) Müracaat konusu baþvurunun, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesince öngörülen iç hukuk yollarýnýn tüketilmesi koþulu dýþýndaki diðer kabul edilebilirlik þartlarýný taþýmadýðýný,

b) Komisyona süresinde müracaat edilmediðini,

c) Müracaat edenin hukuki menfaati olmadýðýný,

ç) Müracaatýn 2 nci madde kapsamýna girmediðini,

tespit ederse müracaatý reddeder.

Müracaat hakkýnda karar ve karara itiraz

MADDE 7 (1) Komisyon, müracaat hakkýnda dokuz ay içinde karar vermek zorundadýr.

(2) Komisyon, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin emsal kararlarýný da gözetmek suretiyle müracaat konusunda gerekçeli olarak karar verir.

(3) Komisyon kararlarýna karþý teblið tarihinden itibaren on beþ gün içinde Komisyon aracýlýðýyla Ankara Bölge Ýdare Mahkemesine itiraz edilebilir. Ýtiraz dilekçesi müracaata iliþkin diðer tüm belgelerle birlikte derhal itiraz merciine gönderilir. Bu itiraz öncelikli iþlerden sayýlarak üç ay içinde karara baðlanýr. Mahkeme tarafýndan Komisyon kararý yerinde görülmezse iþin esasý hakkýnda karar verilir. Ýtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.

(4) Ödenmesine karar verilen tazminat, kararýn kesinleþmesinden itibaren üç ay içinde Bakanlýk tarafýndan ödenir. Ödemeye iliþkin düzenlenecek kâðýtlar damga vergisinden, yapýlacak iþlemler harçlardan müstesnadýr.

Kararýn ilgili adli veya idari mercie bildirimi

MADDE 8 (1) Komisyona yapýlan müracaat sonucunda Komisyonun kesinleþen kararlarýnýn bir örneði müracaata konu iþlemin yapýldýðý adli veya idari mercie gönderilir.

(2) Müracaata konu iþlem henüz sonuçlandýrýlmamýþsa ilgili adli veya idari merci tarafýndan bu iþlem ivedilikle sonuçlandýrýlýr.

Süre

MADDE 9 (1) Bu Kanun, 23/9/2012 tarihi itibarýyla Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi nezdinde kaydedilmiþ baþvurular hakkýnda uygulanýr.

(2) Birinci fýkradaki süre Bakanlýðýn teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca uzatýlabilir.

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Komisyon üyeleri, bu Kanunun yayýmlandýðý tarihten itibaren en geç bir ay içinde atanýr.

Yürürlük

MADDE 10 (1) Bu Kanunun;

a) 5 inci maddesi yayýmý tarihinden itibaren bir ay sonra,

b) Diðer maddeleri yayýmý tarihinde,

yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 11 (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

18/1/2013