25 Ocak 2012 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28184

YÖNETMELÝK

Adalet Bakanlýðýndan:

TEBLÝGAT KANUNUNUN UYGULANMASINA DAÝR YÖNETMELÝK

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayýlý Tebligat Kanununun uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; yargý mercileri, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayýlý cetvelde yer alan genel bütçe kapsamýndaki kamu idareleri, (II) sayýlý cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayýlý cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayýlý cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlarý ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî þahsiyetleri, barolar ve noterler tarafýndan yapýlacak tüm tebligat iþlemlerine iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, Tebligat Kanununun 60 ýncý maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Tebligatýn Yapýlmasý

Tebligatýn yapýlmasý

MADDE 4 (1) 2 nci maddede belirtilen merciler tarafýndan yapýlacak tüm tebliðler, bu Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü (PTT) veya memur vasýtasýyla yapýlýr.

Tebligatýn memur vasýtasýyla yapýlmasý

MADDE 5 (1) Tebligatýn;

a) Kanunlarda özel hüküm bulunan hallerde,

b) Gecikmesi halinde zarar doðabilecek iþlerde,

c) 2 nci maddede belirtilen ve ayný yerde bulunan merciler arasýnda ya da bu mercilerde bulunan kiþilere,

yapýlmasý durumunda, tebliðler kendi memurlarý veya mahalli mülki idare amirinin emriyle kolluk vasýtasýyla yaptýrýlýr.

(2) Memur vasýtasýyla tebligat yaptýrýlmasýný gerektiren sebep tebligat evrakýnda gösterilir.

(3) Kolluk vasýtasýyla tebligat yaptýrýlabilmesi için, tebliði çýkaran merciin, sebebini de belirtmek suretiyle mahalli mülki idare amirine müracaat etmesi gerekir. Mahalli mülki idare amirinin emri olmadan kolluða gönderilen teblið evraký gönderen mercie iade edilir.

(4) Zor kullanýlmasýný gerektiren veya soruþturma evresine iliþkin görevlerin kolluk tarafýndan yapýlacaðýna dair olan hükümlerle bu Yönetmeliðin Yedinci Bölümünde yer alan özel hükümler saklýdýr.

Ücret tarifesi

MADDE 6 (1) Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü, bu Yönetmeliðe göre yapacaðý iþlerden dolayý alacaðý ücretleri ayrý bir tarifeyle tespit eder.

Memur vasýtasýyla tebliðde zorunlu masraflar

MADDE 7 (1) Bu Yönetmelik gereðince memur vasýtasýyla yaptýrýlacak tebliðlerde, teblið yapana verilecek zorunlu masraflarýn miktarý, teblið yapýlacak þahsýn bulunduðu yerin uzaklýðýna göre, her mali yýlbaþýnda, il idare kurullarýnca, merkez ilçe ve baðlý ilçeler için ayrý ayrý tespit olunur.

(2) 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayýlý Harcýrah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memurlara, yaptýklarý tebliðler için ödeme yapýlmaz.

Ücret ve masraflarýn peþin ödenmesi

MADDE 8 (1) Tebligatýn yapýlmasýný isteyen, aksine bir hüküm bulunmadýkça 6 ncý madde gereðince hazýrlanan tarifede belirtilen ücreti veya 7 nci madde gereðince verilecek zorunlu masraflarý peþin olarak öder. Tebligat masraflarý kesin olarak belirlenemez ise avans olarak alýnýr ve daha sonra mahsubu yapýlarak bakiyesi iade edilir.

(2) Tebliði çýkaracak merci tarafýndan belirlenen süre içinde gerekli masrafýn verilmemesi halinde talepten vazgeçilmiþ sayýlýr. Haklý sebeplerden dolayý bu süreye uyulmamasý halinde yeni bir süre verilir.

(3) Adli yardýmdan faydalananlarýn, birinci fýkra gereðince vermeleri gereken ücret veya masraflar, ileride haksýz çýkacak taraftan alýnmak üzere ilgili mercilerce ödenir.

(4) Yabancý elçilik ve konsolosluklardan gönderilen evraka ait ücret veya masrafýn bu elçilik veya konsolosluklardan talep edilebilmesi, anlaþma hükümlerine ve mütekabiliyet esaslarýna tabidir.

(5) Yabancý ülkelerde yapýlacak tebligat ücretleri, 39 uncu madde gereðince yayýmlanacak teblið esaslarýna göre tebliði çýkaran merci tarafýndan alýnýr.

Teblið evrakýnýn kaybý halinde masraflar

MADDE 9 (1) PTT Ýþletmesine tevdi edilen teblið evrakýnýn, mücbir haller dýþýnda kaybedilmesi halinde masraflar, 2/3/1950 tarihli ve 5584 sayýlý Posta Kanununun taahhütlü maddeler hakkýndaki hükümleri gereðince karþýlanýr. Masraf miktarý, teblið evrakýnýn tanzim ve tebliði için gerekli masraf miktarýndan fazla olamaz.

(2) Teblið evraký, postaya deðerli olarak verilirse, kaybý halinde tazminat, Posta Kanununun deðerli maddeler hakkýndaki hükümleri gereðince ödenir.

(3) Teblið evrakýnýn telgraf servisinde kayýp veya gecikmeye uðramasý halinde birinci fýkra hükümleri uygulanýr.

Uçak, telgraf ve diðer seri veya özel vasýtalarla tebligat

MADDE 10 (1) Tebligat, uçakla veya postada kullanýlan diðer seri ve özel vasýtalarla veya muhtelif iþaretli telgraflarla da yaptýrýlabilir.

(2) Tebliðin bu vasýtalardan hangisiyle yapýlacaðý ilgilinin talebi üzerine veya resen, mahkeme baþkaný, hâkim veya tebliði yaptýracak diðer merciler tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Talepte bulunan müracaatýný yazýlý olarak yapmamýþsa, talep, ilgili evrak üzerine yazýlarak kendisine imzalattýrýlýr.

(3) Ýlgilinin talebi veya resen görülen lüzum üzerine birinci fýkrada yazýlý vasýtalardan biriyle tebligat yapýlabilmesi için, tebligatý çýkaran merci tarafýndan sebebinin evrak üzerinde gösterilmesi gerekir.

Uçak, telgraf ve diðer seri veya özel vasýtalarla tebligat ücretleri

MADDE 11 (1) Tebligatýn, resen veya talep üzerine uçak, telgraf ve diðer seri veya özel vasýtalarla yapýlmasý halinde bunlara ait ücretler, 6 ncý madde gereðince hazýrlanan ücret tarifesine göre tebliði isteyenden, teblið ücretine ilaveten alýnýr.

Elektronik tebligat

MADDE 12 (1) Tebligatlar, elektronik yolla yapýlabilir, zorunlu bir sebeple yapýlamamasý hâlinde bu Yönetmelikte belirtilen usullerle tebligat yapýlýr. Elektronik yolla tebligata iliþkin usul ve esaslar buna iliþkin yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tebligat Esaslarý

Teblið evrakýnýn nüshalarý ve makbuz verilmesi

MADDE 13 (1) Teblið olunacak her nevi evrak, biri dosyasýna konulmak ve diðeri teblið edilecek kiþilere verilmek üzere yeterli sayýdaki nüshadan oluþur. Bu nüshalarda, iþ sahibi veya vekilinin imzasý bulunur. Resen yapýlan tebligata ait evrak, tebliði çýkaran merciin yetkili memuru tarafýndan imzalanýr.

(2) Teblið olunmak üzere yetkili mercilere verilecek evrakýn her nüshasýna bu mercilerce, verildiði tarih yazýlýr ve istenirse makbuz verilir.

(3) Her nevi evrakýn tebliðine ve davetiyelere ait teblið mazbatalarý dosyasýna konulur.

Davetiyelerin tanzimi

MADDE 14 (1) Tebligat Kanununun 9 uncu maddesinde yazýlý kayýtlarý içermek üzere tanzim olunacak davetiyeler, ek-1de yer alan (1) numaralý örnekte gösterildiði þekilde hazýrlanýr.

