30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐININ KONTROLÜNE TABÝ

ÜRÜNLERÝN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/5)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, insan saðlýðý ve güvenliði ile hayvan ve bitki varlýðý ve saðlýðý yönünden Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn kontrolüne tâbi ekli listelerde belirtilen ürünlerin ithalatýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Hariçte Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimine tâbi tutulmak istenen ekli listelerde yer alan ürünler ile 5 inci maddenin ikinci fýkrasý dahilindeki ürünleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak düzenlenmiþtir.

Ön bildirim

MADDE 4 (1) Teblið eki listelerden;

a) Ek-1/A ve Ek-1/Bde belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik,

b) Ek-2de belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bitkisel Gýda ve Yem Ýthalatýnýn Resmî Kontrollerine Dair Yönetmelik,

hükümlerine uygun olarak ön bildirim yapýlmasý gerekir.

Uygunluk denetimi

MADDE 5 (1) Ek-1/A, Ek-1/B, Ek-2, Ek-3, Ek-4, Ek-5, Ek-6 ve Ek-7de belirtilen ürünlerin ithalatýnda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca Ek-9 Uygunluk Yazýsý düzenlenir.

(2) Ek-5te yer almayan ancak veteriner týbbi ürün olan veya veteriner týbbi ürün yapýmýnda kullanýlan hammadde ve yardýmcý maddelerin ithalatýnda, ithalatçýnýn talep etmesi ve ürünün mevzuatýna uygun olmasý halinde Ek-9 Uygunluk Yazýsý ithalatçýya iletilir.

(3) Uygunluk yazýsý baþvurusunda istenen bilgi ve belgelerin Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýna ibrazý gerekir.

(4) Uygunluk yazýsý;

a) Ek-1/A ve Ek-1/B kapsamý ürünler için ithalatýn yapýlacaðý gümrük idaresine,

b) Ek-2, Ek-3, Ek-4, Ek-5, Ek-6 ve Ek-7de yer alan ürünler için ithalatçýya iletilir.

(5) Bu Teblið kapsamýnda ithal edilmek istenen bir ürünün birden fazla listede yer almasý durumunda, her ithalat iþlemi için ilgili tüm mevzuata uygun olacak þekilde yalnýzca bir uygunluk yazýsý düzenlenir.

Uygunsuzluk yazýsý

MADDE 6 (1) Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadýðýnýn tespiti halinde, gerekçeli olarak Ek-10 Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenir. Uygunsuzluk yazýsý ilgili gümrük idaresine iletilir ve keyfiyet ithalatçýya veya temsilcisine bildirilir.

Veteriner Giriþ Belgesi

MADDE 7 (1) Ek1/A ve Ek1/B kapsamý ürünler için, Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Veteriner Giriþ Belgesinin orijinali gümrük idarelerine bildirilir ve belgede belirtilen ilk varýþ yerine kadar sevkiyata eþlik eder.

(2) Ek-1/A ve Ek-1/Bde yer alan ve 21/12/2011 tarihli ve 28149 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamýndaki ürünlerin petrol sanayii, beþeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii vb. Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca denetime tâbi olmayan sanayilerde kullanýlmak üzere ithal edilmesi ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca yapýlan kontrollerde uygun bulunmasý durumunda Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Veteriner Giriþ Belgesinin orijinali gümrük idarelerince aranýr ve belgede belirtilen ilk varýþ yerine kadar sevkiyata eþlik eder.

Kontrol Belgesi

MADDE 8 (1) Ek-1/A, Ek-3 ve Ek-5te yer alan ürünlerin ithalatýnda uygunluk yazýsý düzenlenmesi için ithalattan önce Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca onaylanan Kontrol Belgesi aranýr.

(2) Kontrol Belgesi alýnmasý için Ek-8 Kontrol Belgesi formu, fatura veya proforma fatura ile ürünün özelliðine göre Kontrol Belgesi formunda belirtilen ilgili mevzuat uyarýnca istenen diðer belgelerle birlikte ithalattan önce Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýna baþvurulur.

Kontrol Belgesinin geçerlik süresi

MADDE 9 (1) Kontrol Belgesinin geçerlik süresi, düzenlendiði tarihten itibaren;

a) Ek-1/A kapsamý ürünler için 4 ay,

b) Ek-3 ve Ek-5 kapsamý ürünler için 6 aydýr.

(2) Türkiye gümrük bölgesine geldikten ve uygunluk yazýsý baþvurusu yapýldýktan sonra Kontrol Belgesinin geçerlik süresi biten ürünlere iliþkin iþlemler, Kontrol Belgesinin geçerlik süresi dikkate alýnmaksýzýn tamamlanýr.

