12 Temmuz 2012 PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28351

YÖNETMELÝK

Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýndan:

PAZAR YERLERÝ HAKKINDA YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, semt ve üretici pazarlarýný modern bir yapýya kavuþturmak, bu yerlerde sebze ve meyveler ile belediyece müsaade edilen diðer gýda ve ihtiyaç maddelerinin ticaretinin kaliteli, standartlara ve gýda güvenilirliðine uygun olarak serbest rekabet þartlarý içinde yapýlmasýný temin etmek, tüketicilerin hak ve menfaatlerini korumak ve üreticiler ile pazarcýlarýn faaliyetlerini düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, semt ve üretici pazarlarýnýn kurulmasý, iþletilmesi, taþýnmasý ve kapatýlmasýný, yönetim ve denetimini, bu yerlerde faaliyet gösteren üretici ve pazarcýlarda aranýlacak nitelikleri, bunlarýn çalýþmalarýný, yapacaklarý satýþlarý, haklarýný ve uymakla yükümlü bulunduklarý kurallarý, belediye ve diðer idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarý ile pazar yerlerine iliþkin diðer hususlarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayýlý Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliði Bulunan Diðer Mallarýn Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanunun 7 ve 15 inci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakanlýk: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýný,

b) Belediye: 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayýlý Belediye Kanununa tabi belediyeleri,

c) Bildirim: Bildirim miktarý veya üzerindeki sebze ve meyvelere iliþkin sisteme yapýlan beyan iþlemini,

ç) Bildirim miktarý: Adet ile yapýlan satýþlarda 150 adet, bað ile yapýlan satýþlarda 50 bað, kilogram ile yapýlan satýþlarda 100 kilogramý,

d) Ýl müdürlüðü: Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý Ticaret Ýl Müdürlüðünü,

e) Kanun: 5957 sayýlý Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliði Bulunan Diðer Mallarýn Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkýnda Kanunu,

f) Künye: Sebze ve meyvelerin üretim yerini, cinsini, miktarýný, hangi üretici/iþletmeye ait olduðunu, varsa sertifika bilgilerini ve Bakanlýkça uygun görülen diðer hususlarý içeren ve sistem üzerinden basýlan belge veya barkodlu etiketi,

g) Mal: Organik ve iyi tarým uygulamalarý kapsamýnda üretilen sertifikalý ürünler dâhil ticarete konu sebze ve meyveler ile belediyece pazar yerlerinde satýþýna izin verilen diðer gýda ve ihtiyaç maddelerini,

ð) Meslek kuruluþu: Pazarcýlarýn üyesi olduklarý ihtisas odalarýnýn kurduklarý ülke genelinde en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatkârlar federasyonuna kayýtlý meslek odasýný veya ihtisas odasý bulunmayan yerlerde en fazla pazarcý üyeye sahip karma nitelikteki esnaf ve sanatkârlar odasýný,

h) Pazar yerleri: Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan üretici ve semt pazarlarýný,

ý) Pazarcý: Mallarý semt pazarlarýnda doðrudan tüketicilere perakende olarak satan meslek mensubunu,

i) Perakende satýþ: Tek seferde bildirim miktarýnýn altýnda yapýlan satýþý,

j) Semt pazarý: Üreticiler ve pazarcýlar tarafýndan mallarýn doðrudan tüketicilere perakende olarak satýldýðý açýk veya kapalý pazar yerlerini,

k) Sistem: Bakanlýk bünyesinde elektronik ortamda kurulan ve internet tabanlý çalýþan merkezi hal kayýt sistemini,

l) Tahsis: 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayýlý Belediye Gelirleri Kanunu uyarýnca tahsil edilen iþgaliye harcý karþýlýðýnda, semt ve üretici pazarlarýndaki satýþ yerlerinin geçici olarak kullaným hakkýný,

m) Tahsis sahibi: Pazar yerlerinde adýna satýþ yeri tahsis edilmiþ olan pazarcý ve üreticileri,

n) Tahsis ücreti: 2464 sayýlý Kanuna göre, iþgal edilen alan ile orantýlý olarak belediye meclisince belirlenen iþgaliye harcýný,

o) Üretici: Organik ve iyi tarým uygulamalarý kapsamýnda üretilen sertifikalý ürünler dâhil sebze veya meyve üretenleri,

ö) Üretici pazarý: Üreticilerin kendi ürettikleri mallarý perakende olarak doðrudan tüketicilere sattýklarý açýk veya kapalý pazar yerlerini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Pazar Yerlerinin Kurulmasý, Ýþletilmesi, Taþýnmasý ve Kapatýlmasý

Pazar yerlerinin kurulmasý ve iþletilmesi

MADDE 5 (1) Pazar yerleri, imar planýnda belirlenmiþ alanlarda bu Yönetmelikte belirtilen asgari koþullarý taþýyacak þekilde belediyeler tarafýndan kurulur. Gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan pazar yeri kurulamaz.

(2) Pazar yerinin kurulmasýna, 7 nci maddede belirtilen komisyonun raporu göz önünde bulundurularak belediye meclisince karar verilir.

(3) Semt pazarýnýn kurulmasýnda, tüketici piyasasýnýn büyüklüðü, ulaþým imkânlarý, semt pazarý sayýsý ve bunlarýn birbirlerine yakýnlýðý ile semt pazarýnýn çevreye, altyapýya ve trafiðe getireceði yükler ile can ve mal güvenliði riski göz önünde bulundurulur.

(4) Üretici pazarýnýn kurulmasýnda, yörede yetiþtirilen mal miktarý ve çeþidi, üretim sezonu ile üretici ve tüketici talepleri dikkate alýnýr.

(5) Semt pazarý kurulan yerlerde, üretici pazarý semt pazarý ile ayný günde kurulamaz.

(6) Münhasýran organik mallarýn satýþý amacýyla semt pazarý kurulabilir.

(7) Ýmar planlarýnda pazar yerlerinin belirlenmesinde, bu Yönetmelikte yer alan hükümler belediyelerce göz önünde bulundurulur.

(8) Pazar yerleri, belediyelerce iþletilir ve bu yetki devredilemez. Ancak, pazar yerlerinin iþletilmesine iliþkin bazý hizmetler, bu Yönetmelik ve ilgili mevzuat hükümlerine aykýrý hüküm içermeyecek þekilde yapýlacak belirli süreli protokoller ile meslek kuruluþlarý eliyle yürütebilir.

Pazar yerinde bulunmasý gereken hizmet tesisleri ve özellikleri

MADDE 6 (1) Pazar yerlerinde;

a) Pazarcý ve üretici satýþ yerleri,

b) Zabýta bürosu,

c) Çöp toplama yeri,

ç) Elektronik tartýlar,

d) Hoparlör sistemi,

e) Aydýnlatma sistemi,

f) Güvenlik kamerasý,

g) Tuvalet

bulunmasý zorunludur.

(2) Satýþ yerlerinin alan büyüklüðü ve kullanýmý ile buralardaki tezgâhlarýn ebat ve biçimine iliþkin özellikler, mal teþhirini olumsuz etkilemeyecek, alýþveriþ için yeterli geçiþ yollarý býrakacak ve pazar yerlerine standart bir görünüm kazandýracak þekilde ilgili meslek kuruluþunun görüþü alýnarak belediye encümenince belirlenir.

(3) Zabýta bürosu, ilgili personelin ihtiyacýný karþýlayabilecek özellikte ve kapasitede olur. Seyyar kabinler de bu amaçla kullanýlabilir.

(4) Pazar yerlerinde oluþan çöplerin kaldýrýlýncaya kadar tutulacaðý çöp toplama yeri, pazar yerinin uygun bir yerinde oluþturulur. Çöp toplama yerlerinin kapasitesi, pazar yerinin büyüklüðü ve iþ hacmine göre belirlenir.

(5) Pazar yerlerinde faaliyet gösterenler ile tüketicilerin can ve mal güvenliðini saðlanmasý amacýyla, pazar yerlerinin kapasitesi göz önünde bulundurularak yeterli sayý ve özellikteki güvenlik kameralarý uygun alanlara yerleþtirilir.

(6) Tuvaletler, pazar yerlerinin kapasitesi göz önünde bulundurularak ihtiyacý karþýlayacak sayýda ve özellikte olur. Bu amacý saðlayacak þekilde, seyyar tuvalet kabinleri veya pazar yerinin çevresinde bulunan tuvaletler de kullanýlabilir.

(7) Tüketicilerce satýn alýnan mallarýn aðýrlýðýnýn kontrol edilebileceði, ilgili mevzuata uygun elektronik tartýlar, pazar yerlerinin giriþ ve çýkýþ noktalarýna konulur.

(8) Gerekli görülen duyurularýn yapýlabileceði uygun ve yeterli kapasitedeki hoparlör sistemi ile pazar yerlerinin yeterli düzeyde aydýnlatýlmasýna imkân saðlayacak aydýnlatma sistemi kurulur.

(9) Tahsis sahiplerinin pazar yerine mal getirme, boþaltma ve yükleme iþlerini kolaylýkla yapabilmelerine imkân verecek tedbirler belediyece alýnýr.

(10) Zorunlu tesisler dýþýnda ihtiyaca göre belirlenecek diðer tesisler belediyece oluþturulabilir.

Pazar yeri kuruluþ komisyonu

MADDE 7 (1) Ýmar planýnda pazar yeri olarak belirlenen veya belirlenecek alanýn, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarýna uygunluðunu deðerlendirmek üzere bir komisyon kurulur. Komisyon tarafýndan hazýrlanan rapor, belediye meclisine sunulur.

(2) Baþkanlýðý, ilgili belediye baþkaný ya da görevlendireceði yardýmcýsý tarafýndan yürütülen pazar yeri kuruluþ komisyonu; belediyenin imar ve denetim ile ilgili müdürlüklerinden görevlendirilecek iki temsilci ile il müdürlüðü, il/ilçe emniyet müdürlüðü, il/ilçe gýda, tarým ve hayvancýlýk müdürlüðü, il/ilçe saðlýk müdürlüðü/ilçe saðlýk grup baþkanlýðý, ilgili meslek kuruluþu ve ziraat odasý ile o yerde faaliyet gösteren en fazla üyeye sahip tüketici örgütünce belirlenecek birer temsilci olmak üzere on üyeden oluþur.

(3) Tüketici örgütü bulunmayan yerlerde tüketiciler, o yerde en fazla ortaða sahip tüketim kooperatifleri tarafýndan temsil edilir. Komisyonun, o yerde ilgili kuruluþun bulunmamasýndan kaynaklanan noksan üyelikleri, sýrasýyla ilçe ya da il nezdinde faaliyet gösteren ilgili kuruluþça doldurulur.

Pazar yeri yerleþim planý

MADDE 8 (1) Pazar yeri yerleþim planý, pazar yeri kurulmasýna iliþkin belediye meclisi kararýný takiben üç ay içinde, 6 ncý maddede belirtilen hizmet tesislerini içerecek þekilde hazýrlanýr ve belediye encümenince onaylanýr.

(2) Yerleþim planýnýn hazýrlanmasýnda; toplam satýþ yeri sayýsýnýn en az yüzde yirmisinin özel satýþ yeri olarak üreticilere ayrýlmasý ve sebze ve meyveler ile diðer gýda ve ihtiyaç maddelerinin birbirlerini olumsuz etkilemeyecek þekilde ayrý ayrý satýþa sunulmasý hususuna dikkat edilir.

(3) Yerleþim planý, ihtiyaca göre belediye encümeni kararýyla deðiþtirilebilir. Yerleþim planýnýn deðiþtirilmesinde, mevcut tahsis sahiplerinin haklarý göz önünde bulundurulur.

Pazar yerlerinin kuruluþ günü

MADDE 9 (1) Pazar yerlerinin kuruluþ günü, o yerdeki diðer pazar yerlerinin kurulduðu günler dikkate alýnmak suretiyle, açýlýþ ve kapanýþ saatleri ise mevsim þartlarý ve yöresel ihtiyaçlara göre belediye encümenince belirlenir.

(2) Pazar yerlerinin kuruluþ günü ile açýlýþ ve kapanýþ saatlerinin belirlenmesinde, ilgili meslek kuruluþunun görüþü alýnýr.

Pazar yerlerinin taþýnmasý ve kapatýlmasý

MADDE 10 (1) Çevreye, altyapýya ve trafiðe yük getiren, ulaþým imkânlarý ve alan büyüklüðü yetersiz olan ve uygun çalýþma ortamý bulunmayan pazar yerleri belediye meclisinin kararý ile baþka bir alana taþýnabilir ya da kapatýlabilir.

(2) Belediye meclisi, birinci fýkrada belirtilen hususlarý, 7 nci maddede öngörülen komisyona incelettirir.

(3) Pazar yerinin baþka bir alana taþýnmasýna iliþkin iþlemler, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tahsis Ýþlemi

Tahsis

MADDE 11 (1) Semt ve üretici pazarlarýndaki satýþ yerleri tahsis yoluyla iþletilir. Tahsis, ayný belediye sýnýrlarý ve mücavir alanlar içinde bulunan diðer pazar yerlerinde satýþ yeri bulunmayanlara öncelik verilmek suretiyle yapýlýr.

(2) Semt pazarlarýndaki satýþ yerleri pazarcýlara ve üreticilere, üretici pazarlarýndaki satýþ yerleri ise münhasýran üreticilere tahsis edilir. Organik mallarýn satýþa sunulduðu semt pazarlarýndaki satýþ yerleri, yalnýzca organik mal üreten üreticilere veya bu tür mallarý satan pazarcýlara tahsis edilir.

(3) Semt pazarlarýnda, üreticilere tahsis edilecek satýþ yeri sayýsý, toplam satýþ yeri sayýsýnýn yüzde yirmisinden az olamaz. Ayrýlan satýþ yerlerine üreticilerden yeteri kadar talep olmamasý veya boþalan satýþ yerlerinin doldurulamamasý hâlinde diðer talep sahiplerine de tahsis yapýlabilir.

(4) Ayný pazar yerinde, bir üreticiye veya pazarcýya doðrudan veya dolaylý olarak en fazla iki satýþ yeri tahsis edilebilir.

(5) Tahsis, belediye encümeni kararý ile yapýlýr.

Tahsis sahiplerinde aranýlacak þartlar

MADDE 12 (1) Satýþ yeri tahsis edilecek pazarcýlarda aþaðýda belirtilen þartlar aranýr:

a) Sebze veya meyve ya da belediyece izin verilen diðer gýda veya ihtiyaç maddelerinin satýþý ile iþtigal etmek,

b) Ýlgili meslek kuruluþuna kayýtlý olmak,

c) Vergi mükellefi olmak,

ç) Baþvuru tarihinden önceki bir yýl içinde belediyece hakkýnda tahsis iptal kararý verilmemiþ olmak,

d) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiþ olsa bile; kasten iþlenen bir suçtan dolayý beþ yýl veya daha fazla süreyle ya da devletin güvenliðine karþý suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin iþleyiþine karþý suçlar, zimmet, irtikâp, rüþvet, hýrsýzlýk, dolandýrýcýlýk, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karýþtýrma, edimin ifasýna fesat karýþtýrma, suçtan kaynaklanan malvarlýðý deðerlerini aklama veya kaçakçýlýk suçlarýndan mahkûm olmamak,

e) Ýlgili mevzuatla aranýlan diðer þartlara sahip olmak.

(2) Satýþ yeri tahsis edilecek üreticilerde aþaðýda belirtilen þartlar aranýr:

a) Sebze veya meyve üreticisi olmak,

b) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayýtlý olmak,

c) Baþvuru tarihinden önceki bir yýl içinde belediyece hakkýnda tahsis iptal kararý verilmemiþ olmak,

ç) Birinci fýkranýn (d) bendinde aranýlan þartlara sahip olmak,

d) Ýlgili mevzuatla aranýlan diðer þartlara sahip olmak.

(3) Satýþ yeri tahsis talebinde bulunanlar, Ek-1de yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye baþvurur. Dilekçeye aþaðýdaki belgeler eklenir:

a) T.C. Kimlik numarasý beyaný,

b) Tahsise iliþkin ilan tarihinden önceki bir yýl içinde tahsisin iptal edilmediðine iliþkin imzalý taahhütname,

c) Ýlgili meslek kuruluþuna/Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kayýtlý olduðunu gösterir belge,

ç) Adli sicil kaydýna iliþkin beyaný,

d) Son altý ay içinde çekilmiþ üç adet vesikalýk fotoðraf.

(4) Satýþ yeri tahsis talebinde bulunan pazarcýlardan, üçüncü fýkrada belirtilen belgelerin yaný sýra, kayýtlý olduðu vergi dairesi adý ve vergi kimlik numarasý beyaný istenir.

(5) Belediyeler, adli sicil beyanýnýn doðruluðunu ilgili mercilerden teyit eder.

Pazar yerlerinde tahsis iþlemi

MADDE 13 (1) Tahsis iþlemi, pazar yeri yerleþim planýnýn belediye encümenince onaylanmasýný müteakip baþlatýlýr.

(2) Yapýlacak tahsis iþlemi, belediyece en az bir yerel gazetede ilan edilmek, en az yedi iþ günü belediye ilan panosunda asýlý kalmak ve belediyenin resmi internet sayfasýnda yayýmlanmak suretiyle duyurulur. Ayrýca bu husus, üyelerine duyurmak üzere ilgili meslek kuruluþuna da bildirilir.

(3) Duyuruda, pazar yerinin kurulacaðý yer, üretici ve pazarcý satýþ yeri adedi, müracaat sahiplerinde 12 nci maddeye göre aranýlan þartlar ve bu kiþilerden istenilen belgeler, son baþvuru tarihi ve yeri ile belediyece uygun görülen diðer hususlar yer alýr.

(4) Baþvurular, duyuruda belirtilen tarihe kadar bizzat yapýlýr. Yapýlan inceleme sonucunda 12 nci maddede öngörülen þartlarý taþýdýðý anlaþýlan müracaat sahipleri, kura iþlemine katýlma hakký kazanýr.

(5) Kura iþlemine katýlma hakkýný kazananlarýn listesi, listeye itirazýn süresi ve þekli ile kura iþleminin yapýlacaðý gün en az yedi iþ günü süreyle belediyenin ilan panosu ve resmi internet sayfasýnda yayýmlanýr. Kura iþlemine katýlma hakkýný kazanamayanlar, listeye itiraz edebilir. Ýtirazlar, belediye encümenince karara baðlanýr.

(6) Kura iþlemi, müracaat sahiplerinin huzurunda yapýlýr. Kura iþlemi yapýlýrken, ilgili meslek kuruluþunca görevlendirilen yetkili bir temsilci gözlemci olarak bulunabilir. Yapýlan kura iþlemi sonucunda hem pazarcýlar hem de üreticiler için asil ve yedek listeler düzenlenir. Bu listeler, beþinci fýkrada belirtilen usule göre ilan edilir.

(7) Bir pazar yerinde ayný mal gruplarýnýn satýþýný yapan tahsis sahiplerinin satýþ yerleri, yapacaklarý yazýlý baþvuru üzerine belediye encümeninin kararý ile karþýlýklý olarak deðiþtirilebilir.

(8) Asil listelerde bulunan kiþilerden tahsis iþlemi yapýlamayanlara ayrýlan satýþ yerleri ile tahsis iþlemi yapýlmasýndan sonra boþalan satýþ yerleri, yedek listedeki pazarcý veya üreticilere sýrasýyla tahsis edilir.

(9) Yedek listelerde pazarcý ve üretici kalmamasý ya da kura sonucunun ilan edildiði tarihten itibaren bir yýlýn geçmiþ olmasý durumunda, tahsis edilemeyen ya da boþalan satýþ yerleri için tahsis iþlemi, bu maddeye göre yeniden yapýlýr.

(10) Belediyece, satýþ yeri ile tahsis sahibine iliþkin bilgilerin yer aldýðý EK-2deki þekle uygun plastik veya metal gibi dayanýklý malzemeden yapýlmýþ tanýtým levhasý tahsis sahiplerine verilir.

Baþka bir alana taþýnan pazar yerlerinde tahsis iþlemi

MADDE 14 (1) Pazar yerinin baþka bir alana taþýnmasý halinde, yeni pazar yerindeki satýþ yerleri, mevcut tahsis sahipleri arasýnda 13 üncü maddenin altýncý fýkrasýnda belirtilen usule göre yapýlacak kura iþlemi ile tahsis edilir.

(2) Birinci fýkraya göre yapýlan kura iþlemi sonucunda kendilerine satýþ yeri tahsis edilemeyenlere, yazýlý talepleri üzerine, diðer pazar yerlerinde boþ bulunan satýþ yerleri baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn tahsis edilir.

(3) Birinci fýkraya göre yapýlan kura iþlemi sonucunda boþ kalan satýþ yerlerine iliþkin yapýlacak tahsis iþleminde, 13 üncü madde hükümleri uygulanýr.

Tahsis ücreti

MADDE 15 (1) Tahsis ücreti, satýþ yerinin kullanýmý sonrasýnda belediye meclisince her yýl belirlenecek tarifeye göre belediyelerin yetkili kýlacaklarý memur veya kiþilerce makbuz karþýlýðýnda günlük olarak tahsil edilir.

(2) Üreticilerden alýnacak tahsis ücreti, 2464 sayýlý Belediye Gelirleri Kanununda yer alan tarifedeki en alt orandan hesaplanýr.

(3) Meslek kuruluþlarý, belediyelerle yapýlan protokoller çerçevesinde verdikleri hizmetler için, 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayýlý Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluþlarý Kanunu kapsamýnda makbuz karþýlýðýnda ücret tahsil edebilir.

(4) Tahsis sahiplerinden, bu maddede belirtilenler dýþýnda herhangi bir ad altýnda ücret tahsil edilemez.

Tahsisin devri

MADDE 16 (1) Tahsis edilen satýþ yerleri, vefat etme veya iþ göremeyecek derecede kaza geçirme, hastalýk ya da yaþlýlýk gibi zaruri hallerde belediye encümeni kararý ile kanuni mirasçýlara devredilebilir.

(2) Tahsis sahibinin vefatý halinde devir, vefat tarihinden itibaren üç ay içinde yazýlý talepte bulunulmasý ve kanuni mirasçýlarýn anlaþmasýna baðlýdýr. Mirasçýlarýn anlaþtýðýný gösterir noter onaylý belge ile veraset ilamý talep dilekçesine eklenir.

(3) Vefat dýþýnda birinci fýkrada belirtilen diðer durumlarda devir, yazýlý talepte bulunulmasý ve zaruri halin belgelendirilmesine baðlýdýr.

(4) Devir iþlemlerinden herhangi bir ücret tahsil edilmez.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Satýþ Ýþlemleri

Satýþ yerlerinin kullanýmý

MADDE 17 (1) Satýþ yerlerinin, tahsis sahiplerince bizzat kullanýlmasý esastýr. Satýþ yerleri kullanýlýrken aþaðýdaki hususlara uyulur:

a) Tanýtým levhasý, satýþ yerinin herkes tarafýndan kolaylýkla görülebilecek bir yerine yerleþtirilir.

b) Satýþ yerinde, belediyeden izin alýnmaksýzýn deðiþiklikler veya bu yere ilaveler yapýlamaz.

c) Atýk malzemeler belirlenen þekilde veya alanlarda toplanýr ve satýþ yeri temiz tutulur.

ç) Satýþ yeri dýþýnda ya da buralardaki geçiþ yollarýnda mal teþhiri ve satýmý yapýlmaz, buralarda mal veya boþ kap bulundurulmaz.

d) Belediyelerce belirlenen saatler dýþýnda; mal getirilmez, yükleme ve boþaltma yapýlmaz, araç bulundurulmaz.

(2) Ýhtiyaç halinde, belediyeden önceden izin alýnmasý ve kimlik ile ikamet bilgilerini gösterir belgelerin ibraz edilmesi kaydýyla satýþ yerlerinde eleman bulundurulabilir. Satýþ yerlerinde çalýþtýrýlacak bu kiþilerin, Kanun ve bu Yönetmeliðe aykýrý iþ ve iþlemlerinden tahsis sahipleri sorumludur.

Sisteme bildirim ve künye

MADDE 18 (1) Pazarcýlarca satýþa sunulan sebze ve meyvelere iliþkin bildirim, üreticilerden doðrudan alýnan ve bildirim miktarýnýn üzerinde bulunanlar için pazarcýlar, diðer kiþilerden alýnanlar için ise malý satan kiþiler tarafýndan yapýlýr. Üreticilerce satýþa sunulan sebze ve meyvelere iliþkin bildirim, ilgili belediyeye yýllýk olarak her yýlýn Ocak ayýnda üreticiler tarafýndan yapýlýr.

(2) Sebze ve meyvelerin üzerinde veya kap ya da ambalajlarýnýn herkes tarafýndan kolaylýkla görülebilecek bir yerinde künyenin bulundurulmasý zorunludur. Birinci fýkraya göre üreticiler tarafýndan yapýlan satýþlar bu fýkra kapsamý dýþýndadýr.

(3) Kap veya ambalajlarýndan çýkarýlarak satýþa sunulan sebze ve meyvelere iliþkin künyeler, herkes tarafýndan kolaylýkla görülebilecek bir þekilde satýþ yerinin uygun bir yerinde bulundurulur.

(4) Künyeler, tahrif veya taklit edilemez, bunlar üzerinde bilerek deðiþiklik yapýlamaz veya üçüncü þahýslarý yanýltýcý ifadelere yer verilemez.

Mallarýn satýþý

MADDE 19 (1) Pazar yerlerinde sebze ve meyveler ile belediye encümenince satýþýna izin verilen diðer gýda ve ihtiyaç maddeleri perakende olarak satýlýr. Diðer gýda ve ihtiyaç maddelerinin satýþý, ilgili mevzuatýna uygun þekilde yapýlýr.

(2) Üreticiler, pazar yerlerinde yalnýzca kendi ürettikleri sebze ve meyvelerin satýþýný yapabilir. Satýlabilecek toplam mal miktarý, adet ile yapýlan satýþlarda 300 adet, bað ile yapýlan satýþlarda 100 bað, kilogram ile yapýlan satýþlarda 200 kilogramdan az olmamak üzere belediye encümenince belirlenir.

(3) Mallarýn satýþýnda, aþaðýdaki hususlara uyulur:

a) Mallar, gýda güvenilirliðine, kalite ve standardýna, teknik ve hijyenik þartlara uygun olarak satýþa sunulur.

b) Hileli olarak karýþýk veya standartlara aykýrý mal satýlmaz.

c) Ayný kap veya ambalaj içine deðiþik kalitede ve/veya üzerinde yazýlý olan miktardan az mal konulmaz.

ç) Çevreyi rahatsýz edecek þekilde satýþ yapýlmaz, alýcý veya tüketiciye karþý sözlü veya fiilî kötü muamelede bulunulmaz.

(4) Mallar, reklam veya tahsis sahibine iliþkin bilgi mahiyetinde olanlar hariç yazýlý ve basýlý kâðýtlardan imal edilmemiþ kese kâðýtlarýna ya da doðada çözünebilen veya bezden imal edilmiþ olan poþetlere konularak satýlýr.

(5) Satýþ yeri bulunmaksýzýn satýþ yapýlmaz.

(6) Organik mallarýn satýþa sunulduðu semt pazarlarýnda, ilgili mevzuata göre sertifikalandýrýlan mallar dýþýnda mal satýlmaz.

(7) Dördüncü fýkrada belirtilen kese kaðýdý, yapýlmaz.

Fiyat etiketleri

MADDE 20 (1) Satýþa sunulan her bir mal çeþidi için, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanuna göre düzenlenen ve mala iliþkin bilgilerin yer aldýðý, Ek-3teki þekle uygun fiyat etiketi kullanýlýr.

(2) Etiketlerde, tüketicileri yanýltacak ifadelere yer verilemez. Etiketler, mürekkepli veya tükenmez kalem ile doldurulur ve etiketlerde kazýntý ve karalama yapýlamaz.

(3) Etiketlerde, satýþ birimi olarak kilogram, adet, bað, paket veya kutu ibareleri kullanýlýr. Satýþ birimi kullanýlýrken küsurata yer verilmez.

(4) Fiyat etiketleri, belediye veya belediyece uygun görülmesi halinde ilgili meslek kuruluþu tarafýndan bastýrýlýr ve daðýtýlýr.

Elektronik tartýlar

MADDE 21 (1) Tahsis sahiplerince, 11/1/1989 tarihli ve 3516 sayýlý Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre gerekli muayeneleri yapýlmýþ olan elektronik tartýlar kullanýlýr.

(2) Damgalanmamýþ, damgasý kopmuþ, bozulmuþ, periyodik muayene zamanýnda müracaat edilmemiþ veya damga süresi geçirilmiþ ya da damgalarý iptal edilmiþ ölçü ve tartý aletleri kullanýlamaz.

(3) Tartýlar, tüketicinin satýn aldýðý malýn aðýrlýðýný görmesini saðlayacak þekilde, satýþ yerinin uygun bir yerine konulur.

(4) Ölçü ve tartý aletleri hileli bir þekilde kullanýlamaz.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Ýdarelerin Görev, Yetki ve Sorumluluklarý

Belediyenin görev ve yetkileri

MADDE 22 (1) Belediyeler;

a) Pazar yerlerini iþletmek, mallarýn hijyenik þartlarda satýþa sunulmasýný saðlayýcý uygun çalýþma ortamýný oluþturmak, alt yapý ile çevre düzenlemelerini yapmak, pazar yerlerinde faaliyet gösterenler ile tüketicilerin can ve mal güvenliðini koruyucu tedbirleri almak,

b) Tahsis iþlemlerini yürütmek,

c) Pazar yerleri ile tahsis sahiplerine iliþkin bilgileri sisteme kaydetmek, kayýtlý bilgileri güncellemek, sisteme kaydedilenlerin her biri için dosya açmak ve ilgili evraký bu dosyada muhafaza etmek,

ç) Tahsis sahipleri ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilerle ilgili, 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayýlý Umumi Hýfzýssýhha Kanunu çerçevesinde gerekli iþlemleri yapmak,

d) Bu Yönetmelik çerçevesinde gerekli denetimleri yapmak, mevzuata aykýrý eylemleri tespit edilenler hakkýnda cezai iþlem uygulamak,

e) Tüketicilerin bilinçlendirilmesine ve korunmasýna yönelik tedbirleri almak,

f) Bu Yönetmeliðin uygulanmasý ile ilgili olarak idari düzenleme yapmak,

g) Bu Yönetmelikte öngörülen diðer iþ ve iþlemleri yerine getirmekle,

görevli ve yetkilidir.

(2) Pazar yerlerinin, burada faaliyet gösterenlerin ve tüketicilerin güvenliðini saðlamak ve belediye zabýtasýna yardýmcý olmak üzere 10/6/2004 tarihli ve 5188 sayýlý Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hükümlerine göre özel güvenlik hizmeti saðlanabilir.

(3) Belediyeler tarafýndan yürürlüðe konulacak idari düzenlemeler, Kanun, bu Yönetmelik ve Bakanlýk düzenlemelerine aykýrý hükümler ihtiva edemez.

(4) Belediyeler, üreticilerin Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý bünyesinde tutulan ilgili sistemlere kaydýnýn, pazarcýlarýn ise vergi mükellefiyetinin ve ilgili meslek kuruluþuna kaydýnýn güncelliðini her yýlýn Nisan ayýnda kontrol eder. Bu kontrol iþlemi, ilgili kurum veya kuruluþlarla yazýþmak suretiyle yapýlýr.

Ýdari para cezasý tutanaðý

MADDE 23 (1) Ýdari para cezalarýna iliþkin EK-4te yer alan tutanak, denetim yapmakla görevli yetkili personelce her eylem için ayrý olmak üzere düzenlenir. Bakanlýðýn kararý üzerine, bu tutanaklar sisteme iþlenebilir veya sistem üzerinden anlýk olarak düzenlenebilir.

(2) Tutanak, üç nüsha olarak düzenlenir. Tutanaðýn bir nüshasý ilgiliye verilir, bir nüshasý belediye encümenine sunulur, sabit nüshasý dip koçan olarak saklanýr.

(3) Tutanak, otokopili kaðýtlara seri itibarýyla matbu cilt ve sýra numarasý taþýyacak þekilde bastýrýlýr. Tutanak, yetkili personele zimmet karþýlýðýnda verilir ve kullanýlan ciltlerin dip koçanlarý teslim alýnmadan yeni cilt verilmez.

(4) Tutanaklar üzerinde kazýntý ve silinti yapýlamaz. Yanlýþ tanzim edilen tutanaklar, üzerine gerekli açýklama yapýlmak suretiyle iptal edilir ve dip koçanlarýyla birlikte muhafaza edilir.

Denetim

MADDE 24 (1) Belediyeler, yetki alanlarýyla sýnýrlý olmak kaydýyla, pazar yerlerinde Kanun ve bu Yönetmelik hükümleri ile Bakanlýk düzenlemeleri çerçevesinde gerekli denetim ve uygulamalarý yapmakla görevli ve yetkilidir.

(2) Denetim yapmakla görevli, yetkili belediye personelinin talebi üzerine, kolluk kuvvetlerince gerekli yardým saðlanýr.

(3) Birinci fýkrada belirtilen denetim yetkisi münhasýran yetkili belediye personelince kullanýlýr ve bu yetki hiçbir þekilde devredilemez.

(4) Bakanlýk ile diðer idarelerin, ilgili mevzuattan kaynaklanan görev ve yetkileri saklýdýr.

(5) Belediyeler ile gerçek veya tüzel kiþiler, denetim sonucunda Bakanlýkça verilecek talimatlara uymak zorundadýr.

ALTINCI BÖLÜM

Cezalar

Ýdari para cezalarý

MADDE 25 (1) Pazar yerlerinde, diðer kanunlara göre daha aðýr bir ceza gerektirmediði takdirde Kanunun 14 üncü maddesinde öngörülen idari para cezalarý uygulanýr.

(2) Birinci fýkrada öngörülen idarî para cezalarýnýn verilmesini gerektiren fiillerin bir takvim yýlý içinde tekrarý hâlinde, idarî para cezalarý her tekrar için iki katý olarak uygulanýr.

(3) Ýdari para cezalarýný doðrudan veya Bakanlýðýn talebi üzerine belediyeler uygulamaya yetkilidir. Bu maddede öngörülen idarî para cezalarýnýn uygulanmasý, Kanun ve bu Yönetmelikte öngörülen diðer müeyyidelerin uygulanmasýna engel teþkil etmez.

(4) Ýdari para cezasý uygulanmasýna bu Yönetmeliðin 23 üncü maddesinde belirtilen ceza tutanaðýna istinaden ilgili belediye encümenince karar verilir. Kanunun 14 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý hükmü saklýdýr. Belediye encümenince verilen karar ile tahakkuk iþlemi gerçekleþir.

(5) Ýdari para cezasý tutanaklarý, tutanaðýn düzenlendiði günü takip eden ilk belediye encümeni toplantýsýnda gündeme alýnarak görüþülür ve karara baðlanýr. Ceza kesilmemesine iliþkin belediye encümeni kararý gerekçeli olarak alýnýr.

(6) Ýdari para cezalarý her takvim yýlý baþýndan itibaren geçerli olmak üzere o yýl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarýnca tespit ve ilan edilen yeniden deðerleme oranýnda artýrýlýr.

(7) Ýdari para cezasý uygulanmasýna ve ilgilisine teblið edilmesine iliþkin olarak bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayýlý Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanýr.

Faaliyetten men

MADDE 26 (1) Pazar yerinde, aþaðýdaki eylemleri bir takvim yýlý içinde iki kez gerçekleþtirenler, belediye encümeni kararýyla bir aya kadar faaliyetten men edilir:

a) Satýþ yeri dýþýnda ya da buralardaki geçiþ yollarýnda mal teþhir edilmesi, satýlmasý, mal veya boþ kap bulundurulmasý,

b) Çevreyi rahatsýz edecek þekilde satýþ yapýlmasý, tüketiciye karþý sözlü veya fiilî kötü muamelede bulunulmasý,

c) Atýk malzemelerin belirlenen þekilde veya alanlarda toplanmamasý ya da satýþ yerinin temiz tutulmamasý,

ç) Mallarýn etiketlenmesine iliþkin 20 nci maddede, mal getirilmesine iliþkin 17 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde, satýþ yeri numarasýný gösteren levhaya iliþkin 17 nci maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde, tahsis sahipleri ve bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilerce kullanýlacak kimlik kartlarýna iliþkin 28 inci maddede ve tahsis sahipleri ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilerce giyilecek kýyafetlere iliþkin 29 uncu maddede belirtilen hususlara aykýrý hareket edilmesi.

(2) Faaliyetten men cezasý verilen tahsis sahibinin satýþ yerine, bu cezaya iliþkin bilgi amaçlý bir levha belediyece konulur.

Tahsisin iptali

MADDE 27 (1) Pazar yerindeki tahsis sahiplerinden;

a) Tahsis ücretini belediyenin yazýlý uyarýsýna raðmen ödemeyenlerin,

b) Sisteme bildirilmemiþ mallarý satýþ yerinde bir takvim yýlý içinde beþ defa satanlarýn,

c) Hukuken geçerli bir mazereti bulunmaksýzýn, satýþ yerini üst üste üç kez veya bir takvim yýlýnda sekiz kez kullanmayanlarýn,

ç) Serbest rekabeti engellemek amacýyla kendi aralarýnda veya üreticilerle ticari anlaþmalar yapanlarýn, uyumlu eylemde bulunanlarýn veya hâkim durumlarýný kötüye kullananlarýn,

d) Piyasada darlýk oluþturmak, fiyatlarýn yükselmesine sebebiyet vermek veya fiyatlarýn düþmesine engel olmak için mallarý belirli ellerde toplayanlarýn, satýþtan kaçýnanlarýn, stoklayanlarýn, yok edenlerin, bu amaçla propaganda yapanlarýn veya benzeri davranýþlarda bulunanlarýn,

e) Mallarý, gýda güvenilirliðine, kalite ve standardýna, teknik ve hijyenik þartlara aykýrý olarak satýþa sunma, ayný kap veya ambalaj içine deðiþik kalitede ve/veya üzerinde yazýlý olan miktardan az mal koyma, ölçü ve tartý aletlerini hileli bir þekilde kullanma ya da hileli olarak karýþýk veya standartlara aykýrý mal satma eylemlerini bir takvim yýlýnda üç kez gerçekleþtirenlerin,

f) Bir takvim yýlý içinde üretici alacaðýný, süresi içinde üç kez ödemeyenlerin,

g) Kendi ürettiði mallarýn dýþýnda veya belirlenen miktarýn üzerinde bir takvim yýlýnda üç kez satýþ yapan üreticilerin,

ð) Tahsis edilen satýþ yerlerini 16 ncý madde hükümleri dýþýnda devredenlerin veya herhangi bir þekilde kullandýranlarýn,

h) Doðrudan veya dolaylý olarak ayný pazar yerinde ikiden fazla satýþ yeri tahsis edilenlerin,

ý) 12 nci maddede aranýlan þartlarý haiz olmadýðý veya sonradan kaybettiði anlaþýlanlarýn,

tahsisleri belediye encümenince iptal edilir.

(2) Tahsis sahipleri, tahsisin iptaline iliþkin kararýn kendilerine tebliðinden itibaren satýþ yerlerini yedi gün içinde tahliye etmeye mecburdur. Bu süre sonunda tahliye edilmeyen yerler, belediye zabýtasý tarafýndan tahliye ettirilir.

(3) Tahsisi iptal edilenlere, iptale iliþkin belediye encümeni kararýný takip eden bir yýl içinde ilgili belediye sýnýrý ve mücavir alanlarý içindeki pazar yerlerinde doðrudan veya dolaylý olarak yeniden tahsis yapýlamaz.

(4) Tahsisi sona eren ya da iptal edilenlerin tanýtým levhalarý imha edilmek üzere ilgili belediyeye teslim edilir.

(5) Pazar yerlerinde satýþ yeri tahsis edilen üreticilerin bu yerleri üretim sezonu veya mevsimsel þartlar nedeniyle kullanamamasý durumunda, bu kiþiler hakkýnda birinci fýkranýn (c) bendi hükmü uygulanmaz.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Kimlik kartý

MADDE 28 (1) Belediyece, tahsis sahipleri ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilere, EK-5te belirtilen þekle uygun kimlik kartý verilir. Bu kiþiler, verilen kimlik kartlarýný yakalarýna takmak zorundadýr.

(2) Tahsisi sona eren ya da iptal edilenler ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilere ait kimlik kartlarý imha edilmek üzere ilgili belediyeye teslim edilir.

Kýyafet

MADDE 29 (1) Tahsis sahipleri ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþiler, mevsim þartlarýna uygun olarak özellikleri ilgili meslek kuruluþunun görüþü alýnarak belediyelerce belirlenen kýyafeti giymek zorundadýr. Bu kýyafetler, ilgili meslek kuruluþu tarafýndan saðlanabilir.

Eðitim

MADDE 30 (1) Pazar yerinde faaliyet gösterenlerin, mesleki bilgi ve deneyimlerini artýrmak ve ilgili mevzuatta yer alan hak ve yükümlülükleri hakkýnda bilgi sahibi olmalarýný saðlamak amacýyla eðitime tabi tutulmalarý Bakanlýkça öngörülebilir.

(2) Bu eðitimler, ilgili meslek kuruluþu ya da bunlarýn üst kuruluþlarýnca düzenlenebilir. Eðitim programýna katýlanlara bir sertifika verilir. Bakanlýk, bu eðitimin içeriði ve süresi ile eðitimle ilgili diðer hususlarý belirlemeye yetkilidir.

(3) Tahsis sahipleri ile bunlarýn çalýþtýrdýklarý kiþilerde, bu maddede belirtilen eðitimi alma ve belgelendirme þartý aranabilir.

Servis hizmeti

MADDE 31 (1) Tüketicilerin pazar yerlerine kolaylýkla ulaþabilmelerini teminen belediye veya ilgili meslek kuruluþu tarafýndan ücretsiz servis hizmeti verilebilir.

Uyuþmazlýklarýn çözümü

MADDE 32 (1) Ýdari para cezalarý dýþýndaki tüm uyuþmazlýklarda, hal hakem heyetlerine baþvurulabilir.

Geçiþ hükümleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Belediyeler, 1/1/2013 tarihine kadar, bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce kurulan yetki alanlarý içindeki mevcut pazar yerlerinin, 5 inci ve 6 ncý maddede belirtilen þartlara sahip olup olmadýðýný inceler. Bu inceleme, 7 nci maddede öngörülen komisyon marifetiyle de yapýlabilir. Ýnceleme sonuçlarý 31/1/2013 tarihine kadar il müdürlüðüne iletilir. Ýnceleme sonucunda mevcut pazar yerlerinin gerekli þartlara sahip olmadýðýnýn anlaþýlmasý durumunda; büyükþehir belediyesi sýnýrlarý ve mücavir alanlar içindeki pazar yerleri 1/1/2017, diðer yerlerdeki pazar yerleri ise 1/1/2016 tarihine kadar ilgili belediyece bu Yönetmeliðin 5 inci ve 6 ncý maddesinde belirtilen düzenlemelere uygun hale getirilir. Bu süreler içinde söz konusu düzenlemelere uygun hale getirilemeyen pazar yerleri, ilgili belediye tarafýndan bir yýl içinde taþýnýr veya kapatýlýr.

(2) Semt pazarlarýnda boþalan satýþ yerleri, 11 inci maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen orana ulaþýlana kadar üreticilere öncelik verilmek suretiyle 13 üncü maddede öngörülen usule uygun olarak tahsis edilir.

(3) Belediyeler, pazar yerlerine iliþkin ikincil düzenlemelerini 1/1/2013 tarihine kadar bu Yönetmeliðe uygun hale getirir.

(4) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren üç ay içinde yapýlacak belediye encümeni toplantýsýnda, mevcut pazar yerlerinde satýlmakta olan mallara iliþkin liste belirlenir.

(5) 19 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda öngörülen kese kâðýdý ve poþetlerin mallarýn satýþýnda kullanýlma zorunluluðu 1/1/2014 tarihine kadar aranmaz.

(6) 21 inci maddenin birinci fýkrasýnda öngörülen elektronik tartý kullanma zorunluluðu 1/1/2015 tarihine kadar aranmaz.

(7) 28 inci maddede öngörülen kimlik kartýný bulundurma ve 29 uncu maddede öngörülen kýyafeti giyme zorunluluðu, 1/1/2013 tarihine kadar aranmaz.

(8) Belediyeler, yetki alanlarý içinde bulunan semt ve üretici pazarlarý ile tahsis sahiplerine iliþkin bilgileri 1/1/2014 tarihine kadar sisteme kaydeder.

(9) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce pazar yerlerinin iþletim yetkisini kýsmen veya tamamen devreden belediyeler, devre iliþkin hukuki metinleri, ilgili gerçek veya tüzel kiþilerin de haklarýný gözeterek 1/1/2013 tarihine kadar bu Yönetmeliðe uygun hale getirir.

(10) 18 inci maddeye göre mallarýn üzerinde veya kap ya da ambalajlarýnýn herkes tarafýndan kolaylýkla görülebilecek bir yerinde bulundurulmasý zorunlu olan künye yerine, bu Yönetmeliðe göre düzenlenen fiyat etiketi de 1/1/2014 tarihine kadar kullanýlabilir.

(11) 1/1/2014 tarihine kadar, 12 nci maddenin üçüncü fýkrasýnýn (c) bendinde öngörülen belge yerine, ziraat odasý kaydýný gösterir belge kullanýlabilir.

(12) Bakanlýðýn il müdürlüklerinin teþkilatlanmasý tamamlanýncaya kadar, bu Yönetmeliðe göre Bakanlýk il müdürlüklerince yapýlmasý gereken iþ ve iþlemler, 3/6/2011 tarihli ve 640 sayýlý Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 4 üncü maddesine istinaden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn il müdürlükleri tarafýndan yerine getirilir.

Yürürlük

MADDE 33 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 34 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz