27 Temmuz 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28366

YÖNETMELÝK

Kafkas Üniversitesinden:

KAFKAS ÜNÝVERSÝTESÝ EHLÝBEYT UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Kafkas Üniversitesi Ehlibeyt Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Kafkas Üniversitesi Ehlibeyt Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Fakülte: Kafkas Üniversitesine baðlý fakülteleri,

c) Merkez: Kafkas Üniversitesi Ehlibeyt Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

ç) Müdür: Merkezin Müdürünü,

d) Müdür Yardýmcýsý: Merkezin Müdür Yardýmcýsýný,

e) Rektör: Kafkas Üniversitesi Rektörünü,

f) Üniversite: Kafkas Üniversitesini,

g) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ð) Yüksekokul: Üniversiteye baðlý yüksekokul ve meslek yüksekokullarýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý ve faaliyet alanlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Hz. Muhammed ve ehlibeytin Ýslam alemindeki yerini ve önemini bilgi ve belgelere dayalý olarak tespit etmek, elde edilen bilgi, belge ve bulgularý araþtýrmak ve merkez tarafýndan yayýmlanacak olan akademik araþtýrma dergisi, kitap, elektronik posta, bülten ve benzeri vasýtalarla, araþtýrma yapan kiþilere, kurumlara ulaþtýrmak, ayrýca konferans, panel ve sempozyum gibi etkinliklerle öðrencilere ve geniþ halk kitlelerine sunmak, ehlibeyt ile ilgili araþtýrma yapmak üzere lisansüstü eðitim programlarý açmak ve yürütmek,

b) Ehlibeyt ile ilgili temin edilen yazma eserleri dijital ortama aktarmak, arþivlemek, Türkçeye çevirerek yayýmlamak, içerik analizleri yapmak, elektronik ortamda Türkçe ve Ýngilizce özetlerini yayýmlamak,

c) Merkezde bir dokümantasyon birimi oluþturmak, bu birimin arþivinde toplanan ehlibeyt ile ilgili yazma ve diðer klasik eserler üzerinde yüksek lisans ve doktora çalýþmalarý yapýlmasýný saðlamak,

ç) Merkez bünyesinde faaliyet alanlarý ile ilgili yayýmlanmýþ eserlerden oluþan bir kütüphane oluþturmak,

d) Merkezin amaç ve faaliyetleri kapsamýnda ilgili kurum ve kuruluþlarla fikir ve proje iþbirliðinde bulunmak,

e) Yurt içi ve yurt dýþýnda bu alanda çalýþmalarý bulunan resmi ve özel kuruluþlarla iletiþim kurarak, uluslararasý alanda iliþkilerin geliþtirilmesine bilimsel katkýda bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 6 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür ve müdür yardýmcýlarý,

b) Yönetim Kurulu,

c) Danýþma Kurulu.

Müdür ve müdür yardýmcýlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yöneticisi olan Müdür; Üniversitede görev yapan öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Rektör tarafýndan, Üniversitede görev yapan öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþi en çok üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde, yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer. Müdür, görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda müdür yardýmcýlarýndan birine vekalet býrakýr. Vekalet süresi altý ayý geçtiði takdirde yeni bir Müdür görevlendirilir.

(3) Müdür veya müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilen öðretim elemanlarý, Üniversitenin baðlý bulunduklarý fakülte ve yüksekokullarda da görev alabilirler.

Müdür ve müdür yardýmcýlarýnýn görevleri

MADDE 8 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezin yönetim, bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri konularda oluþturulan çalýþma grubu ve komisyonlara baþkanlýk etmek ve bunlarýn iþleyiþ ve düzenini saðlamak, her yýlýn sonunda ve istendiðinde Merkezin çalýþmalarýyla ilgili olarak Rektörlüðe rapor sunmak,

b) Lisansüstü eðitim öðretim etkinliklerini yürütmek,

c) Merkezin ihtiyaçlarýný ve bütçesini gerekçeleriyle birlikte hazýrlamak, bu konudaki Yönetim Kurulu kararýný Rektörlüðe bildirmek,

ç) Merkez personelinin çalýþmalarýný düzenlemek ve denetim görevini yürütmek,

d) Uluslararasý bilimsel etkinliklerle ilgili iþleri yürütmek,

e) Merkezin düzenlediði konferans, panel, sempozyum ve benzeri ulusal/uluslararasý bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini veya bunlara katýlýmýný saðlamak,

f) Merkez tarafýndan düzenlenen kurs ve seminerlere katýlanlara katýlým belgesi vermek,

g) Ýlgili diðer mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yürütmek.

(2) Müdür yardýmcýlarý, Müdür ve Yönetim Kurulu tarafýndan Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak kendilerine verilen görevleri yerine getirmekle görevlidir.

Yönetim kurulu

MADDE 9 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ve Üniversitenin konuyla ilgili öðretim elemanlarý arasýndan Rektörün görevlendirdiði beþ kiþiden oluþur.

(2) Yönetim Kurulu üyeleri üç yýllýðýna görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyeliði sona eren kiþi tekrar görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulu baþkaný Müdürdür. Rektör, Yönetim Kurulunun doðal üyesidir ve gerektiðinde Kurula baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðuyla alýnýr.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþma programlarýný, bilimsel faaliyet ve yayýnlarýný planlamak,

b) Merkezin amacýna uygun olarak bilimsel araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri konularda çalýþma grubu veya komisyonlar oluþturmak,

c) Merkezde çalýþacak öðretim elemaný ve uzmanlarýn görevlendirilmesi konusunda Yönetim Kurulu ve Rektöre önerilerde bulunmak.

Danýþma kurulu

MADDE 11 (1) Danýþma Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, konuyla ilgili Üniversite öðretim elemanlarý ve istekleri halinde Merkezin geliþtirilmesine katkýda bulunan kamu kurum ve kuruluþlarý veya özel sektör temsilcileri ile bu konuda çalýþan araþtýrmacýlar ve sivil toplum kuruluþlarý çalýþanlarý arasýndan Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýl süre ile seçilen beþ kiþiden oluþur.

(2) Görev süresi biten üyeler ayný usulle yeniden görevlendirilebilir.

(3) Danýþma Kurulu, Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda en az iki defa salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðuyla alýnýr.

(4) Müdürün önerisi ve Danýþma Kurulunun kabulü ile gerektiðinde Üniversite dýþýndan konu ile ilgili kiþiler görüþleri alýnmak üzere Danýþma Kurulu toplantýlarýna çaðrýlabilir.

Danýþma kurulunun görevleri

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Yýllýk faaliyet raporunu, çalýþma programýný, eðitim ve araþtýrma faaliyetlerini deðerlendirmek, yapýlmýþ ve halen yürütülen faaliyetler hakkýnda görüþ bildirmek, önerilerde bulunmak ve bir sonraki çalýþma yýlýna ait programý deðerlendirmek,

b) Bilimsel çalýþmalara her türlü kaynak ile teknik ve bilimsel destek saðlamaya çalýþmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kafkas Üniversitesi Rektörü yürütür.