Maliye Bakanlýðýndan:
MALÝYE BAKANLIÐI MALÝYE UZMANLIÐI YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç ve
kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik; Maliye Bakanlýðý merkez teþkilatýnda görev yapan Maliye Uzmaný ve Maliye Uzman Yardýmcýlarýnýn mesleðe alýnmalarýný, giriþ sýnavýný, komisyonlarýn oluþumunu, yetiþtirilmelerini, tez hazýrlama ve yeterlik sýnavlarýný, atanmalarýný, eðitimlerini, çalýþma ve görevlendirilmelerini, teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþleriyle diðer hususlara iliþkin usul ve esaslarý düzenler.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesi ile 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun Ek 41 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar ve kýsaltmalar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan:
Maliye Bakanýný,
b) Bakanlýk: Maliye Bakanlýðýný,
c) Birim: Bakanlýk merkez teþkilatýnda yer alan Baþkanlýk, Genel Müdürlük ve müstakil Daire Baþkanlýklarýný,
ç) Birim amiri: Bakanlýk merkez teþkilatý birimlerinin Baþkan, Genel Müdür ve müstakil Daire Baþkanlarýný,
d) Fiili hizmet
süresi: Aylýksýz izinde geçen süreler ile diðer kamu idarelerinde geçici görevli olarak çalýþýlan süreler hariç Maliye Uzman Yardýmcýlýðý ve/veya Maliye Uzmanlýðýnda geçen süreyi,
e) Genel Müdürlük: Personel Genel Müdürlüðünü,
f) Giriþ sýnavý: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) Baþkanlýðýnca yapýlan Kamu Personel Seçme Sýnavýna iliþkin kýlavuzda ilan edilen puan türleri itibarýyla Bakanlýkça belirlenen yeterli puaný alanlardan bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý taþýyanlarýn katýlacaðý özel yarýþma sýnavýný,
g) Kamu
Personel Seçme Sýnavý (KPSS): 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Görevlerine Ýlk Defa Atanacaklar Ýçin Yapýlacak Sýnavlar Hakkýnda Genel Yönetmelik uyarýnca yapýlan merkezi sýnavý,
ð) MAYEM: Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkanlýðýný,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Maliye Uzman
Yardýmcýlýðýna Giriþ
Maliye Uzman Yardýmcýlýðýna giriþ
MADDE 4 – (1)
Maliye Uzmanlýðý mesleðine, giriþ sýnavýyla Maliye Uzman Yardýmcýsý olarak girilir.
Giriþ sýnavý baþvuru þartlarý
MADDE 5 – (1) Giriþ sýnavýna katýlmak isteyenlerde son baþvuru tarihi itibarýyla aþaðýdaki þartlar aranýr:
a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel þartlarý taþýmak.
b) Bakanlýðýn kadro ve ihtiyaç durumuna göre;
1) En az dört yýllýk lisans eðitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, iþletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan,
2) En az dört yýllýk lisans eðitimi veren mimarlýk, mühendislik, fen-edebiyat, eðitim ve eðitim bilimleri ile iletiþim fakültelerinin Bakanlýkça belirlenen bölümlerinden veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki öðretim kurumlarýndan,
mezun olmak.
c) KPSS’den,
Bakanlýkça belirlenen puan türlerine göre yeterli puaný almýþ olmak.
ç) Sýnavýn yapýlacaðý tarihte otuzbeþ
yaþýný doldurmamýþ olmak.
Giriþ sýnavýnýn
duyurulmasý
MADDE 6 – (1) Giriþ sýnavý, þekli Bakanlýkça belirlenen formata uygun olarak e-Devlet portalý ve Bakanlýk internet sayfasýnda, ayrýca Türkiye genelinde yayýmlanan tirajý
en yüksek ilk beþ gazetenin en az birinde ve sýnav tarihinden en az otuz gün önce en az bir defa ilan edilmek suretiyle duyurulur.
(2) Sýnav duyurusunda; giriþ sýnavýna baþvuru þartlarý, son baþvuru tarihi ve yeri, atama yapýlacak kadro sayýsý, sýnav konularý, sýnav tarihi ve yeri, KPSS puan türleri ve geçerlilik yýlý ile taban puaný ve sýnava çaðrýlabilecek aday sayýsýna yer verilir. Atama yapýlacak kadro sayýsý öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý
belirlenebilir.
Giriþ sýnavý
MADDE 7 – (1) Giriþ sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak Bakanlýkça yapýlýr veya yaptýrýlýr.
(2) Yazýlý sýnavda baþarýlý olamayanlar sözlü sýnava alýnmaz.
(3) Sýnavýn sekretarya iþlemleri Genel Müdürlük tarafýndan yürütülür.
Giriþ sýnavýna baþvuru
MADDE 8 – (1) Giriþ sýnavýna baþvuru, Bakanlýk internet sayfasýnda yayýmlanacak sýnav baþvuru formuyla elektronik ortamda yapýlýr. Baþvuruyu elektronik ortamda yapanlarýn, formun imzalý bir örneðini Genel Müdürlüðe veya en geç sýnav saatinden önce sýnav salon yetkilisine teslim etmesi zorunludur.
Formu süresi içerisinde elektronik ortam dýþýnda doldurmak suretiyle getirenlerin veya gönderenlerin baþvurularý kabul edilir. Postadaki gecikmeden dolayý zamanýnda ulaþmayan baþvurular iþleme konulmaz.
(2) Diploma
veya mezuniyet belgesi ya da denklik belgesi asýllarýnýn sözlü sýnav öncesinde Genel Müdürlüðe ibrazý zorunlu olup, bir örneði onaylanarak alýnýr ve aslý ilgiliye iade edilir.
