17 Eylül 2012 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28414

YÖNETMELİK

İstanbul Aydın Üniversitesinden:

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ENGELSİZ YAŞAM UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Aydın Üniversitesine bağlı olarak kurulan İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve bu organların görevlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Başkan: İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanını,

b) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

c) Merkez: İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Mütevelli Heyeti: İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

e) Rektör: İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörünü,

f) Senato: İstanbul Aydın Üniversitesi Senatosunu,

g) Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesini,

ğ) Üniversite Yönetim Kurulu: İstanbul Aydın Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

h)  Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları; engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarına erişme ve kent yaşamına katılabilmeleri için mimari, sosyal, eğitim-öğretim, politika geliştirme gibi alanlarda araştırma, proje geliştirme, toplum farkındalığını artırma, engelli bireylerin aktif olarak iş yaşamına katılmaları ve istihdam olanaklarının artmasına katkı sağlama ve bu alanda gerçekleştirilecek her türlü faaliyette bulunmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarının sağlanması için araştırmalar yapmak.

b) Bu çalışmalar kapsamında finansal destek bulmak için fikir ve proje geliştirmek.

c) Engelli bireylerin kent ve toplum yaşamına aktif katılımlarını sağlayabilmek için çeşitli ölçeklerde proje geliştirmek.

ç) Engelli bireylerin aktif olarak iş yaşamına katılmaları ve istihdam olanaklarının artmasına katkı sağlamak için fikir ve proje geliştirmek.

d) Engelli bireylerin iş yaşamına katılmaları ve istihdam olanaklarının artması için kariyer destek hizmeti vermek.

e) Engellilerle ilgili olan vakıf, sivil toplum kuruluşları, belediye merkezleri, ajanslar, araştırma merkezleri ve benzeri kuruluşlar ile işbirlikleri yaparak ortak projeler geliştirmek ve yürütmek.

f) Engelli bireylere yönelik meslek edindirme ve kişisel beceri geliştirme kursları açmak ve kursiyerlerin başarısını sertifika ile belgelemek.

g) Toplum bilincini artırmak için farklı toplum kesimlerine seminerler vermek.

ğ) Engellilerin toplum yaşamına aktif olarak katılması konusunda mevcut durum, gelecekte yapılabilecek iyileştirmeler ve çözüm önerileri geliştirmek için ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar düzenlemek.

h) Merkez bünyesinde süreli yayın ve kitap yayınları yapmak.

ı) Engelli bireylerin sosyal topluma ve iş yaşamına aktif katılımında ihtiyaç duyabilecekleri psikolojik destek vermek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili ve Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyeleri arasından, Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile üç yıl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür Başkanın onayı ile yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün görüşü doğrultusunda; kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere, Merkezin faaliyet alanı ile ilgili Üniversitede görevli öğretim elemanları arasından en çok iki kişi, Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile üç yıllığına müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Rektör gerektiğinde aynı usulle müdür yardımcılarını değiştirebilir.

(3) Müdür, görevi başında bulunmadığı zamanlarda yardımcılarından birini vekil bırakır. Vekalet, kesintisiz altı aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek, Yönetim ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

b) Yönetim Kurulunun gündemini belirlemek ve alınan kararları uygulamak.

c) Merkezin amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik faaliyetleri bir çalışma takvimine bağlı olarak planlamak, koordine etmek, ilgililere görev tevdi etmek ve gerekli denetimleri yapmak.

ç) Merkezin yıllık bütçesini hazırlayarak Yönetim Kurulunun onayına sunmak.

d) Her öğretim yılı sonunda ve istenildiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkında rapor hazırlamak, hazırladığı raporu, Yönetim Kurulunun görüşünü de aldıktan sonra Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdürün görüşü doğrultusunda, Üniversitenin tam zamanlı ve alanla ilgili öğretim elemanları arasından Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile görevlendirilen, Müdür dahil beş kişiden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten üye tekrar atanabilir. Görev süresinin bitiminden önce ayrılan ya da kesintisiz altı aydan fazla Üniversite dışında görevlendirilenlerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye atanır.

(2) Yönetim Kurulu; Merkezin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, proje, danışmanlık ve yayın faaliyetleri ile bu faaliyetlerle ilgili esasları kararlaştırır. Yönetim Kurulu ayda en az bir kez Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Yönetim Kurulu salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak; ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirmek, Rektörlük kanalıyla Başkanlığa sunmak ve onaylananları yürütmek.

b) Merkezin yatırım ve plan tasarısını hazırlamak.

c) Merkez elemanlarının eğitim, uygulama, araştırma, proje, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak.

ç) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalışma grupları kurmak ve bunların görevlerini düzenlemek.

d) Ders, kurs, staj, sertifika, proje ve benzeri hususlarla ilgili ön araştırmalar yapmak.

e) Yurt içi ve yurt dışındaki kamu ve özel kuruluşlar ile ortaklaşa yürütülecek çalışmaların temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

f) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceği işleri değerlendirerek karara bağlamak.

Danışma Kurulu

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Merkezin faaliyetleri ile ilgili alanlarda bilgi ve deneyime sahip Üniversite öğretim elemanları veya istekleri halinde kamu ve özel kuruluşlardaki uzman kişiler arasından, Müdürün görüşü doğrultusunda Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile üç yıllığına görevlendirilen en fazla beş kişiden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün başkanlığında yılda en az iki kez olağan olarak toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13 – (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Uzun vadeli bilimsel ve idari planları değerlendirerek, Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmak.

b) Merkezin projelerine özel uzmanlık alanlarında katkı sağlamak.

c) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen amaçlar doğrultusunda Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve tavsiye niteliğinde öneriler sunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektörün teklifi ve Başkanın onayı ile görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü yürütür.