13 Temmuz 2012 CUMA

Resmî Gazete

Sayý : 28352

YÖNETMELÝK

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumundan:

TÜRKÝYE RADYO-TELEVÝZYON KURUMUNUN 4734 SAYILI KAMU ÝHALE
KANUNUNUN 3
ÜNCÜ MADDESÝNÝN (G) BENDÝ KAPSAMINDA YAPACAÐI
MAL VE H
ÝZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK USUL VE

ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELÝKTE DEÐÝÞÝKLÝK

YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 7/6/2008 tarihli ve 26899 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 3 üncü Maddesinin (G) Bendi Kapsamýnda Yapacaðý Mal ve Hizmet Alýmlarýnda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkýnda Yönetmeliðin 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki (k) bendi eklenmiþtir.

k) Ýhale yetkilisi: Ýdarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluðuna sahip kiþi veya kurullarý ile usulüne uygun olarak yetki devri yapýlmýþ görevlilerini,

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5 (1) Kurum, bu Yönetmeliðe göre yapýlacak ihalelerde, yayýn faaliyetlerinin gerektirdiði koþullarý da gözetmek suretiyle, saydamlýðý, rekabeti, eþit muameleyi, güvenirliði, gizliliði, kamuoyu denetimini, ihtiyaçlarýn uygun þartlarla ve zamanýnda karþýlanmasýný ve kaynaklarýn verimli kullanýlmasýný saðlamakla sorumludur.

(2) Aralarýnda kabul edilebilir doðal bir baðlantý olmadýðý sürece mal alýmý ve hizmet alýmý bir arada ihale edilemez.

(3) Eþik deðerin veya yetki limitlerinin altýnda kalmak amacýyla mal veya hizmet alýmlarý kýsýmlara bölünemez.

(4) Bu Yönetmeliðe göre yapýlacak ihalelerde açýk ihale usulü temel usuldür. Pazarlýk usulüyle ihale yapýlmasý ve doðrudan temin yoluyla ihtiyaçlarýn karþýlanmasý yöntemlerine ancak bu Yönetmelikte belirtilen özel hallerde baþvurulabilir.

(5) Ödeneði bulunmayan hiçbir iþ için ihaleye çýkýlamaz.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 6 (1) Ýhale yetkilisi, en az biri istemci üniteden olmak þartýyla, ikisi ihale konusu iþin uzmaný olan iki üye ile muhasebe veya malî iþlerden sorumlu bir personelin katýlýmýyla kurulacak, baþkan dahil en az beþ ve tek sayýda kiþiden oluþan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.

(2) Kurumda yeterli sayý veya nitelikte personel bulunmamasý halinde,  4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu kapsamýndaki diðer idarelerden de komisyona üye alýnabilir.

(3) Gerekli incelemeyi yapmalarýný saðlamak amacýyla ihale iþlem dosyasýnýn birer örneði, ihale tarihinden en az iki gün önce ihale komisyonu üyelerine verilir.

(4) Ýhale komisyonu eksiksiz olarak toplanýr. Komisyon kararlarý çoðunlukla alýnýr. Kararlarda çekimser kalýnamaz. Komisyon baþkaný ve üyeleri, oy ve kararlarýndan sorumludur. Karþý oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçesini komisyon kararýna yazmak ve imzalamak zorundadýr.

(5)  Ýhale komisyonunca alýnan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon baþkan ve üyelerinin adlarý, soyadlarý ve görev unvanlarý belirtilerek imzalanýr.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 8 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlacak ihalelerden, yaklaþýk maliyeti Yönetim Kurulu yetki limiti dahilinde olan ihalelerin yerli ve yabancý tüm isteklilere açýk olmasý zorunludur. Yabancý isteklilere açýk hizmet alýmý ihalelerinde yerli istekliler lehine, mal alýmý ihalelerinde Kamu Ýhale Kurumu tarafýndan yerli malý olarak belirlenen mallarý teklif eden istekliler lehine, %15 oranýna kadar fiyat avantajý saðlanmasý hususlarýnda ihale dokümanýna hüküm konulabilir. Ortak giriþimlerin yerli istekli sayýlabilmesi için bütün ortaklarýnýn yerli istekli olmasý gerekir.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri aþaðýdaki þekilde, ikinci fýkrasýnda yer alan duyuru ve ibaresi duyuru veya þeklinde deðiþtirilmiþtir.

a) Ýhale yetkilisinin Yönetim Kurulu veya Genel Müdür olduðu ihaleler; ihale tarihinden en az ondört gün önce Resmî Gazetede veya Kamu Ýhale Bülteninde ve Kurum tarafýndan gerekli görülmesi halinde, Türkiye genelinde daðýtýmý yapýlan gazetelerin birinde,

b) Ýhale yetkilisinin Genel Müdür Yardýmcýsý veya Ünite Amiri olduðu ihaleler; ihale tarihinden en az yedi gün önce Resmî Gazetede veya Kamu Ýhale Bülteninde ve Kurum tarafýndan gerekli görülmesi halinde, iþin veya ihalenin yapýlacaðý yerde çýkan gazetelerin birinde,

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan  yenilenmedikçe ibaresi düzeltilmedikçe þeklinde ve üçüncü fýkrasýnda yer alan on  ibaresi yirmi þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(2) Ýlan yapýldýktan sonra ihale dokümanýnda deðiþiklik yapýlmamasý esastýr. Deðiþiklik yapýlmasýný gerektiren bir durumun idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazýlý olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanýnda deðiþiklik yapýlabilir. Yapýlan bu deðiþikliðe iliþkin ihale dokümanýnýn baðlayýcý bir parçasý olan zeyilname, son teklif verme gününe kadar bilgi sahibi olmalarýný temin edecek þekilde, ihale dokümaný alanlarýn tamamýna bildirilir. Zeyilname ile yapýlan deðiþiklik nedeniyle tekliflerin hazýrlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulmasý halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün süreyle ertelenebilir.

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan ihale usulüyle ve ibaresi ihale usulüyle veya þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 10  Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (d) bentleri ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve beþinci fýkrasýnda yer alan alt ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

a) Açýk ihale usulü ile yapýlan ihale sonucunda teklif çýkmamasý,

d) Kurumun yaklaþýk maliyeti 300.000 TL (Üçyüzbin Türk Lirasý)na kadar olan mal veya hizmet alýmlarý.

(2) (b) ve (d) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapýlmasý zorunlu deðildir. Ýlan yapýlmayan hallerde en az üç istekli davet edilir.

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (c), (d) ve (e) bentleri ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun saðlanmasý için zorunlu olan mal veya hizmetlerin alýmý,

d) Kamu kurum ve kuruluþlarýndan yapýlacak, Genel Müdür yetki limitini aþmayan mal ve hizmet alýmlarý,

e) Kurumun doðrudan üretim ve ana faaliyetlerine iliþkin 70.000 TL (Yetmiþ bin Türk Lirasý)ný aþmayan mal ve hizmet alýmlarý,

(2) (c) bendine göre yapýlacak mal ve hizmet alýmlarýnda teknik rapor düzenlenmesi zorunludur. (ç) bendinde belirtilen mal ve hizmet alýmlarý ile ilgili usul ve esaslar Yönetim Kurulu tarafýndan tespit edilir.

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “üzerinden ibaresinden sonra gelmek üzere de ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 24 (1) Tekliflerin alýnmasý ve açýlmasý, deðerlendirilmesi ve ekonomik açýdan en avantajlý teklifin belirlenmesi hususlarýnda, ihale dokümanýnda yer alan hükümler uygulanýr. Hüküm bulunmayan hallerde 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu, 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanunu ve diðer ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.

MADDE 14 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(3) Ýhale sonucunun bütün isteklilere bildirilmesinden itibaren 18 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendine göre yapýlan ihalelerde üç gün, diðer hallerde ise beþ gün geçmedikçe sözleþme imzalanamaz.

MADDE 15 Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan birinci ibaresi “üçüncü” þeklinde deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 16 Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Doðrudan temin yoluyla yapýlan alýmlarda Tip Sözleþmeler haricinde de sözleþmeler düzenlenebilir.

MADDE 17 Ayný Yönetmeliðin 35 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(1) Fiyat farký ödenmesi öngörülerek ihale edilen iþlerde fiyat farký olarak ödenecek bedelin, sözleþme bedelinde artýþ meydana getirmesi halinde, bu artýþ tutarýnýn %6'sý oranýnda teminat olarak kabul edilen deðerler üzerinden ek kesin teminat alýnýr. Fiyat farký olarak ödenecek bedel üzerinden hesaplanan ek kesin teminat hak ediþlerden kesinti yapýlmak suretiyle de karþýlanabilir.

MADDE 18 Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan  Her ne sebeple olursa olsun ibaresi Gerekçe belirtmek þartýyla þeklinde ve dördüncü fýkrasýnda yer alan Yönetim Kurulunun kararýyla ibaresi “Ýhale yetkilisinin onayý ile þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 19 Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 41 (1) Bu Yönetmelik kapsamýnda istekli ve yüklenicilere yapýlacak bildirim ve tebligatlar;

a) Faks ile,

b) Elektronik ortamda,

c) Ýmza karþýlýðý elden,

ç) Ýadeli taahhütlü mektupla,

yapýlabilir.

(2) Bu Yönetmelik kapsamýnda yapýlan alýmlarda ilanda ve ihale dokümanýnda belirtilmek kaydýyla (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen usullerle tebligat yapmak esas olup, zorunlu hallerde iadeli taahhütlü mektup ile de tebligat yapýlabilir.

(3) Faks veya elektronik ortamda yapýlan bildirimlerde teyit tarihi, teblið tarihi sayýlýr.

(4) Ýadeli taahhütlü mektupla yapýlan tebligatlarda, mektubun postaya verilmesini takip eden yedinci gün, yabancý isteklilerde ise onbeþinci gün, idari iþlemin istekliye teblið tarihi sayýlýr. Tebligatýn bu tarihten önce muhataba ulaþmasý halinde ise tebellüð tarihi esas alýnýr.

MADDE 20 Ayný Yönetmeliðin 42 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 42 (1) Bu Yönetmeliðin uygulanmasýnda uygulama birliðini saðlamak üzere Tip Ýdari Þartname ve Tip Sözleþmeler ile kullanýlacak diðer standart form ve belgeler Satýnalma Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan hazýrlanýr ve Yönetim Kurulunun onayýyla yürürlüðe konulur.

MADDE 21 Ayný Yönetmeliðin 43 üncü maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(2) Bu Yönetmelikte yer alan parasal limitler bir önceki yýlýn Üretici Fiyatlarý Endeksi esas alýnarak her yýl Satýnalma Dairesi Baþkanlýðýnýn teklifi üzerine Yönetim Kurulunca güncellenebilir.

(3) Güncelleme sonucu oluþacak küsuratlar bir sonraki sayýya tamamlanýr.

MADDE 22 Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan hallerde ibaresinden sonra gelmek üzere Yönetim Kurulunca farklý bir hüküm belirlenmediði takdirde ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 23 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 24 Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü yürütür.

 

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

7/6/2008

26899