Giriþ sýnavýna çaðrý
MADDE 9 – (1) Genel Müdürlük, sýnav baþvurularýný aranýlan þartlar açýsýndan inceleyerek, giriþ sýnavýna katýlabilecek adaylara iliþkin listeyi KPSS puaný en yüksek adaydan baþlamak suretiyle düzenler. Sýnav ilanýnda belirtilen atama yapýlacak kadrolarýn 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) ve (2) numaralý alt bentleri için ayrý ayrý belirlenmesi
durumunda, öðrenim durumlarý dikkate alýnarak iki ayrý liste düzenlenir. Atama yapýlacak kadro sayýsýnýn öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý belirlenmesi
durumunda listeler buna göre düzenlenir.
(2) Giriþ sýnavýnýn; yazýlý bölümüne çaðrýlacak aday sayýsý, ilan edilen atama yapýlacak kadro sayýsýnýn yirmi katýný, sözlü bölümüne çaðrýlacak aday sayýsý ise ilan edilen atama yapýlacak kadro sayýsýnýn dört katýný geçemez. Son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylar da giriþ sýnavýna çaðrýlýr. Sýnav ilanýnda belirtilen atama yapýlacak kadrolarýn 5 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) ve (2) numaralý alt bentleri için ya da öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý belirlenmesi
durumunda giriþ sýnavýna çaðrýlacak aday sayýsý da ayrý ayrý hesaplanýr.
(3) Giriþ sýnavýna katýlmaya hak kazanan adaylar ile bunlarýn sýnava giriþ yerleri, e-Devlet portalý
ve Bakanlýk internet sayfasýnda sýnavdan en az on gün önce ilan edilir.
Giriþ sýnavý
komisyonu
MADDE 10 – (1) Giriþ sýnavý komisyonu; Genel Müdürlükçe alýnacak Bakanlýk Makamý onayý ile, bir Müsteþar Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, en az Baþkan Yardýmcýsý veya Genel Müdür Yardýmcýsý düzeyinde bulunanlar arasýndan seçilecek baþkan dahil en az beþ asil ve üç yedek üyeden oluþur.
(2) 5 inci
maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2)
numaralý alt bendinde
belirtilen öðrenim mezunlarý için oluþturulan sýnav komisyonunda üniversite öðretim üyeleri ve/veya Bakanlýk veya diðer kamu idarelerinden konusunda uzman kiþiler görevlendirilebilir.
(3) Giriþ sýnavý komisyonu baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamaz.
Giriþ sýnavý
komisyonunun görevleri
MADDE 11 – (1) Giriþ sýnavý komisyonu; yazýlý sýnav sorularýnýn hazýrlanmasý ve cevaplarýn deðerlendirilmesi, sözlü sýnavýn yapýlmasý, sonuçlarýn ilan edilmesi, itirazlarýn sonuçlandýrýlmasý ve sýnavla ilgili diðer iþlemlerin yürütülmesiyle görevlidir.
(2) Giriþ sýnavý komisyonu üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðuyla karar alýr. Oylama sýrasýnda çekimser oy kullanýlamaz. Alýnan kararlar kesindir. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadýr.
Yazýlý sýnavý konularý
MADDE 12 – (1) Yazýlý sýnav, aþaðýdaki konular arasýndan yapýlýr.
a) Ýktisat Grubu;
1) Mikro ve
makro iktisat,
2) Ýktisat politikasý,
3) Ýþletme iktisadý,
4) Uluslararasý iktisat.
b) Maliye
Grubu;
1) Maliye
teorisi,
2) Kamu
harcamalarý ve bütçe,
3) Kamu
gelirleri ve Türk vergi sistemi,
4) Maliye
politikasý.
c) Hukuk Grubu;
1) Anayasa
hukuku,
2) Medeni hukuk
(Baþlangýç-kiþiler hukuku-eþya hukuku),
3) Ýdare hukukunun genel esaslarý ve idari yargý,
4) Borçlar hukuku (Genel hükümler),
5) Ticaret
hukuku (Baþlangýç-ticari iþletme-ticaret þirketleri-kýymetli evrak),
6) Ceza hukuku
(Genel hükümler).
ç) Muhasebe Grubu;
1) Genel
muhasebe,
2) Þirketler muhasebesi.
(2) 5 inci
maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2)
numaralý alt bendinde
belirtilen öðrenim mezunlarý için sýnav konularý, Bakanlýkça belirlenen bölümlerin müfredatý ile birinci fýkrada belirlenen sýnav konularý dikkate alýnarak oluþturulur.
(3) Giriþ sýnavýnda iktisadi, mali ve hukuki konularýn tartýþýlmasýna, deðerlendirilmesine, yorumlanmasýna ve çözüm önerileri getirilmesine yönelik sorulara da yer verilebilir.
(4) Sýnav duyurusunda yer verilmesi kaydýyla, birinci fýkrada belirtilen konularda deðiþiklik yapýlabilir.
(5) Atama yapýlacak kadro sayýsýnýn öðrenim dallarý itibarýyla ayrý ayrý belirlenmesi
durumunda, adaylarýn hangi sýnav konularýndan sorumlu olacaðý sýnav duyurusunda belirtilir.
(6) Yazýlý sýnavda sorularýn konu gruplarý bakýmýndan hangi aðýrlýkta deðerlendirmeye esas tutulacaðýna sýnav duyurusunda yer verilir.
Yazýlý sýnavýn deðerlendirilmesi
MADDE 13 – (1) Yazýlý sýnav, yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir. En yüksek puandan baþlamak üzere sýralanarak tutanaða baðlanýr ve komisyon üyelerince imzalanýr.
(2) Yazýlý sýnavý baþarmýþ sayýlmak için her konu grubundan en az elli puan alýnmasý ve bunlarýn ortalamasýnýn en az yetmiþ puan olmasý þarttýr.
Yazýlý sýnav sonuçlarýnýn
duyurulmasý
MADDE 14 – (1) Yazýlý sýnav sonuçlarý, Bakanlýk internet sayfasýnda yayýmlanmak suretiyle duyurulur. Ayrýca, yazýlý sýnavda baþarýlý olanlara, sözlü sýnavýn yeri, günü ve saatine iliþkin yazý, sýnav tarihinden yirmi gün önce gönderilir ve Bakanlýk internet sayfasýnda duyurulur.
Yazýlý sýnav sonuçlarýna itiraz
ve sözlü sýnava çaðýrma
MADDE 15 – (1) Yazýlý sýnav sonuçlarýna, sonuçlarýn açýklanmasýndan itibaren yedi gün içerisinde Bakanlýkta olacak þekilde yazýlý olarak itiraz edilebilir. Ýtiraz bu sürenin bitiminden itibaren, sýnav komisyonu tarafýndan en geç on gün içinde deðerlendirilerek sonucu ilgiliye bildirilir.
(2) Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlardan en yüksek puan alan adaydan baþlanarak duyuruda belirtilen sayýda aday sözlü sýnava çaðrýlýr. Son sýradaki adayla ayný puaný alan adaylar da sözlü sýnava çaðrýlýr.
Sözlü sýnav ve deðerlendirilmesi
MADDE 16 – (1) Sözlü sýnavda adaylar;
a) Yazýlý sýnav konularýna iliþkin bilgi düzeyi,
b) Bir konuyu
kavrayýp özetleme, ifade yeteneði ve muhakeme gücü,
c) Liyakati,
temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,
d) Genel
yetenek ve genel kültürü,
e) Bilimsel ve
teknolojik geliþmelere açýklýðý,
yönlerinden ayrý ayrý puan
verilmek suretiyle deðerlendirilir.
(2) Adaylar, komisyon
üyeleri tarafýndan, birinci fýkranýn (a) bendi için elli puan, (b) ila (e) bentlerinden her biri için onar puan üzerinden deðerlendirilir ve verilen puanlar bir tutanaða ayrý ayrý geçirilir. Bunun dýþýnda sözlü sýnav ile ilgili herhangi bir kayýt sistemi kullanýlmaz.
(3) Sözlü sýnavý baþarmýþ sayýlmak için komisyon baþkan ve üyelerinin yüz üzerinden verdikleri puanlarýn ortalamasýnýn en az yetmiþ olmasý zorunludur.
Sýnav sonuçlarý ve
duyurulmasý
MADDE 17 – (1) Giriþ sýnavýný baþarmýþ sayýlmak için yazýlý ve sözlü sýnavlarýn her birinden en az yetmiþ puan alýnmasý zorunludur. Giriþ sýnavýnda baþarýlý olanlarýn yazýlý ve sözlü sýnav puanlarýnýn ortalamasý baþarý sýrasýný oluþturur.
(2) Sýnav komisyonu, adaylarý en yüksek puandan baþlamak üzere baþarý sýrasýna göre sýralayarak, ilan edilen kadro sayýsý kadar adayý asil, bu sayýnýn en fazla yarýsý kadar adayý da yedek olarak belirler ve ilan eder. Puanlarýn ayný olmasý halinde sýrasýyla yazýlý puaný ve giriþ sýnavýna baþvurduðu KPSS puaný yüksek olana öncelik tanýnýr.
(3) Sýnav sonuçlarý, Genel Müdürlükçe Bakanlýk internet sayfasýnda duyurulur. Ayrýca, baþarýlý olan adaylara yazýlý olarak bildirilir ve atamaya esas belgeleri teslim
etmeleri istenir.
(4) Giriþ sýnavýnda yetmiþ ve üzerinde puan almýþ olmak sýralamaya giremeyen adaylar için müktesep hak teþkil etmez.
Gerçeðe aykýrý beyan
MADDE 18 – (1) Giriþ sýnavýný kazananlardan sýnav baþvuru formunda gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz. Atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talep edemez.
(2) Gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu veya belge verdiði tespit edilenler hakkýnda 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Baþsavcýlýðýna suç duyurusunda bulunulur.
Maliye Uzman Yardýmcýlýðýna atama
MADDE 19 – (1) Sýnav sonucunda, ilan edilen atama yapýlacak kadro sayýsý kadar adayýn atamasý yapýlýr.
(2) Sýnavda baþarýlý olanlardan, atama þartlarýný taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlarýn sýnav sonuçlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz, yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir.
(3) Atama iþlemi yapýlmadan önce feragat edenlerin atamalarý yapýlmaz.
(4) Atamalarý yapýlanlardan kendilerine bildirilen süre içinde göreve baþlamayanlarýn atamalarý iptal edilir.
(5) Atamaya
esas belgelerini süresi içerisinde teslim etmeyenler, ikinci, üçüncü ve dördüncü fýkrada sayýlanlar ile atamasý yapýlýp göreve baþladýktan sonra çeþitli nedenlerle görevinden ayrýlanlarýn yerine, mesleki temel eðitimin baþlamasýndan önce olmak kaydýyla baþarý sýrasýna göre yedek listede yer alan adaylar arasýndan atama yapýlýr.
Sýnav
belgelerinin saklanmasý
MADDE 20 – (1) Atamasý yapýlanlarýn sýnavla ilgili belgeleri, ilgililerin özlük dosyalarýnda; baþarýsýz olanlar ile baþarýlý olduðu halde herhangi bir nedenle atanamayanlarýn sýnav belgeleri ise dava açma süresinden az olmamak kaydýyla bir sonraki sýnava kadar Genel Müdürlükçe saklanýr.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Maliye Uzman
Yardýmcýlarýnýn Yetiþtirilmesi
Yetiþtirilmedeki
amaç
MADDE 21 – (1) Yetiþtirilmedeki amaç;
a) Meslekle
ilgili teoriye, mevzuata ve uygulamaya iliþkin bilgi ve becerilerin edinilmesini,
b) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma teknikleri, yazýþma ve rapor yazma konularýnda gerekli bilgi ve yeteneðin kazandýrýlmasýný,
c) Analitik düþünme, bilimsel çalýþma ve araþtýrma alýþkanlýðýnýn edinilmesini,
ç) Ekip çalýþmasý ve iletiþim becerilerinin geliþtirilmesini,
d) Temsil ve
ifade kabiliyetinin arttýrýlmasýný,
e) Yabancý dil bilgisinin geliþtirilmesini,
f) Bilgisayar
uygulamalarýnýn öðrenilmesini,
saðlamaktýr.
Maliye Uzman Yardýmcýlýðý süresi ve
yetiþtirilme
MADDE 22 – (1)
Maliye Uzman Yardýmcýlýðý dönemi en az üç yýldýr.
(2) Yetiþtirilme döneminde Maliye Uzman Yardýmcýlarý;
a) Mesleðe girmelerini müteakip MAYEM tarafýndan düzenlenen mesleki temel eðitime tabi tutulur.
b) Mesleki
temel eðitimin tamamlanmasýndan sonra birimlerde görevlendirilir.
c) 5 inci
maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1)
numaralý alt bendinde
belirtilen öðrenim mezunu olanlar, görevlendirildikleri birimdeki bir yýllýk çalýþmalarýný müteakip MAYEM tarafýndan düzenlenecek iki ay süreli teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma mevzuatýna iliþkin eðitime tabi tutulur.
ç) Teze yönelik çalýþmalarý yürütür.
d) Mesleðe girdiði tarihi izleyen ikinci yýlýn Mayýs-Eylül aylarýnda en az iki ay süreyle taþra teþkilatýnda staj ve teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþleriyle ilgili olarak görevlendirilebilir.
(3) Maliye
Uzman Yardýmcýlarýnýn yetiþtirilme dönemine iliþkin ikinci fýkrada belirtilen hususlardaki koordinasyon Genel Müdürlükçe yerine getirilir.
Mesleki temel eðitim
MADDE 23 – (1)
Maliye Uzman Yardýmcýlarý, en az dört ay süreyle MAYEM tarafýndan düzenlenen mesleki temel eðitime tabi tutulur.
(2) Mesleki
temel eðitim, konusunda
uzman Bakanlýk personeli ile gerektiðinde üniversite öðretim üyeleri ve diðer kamu idarelerinden temin edilecek eðiticiler vasýtasýyla yürütülür.
(3) Mesleki
temel eðitim konularý ile teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma eðitimi, sýnavlar ve buna iliþkin diðer hususlar MAYEM tarafýndan hazýrlanýp Bakanlýk Makamý onayý ile yürürlüðe girecek yönerge ile belirlenir.
Yabancý dil bilgisinin geliþtirilmesi
MADDE 24 – (1) Maliye
Uzman Yardýmcýlarý, MAYEM tarafýndan düzenlenen yabancý dil kurslarýndan yararlandýrýlabilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Uzmanlýk Tezi
Uzmanlýk tezi ve tez danýþmaný
MADDE 25 – (1) Maliye
Uzman Yardýmcýlarýna; görevli olduklarý birimce oniki aylýk fiili hizmet süresini takip eden otuz günlük süre içinde tez konusu verilir.
(2) Tez, tez
danýþmanýnýn rehberliðinde bilimsel esaslara uygun olarak hazýrlanýr. Tez danýþmaný, konusunda uzman kiþiler veya üniversite öðretim üyeleri arasýndan belirlenir.
(3) Tezin,
Maliye Uzman Yardýmcýsýnýn görüþ ve deðerlendirmeleri ile önerilerini içermesi ve bilimsel çalýþma etiðine uygun olmasý gerekir.
(4) Tez
konusunun ve tez danýþmanýnýn belirlenmesi, tez danýþmanýnýn görev ve sorumluluðu, tezin hazýrlanmasý, sunumu ve deðerlendirilmesine iliþkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe hazýrlanýp Bakanlýk Makamý onayý ile yürürlüðe girecek yönerge ile düzenlenir.
Tez jürisi ve tezin deðerlendirilmesi
MADDE 26 – (1) Tez jürisi; Bakanlýk Makamý onayý ile, birim amirinin baþkanlýðýnda en az Daire Baþkaný düzeyinde, baþkan dahil en az üç asil iki yedek üyeden oluþturulur. Üniversite öðretim üyeleri arasýndan jüriye üye alýnabilir.
(2) Uzmanlýk tezi, en geç yirmialtý aylýk fiili hizmet süresi sonunda tez jürisine verilir. Tez jürisi iki ay içerisinde 25 inci maddenin dördüncü fýkrasýnda belirtilen yönergedeki usul ve esaslara uygunluðu açýsýndan tezi deðerlendirerek Maliye Uzman Yardýmcýsýný tez savunmasýna çaðýrýr.
(3) Tez
savunmasý sonucunda, jüri üyelerince her adaya ayrý ayrý not verilir.
Bu notlarýn ortalamasý tez notunu oluþturur ve durum bir tutanakla tespit edilir. Tezin
baþarýlý kabul edilmesi için tez notunun en az yetmiþ puan olmasý zorunludur.
(4) Tezin süresi içerisinde verilmemesi veya baþarýsýz kabul edilmesi halinde, tezde tespit edilen
eksiklikler gerekçeleriyle birlikte yazýlý olarak bildirilir ve Maliye Uzman Yardýmcýlarýna tezini vermesi veya düzeltmesi için üç ay ilave süre verilir. Bu süre içerisinde teslim edilen tez, jüri üyeleri tarafýndan bir aylýk süre içerisinde deðerlendirilir. Ýlave süre sonunda tezlerini vermeyenler ile ikinci defa
verdikleri tezleri baþarýsýz olarak deðerlendirilen Maliye Uzman Yardýmcýlarý yeterlik sýnavýna alýnmaz.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Yeterlik Sýnavý ve Atama
Yeterlik sýnavýna
girebilme þartlarý
MADDE 27 – (1)
Maliye Uzman Yardýmcýlarý;
a) Fiili hizmet
süresinin en az üç yýl olmasý,
b) Tezlerinin
baþarýlý kabul edilmesi,
þartýyla,
yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýr.
(2) Yeterlik sýnavýna girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazeretine istinaden sýnava giremeyenler, mazeretlerinin sona ermesini müteakip bir yýl içerisinde Genel Müdürlükçe belirlenecek bir tarihte sýnava alýnýr.
Yeterlik sýnavý, konularý ve
duyurusu
MADDE 28 – (1) Yeterlik
sýnavý;
a) 5 inci
maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1)
numaralý alt bendinde
belirtilen öðrenim mezunlarý için,
1) Kamu mali yönetimi ve kamu harcamalarý,
2) Kamu
gelirleri,
3) Kamu mallarý yönetimi,
4) Mali suçlarla mücadele,
5) Kamu
personeli,
6) Kamu hukuku
ve özel hukuk,
7) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma,
konularý arasýndan yazýlý ve sözlü olarak,
b) 5 inci
maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (2)
numaralý alt bendinde
belirtilen öðrenim mezunlarý için, görev alanýna giren konularda yazýlý ve sözlü veya yalnýzca sözlü olarak,
yapýlýr.
(2) Sýnavda Bakanlýðýn görev alanýna iliþkin konularýn tartýþýlmasýna, deðerlendirilmesine, yorumlanmasýna ve çözüm önerileri getirilmesine yönelik sorulara da yer verilebilir.
(3) Yazýlý ve sözlü olarak yapýlan sýnavlarda her ikisinden ayrý ayrý en az yetmiþ puan, sadece sözlü olarak yapýlan sýnavda yine en az yetmiþ puan alan adaylar yeterlik sýnavýný baþarmýþ sayýlýr. Yazýlý ve sözlü birlikte yapýlan sýnavlarda bu iki sýnavýn ortalama puaný veya sadece sözlü yapýlan sýnavda sözlü puaný yeterlik sýnavý baþarý sýrasýný oluþturur.
(4) Sýnavýn yazýlý ve sözlü olarak yapýlmasý halinde, yazýlý sýnavda baþarýlý olamayanlar sözlü sýnava alýnmaz.
Yeterlik sýnavý
komisyonu
MADDE 29 – (1) Yeterlik
sýnavý komisyonu; Genel Müdürlükçe alýnacak Bakanlýk Makamý onayý ile, bir Müsteþar Yardýmcýsýnýn baþkanlýðýnda, en az Baþkan Yardýmcýsý veya Genel Müdür Yardýmcýsý düzeyinde bulunanlar arasýndan seçilecek baþkan dahil yedi asil ve üç yedek üyeden oluþturulur.
(2) Yeterlik sýnavý komisyonu baþkan ve üyeleri; boþanmýþ olsalar dahi eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn veya evlatlýklarýnýn katýldýðý sýnavlarda görev alamaz.
Komisyonun görevleri
MADDE 30 – (1)
Yeterlik sýnavý komisyonu; yazýlý sýnav sorularýnýn hazýrlanmasý ve cevaplarýn deðerlendirilmesi, sözlü sýnavýn yapýlmasý, sonuçlarýn ilan edilmesi, itirazlarýn sonuçlandýrýlmasý ve sýnavla ilgili diðer iþlemlerin yürütmesiyle görevlidir.
(2) Yeterlik sýnavý komisyonu üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðuyla karar alýr. Oylama sýrasýnda çekimser oy kullanýlamaz. Alýnan kararlar kesindir. Karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleriyle birlikte belirtmek zorundadýr.
Ek sýnav hakký
MADDE 31 – (1)
Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olamayanlar veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, yeterlik sýnavýndan itibaren bir yýl içinde ikinci kez sýnav hakký verilir.
Maliye Uzmanlýðýna atama
MADDE 32 – (1)
Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olanlarýn Maliye Uzmaný kadrolarýna atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýndan asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliði bakýmýndan buna denkliði kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan baþka bir belgeye yeterlik sýnavýndan itibaren en geç iki yýl içinde sahip olma þartýna baðlýdýr.
Maliye Uzmanlýðý kýdemi
MADDE 33 – (1)
Maliye Uzmanlýðýna ayný tarihte atananlarýn kýdemi, tez notu ile yeterlik sýnavý baþarý notu ortalamasýna göre belirlenir. Puanlarýn ayný olmasý halinde yeterlik sýnavý baþarý notu yüksek olana öncelik tanýnýr.
Meslekten çýkarýlma
MADDE 34 – (1) Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazýrladýklarý tezleri kabul edilmeyenler, 31 inci maddeye göre ek sýnav hakký tanýnanlardan baþarý gösteremeyen veya sýnav hakkýný kullanmayanlar, süresi içinde yabancý dil yeterliliði þartýný yerine getirmeyenler Maliye Uzman Yardýmcýsý unvanýný kaybeder ve Bakanlýk merkez ve taþra teþkilatýnda durumlarýna uygun memur unvanlý kadrolara atanýr.
ALTINCI BÖLÜM
Maliye Uzmanlarýnýn Görev, Yetki ve Sorumluluklarý
Maliye Uzmanlarýnýn görev ve
yetkileri
MADDE 35 – (1) Maliye
Uzmanlarý;
a) Biriminin görev alanýna giren konularda yürütülen çalýþmalarýn gerektirdiði hizmetleri yapmakla,
b) Bakanlýðýn görev alaný çerçevesinde araþtýrma ve incelemelerde bulunmak, proje üretmek ve geliþtirmekle,
c) Bakanlýðýn stratejik planýnda belirtilen politika, amaç ve hedefleri gerçekleþtirmeye yönelik çalýþmalar yapmakla,
ç) Görevli olduklarý birimin görev alanýna giren konularda ilgili kuruluþlar nezdinde araþtýrma, inceleme ve analiz iþleri yapmakla,
d) Hizmetin
geliþtirilmesiyle
ilgili çalýþmalarda bulunmak ve bu amaçla mevzuat ve uygulamaya iliþkin görüþ ve önerilerini bildirmekle,
e) Maliye Uzman
Yardýmcýlarýnýn bilgi ve tecrübelerinin geliþtirilmesine yardýmcý olmakla,
f) Amirlerince
verilecek diðer iþleri yapmakla,
görevli ve yetkilidir.
(2) Ayrýca, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüðü, Muhasebat Genel Müdürlüðü, Milli Emlak Genel Müdürlüðü ve Personel Genel Müdürlüðünde görevli olan Maliye Uzmanlarýndan teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturmayla görevlendirilenler;
a) Görev yaptýklarý Genel Müdürlüklerin teþkilat ve görev alanýna giren konularda teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma yapmak,
b) Diðer mevzuatla baðlý olduklarý birimlere verilen denetim iþlerini yapmak,
c) Suç sayýlan eylem ve iþlemleri görülenler hakkýnda;
1) 3628 sayýlý Mal Bildiriminde Bulunulmasý Rüþvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununa göre soruþturma yapmak,
2) Yetkili
merciler tarafýndan görevlendirilmeleri halinde 4483 sayýlý Memurlar ve Diðer Kamu Görevlilerinin Yargýlanmasý Hakkýnda Kanuna göre ön inceleme yapmak,
ç) Disipline aykýrý fiil ve halleri görülenler hakkýnda alýnan onaya istinaden disiplin soruþturmasý yapmak,
görev ve yetkilerine sahiptir.
Maliye Uzmanlarýnýn
sorumluluklarý
MADDE 36 – (1) Maliye
Uzmanlarý, görevlerini yerine getirirken aþaðýdaki hususlara uyar.
a) Verilen görevleri mevzuata uygun þekilde süresinde ve eksiksiz olarak tamamlar.
b) Hizmetin adil,
verimli ve etkin sunulmasýný esas alýr.
c) Mesleðin gerektirdiði etik ilkelere uygun davranýr, Maliye Uzmanlýðý mesleðinin gerektirdiði saygýnlýk ve güven duygusunu sarsacak davranýþlarda bulunamaz.
ç) Maliye Uzman Yardýmcýlarýnýn en iyi þekilde yetiþmelerine katký saðlar.
d) Çalýþmalarýnda idareye deðer katmayý ve objektif olmayý esas alýr.
e) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturmayla görevlendirilmeleri halinde;
1) Teftiþ edilen veya denetlenen birimin faaliyetlerini
aksatmayacak þekilde görev ifa eder.
2) Bakanlýkça belirlenen denetim standartlarýna uyar.
Görev
yerlerinin belirlenmesi ve yer deðiþikliði
MADDE 37 – (1)
Maliye Uzman Yardýmcýlarý ve Maliye Uzmanlarýnýn görev yapacaðý birim;
a) Mesleki
temel eðitim sonunda,
b) Maliye
Uzmanlýðýna atamada,
c) Maliye
Uzmanlýðýna atandýktan sonraki her beþ yýlda bir,
hizmetin gereði ve birimlerin talebi dikkate alýnarak Müsteþarýn baþkanlýðýnda birim amirlerinden oluþan komisyon tarafýndan belirlenir. Komisyonun sekretarya iþlemleri Genel Müdürlükçe yürütülür.
(2) Birimlerin
talebi ve Maliye Uzmanýnýn isteði halinde de birimler arasý görev yeri deðiþikliði mümkündür.
(3) Görev yapacaðý birim Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüðü, Muhasebat Genel Müdürlüðü, Milli Emlak Genel Müdürlüðü ve Personel Genel Müdürlüðü olarak deðiþtirilen Maliye Uzmanlarýna MAYEM tarafýndan iki ay süreli teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma eðitimi verilir.
(4) Maliye
Uzmanlarý ile Maliye Uzman
Yardýmcýlarýnýn görevlendirildikleri birimlerdeki çalýþma yerleri birim amirince belirlenir.
YEDÝNCÝ BÖLÜM
Teftiþ, Denetim, Ýnceleme ve Soruþturma
Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþleri
MADDE 38 – (1) Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüðü, Muhasebat Genel Müdürlüðü, Milli Emlak Genel Müdürlüðü ve Personel Genel Müdürlüðünde görev yapan Maliye Uzmanlarýna bu Yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde görevli olduklarý Genel Müdürlüklerin görev alanýna giren konularda teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþleri yaptýrýlabilir.
(2) Birinci fýkrada belirtilen iþlerin yürütülmesi amacýyla Bakanlýkça uygun görülen büyük il merkezlerinde denetim gruplarý kurulabilir. Ýlgili Genel Müdürlüklerce Maliye Uzmanlarý arasýndan bir grup koordinatörü belirlenir.
Çalýþma
programý ve turne
esasý
MADDE 39 – (1) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma yapmakla görevli Maliye Uzmanlarýnýn yýllýk çalýþma programlarý Bakanlýk Makamý onayý ile yürürlüðe girer.
(2) Maliye
Uzmanlarýnýn merkezleri dýþýndaki çalýþmalarý turne esasýna göre yapýlýr.
(3) Turne
programlarý, Maliye Uzmanlarýnýn farklý illerde ve alanlarda görev yapmalarýný saðlayacak biçimde düzenlenir.
(4) Turne süreleri, Maliye Uzmanlarýnýn kýdemlerine göre iki ila dört ay arasýnda belirlenir.
Haberleþme
MADDE 40 – (1) Haberleþme genel olarak yazýyla yapýlýr. Gizliliði olmayan acele iþlerde, faksla veya elektronik imzalý elektronik posta ile de yapýlabilir.
(2) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma görevi yapan Maliye Uzmanlarý, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn;
a) Merkez
birimleri ile haberleþmelerini Genel Müdürlükleri kanalýyla yapar.
b) Taþra birimleri ile haberleþmelerini doðrudan yapabilir.
Resmi mühür
MADDE 41 – (1)
Maliye Uzmanlarýndan teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþleri ile görevlendirilenlere, bu görevlerinde bulunduklarý sürece resmi mühür verilir.
(2) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma görevleri sona erenler, mühürlerini birimine iade etmek zorundadýr.
(3) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma görevlerinden aylýksýz izinli sayýlmak suretiyle ayrýlan Maliye Uzmanlarýnýn mühürleri görevli olduklarý birimde muhafaza edilir ve aylýksýz izin sonunda kendilerine zimmetle iade edilir.
Teftiþ ve denetime tabi olanlarýn
mecburiyeti
MADDE 42 – (1) Teftiþ ve denetime tabi birimlerde görevli personel; para ve para hükmündeki kaðýtlar ile ambar ve depolarýnda bulunan ayniyatý ve bunlara iliþkin defter ve belgeleri, elektronik ortamda tutulan
defter ve belgelerde yer alan bilgileri, internet de dahil
olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletiþim araç ve gereçleri, iþlemlerle ilgili, gizli de olsa bütün belgeleri ilk talepte teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturmayla görevlendirilen Maliye Uzmanlarýna ibraz etmek, saymasýna ve incelemesine yardýmda bulunmak zorundadýr.
(2) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma yapýlan birim, kurum ve kuruluþlarýn yöneticileri hizmetin gereði gibi yürütülmesine esas olmak üzere teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturmayla görevlendirilen Maliye Uzmanlarýna, görevleri süresince uygun bir çalýþma yeri saðlamak ve diðer tedbirleri almak zorundadýr.
(3) Teftiþ ve denetim süresi içinde izin kullanmasý sakýncalý görülenlerin izinleri, teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturmayla görevlendirilen Maliye Uzmanlarýnýn talebi üzerine yetkili amirleri tarafýndan iptal edilir veya ertelenir.
Bildirimde bulunma
MADDE 43 – (1) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma yapmakla görevli Maliye Uzmanlarý; memurlar hakkýnda, iþledikleri suçlarýn nev'i ve mahiyetlerine
göre, 3628 sayýlý Kanun hükümleri çerçevesinde doðrudan, 4483 sayýlý Kanun hükümleri çerçevesinde ise Genel Müdürlükleri aracýlýðýyla ilgili mercilere bir raporla, inceleme veya
soruþturma yapýlmak üzere gerekli bildirimde bulunur.
Yardým
zorunluluðu
MADDE 44 – (1) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma yapmakla görevli Maliye Uzmanlarýna görevleri sýrasýnda, mülki amirler ve ilgili kamu kurum ve kuruluþlarý ile Bakanlýk yetkilileri tarafýndan gereken her türlü yardýmda bulunulmasý ve kolaylýk gösterilmesi zorunludur.
SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM
Düzenlenecek Raporlar ve Denetim Standartlarý
Düzenlenecek
raporlar
MADDE 45 – (1) Teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþlerinde;
a) Teftiþ sonucunda noksan veya hatalý olduðu tespit edilen ve düzeltilmesi istenen iþlemler hakkýnda cevaplý rapor,
b) Teftiþ edilen birimin; insan kaynaklarý, çalýþma mekaný ve araçlarýnýn yeterli olup olmadýðý ile genel performansýna, iþ süreçlerinin analizine ve paydaþlarý nezdindeki algýlamasýna yönelik deðerlendirmeler hakkýnda denetim raporu,
c) Tetkik
ettirilen konularla ilgili olarak inceleme raporu,
ç) Hazine taþýnmazlarý ile lüzumu halinde kamu ya da özel mülkiyete konu diðer taþýnmazlarýn, satýþ, kira, irtifak hakký, trampa gibi iþlemlere esas olmak üzere rayiç bedelinin uluslararasý deðerleme standartlarýna göre belirlenmesi hakkýnda deðerleme raporu,
d) 3628 sayýlý Kanun hükümleri uyarýnca yapýlan soruþturma sonucunda soruþturma raporu,
e) 4483 sayýlý Kanun uyarýnca yapýlan inceleme sonucunda ön inceleme raporu,
f) Disiplin
soruþturmasý sonucunda disiplin soruþturmasý raporu,
düzenlenir.
(2) Mali suçlarla mücadele konusunda düzenlenecek raporlar ilgili birimce belirlenir.
(3) Ayrýca;
a) Araþtýrma ve analiz iþleri için araþtýrma ve analiz raporu,
b) Hizmetin
geliþtirilmesi amacýyla mevzuat ve uygulamaya iliþkin görüþ ve tekliflerini ifade etmek üzere görüþ ve öneri raporu,
düzenlenir.
Denetim standartlarý
MADDE 46 – (1) Denetim
standartlarý ile teftiþ, denetim, inceleme ve soruþturma iþlerine iliþkin diðer hususlar Genel Müdürlükçe hazýrlanýp Bakanlýk Makamý onayý ile yürürlüðe girecek Yönerge ile belirlenir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Yurtdýþýnda eðitim ve görevlendirilme
MADDE 47 – (1)
Maliye Uzmanlarý, ilgili mevzuatta yer alan düzenlemeler çerçevesinde eðitim amacýyla yurtdýþýna gönderilebilir.
(2) Maliye
Uzmanlarý, mesleki incelemelerde
bulunmak amacýyla bir yýldan fazla olmamak üzere ilgili mevzuat ve Bakanlýkça belirlenen usul ve esaslar ile her yýl Bakanlar Kurulunca belirlenen kontenjan çerçevesinde yurtdýþýna geçici görevle gönderilebilir.
Sürekli
geliþim
MADDE 48 – (1)
MAYEM, Maliye Uzmanlarýnýn bireysel
yetkinliklerinin geliþtirilmesi ve kariyer planlamalarýna destek saðlanmasý amacýyla, birimlerin taleplerini de dikkate alarak sürekli eðitim ve geliþim programlarý hazýrlar ve Maliye Uzmanlarý bu programlara katýlýr. Ayrýca, birimlerce eðitim programý düzenlenir.
(2) Sürekli eðitim ve geliþim programlarýnda uzaktan eðitim yönteminden yararlanýlabilir.
Kariyer dýþý Maliye Uzmaný atanamayacaðý
MADDE 49 – (1) Maliye
Uzman Yardýmcýlýðý safhasýný geçirmeden Maliye Uzmanlýðýna atama yapýlamaz.
Yeniden atama
MADDE 50 – (1) Maliye Uzmaný unvanýný kazandýktan sonra çeþitli nedenlerle Bakanlýk ile baðlý ve ilgili kuruluþlarýndan ayrýlanlardan 5018 sayýlý Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve
(IV) sayýlý cetvellerde sayýlan kamu idarelerinde görev yapýp da yeniden atanmak isteyenler, adli ve idari ceza
almamýþ olmasý ve Maliye Uzmanlýðýndan ayrýldýktan sonra geçen sürenin beþ yýldan fazla olmamasý kaydýyla kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlýkça uygun görülmesi halinde yeniden Maliye Uzmanlýðýna atanabilir.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelikler
MADDE 51 – (1) 3/4/1977 tarihli ve 15898 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Milli Emlak Kontrolörleri Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 7/6/1989 tarihli ve 20188 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Muhasebat Kontrolörleri Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 17/10/1979 tarihli ve 16787 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Devlet Bütçe Uzmanlarý Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 24/12/1994 tarihli ve 22151 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý Maliye Uzmanlýðý Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 9/7/1995 tarihli ve 22338 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Muhasebat Genel Müdürlüðü Devlet Muhasebe Uzmanlarý Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 25/8/1995 tarihli ve 22385 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Milli Emlak Genel Müdürlüðü Devlet Mallarý Uzmanlarý Görev ve Çalýþma Yönetmeliði, 20/8/1998 tarihli ve 23439 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Maliye Bakanlýðý Mali Suçlarý Araþtýrma Kurulu Mali Suçlarý Araþtýrma Uzmanlarý Görev ve Çalýþma Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Geçiþ hükümleri
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla Maliye Uzmaný kadrosunda bulunanlarýn görev yerleri, hizmetin gereði ve birimlerin talebi dikkate alýnarak 37 nci maddede
belirtilen komisyon tarafýndan bu Yönetmeliðin yayýmýndan itibaren üç ay içerisinde belirlenir. Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla Maliye Uzman Yardýmcýsý kadrosunda bulunanlar bu kadrolarda bulunduklarý sürece, görevli olduklarý birimde çalýþmaya devam eder.
(2) 659 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname gereðince Maliye Uzman Yardýmcýsý kadrolarýna atanmýþ sayýlanlar ile 659 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlük tarihi itibarýyla Maliye Uzman Yardýmcýsý kadrolarýnda bulunanlarýn Maliye Uzmanlýðýna atanmalarý, bu Yönetmelikle yürürlükten kaldýrýlan ilgili Yönetmeliklerinde belirtilen usule göre yapýlýr.
(3) 659 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname gereðince Maliye Uzmanlýðýna atananlara, bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren iki yýl içerisinde MAYEM tarafýndan hazýrlanacak bir program dahilinde
Bakanlýðýn görev alanýna giren konularda eðitim verilir.
Yürürlük
MADDE 52 – (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 53 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakaný yürütür.
|