Muafiyetler

MADDE 10 (1) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý ve uygunluk yazýsý düzenlenmesi kaydýyla, Ek1/Ada yer alan yarýþ ve gösteri amacýyla belirli bir süre kalmak üzere getirilen, üst düzey mülkî ve askeri erkâna hediye edilen, özel ve resmî hayvanat bahçelerinde sergilenmek amacýyla getirilen ve ülkemize baðýþ niteliðinde gelen hayvanlar ile üniversitelerin, bilimsel ve diðer araþtýrma kurumlarýnýn bilimsel araþtýrmalarda kullanacaðý hayvanlar için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(2) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý ve uygunluk yazýsý düzenlenmesi kaydýyla, Ek-1/Ada yer alan ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gýda ve Yemin Resmî Kontrollerine Dair Yönetmeliðin 27 nci maddesi kapsamýndaki ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(3) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý kaydýyla, Ek-1/A ve Ek-1/Bde yer alan ve Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamýndaki ürünlerin petrol sanayii, beþeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii vb. Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca denetime tâbi olmayan sanayilerde kullanýlmak üzere ithal edilmesi durumunda uygunluk yazýsý ve/veya Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(4) Teblið eki diðer listeler kapsamýnda denetime tâbi olmamasý kaydýyla, ithal edilmek istenen;

a) Ek1/A ve Ek1/B sayýlý listelerde yer alan ürünlerin Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik ile belirlenen hayvan ve ürünler kapsamý dýþýnda olmasý,

b) Ek2de yer alan ürünlerin gýda ve yem sanayii dýþýnda ve/veya karþýlarýnda belirtilen amaçlar dýþýnda kullanýlacak olmasý,

c) Ek4 kapsamý ürünlerin hayvan saðlýðý amacý dýþýnda kullanýlacak olmasý,

ç) Ek5 kapsamý ürünlerin veteriner týbbi ürün ve veteriner týbbi ürün imalinde kullanýlan hammadde sanayiine verilmeyecek olmasý,

d) Ek6 kapsamý hammaddelerin bitki koruma ürünü sanayiine verilmeyecek olmasý,

e) Ek2, Ek5 ve Ek6 kapsamý ürünlerin laboratuvar analizinde kullanýlacak olmasý,

f) Dahilde Ýþleme Rejimi kapsamýnda ithal edilmiþ olan diðer ürünlerden elde edilen ikincil iþlem görmüþ ürünlerin Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tâbi tutulmasý,

durumunda ön bildirim, Kontrol Belgesi ve/veya uygunluk yazýsý düzenlenmez.

Bilgi formu

MADDE 11 (1) Ýthalatçý ithalatýn yapýlmasýndan sonra en geç onbeþ gün içinde Ek-11 Bilgi Formu gümrük beyannamesinin örneði ile birlikte;

a) Ek-5 sayýlý listede yer almayan ancak veteriner týbbi ürün olan veya veteriner týbbi ürün yapýmýnda kullanýlan hammadde ve yardýmcý maddelerin veteriner týbbi ürün izni olanlar tarafýndan ithal edilmesi,

b) Beþeri týbbi ürün, bitki koruma ürünü veya bunlarýn yapýmýnda kullanýlanlar hariç olmak üzere, Ek-5 sayýlý listede yer alan ve yanýnda (*) iþareti bulunan maddelerin 10 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnýn (ç) ve (e) bentleri kapsamýnda ithal edilmesi,

durumunda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðüne iletir.

Gümrük iþlemleri

MADDE 12 (1) Teblið eki listelerde yer alan ürünlerin ithalatýnda, Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen uygunluk yazýsý gümrük idarelerince aranýr.

(2) 10 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan muafiyetler kapsamýnda olduðu beyan edilen ürünlerin ithalatýna gümrük idarelerince doðrudan izin verilir.

(3) Bir ürünün ilgili mevzuata uygun olmadýðýnýn tespiti ve bu hususun gerekçeli uygunsuzluk yazýsý ile ilgili gümrük idaresine bildirilmesi halinde, ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmez ve uygunsuzluk yazýsý özet beyana ve taþýma belgesine iliþtirilir.

(4) Uygunsuz çýkan ürün mahrecine iade edilir veya masraflarý ürünün sahibine ait olmak üzere imha suretiyle tasfiye edilmek üzere gümrüðe terk edilir ya da ilgili mevzuat çerçevesinde Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn uygun göreceði tedbirler alýnýr.

Ýdari yaptýrýmlar

MADDE 13 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler, yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunanlar ile sahte belge kullananlar, ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda;

a) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun,

b) 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararý,

c) 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu ve ilgili diðer mevzuat hükümleri uygulanýr.

Yetki

MADDE 14 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 15 (1) 30/12/2011 tarihli ve 28158 (3. Mükerrer) sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn Kontrolüne Tabi Ürünlerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/5) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesine baðlanmýþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ ürünlerin ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle 2012/5 sayýlý Ürün Güvenliði ve Denetimi Tebliðine tâbidir. Ancak, söz konusu iþlemlere bu Tebliðin lehteki hükümleri de uygulanýr.

(2) 2012/5 sayýlý Ürün Güvenliði ve Denetimi Tebliði kapsamýnda alýnmýþ Kontrol Belgeleri, mezkûr Tebliðde belirtilen süre kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Teblið 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz