Okan Üniversitesinden:
OKAN ÜNÝVERSÝTESÝ TURÝZM
UYGULAMA
VE ARAÞTIRMA
MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam,
Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Okan Üniversitesine baðlý olarak kurulan Turizm Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Okan Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981
tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci
maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2)
numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,
b) Merkez
(OKTAM): Okan Üniversitesi Turizm Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,
c) Müdür: Turizm Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Müdürünü,
ç) Rektör: Okan Üniversitesi Rektörünü,
d) Üniversite: Okan Üniversitesini,
e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Merkezin
Amacý ve
Faaliyet Alanlarý
Merkezin amacý
MADDE 5 – (1) Merkezin amacý; Dünya ve Türkiye turizmini hukuksal, siyasal, ekonomik, sosyal
ve kültürel yönlerden incelemek ve araþtýrmak, turizm sektörü ve bu sektöre hizmet veren kuruluþlarla ilgili disiplinler arasý bir yaklaþýmla araþtýrmalar yapmak ve yapýlan araþtýrmalarýn sonuçlarý doðrultusunda sektöre yönelik uygulanabilir, iyileþtirme odaklý çözüm önerilerinde bulunarak sektöre katkýda bulunmaktýr.
Merkezin faaliyet alanlarý
MADDE 6 – (1)
Merkez, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesindeki amacýna ulaþabilmek için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:
a) Merkezin
ilgi alanýna giren konularda
faaliyette bulunan ulusal ve uluslararasý, resmi veya özel sektör kurum ve kuruluþlar ile Merkezin amacý doðrultusunda iþbirliðinde bulunmak, ortak çalýþmalar düzenlemek, uygulama ve araþtýrma projeleri hazýrlamak, bu projelere kaynak yaratmak ve projeleri
uygulamak ve/veya uygulamanýn takibini yapmak.
b) Sektör çalýþanlarýnýn meslek içi eðitimlerinde, kurumlara özel modellerin geliþtirilerek görüþ bildirilebileceði eðitim ve danýþmanlýk çalýþmalarý hazýrlamak ve yürütmek, mesleki kurslar, meslek içi eðitim ve sertifika programlarý, ulusal ve uluslararasý düzeyde seminer, sempozyum,
konferans ve çalýþmalar düzenlemek.
c) Turizm sektörüyle ilgili ulusal ve uluslararasý alanda benzer uygulamalarý izlemek ve bu konulardaki deðerlendirmeleri ilgililerin ve kamunun bilgisine
sunmak.
ç) Turizm alanýnda araþtýrma yapmaya elveriþli nitelikte bir kütüphane, elektronik bilgi bankasý ve arþiv oluþturmak, ulusal ve uluslararasý elektronik iletiþim aðý kurmak, Merkeze ait süreli ve süresiz yayýmlar hazýrlamak.
d) Turizm alanýnda yüksek lisans/doktora çalýþmalarý yapan akademisyenlerin, uluslararasý çalýþmalar yapmasýný teþvik edecek hazýrlýklarý yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin
Yönetim
Organlarý ve Görevleri
Merkezin yönetim organlarý
MADDE 7 – (1)
Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:
a) Müdür.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danýþma Kurulu.
Müdür
MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitede çalýþan öðretim üyeleri arasýndan, Rektör tarafýndan iki yýllýk süre için görevlendirilir. Süresi biten Müdür tekrar görevlendirilebilir.
(2) Müdüre yardýmcý olmak üzere, Rektör tarafýndan Yönetim Kurulu üyelerinden birisi Müdür Yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdür, görevi baþýnda olmadýðý zaman Müdür Yardýmcýsý kendisine vekalet eder. Müdürün görevi sona erdiðinde Müdür Yardýmcýsýnýn da görevi sona erer.
(3) Müdürün, kesintisiz altý aydan fazla bir süre görevi baþýnda bulunamamasý durumunda yeni bir Müdür görevlendirilir.
Müdürün görevleri
MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri þunlardýr:
a) Merkezi
temsil ve Yönetim Kuruluna baþkanlýk etmek.
b) Yönetim Kurulu kararlarýný bu Yönetmelik çerçevesinde uygulamak.
c) Merkezin
idari iþlerini yürütmek, gerekli koordinasyon ve denetimi saðlamak, yazýþmalarý yapmak.
ç) Merkez Yönetim Kurulunun hazýrladýðý yýllýk faaliyet raporunu Rektörlüðe sunmak.
Yönetim
Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür dahil beþ kiþiden oluþur. Müdür dýþýndaki diðer üyeler, Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Senato tarafýndan iki yýllýk süre için seçilir ve Rektör tarafýndan görevlendirilir. Süreleri dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi bitmeden ayrýlan veya altý aydan fazla Üniversite dýþýnda görevlendirilen üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak üzere yenileri görevlendirilir.
(2) Yönetim Kurulu, olaðan olarak her üç ayda bir veya gerekli olduðunda Müdürün çaðrýsý üzerine ve salt çoðunlukla toplanýr. Kararlar, katýlanlarýn oy çokluðu ile alýnýr.
Yönetim
Kurulunun görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:
a) Merkezin çalýþma programýný hazýrlamak ve yürütmek.
b) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu hazýrlamak.
c) Merkez bünyesinde kurulacak bilimsel çalýþma gruplarýnda görevlendirilecek öðretim elemanlarýnýn seçimini yapmak ve görevlendirilmeleri için Rektörün onayýna sunmak.
ç) Araþtýrma ve uygulama projeleri, kurs ve benzeri eðitim önerilerini bilimsel çalýþma kurullarýnýn da katkýlarý ile deðerlendirmek, görevlendirilecek kiþi, kuruluþ ve Üniversite birimlerini belirlemek.
d) Üniversite dýþý ulusal ve uluslararasý kurum ve kuruluþlarla iþbirliði esaslarýný belirlemek, protokol taslaklarýný hazýrlamak ve Rektörlüðe sunmak.
e) Merkezde görevlendirilecek idari ve teknik personelin seçimini yaparak Rektörün onayýna sunmak.
Danýþma Kurulu
MADDE 12 – (1) Danýþma Kurulu; Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili konularda tecrübeye sahip olmak þartý ile Üniversite içinden veya dýþýndan Müdürün önerdiði kiþiler arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilen en çok on kiþiden oluþur.
Danýþma
Kurulunun görevleri
MADDE 13 – (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:
a) Merkezin
ulusal ve uluslararasý kuruluþlarla iþbirliðini saðlayacak çalýþmalar yapmak.
b) Yýlda en az bir kez Müdürün çaðrýsý üzerine ve Müdürün baþkanlýðýnda toplanmak, Merkezin çalýþmalarý ile ilgili deðerlendirmeler yapmak ve önerilerde bulunmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve
Son Hükümler
Personel ihtiyacý
MADDE 14 – (1)
Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.
Ekipman ve demirbaþlar
MADDE 15 – (1)
Merkez tarafýndan desteklenen araþtýrmalar kapsamýnda alýnan her türlü alet, donaným ve demirbaþlar Merkez hizmetlerinin kullanýmýna tahsis edilir.
Harcama yetkilisi
MADDE 16 – (1)
Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Okan Üniversitesi Rektörü yürütür.
|