29 Aralýk 2012  CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28512

YÖNETMELÝK

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:

ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ HÝZMETLERÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini yürütmek üzere kurulacak iþyeri saðlýk ve güvenlik birimlerinin kuruluþu ile ortak saðlýk ve güvenlik birimlerinin yetkilendirilmeleri, yetki belgelerinin iptali, görev, yetki ve sorumluluklarý ile çalýþma usul ve esaslarýný düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýnda yer alan iþyerlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 6 ncý, 8 inci ve 30 uncu maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayýlý Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 2 nci ve 12 nci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar ve kýsaltmalar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen:

a) Bakanlýk: Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýný,

b) Çalýþan temsilcisi: Ýþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili çalýþmalara katýlma, çalýþmalarý izleme, tedbir alýnmasýný isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalýþanlarý temsil etmeye yetkili çalýþaný,

c) Genel Müdürlük: Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Genel Müdürlüðünü,

ç) Ýþyeri saðlýk ve güvenlik birimi (ÝSGB): Ýþyerinde iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donaným ve personele sahip olan birimi,

d) ÝSG-KÂTÝP: Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri ile ilgili iþ ve iþlemlerin Genel Müdürlükçe kayýt, takip ve izlenmesi amacýyla kullanýlan iþ saðlýðý ve güvenliði kayýt, takip ve izleme programýný,

e) Onaylý defter: Ýþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný tarafýndan yapýlan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diðer hususlarýn yazýldýðý, seri numaralý ve sayfalarý bir asýl iki kopyalý þekilde düzenlenmiþ her iþyeri için tek olan defteri,

f) Ortak saðlýk ve güvenlik birimi (OSGB): Kamu kurum ve kuruluþlarý, organize sanayi bölgeleri ile 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren þirketler tarafýndan, iþyerlerine iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini sunmak üzere kurulan gerekli donaným ve personele sahip olan ve Bakanlýkça yetkilendirilen birimi,

g) Sorumlu müdür: Ýþyeri hekimliði veya iþ güvenliði uzmanlýðý belgesine sahip, OSGBlerde tam süreli istihdam edilen ve bu birimlerin iþ ve iþlemlerinden Bakanlýða karþý sorumlu olan kiþiyi,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Hak ve Yükümlülükler

Ýþverenin iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri ile ilgili yükümlülükleri

MADDE 5 (1) Ýþveren, iþyerlerinde alýnmasý gereken iþ saðlýðý ve güvenliði tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasýnýn izlenmesi, iþ kazasý ve meslek hastalýklarýnýn önlenmesi, çalýþanlarýn ilk yardým ve acil tedavi ile koruyucu saðlýk ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacýyla; çalýþanlarý arasýndan bu Yönetmelikte belirtilen nitelikleri haiz bir veya birden fazla iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personeli görevlendirir. Gerekli nitelikleri haiz olmasý halinde tehlike sýnýfý ve çalýþan sayýsýný dikkate alarak bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir.

(2) Ýþveren, iþyerinde gerekli niteliklere sahip personel bulunmamasý halinde birinci fýkrada sayýlan yükümlülüklerinin tamamýný veya bir kýsmýný, OSGBlerden hizmet alarak yerine getirebilir.

(3) Ýþveren, iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmanýnýn tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda ÝSGB kurar.  Tam süreli iþyeri hekimi görevlendirilen iþyerlerinde, diðer saðlýk personeli görevlendirilmesi zorunlu deðildir.

(4) Üçüncü fýkrada belirtilen sürenin hesaplanmasýnda, çalýþanlarýn tabi olduðu kanun hükümleri saklý kalmak kaydýyla, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununa göre belirlenen haftalýk çalýþma süresi dikkate alýnýr.

(5) Ýþveren;

a) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri ile ilgili görevlendirilen personelin etkin bir þekilde çalýþmasý amacýyla gerekli kolaylýðý saðlamak ve bu hususta planlama ve düzenleme yapmakla,

b) Görevlendirdiði kiþi veya OSGBlerin görevlerini yerine getirmeleri amacýyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarýný karþýlamakla,

c) Ýþyerinde saðlýk ve güvenlik hizmetini yürütenler arasýnda iþbirliði ve koordinasyonu saðlamakla,

ç) Görevlendirdiði kiþi veya hizmet aldýðý OSGBler tarafýndan iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazýlý olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmekle,

d) Ýþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personelinin görevlerini yerine getirebilmeleri için, Bakanlýkça belirlenen sürelerden az olmamak kaydý ile yeterli çalýþma süresini saðlamakla,

yükümlüdür.

(6) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini yürütmek üzere iþyerinden personel görevlendirmek veya OSGBlerden hizmet almak suretiyle bu konudaki yetkilerini devreden iþverenin bu hizmetlere iliþkin yükümlülükleri devam eder.

(7) Ýþveren iþyerinde görev yapan iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personeli ile hizmet alýnan OSGBlerin Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununa göre geçerli yetki belgesi ile görevlendirilmesinden sorumludur.

Ýþverenin katýlým saðlama ve bilgilendirme yükümlülüðü

MADDE 6 (1) Ýþveren;

a) Ýþyerinden görevlendirilecek veya hizmet alýnacak OSGBde görevli iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personelinin görevlendirilmesi konusunda çalýþan temsilcilerinin önceden görüþlerinin alýnmasýný saðlar.

b) Görevlendirdiði veya hizmet aldýðý OSGBde görev yapan kiþiler ile bunlarýn çalýþma saatleri, görev, yetki ve sorumluluklarý konusunda çalýþan temsilcisi ve çalýþanlarý bilgilendirir.

c) Çalýþanlarýn saðlýk ve güvenliðini etkilediði bilinen veya etkilemesi muhtemel konular hakkýnda; görevlendirdiði kiþi veya hizmet aldýðý OSGByi, baþka iþyerlerinden çalýþmak üzere kendi iþyerine gelen çalýþanlarý ve bunlarýn iþverenlerini bilgilendirir.

ç) Baþka bir iþyerinden kendi iþyerine çalýþmak üzere gelen çalýþanlarýn saðlýk bilgilerine, görevlendirdiði kiþi veya hizmet aldýðý OSGBlerin ulaþabilmesini saðlar.

d) Ýþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatý gereði, yükümlü olduðu kayýt ve bildirimleri görevlendirdiði kiþi veya hizmet aldýðý OSGB ile iþbirliði içerisinde yapar.

Ýþverenin saðlýk ve güvenlik kayýtlarý ve onaylý deftere iliþkin yükümlülükleri

MADDE 7 (1) Ýþveren ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklý kalmak kaydýyla;

a) Ýþyerinde yürütülen iþ saðlýðý ve güvenliði faaliyetlerine iliþkin her türlü kaydý,

b) Ýþten ayrýlma tarihinden itibaren en az 15 yýl süreyle çalýþanlarýn kiþisel saðlýk dosyalarýný,

saklar.

(2) Çalýþanýn iþyerinden ayrýlarak baþka bir iþyerinde çalýþmaya baþlamasý halinde, yeni iþveren çalýþanýn kiþisel saðlýk dosyasýný yazýlý olarak talep eder, önceki iþveren dosyanýn bir örneðini onaylayarak bir ay içerisinde gönderir.

(3) Onaylý defter iþyerinin baðlý bulunduðu Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlükleri, Genel Müdürlük veya noterce her sayfasý mühürlenmek suretiyle onaylanýr.

(4) Onaylý defter yapýlan tespitlere göre iþ güvenliði uzmaný, iþyeri hekimi ile iþveren tarafýndan birlikte veya ayrý ayrý imzalanýr. Onaylý deftere yazýlan tespit ve öneriler iþverene teblið edilmiþ sayýlýr.

(5) Onaylý defterin asýl sureti iþveren, diðer suretleri ise iþ güvenliði uzmaný ve iþyeri hekimi tarafýndan saklanýr. Defterin imzalanmasý ve düzenli tutulmasýndan iþveren sorumludur. Teftiþe yetkili iþ müfettiþlerinin her istediðinde iþveren onaylý defteri göstermek zorundadýr.

Çalýþanlarýn hak ve yükümlülükleri

MADDE 8 (1) Çalýþanlar saðlýk ve güvenliklerini etkileyebilecek tehlikeleri iþ saðlýðý ve güvenliði kuruluna, kurulun bulunmadýðý iþyerlerinde ise iþverene bildirerek durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alýnmasýný talep edebilir.

(2) Çalýþanlar ve temsilcileri, iþyerinde yürütülecek iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin amaç ve usulleri konusunda haberdar edilir ve elde edilen verilerin kullanýlmasý hakkýnda bilgilendirilirler.

(3) Çalýþanlar, iþyerinde saðlýklý ve güvenli çalýþma ortamýnýn korunmasý ve geliþtirilmesi için;

a) Ýþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný veya iþveren tarafýndan verilen iþ saðlýðý ve güvenliðiyle ilgili mevzuata uygun talimatlara uyar.

b) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini yerine getirmek üzere iþveren tarafýndan görevlendirilen kiþi veya OSGBlerin yapacaðý çalýþmalarda iþbirliði yapar.

c) Ýþ saðlýðý ve güvenliðine iliþkin çalýþmalara, saðlýk muayenelerine, bilgilendirme ve eðitim programlarýna katýlýr.

ç)  Makine, tesisat ve kiþisel koruyucu donanýmý verilen eðitim ve talimatlar doðrultusunda ve amacýna uygun olarak kullanýr.

d) Teftiþe yetkili makam tarafýndan iþyerinde tespit edilen noksanlýk ve ilgili mevzuata aykýrýlýklarýn giderilmesi konusunda, iþveren ve çalýþan temsilcisi ile iþbirliði yapar.

e) Ýþyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda saðlýk ve güvenlik yönünden ciddi ve yakýn bir tehlike ile karþýlaþtýklarýnda ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, iþverene veya çalýþan temsilcisine derhal haber verir.

Hizmetin çalýþanlara ücretsiz verilmesi

MADDE 9 (1) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri çalýþanlara mali yük getirmeyecek þekilde sunulur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ýþyeri Saðlýk ve Güvenlik Birimi ve Ortak Saðlýk ve Güvenlik Birimi ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hizmetlerinin Yürütülmesi için Saðlanacak Þartlar

Ýþyeri saðlýk ve güvenlik birimi

MADDE 10 (1) ÝSGB; en az bir iþyeri hekimi ile iþyerinin tehlike sýnýfýna uygun belgeye sahip en az bir iþ güvenliði uzmanýnýn görevlendirilmesi ile oluþturulur. Bu birimde iþveren diðer saðlýk personeli de görevlendirebilir.

(2) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yürütülmesi amacýyla iþveren tarafýndan iþyerlerinde kurulacak olan iþ saðlýðý ve güvenliði birimlerinde aþaðýdaki þartlar saðlanýr.

a) ÝSGB, iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yürütülmesine ve çalýþan personel sayýsýna uygun büyüklükte bir yerde kurulur. Bu birimin asýl iþin yürütüldüðü mekânda ve giriþ katta kurulmasý esastýr.

b) Bu birimlerde sekizer metrekareden az olmamak üzere bir iþ güvenliði uzmaný odasý ile iþyeri hekimi tarafýndan kullanýlmak üzere bir muayene odasý ve 12 metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardým ve acil müdahale odasý bulunur. Tam zamanlý görevlendirilecek her iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný için ayný þartlarda ayrý birer oda tahsis edilir.

c) ÝSGBler Ek-1de belirtilen araç ve gereçler ile donatýlýr ve iþyerinde çalýþanlarýn acil durumlarda en yakýn saðlýk birimine ulaþtýrýlmasýný saðlamak üzere uygun araç bulundurulur.

(3) ÝSGBnin bölümleri ayný alanda bulunur ve bu alan çalýþanlar tarafýndan kolaylýkla görülebilecek þekilde iþaretlenir.

Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yürütülmesi amacýyla saðlanacak þartlar

MADDE 11 (1) Tam süreli iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný görevlendirilmesi gerekli olmayan hallerde iþveren, görevlendirdiði kiþi veya OSGBlerin görevlerini yerine getirmeleri amacý ile asgari bu maddedeki þartlarý saðlar.

(2) 50 ve daha fazla çalýþaný olan iþyerlerinde iþveren,

a) Ýþyeri hekimi ile diðer saðlýk personeline ve iþ güvenliði uzmanýna 8 metrekareden az olmamak üzere toplam iki oda temin eder.

b) Ýþyerinde ayrýca acil durumlarda çalýþanlarýn en yakýn saðlýk birimine ulaþtýrýlmasýný saðlamak üzere uygun araç bulundurulur.

(3) 50den az çalýþaný olan iþyerlerinde iþveren,  iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personelinin iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetini etkin verebilmesi için çalýþma süresince kullanýlmak üzere uygun bir yer saðlar.

(4) Birden fazla iþyerinin bulunduðu iþ merkezleri, iþ hanlarý gibi yerlerde bulunan ve 50den az çalýþaný olan iþverenlerin yürütecekleri iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri için; koordinasyon yönetim tarafýndan saðlanmak üzere ortaklaþa kullanýlabilecek bir mekân oluþturulabilir. Oluþturulacak mekândan hizmet sunulacak toplam çalýþan sayýsý 50den az olmasý durumunda üçüncü fýkra, 50den fazla olmasý durumunda ise ikinci fýkra hükümlerine uygunluk saðlanýr.

(5) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yürütülmesi için iþveren tarafýndan ayrýlan çalýþma yerlerinin bölüm ve birimlerinin ayný alan içerisinde bulunmasý esastýr. Bu bölüm ve birimlerin bulunduðu yerler çalýþanlar tarafýndan kolaylýkla görülebilecek þekilde iþaretlenir.

(6) Tam süreli iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný görevlendirilmesi zorunlu olmayan hallerde, iþyerinde bu maddeye göre oluþturulan ve belirtilen þartlarý karþýlayan birim, düzenlenen saðlýk raporlarý bakýmýndan ÝSGB olarak kabul edilir.

Ortak saðlýk ve güvenlik birimi

MADDE 12 (1) OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iþ sözleþmesiyle çalýþan en az bir;

a) Ýþyeri hekimi,

b) Ýþ güvenliði uzmaný,

c) Diðer saðlýk personeli,

istihdamý zorunludur.

(2) OSGBlerde tam süreli görevlendirilenler, baþka bir OSGBde veya iþyerinde ayný unvanla veya Bakanlýkça yetkilendirilen eðitim kurumlarýnda eðitici unvanýyla görev alamaz.

(3) OSGBler, iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yürütülmesine ve personel sayýsýna yetecek asgari büyüklükte; iþyeri hekimi tarafýndan kullanýlmak üzere en az 10 metrekarelik bir muayene odasý, 15 metrekarelik ilkyardým ve acil müdahale, 10 metrekarelik iþ güvenliði uzmaný odalarý ile 12 metrekarelik bekleme yeri, uygun büyüklükte arþiv odasý ve en az bir tuvalet ve lavabodan oluþur.

(4) OSGBler, sözleþme yaptýklarý iþyerlerine sunulacak iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerini, iþyerinin tehlike sýnýfý ve çalýþan sayýsýna göre belirlenen sürelerden az olmamak kaydý ile yürütür.

(5) OSGBlerin yetki aldýklarý adresin bulunduðu il sýnýrlarý dýþýnda hizmet verebilmeleri için o ilde þube açmalarý zorunludur. Þube açmak istediklerinde bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý saðlarlar. Ancak niteliði gereði birden fazla ilde yürütülmesi gereken raylý sistem, yol ve nakil hattý inþasý veya bakýmý ve onarýmý gibi iþlerde hizmet alýnan OSGBnin iþin yapýldýðý illerden herhangi birisinde yetkilendirilmiþ olmasý yeterlidir.

(6) OSGBler yetkilendirildikleri il sýnýrý içerisinde izinsiz þube açamayacaðý gibi herhangi bir þekilde irtibat bürosu da açamazlar. Þube açmak istediklerinde bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý saðlarlar.

(7) OSGBlerin, iþyerlerine hizmet verdikleri sürece yetki aldýklarý adreste, açýk ve faaliyette bulunmasý esastýr. Günlük çalýþma süresi içinde verilen hizmet ve faaliyetler konusunda yetkili bir kiþinin OSGBde hazýr bulunmasý saðlanýr.

(8) OSGB, 10/2/2004 tarihli ve 25369 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýþyeri Bina ve Eklentilerinde Alýnacak Saðlýk ve Güvenlik Önlemlerine Ýliþkin Yönetmelikte belirtilen niteliklere uygun þekilde oluþturulur ve Ek-1de belirtilen araç ve gereçlerle donatýlýr. OSGBlerin iþ merkezi, iþ haný ve alýþveriþ merkezleri gibi binalarda kuruluyor ise binalarýn, Ýþyeri Bina ve Eklentilerinde Alýnacak Saðlýk ve Güvenlik Önlemlerine Ýliþkin Yönetmeliðin acil çýkýþ düzenlemesine iliþkin hükümlerine uygunluðu yeterli kabul edilir.

(9) OSGBler tapu kütüðüne iþyeri olarak kayýtlý bölümleri hariç mesken olarak kullanýlan çok katlý binalarda ve iþyeri olarak kayýtlý olsa dahi bodrum katlarda kurulamaz. OSGBlerin zemin katta veya müstakil binalarda kurulmasý esastýr.

(10) OSGBlerde adres veya unvan deðiþikliði yapýlmasý halinde 30 gün içinde yetki belgesinin yenilenmesi talebiyle Genel Müdürlüðe baþvuru yapýlýr. Bu baþvurular ilk baþvuru iþlemlerine tabidir.

(11) Þirket ortaklarýnda deðiþiklik olmasý halinde, durum 30 gün içerisinde Genel Müdürlüðe bildirilir. Yeni þirket ortaklarýnýn ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen þartlara uygun olmamasý halinde durumun düzeltilmesi amacýyla Genel Müdürlükçe þirkete 30 gün süre verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ýþyeri Saðlýk ve Güvenlik Birimi ile Ortak Saðlýk ve Güvenlik Biriminin

Çalýþma Usul ve Esaslarý

ÝSGB ve OSGBlerin görev, yetki ve sorumluluklarý

MADDE 13 (1) ÝSGB ve OSGBler, iþyerlerinde saðlýklý ve güvenli bir çalýþma ortamý oluþturulmasýna katkýda bulunulmasý amacýyla;

a) Ýþyerinde saðlýk ve güvenlik risklerine karþý yürütülecek her türlü koruyucu, önleyici ve düzeltici faaliyeti kapsayacak þekilde, çalýþma ortamý gözetimi konusunda iþverene rehberlik yapýlmasýndan ve öneriler hazýrlayarak onayýna sunulmasýndan,

b) Çalýþanlarýn saðlýðýný korumak ve geliþtirmek amacý ile yapýlacak saðlýk gözetiminin uygulanmasýndan,

c) Çalýþanlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri ve bilgilendirilmeleri konusunda planlama yapýlarak iþverenin onayýna sunulmasýndan,

ç) Ýþyerinde kaza, yangýn, doðal afet ve bunun gibi acil müdahale gerektiren durumlarýn belirlenmesi, acil durum planýnýn hazýrlanmasý, ilkyardým ve acil müdahale bakýmýndan yapýlmasý gereken uygulamalarýn organizasyonu ile ilgili diðer birim, kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapýlmasýndan,

d) Yýllýk çalýþma planý, yýllýk deðerlendirme raporu, çalýþma ortamýnýn gözetimi, çalýþanlarýn saðlýk gözetimi, iþ kazasý ve meslek hastalýðý ile iþ saðlýðý ve güvenliðine iliþkin bilgilerin ve çalýþma sonuçlarýnýn kayýt altýna alýnmasýndan,

e) Çalýþanlarýn yürüttüðü iþler, iþyerinde yapýlan risk deðerlendirmesi sonuçlarý ve maruziyet bilgileri ile iþe giriþ ve periyodik saðlýk muayenesi sonuçlarý, iþ kazalarý ile meslek hastalýklarý kayýtlarýnýn, iþyerindeki kiþisel saðlýk dosyalarýnda gizlilik ilkesine uyularak saklanmasýndan,

f) Ýþyeri hekimi ve diðer saðlýk personelinin görev, yetki, sorumluluk ve eðitimleri ile ilgili yönetmelik ile Ýþ Güvenliði Uzmanlarýnýn Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eðitimleri Hakkýnda Yönetmelik kapsamýnda hizmet verdikleri alanlarda belirtilen görevlerin yerine getirilip getirilmediðinin izlenmesinden,

sorumludurlar.

(2) Ýþyerlerinde iþ saðlýðý ve güvenliði hizmeti sunmak üzere OSGBlerce görevlendirilen iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný tarafýndan saklanmasý gereken onaylý defter suretleri, OSGB arþivinde tutulur ve istenmesi halinde denetime yetkili memurlara gösterilir. Kendilerinden talep edilmese dahi, sözleþme süresi sonunda bütün kayýt ve dosyalar OSGBlerce iþverene teslim edilir.

(3) ÝSGB ve OSGBler iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin sunulmasý sýrasýnda iþin normal akýþýný aksatmamaya özen gösterirler.

(4) OSGBler, iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin tamamýný veya bir kýsmýný baþka bir kiþi veya kuruma devredemezler.

(5) OSGBlerce istihdam edilen kiþilere iliþkin sözleþmeler ÝSG-KATÝP üzerinden beþ iþgünü içerisinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

(6) OSGBler herhangi bir sebeple faaliyetlerini býrakmalarý veya belgelerinin Genel Müdürlükçe iptal edilmesi halinde 30 gün içinde yetki belgelerinin asýllarýný Genel Müdürlüðe iade ederler.

Görevlendirme belgesi ve sözleþme

MADDE 14 (1) Ýþyerinde çalýþanlar arasýndan iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný görevlendirilmesi durumunda bu kiþilerle iþveren arasýnda; OSGBlerden hizmet alýnmasý durumunda OSGB ile iþveren arasýnda sözleþme imzalanýr.

(2) Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin sunulmasý amacýyla iþyerlerinde görevlendirilen kiþilerin, doðum, hastalýk ve yýllýk izin gibi zorunlu nedenler sebebiyle deðiþtirilmesi ve deðiþiklik süresinin 30 günü geçmesi halinde, durum Genel Müdürlüðe bildirilir. Ýþ Kanunundaki çalýþma süreleri saklý kalmak kaydýyla, iþyerine hizmetin sunulmasý için hesaplanan zorunlu süre bölünmek suretiyle birden fazla kiþi görevlendirilemez.

(3) Sözleþme ve görevlendirme belgeleri üç nüsha halinde ve Yönetmelikteki eklerine uygun olarak aþaðýda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde düzenlenir.

a) OSGB ile iþveren arasýnda Ek-3teki örneðine uygun sözleþme düzenlenir ve nüshalardan biri iþveren tarafýndan, biri OSGB tarafýndan saklanýr. Son nüsha beþ iþgünü içinde iþveren veya OSGB tarafýndan Genel Müdürlüðe bildirilir. OSGB, sözleþme yaptýðý iþyerine hizmet verecek iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personelini, bu konuda ayrýca bilgilendirir.

b) Ýþyerinde çalýþanlar arasýndan görevlendirme yapýlmasý durumunda, iþyeri hekimi ile Ek-4a, iþ güvenliði uzmaný ile Ek-4b, diðer saðlýk personeli ile Ek-4cdeki örneðine uygun sözleþme veya görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshasý iþveren tarafýndan, biri sözleþme yapýlan kiþiler tarafýndan saklanýr. Son nüsha iþveren tarafýndan beþ iþgünü içinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

c) Kamuya ait iþyerlerinde 657 sayýlý Kanuna tabi çalýþanlar arasýndan görevlendirme yapýlmasý durumunda, görevlendirme yapýlan kurum tarafýndan iþyeri hekimi ile Ek-5a, iþ güvenliði uzmaný ile Ek-5b, diðer saðlýk personeli ile Ek-5cdeki örneðine uygun görevlendirme belgesi düzenlenir ve bu belgenin bir nüshasý kurum tarafýndan, biri sözleþme yapýlan kiþiler tarafýndan saklanýr. Son nüsha kurum tarafýndan beþ iþgünü içinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

(4) Ýþverenin, iþyeri hekimliði, iþ güvenliði uzmanlýðý veya diðer saðlýk personeli görevini kendisinin üstlenmesi durumunda, iþveren tarafýndan Ek-6daki örneðine uygun çalýþma taahhütnamesi iki nüsha halinde düzenlenir ve bu belgenin bir nüshasý beþ iþgünü içinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

(5) Gerekli þartlarý taþýmasý halinde, ÝSG-KATÝP üzerinden bildirilen sözleþme veya görevlendirme belgeleri üç iþgünü içinde, yazýlý olarak bildirilenler ise 15 iþgünü içinde Genel Müdürlükçe onaylanýr ve durum ilgili taraflara bildirilir.

(6) Sözleþme veya görevlendirilmeleri Genel Müdürlükçe onaylanmayan iþyeri hekimi, iþ güvenliði uzmaný ve diðer saðlýk personeli Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýndaki görevlerine baþlatýlamaz ve yetkilerini kullanamazlar.

(7) Ýþ güvenliði uzmaný, iþyeri hekimi ve diðer saðlýk personeline, iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili çalýþmalarý yaptýðý süre içinde baþka görev verilemez.

(8) Bu maddede belirtilen sözleþme veya görevlendirme belgelerinin fesih veya baþka bir nedenle geçerliliðini yitirmesi halinde, çalýþanlar arasýndan iþyerinde görevlendirme yapýlmýþ olmasý halinde iþveren; iþyeri dýþýndan hizmet alýnmýþ olmasý halinde OSGB tarafýndan durum beþ iþgünü içinde Genel Müdürlüðe bildirilir.

(9) ÝSGB ve OSGBlerde görevlendirme zorunluluðu bulunanlarýn görevlerinden ayrýlmasý durumunda yerine 30 gün içerisinde aranan niteliklere sahip personel görevlendirilir ve Genel Müdürlüðe bildirilir.

(10)  Bu maddede belirtilen sözleþme ve görevlendirme belgeleri ile bu belgelere iliþkin fesih iþlemlerinin tamamý veya bir kýsmý ÝSG-KATÝP üzerinden Genel Müdürlüðe bildirilebilir. Bu konuda düzenleme yapmaya Genel Müdürlük yetkilidir.

Ýþbirliði ve koordinasyon

MADDE 15 (1) ÝSGB veya OSGB personeli, görevlerinin yürütümünde ve iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýnda öngörülen tedbirlerin uygulanmasýnda iþbirliði ve koordinasyon içinde çalýþýr.

(2) ÝSGB veya OSGBler iþverenle, iþyerinde çalýþanlarla, çalýþan temsilcileriyle ve bulunmasý halinde Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 22 nci maddesinde belirtilen iþ saðlýðý ve güvenliði kuruluyla iþbirliði içinde çalýþýr.

(3) Ýþletme içinden veya dýþýndan iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinde görevlendirilenler arasýnda koordinasyon iþveren tarafýndan saðlanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Ortak Saðlýk ve Güvenlik Birimlerinin Baþvurularý ve Yetkilendirilmesi

Ortak saðlýk ve güvenlik birimlerinin baþvuru iþlemleri

MADDE 16 (1) OSGB yetki belgesi almak amacýyla Genel Müdürlüðe bir dilekçe ve aþaðýda belirtilen ekleri ile baþvurulur.

a) Ticari þirketler için tescil edildiðini gösteren Ticaret Sicil Gazetesi ve imza yetkisi olanlarý gösteren imza sirküleri.

b) Tam süreli görevlendirilen kiþilerin iþ sözleþmeleri veya görevlendirme belgeleri ile bu kiþilere ait iþyeri hekimliði, iþ güvenliði uzmanlýðý, diðer saðlýk personeli belgeleri bu kiþiler OSGB sahibi veya ortaðý ise tam süreli çalýþacaklarýna dair taahhütname.

c) OSGBnin sorumlu müdürünün kabul þerhli görevlendirme yazýsý, bu kiþi þirket sahibi veya ortaðý ise sorumlu müdürlük taahhütnamesi.

ç) Faaliyet gösterilecek yere ait olan yapý kullanma izin belgesi.

d) Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve yetkili makamlarca verilen numarataj veya adres tespit belgesi.

e) Faaliyet gösterilecek yere ait olan kira sözleþmesi veya tapu senedi veya intifa hakký belgesi.

f) Faaliyet gösterilecek yere ait olan ve bütün bölümlerin ve kullaným amacýnýn belirtildiði, yetkili teknik eleman tarafýndan onaylanmýþ olan 1/50 ölçekli plan.

g) Ýlgili mevzuata göre faaliyet gösterilecek yerde yangýna karþý gerekli tedbirlerin alýndýðýna ve bu yerde OSGB açýlmasýnda sakýnca olmadýðýna dair yetkili merciler tarafýndan verilen belge.

(2) Kamu kurum ve kuruluþlarý için, yalnýzca birinci fýkranýn (b), (c), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen belgeler istenir. Ancak mekân kamu kurumuna ait deðilse (a) bendi hariç diðer bentlerde belirtilen belgeler istenir.

(3) Organize sanayi bölgelerince kurulacak OSGBler için, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn ilgili biriminden alýnmýþ organize sanayi bölgesine sicil numarasý verildiðine dair yazý, müteþebbis heyeti veya genel kurulunca alýnmýþ; ilgili adreste OSGB kurulmasýna dair karar ile birinci fýkranýn (a) ve (d) bentleri hariç diðer bentlerde belirtilen belgeler istenir.

(4) Bu madde uyarýnca istenen belgelerin aslý ile birlikte bir örneðinin getirilmesi halinde Genel Müdürlükçe tasdiki yapýlýr. Posta yoluyla yapýlan baþvurularda belgelerin noter onaylý sureti gerekir.

Ortak saðlýk ve güvenlik birimlerinin yetkilendirilmesi

MADDE 17 (1) OSGB tarafýndan hazýrlanan baþvuru dosyasý Genel Müdürlükçe incelenir, posta yoluyla yapýlan baþvurularda eksiklikler yazýlý olarak, þahsen yapýlan müracaatlarda ise derhal bildirilir. Dosya üzerinde incelemesi tamamlanan baþvurular için yerinde inceleme yapýlýr. Ýnceleme iþlemlerinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için her defasýnda 30 günden fazla olmamak üzere en fazla iki defa süre verilir. Belirlenen sürelerde eksiklikler giderilmez ise dosya iade edilir ve iadeden itibaren bir yýl boyunca yapýlan baþvurular, bir yýlýn tamamlanmasýna kadar askýya alýnýr.

(2) OSGBnin bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý taþýmasý halinde, baþvuru dosyasýnda bildirilen tam süreli çalýþanlara ait Sosyal Güvenlik Kurumu iþe giriþ bildirgesinin Genel Müdürlüðe gönderilmesini takiben baþvuru dosyasýnda belirtilen adres ve unvana münhasýran, en geç on iþ günü içerisinde Genel Müdürlükçe Ek-2deki örneðine uygun yetki belgesi düzenlenir. Baþka bir adreste þube açýlmasý istendiði takdirde, ayný usul ve esaslar dâhilinde iþlem yapýlýr.

(3) Yetki belgeleri, OSGB tarafýndan beþ yýlda bir vize ettirilir. Vize baþvuru iþlemleri ilk baþvuruda istenen belgelerle yapýlýr ve inceleme dosya üzerinden tamamlanýr. Genel Müdürlükçe gerekli görülmesi halinde yerinde inceleme yapýlýr.

(4) OSGBler yetki belgesi almadan veya süresi içerisinde vize iþlemini tamamlamadan bu Yönetmelik kapsamýnda belirtilen faaliyetleri yapamazlar.

(5) OSGBler, aþaðýda belirtilen hususlara uymak zorundadýr.

a) Ýsim ve unvanlar Türkçe olarak tescil ettirilir, tabela ve basýlý evrak, broþür, afiþ ve diðer elektronik ortamlarda herhangi bir amaçla kullanýlan her türlü yazýlý ve görsel dokümanda sadece yetki belgesinde belirtilen isim ve unvanlar yazýlýr. Ýsim ve unvanlarýn incelenmesinde Türk Dil Kurumunca yayýnlanan Büyük Türkçe Sözlük esas alýnýr ve kýsaltmalar isim ve unvan olarak kullanýlamaz.

b) OSGBler tarafýndan, EK-8deki örneðine uygun, kurum unvanýna göre hazýrlanan ve en/boy oraný 2/3 olan tabela, OSGBnin bulunduðu binanýn uygun bir kýsmýna veya giriþine asýlýr. Ayný binada, Genel Müdürlükçe yetkilendirilen birden fazla kurum bulunmasý durumunda, kullanýlacak tabela için Genel Müdürlük onayý alýnmasý þartýyla, tüm unvanlarý gösteren tek bir tabela kullanýlabilir. Bakanlýk logosu, bu tabela haricinde hiçbir yazýlý veya görsel doküman veya ortamda kullanýlamaz.

c) Özel kuruluþlar tarafýndan, kamu kurum ve kuruluþlarýna ait olan isimler ticari isim veya unvan olarak kullanýlamaz.

(6) OSGB tarafýndan baþvuru dosyasýnda beyan edilen yerleþim planý, bina ve donanýmda Genel Müdürlük onayý alýnmadan hiçbir þekilde deðiþiklik yapýlamaz.

ALTINCI BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Sorumlu müdürün görev, yetki ve sorumluluklarý

MADDE 18 (1) OSGB sorumlu müdürü;

a) OSGB personelinin görevlendirilmesinin takibinden,

b) OSGB kayýtlarýnýn tutulmasý ve düzenli olarak arþivlenmesinden,

c) Genel Müdürlük tarafýndan istenen belgelerin hazýrlanmasýndan,

ç) OSGBlerin baþvuru, yetkilendirme, vize iþlemlerinin takibinden,

sorumludur.

(2) OSGBlerde tam zamanlý görevli bulunan iþyeri hekimleri veya iþ güvenliði uzmanlarý ayný zamanda sorumlu müdürlük görevini de yürütebilir.

(3) OSGBlerce talep edilen veya bildirilen her türlü bilgi ve belgeye iliþkin iþ ve iþlemlerde, Genel Müdürlük tarafýndan sadece sorumlu müdür muhatap kabul edilir.

(4) OSGBde sorumlu müdür olarak görevlendirilen kiþinin deðiþmesi veya bu kiþinin görevinden ayrýlmasý durumunda, 30 iþ günü içerisinde yeni sorumlu müdür atanýr ve durum Genel Müdürlüðe yazýyla bildirilir.

OSGBlerin faaliyet alanlarý

MADDE 19 (1) OSGBler, yetki aldýklarý adreste ve baþvuru dosyasýnda yer alan planda belirtilen bölümlerde Genel Müdürlükçe yetkilendirilmedikleri konularda hizmet veremez ve faaliyette bulunamazlar.

(2) Ancak, ilgili kurum ve kuruluþlarýn izinlerini almak ve Genel Müdürlükten onay almak þartýyla, OSGBler hizmet verdikleri iþyerlerindeki çalýþanlar ve iþyeri ile sýnýrlý kalmak þartý ile iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili her türlü ölçüm ve analiz için gerekli donanýmý OSGBnin faaliyet gösterdiði adreste bulundurabilir ve ilgili personeli bünyesinde çalýþtýrabilirler. Bu amaçla kullanýlacak bölümler 12 nci maddede belirtilen bölümler içerisinde olamaz ve görevlendirilecek personel mezkûr maddede belirtilen kiþiler arasýndan atanamaz.

Vize iþlemleri

MADDE 20 (1) Vize iþlemlerini yaptýrmak isteyen kurumlarýn;

a) Bu Yönetmeliðin ilgili hükümlerine uygunluk saðlamalarý,

b) Bakanlýkça belirlenen bedeli ödemeleri,

gereklidir.

(2) OSGBler yetki belgelerinin düzenlenmesinden itibaren beþ yýlýn tamamlanmasýna en fazla 60, en az 45 gün kala vize iþlemleri için 16 ncý maddede belirtilen belgelerle Genel Müdürlüðe müracaat eder. Eksikliði bulunmayan kurumlarýn vize iþlemleri, vize süresinin bitiminden önce Genel Müdürlükçe sonuçlandýrýlýr. Yukarýda belirtilen süreler içinde müracaat etmeyen ve vize süresi sona erdikten sonra vize iþlemlerini tamamlamamýþ olanlarýn yetki belgelerinin geçerliliði altý ay süreyle askýya alýnýr. Bu altý aylýk süre boyunca vize iþleminin tamamlanmamasý durumunda yetki belgesi Genel Müdürlükçe doðrudan iptal edilir.

Ýhtarlar

MADDE 21 (1) Yetki belgesinin doðrudan iptalini gerektiren durumlarýn dýþýndaki ihlallerde, OSGBlere Ek-7 de belirtilen ihtar puanlarý uygulanýr.

(2) Bir takvim yýlý içinde hafif ihlallerin ihtar puanlarýnýn toplamýnýn 30a, orta ihlallerin ihtar puanlarýnýn toplamýnýn 60a ulaþmasý durumunda OSGBnin o yýl içinde iþleyecekleri diðer hafif ve orta ihlaller bir üst derecenin taban puaný esas alýnarak uygulanýr.

(3) Beþ yýllýk sürenin sonunda vize iþlemini tamamlayan kiþi ve kurumlarýn; uygulanmasýnýn üzerinden en az bir yýl geçmiþ olan tüm ihtar puanlarý silinir.

Yetkilerin askýya alýnmasý ve iptali

MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik uyarýnca yetkilendirilen OSGBlerin yetki belgelerinin geçerliliði;

a) Ýhtarlar puanlarýnýn toplamýnýn 200e ulaþmasý,

b) Denetim veya kontrollerde tespit edilen noksanlýklarýn giderilmesi için verilen en fazla 30 günlük süre sonunda noksanlýklarýn devam etmesi,

hallerinden birinin gerçekleþmesi durumunda altý ay süreyle askýya alýnýr.

(2) Yetki belgesi askýya alýnan OSGBler, askýya alýnma süresince bu Yönetmelik kapsamýndaki yetkilerini kullanamazlar.

(3) Bu Yönetmelik uyarýnca OSGBlere verilen yetki belgesinin geçerliliði;

a) Bakanlýkça belirlenen esaslara aykýrý þekilde þube açmalarý, yetki aldýðý adres veya il sýnýrlarý dýþýnda hizmet vermeleri,

b) Sunmakla yükümlü olduklarý hizmetlerin tamamýný veya bir kýsmýný devretmeleri,

c) Þirket ortaklarýnda yapýlan deðiþikliðin zamanýnda bildirilmemesi veya uygunsuzluðun bildirilmesine raðmen durumun 30 gün içerisinde düzeltilmemesi ve gerekli bildirimlerin zamanýnda yapýlmamasý,

hallerinden birinin varlýðý halinde doðrudan iptal edilir.

(4) Bu Yönetmelik uyarýnca OSGBnin ilgili birimine verilen yetki belgesinin geçerliliði;

a) Askýya alýnma iþlemini gerektiren durumlarýn ayný vize dönemi içinde tekrarý,

b) Yetki belgesinin amacý dýþýnda kullanýldýðýnýn tespiti,

c) Belgesinin geçerliliðinin askýda olduðu süre içinde sözleþme yaptýðýnýn veya hizmet verdiðinin tespiti,

ç) Bu Yönetmelik gereði düzenlenen evrakýn gerçeðe aykýrýlýðýnýn tespiti, hallerinden birinin varlýðý,

halinde doðrudan iptal edilir.

(5) Yetki belgesi iptal edilen OSGB ve þubelerinin kurucu veya ortaklarý baþka bir ticari iþletmenin bünyesinde yer aldýklarý takdirde bu ticari iþletmenin iptal tarihinden itibaren iki yýl içerisinde yaptýðý baþvurular, iki yýlýn tamamlanmasýna kadar askýya alýnýr. Bahsi geçen kurucu veya ortaklarýn yetkili bir OSGBye ortak olmalarý halinde, bu OSGBnin yetki belgesi birinci cümlede belirtilen sürenin sonuna kadar askýya alýnýr.

(6) Kendi isteði ile yetki belgesini iptal eden OSGBler, ayný þirket veya kurucular ile altý ay içerisinde OSGB baþvurusunda bulunduðu takdirde baþvuru bu sürenin tamamlanmasýna kadar askýya alýnýr.

(7) Belgelendirme ve vize aþamasýnda gerçeðe aykýrý belge ibraz ettiði veya beyanda bulunduðu sonradan tespit edilenlere ait belgeler Genel Müdürlükçe iptal edilir.

(8) Belgesinin geçerliliði askýya alýnanlar veya iptal edilenlere Genel Müdürlükçe yazýlý bildirim yapýlýr ve internet sayfasýnda ilan edilir.

(9) Yetki belgesinin iptali veya geçerliliðinin askýya alýnmasý durumunda önceden yapýlan hizmet ve iþ sözleþmelerinden doðan hukuki sonuçlardan OSGBler sorumludur.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 23 (1) 27/11/2010 tarihli ve 27768 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hizmetleri Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yetkilendirilmiþ toplum saðlýðý merkezleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin yayýmý tarihinden önce Genel Müdürlükçe yetkilendirilen toplum saðlýðý merkezleri bir yýl içerisinde 12 nci ve 16 ncý maddelerde belirtilen þartlarý yerine getirmeleri halinde mevcut belgeleri OSGB belgesi ile bedelsiz olarak deðiþtirilir.

50den fazla çalýþaný bulunan kamu kurumlarý

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) 27/11/2010 tarihli ve 27768 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hizmetleri Yönetmeliðine göre iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri sunmak zorunda olan ve Ýþ Kanununa tabi 50den fazla çalýþaný bulunan kamu kurumlarý söz konusu hizmetleri 1/7/2014 tarihine kadar sürdürür.

Yürürlük

MADDE 24 (1) Bu Yönetmelik 30/12/2012 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 25 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin ekleri için týklayýnýz