Müddet tayini

MADDE 15 (1) 10 uncu maddede sayýlan vasýtalarla yapýlan tebligatlar dýþýndaki her çeþit teblið evraký ve davetiyelerin, ilgililere ulaþmasý ve ilgililerin tebliðin veya davetiyenin gereklerini yerine getirebilmesi için bu evraký çýkaran merci tarafýndan tayin edilecek müddetin hesabýnda, evrakýn gönderileceði mahallin yakýnlýk veya uzaklýðý, mevsim koþullarý, ulaþým araçlarýnýn durumu gibi hususlar dikkate alýnýr.

Bilinen adreste tebligat

MADDE 16 (1) Tebligat, öncelikle teblið yapýlacak þahsýn bilinen en son adresinde yapýlýr. Bilinen en son adresin tespitinde, teblið isteyenin beyaný, muhatabýn veya diðer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alýnýr.

(2) Bilinen en son adresin tebligata elveriþli olmadýðýnýn anlaþýlmasý veya tebligat yapýlamamasý hâlinde, muhatabýn adres kayýt sisteminde bulunan yerleþim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapýlýr. Ayrýca baþkaca adres araþtýrmasý yapýlmaz. 79 uncu maddenin ikinci fýkrasýna göre renkli bastýrýlan tebligat zarfýnda, adresin muhatabýn adres kayýt sistemindeki yerleþim yeri adresi olduðu belirtilerek bu adrese tebligat yapýlacaðýna dair meþruhata yer verilir.

Adresten baþka yerde tebligat

MADDE 17 (1) Bir þahsa, adresinden baþka bir yerde tebligat yapýlabilmesi, o þahsýn kabulü halinde mümkündür.

(2) Teblið yapýlacak þahsýn, tebliði çýkaran mercie, PTT merkezine veya teblið memuruna müracaat etmesi durumunda da teblið yapýlýr.

Vekile tebligat

MADDE 18 (1) Vekil vasýtasýyla takip edilen iþlerde tebligat vekile yapýlýr. Vekile bürosunda yapýlacak tebligat, resmî çalýþma gün ve saatleri içinde yapýlýr.

(2) Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapýlmasý yeterlidir. Eðer tebligat birden fazla vekile yapýlmýþ ise bunlardan ilkine yapýlan teblið tarihi asýl teblið tarihi sayýlýr. Ancak, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayýlý Ceza Muhakemesi Kanununun, kararlarýn sanýklara teblið edilmesine iliþkin hükümleri saklýdýr.

Kanuni temsilciye tebligat

MADDE 19 (1) Kanuni temsilcisi bulunanlara yapýlacak tebligat temsilciye yapýlýr.

(2) Kanuni temsilcisi bulunanlara kanun hükümleri gereðince bizzat kendilerine tebligat yapýlmasý icap ederse temsilciye tebligat yapýlmaz.

(3) Kanuni temsilcisi olmayýp da bulunmasý gerekenlere usulüne göre kanuni temsilci tayini yoluna gidilir.

Tüzel kiþilere ve ticari iþletmelere tebligat

MADDE 20 (1) Tüzel kiþilere teblið yetkili temsilcilerine, bunlar birden çok ise yalnýz birine yapýlýr.

(2) Bakanlýklarýn ve bunlarýn teþkilatýnýn, Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayýlý cetvelde yer alan genel bütçe kapsamýndaki kamu idareleri, (II) sayýlý cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayýlý cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayýlý cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlarý ile il özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve özel kanunlarýna dayanýlarak kurulmuþ bulunan teþekküllerle, þirketlerin, derneklerin ve vakýflarýn yetkili temsilcileri, baðlý bulunduklarý kanunlara ve statülerine göre tayin edilir.

(3) Gerçek ve tüzel kiþilere ait ticari iþletmelerin iþlemlerinden kaynaklanan uyuþmazlýklarda, ticari iþletmenin o iþlemde yetkili ticari temsilcisine yapýlan teblið geçerlidir.

Tüzel kiþilerin memur ve müstahdemlerine tebligat

MADDE 21 (1) Tüzel kiþiler adýna tebligatý almaya yetkili kiþiler, herhangi bir sebeple mutat iþ saatlerinde iþyerinde bulunmamalarý veya o sýrada evraký bizzat alamayacak bir halde olmalarý durumunda teblið, tüzel kiþinin o yerdeki sürekli çalýþan memur veya müstahdemlerinden birine yapýlýr.

(2) Ancak, kendisine teblið yapýlacak memur veya müstahdemin, tüzel kiþinin o yerdeki teþkilatý veya personeli içinde görev itibariyle tebligatýn muhatabý olan tüzel kiþinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu tür iþlerle görevlendirilmiþ bir kiþi olmasý gereklidir.

(3) Bu kiþilerin de bulunmamasý halinde, bu husus teblið mazbatasýnda belirtilir ve teblið, o yerdeki diðer bir memur veya müstahdeme yapýlýr.

Er ve erbaþlara tebligat

MADDE 22 (1) Er ve erbaþlara yapýlacak teblið, kýta komutaný ve kurum amiri gibi en yakýn üste yapýlýr.

(2) Nöbetçi amiri veya subayý, teblið memurunun en yakýn üste teblið yapmasýný temin eder.

Diðer askeri þahýslara tebligat

MADDE 23 (1) 22 nci maddenin kapsamý dýþýnda kalan askeri þahýslara, birlik veya kurumda tebligat yapýlmasý gerektiðinde, tebliðin yapýlmasýný nöbetçi amiri veya subayý temin eder. Muhatap bu kiþiler tarafýndan derhal bulundurulamaz veya tebellüðden kaçýnýrsa ya da diðer bir sebeple tebliðin temini mümkün olmazsa, teblið o nöbetçi amiri veya subayýna yapýlýr.

Seferde askeri þahýslara tebligat

MADDE 24 (1) Sefer halinde olan birlik veya kuruma mensup askeri þahýslara tebligat, baðlý bulunduklarý Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlýklarý aracýlýðýyla yapýlýr.

(2) Tebligatý, kýta komutaný, kurum amiri gibi en yakýn üst yapar.

Ayný konutta oturan kiþilere veya hizmetçiye tebligat

MADDE 25 (1) Kendisine tebligat yapýlacak kiþi adresinde bulunmazsa teblið, kendisi ile ayný konutta oturan kiþilere veya hizmetçilerinden birine yapýlýr.

Meslek ve sanat erbabýna tebligat

MADDE 26 (1) Belirli bir yerde devamlý olarak meslek veya sanatýný icra edenlere, o yerde de tebligat yapýlabilir.

(2) Muhatabýn iþyerinde bulunmamasý halinde teblið, ayný yerde sürekli olarak çalýþan memur veya müstahdemlerinden birine yapýlýr.

(3) Muhatap, meslek veya sanatýný konutunda icra ediyorsa, kendisi bulunmadýðý takdirde memur veya müstahdemlerinden birine yapýlýr. Bunlardan hiç birinin bulunmamasý durumunda teblið, ayný konutta sürekli olarak oturan kiþilere veya hizmetçilerinden birine yapýlýr.

Otel, hastane, fabrika ve okul gibi yerlerde tebligat

MADDE 27 (1) Teblið yapýlacak kiþi; otel, pansiyon, hastane, tedavi veya istirahat evi, fabrika, okul, öðrenci yurdu, resmi veya özel daire veya kurum gibi içine serbestçe girilemeyen veya arananýn kolayca bulunmasý mümkün olmayan bir yerde bulunuyorsa tebliðin yapýlmasýný, o yeri idare eden veya muhatabýn bulunduðu kýsmýn amiri temin eder.

(2) Muhatap bu kiþiler tarafýndan derhal bulundurulamaz veya tebellüðden kaçýnýrsa yahut diðer bir sebeple tebliðin temini mümkün olmazsa teblið o yeri idare eden veya muhatabýn bulunduðu kýsmýn amirine yapýlýr.

Tutuklu ve hükümlülere tebligat

MADDE 28 (1) Tutuklu ve hükümlülere tebligat yapýlmasýný, bu kiþilerin bulunduðu kurum müdürü, müdür yoksa orayý idare eden memur temin eder.

(2) Bir yýl veya daha fazla hürriyeti baðlayýcý ceza ile mahkûm olup kendilerine kanuni temsilci atanmýþ olanlara ait tebligat, 19 uncu maddeye göre yapýlýr.

(3) Tutuklu ve hükümlüye tebligat yapýlamazsa teblið mazbatasýna müdür veya memur tarafýndan belirtilen sebep þerh verilir.

(4) Tutuklu veya hükümlünün hastanede bulunmasý halinde dahi tebligat, yukarýdaki fýkralar hükümlerine göre yapýlýr.

Muhatabýn geçici olarak baþka yere gitmesi

MADDE 29 (1) 21, 22, 23, 25, 26 ve 27 nci maddelerde yazýlý kiþiler, teblið yapýlacak olanýn geçici olarak baþka yere gittiðini belirtirlerse, teblið memuru, muhatabýn hangi sebeple adresten geçici olarak ayrýldýðýný, beyanda bulunanýn adý ve soyadý ile sýfatýný teblið tutanaðýna yazar. Teblið tutanaðýný beyanda bulunana imzalattýrýr ve teblið edilecek evraký beyanda bulunana verir. Bu kiþiler, teblið evrakýný kabule mecburdurlar.

(2) Bu kiþilerin beyanlarýný imzadan kaçýnmalarý ve teblið evrakýný kabul etmemeleri durumunda, teblið memuru bu hususu tutanaða yazar, imzalar ve teblið olunacak evraký, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti üyesinden birine ya da kolluk amir veya memurlarýna imza karþýlýðýnda teslim eder ve teslim ettiði kiþinin adresini içeren ihbarnameyi gösterilen adresin kapýsýna yapýþtýrýr.

(3) Bu maddeye göre yapýlacak tebligatlarda teblið, teblið evrakýnýn 21, 22, 23, 25, 26 ve 27 nci maddelerde yazýlý kiþilere verildiði tarihte veya ihbarname kapýya yapýþtýrýlmýþsa bu tarihten itibaren onbeþ gün sonra yapýlmýþ sayýlýr.

Muhatabýn adreste bulunmamasý, ölmesi veya adresinden sürekli olarak ayrýlmasý halinde yapýlacak iþlem

MADDE 30 (1) Adres kayýt sistemindeki yerleþim yeri adresine meþruhat verilerek çýkarýlan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adýna teblið yapýlabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, teblið memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komþu, yönetici, kapýcý, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarýndan araþtýrarak beyanlarýný teblið mazbatasýna yazýp imzalatmasý, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalamasý gerekir.

(2) Muhatap ölmüþse veya gösterilen adresten sürekli olarak ayrýlmýþ ve yeni adresi de teblið memurunca tespit edilememiþse tebligat evraký, tebligatý çýkaran mercie geri gönderilir.

(3) Yeni adres, teblið memuru tarafýndan tespit edilmiþse bu adres, teblið mazbatasýndaki mahsus yerine ve teblið evrakýndaki adresin bulunduðu tarafa yazýlýr.

(4) Yeni adres, teblið memurunun tevzi bölgesi dâhilinde bulunduðu takdirde tebligat o adrese yapýlýr. Yeni adres, ayný PTT merkezinin diðer bir tevzi bölgesinde veya baþka bir PTT merkezinin mýntýkasý içinde bulunursa, teblið evraký yeni adreste tebliðinin temini için memur tarafýndan baðlý olduðu merkeze iade olunur.

(5) 15 inci maddede yer alan hususlar göz önünde bulundurulduðunda tebligatýn, teblið evrakýnda belirtilen tarihten önce yapýlamayacaðýnýn anlaþýlmasý veya yeni adresin yabancý bir ülkeye ait olmasý durumunda PTT merkezi teblið evrakýný tebligatý çýkaran mercie geri gönderir.

Teblið imkânsýzlýðý ve tebellüðden kaçýnma ile adres kayýt sistemindeki adreste bulunamama halinde yapýlacak iþlem

MADDE 31 (1) Teblið memuru;

a) Muhatap veya muhatap adýna tebligat yapýlabilecek kiþiler, o adreste bulunduklarý halde hiçbirinin teblið anýnda gösterilen adreste mevcut olmamalarý,

b) Muhatap ya da kendilerine tebligat yapýlabilecek kiþilerin tebellüðden kaçýnmasý,

c) Muhatap, gösterilen adreste hiç oturmamýþ veya bu adresten sürekli olarak ayrýlmýþ olsa dahi tebligatýn, muhatabýn adres kayýt sistemindeki yerleþim yeri adresine bu husus meþruhat verilerek çýkarýlmasý,

hallerinden biri gerçekleþtiði takdirde teblið olunacak evraký, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclisi üyesinden birine ya da kolluk amir veya memuruna imza karþýlýðýnda teslim eder. Teblið memuru, ek-1de yer alan (2) numaralý örneðe uygun olarak düzenlenen ihbarnameyi gösterilen adresteki kapýya yapýþtýrýr. (a) bendinde belirtilen halin gerçekleþmesi durumunda teblið memuru, teblið olunacak þahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakýn komþularýndan birine, varsa yönetici veya kapýcýya da bildirir.

(2) Birinci fýkranýn (c) bendi gereðince yapýlacak tebligatlarda teblið memurunca 30 uncu maddeye göre araþtýrma yapýlmaz.

Teblið tarihi

MADDE 32 (1) 31 inci maddenin birinci fýkrasýna göre yapýlacak tebligatlarda, ihbarnamenin gösterilen adresin kapýsýna yapýþtýrýldýðý tarih, teblið tarihi sayýlýr.

Teblið evrakýnýn saklanmasý ve ihbarnamenin kapýda kalma süresi

MADDE 33 (1) 29 uncu maddenin ikinci fýkrasý ve 31 inci madde gereðince kendisine teblið evraký teslim edilen kiþiler, teblið evrakýný üç ay saklamakla yükümlüdürler. Teblið evrakýnýn belirli süre içermesi durumunda, bu evrak içerdiði sürenin bitiminden itibaren üç ay daha saklanýr. Bu süreden sonra teblið evraký hakkýnda yapýlacak iþlemler ilgili kurumlarýn mevzuatýna tâbidir.

(2) 29 ve 31 inci maddeler gereðince yapýlan tebligatlarda kapýya yapýþtýrýlan ihbarname on gün süreyle kapýda kalýr.

Muhatap yerine tebligat yapýlacak kiþinin yaþ ve ehliyet þartý

MADDE 34 (1) Muhatap yerine kendisine teblið yapýlacak kiþinin görünüþüne nazaran onsekiz yaþýndan aþaðý olmamasý ve açýkça anlaþýlýr bir þekilde ehliyetsiz bulunmamasý gerekir.

(2) Akýl hastalýðý, akýl zayýflýðý veya diðer bir hastalýk ya da engel sebebiyle kendisi ile anlaþma imkâný olmayan kiþiye tebligat yapýlmaz.

(3) Muhatap adýna kendisine tebligat yapýlacak olan, görünüþüne nazaran onsekiz yaþýndan aþaðý veya açýkça anlaþýlýr bir þekilde ehliyetsiz olur ve o adreste muhatap yerine tebligat yapýlacak baþka bir kiþi de bulunmazsa 30 ve 31 inci madde hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Teblið mazbatasýnda bulunmasý gereken bilgiler ve tanzimi

MADDE 35 (1) Teblið bir mazbata ile belgelendirilir. Bu mazbatanýn;

a) Tebliði çýkaran merciin adýný,

b) Tebliði isteyen tarafýn adýný, soyadýný ve adresini,

c) Muhatabýn adýný, soyadýný ve adresini,

ç) Tebliðin konusunu,

d) Tebliðin kime yapýldýðýný ve teblið muhatabýndan baþkasýna yapýlmýþ ise o kiþinin adýný, soyadýný, adresini ve 34 üncü madde gereðince tebellüðe ehil olduðunu,

e) Teblið tarihini, saatini ve nerede yapýldýðýný,

f) 30 uncu ve 31 inci maddelerdeki durumlarýn gerçekleþmesi halinde bu hususlarla ilgili hangi iþlemlerin yapýldýðýný, adreste bulunmama ve kaçýnma için gösterilen sebebi,

g) Tebligatýn adres kayýt sistemindeki yerleþim yeri adresine yapýlmasý durumunda buna iliþkin kaydý,

ð) Teblið evraký kime verilmiþ ise onun adý, soyadý, sýfatý ve imzasý ile teblið memurunun adý, soyadý ve imzasýný,

içermesi gerekir.

(2) Teblið mazbatasýnda yukarýda belirtilen hususlarý kaydetmek için yeterli alan bulunmamasý halinde teblið memuru usulüne uygun þekilde mazbataya eklenti yapabilir.

(3) Bu maddeye göre hazýrlanarak bastýrýlan ve tebligatý çýkaran merci tarafýndan tanzim edilen ek-1de yer alan (3) numaralý örnek teblið mazbatasýnýn ilgili bölümleri teblið memuru tarafýndan teblið yerinde düzenlenir.

(4) Teblið mazbatasý, tebliði çýkaran merci ve teblið memuru tarafýndan okunaklý þekilde düzenlenir.

(5) Teblið mazbatasýnda muhatabýn birden fazla adresine yer verilemez. Aksi halde teblið mazbatasý tebligatý çýkaran mercie iade edilir.

Kimlik araþtýrmasý

MADDE 36 (1) Teblið memuru, tebligat yaparken muhatabýn veya bu Yönetmelik hükümlerine göre onun adýna teblið yapýlacak kiþilerin kimlikleri ile bu Yönetmelikte belirtilen þartlarý taþýyýp taþýmadýklarýný incelemeye yetkilidir.

Ýmza edemeyecek durumda olmak

MADDE 37 (1) Kendisine teblið yapýlacak kiþi, imza atacak kadar yazý bilmez veya diðer sebeplerle imza atamayacak durumda bulunursa okuryazar komþulardan bir kimse, okuryazar bir komþu bulunmaz veya bulunan komþu imzadan kaçýnýrsa teblið memurunun daveti üzerine gelecek olan o mahalle veya köyün muhtar veya ihtiyar heyeti ya da meclisi üyelerinden birisi yahut bir kolluk görevlisi huzurunda aþaðýdaki hükümlere göre tebligat yapýlýr:

a) Kendisine teblið yapýlan kiþinin sol elinin baþparmaðý, sol elinin baþ parmaðý yoksa ayný elinin diðer bir parmaðý, sol eli yoksa sað elinin baþ parmaðý, bu da yoksa diðer parmaklarýndan biri bastýrýlýr.

b) Teblið yapýlacak kiþinin iki eli de yoksa teblið evraký kendisine verilir.

c) Teblið mazbatasýnda hangi elin hangi parmaðýnýn bastýrýldýðý ve sebebi, teblið yapýlacak kiþinin iki eli de yoksa evrakýn kendisine verildiði ve huzurunda tebligat yapýlan þahsýn kimliði yazýlarak hazýr bulunan þahsa da imzalattýrýlýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yabancý Ülkede Yapýlacak, Yabancý Ülkeden Gelecek veya

Yabancýlara Yapýlacak Tebligat

Yabancý ülkelerde bulunanlara tebligat

MADDE 38 (1) Yabancý ülkelerde bulunanlara teblið olunacak evrak, tebligatý çýkaran merciin baðlý bulunduðu bakanlýk aracýlýðýyla Dýþiþleri Bakanlýðýna, oradan da o yerdeki Türkiye Büyükelçiliðine veya baþkonsolosluðuna gönderilir.

(2) Dýþiþleri Bakanlýðýnýn aracýlýðýna gerek görülmeyen hallerde, tebligat evraký bakanlýklarca doðrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliðine veya baþkonsolosluðuna gönderilebilir.

(3) Dýþiþleri Bakanlýðý ve tebliði çýkaran merciin baðlý olduðu bakanlýk teblið evrakýný, 39, 40, 41, 43 ve 47 nci madde hükümlerine göre düzenlenip düzenlenmediði yönünden inceler, varsa yanlýþlýk ve eksiklikleri düzelttirir veya tamamlattýrýr.

Teblið evrakýnýn düzenlenmesi

MADDE 39 (1) Yabancý ülkelere gönderilecek teblið evraký, anlaþma hükümleri ve mütekabiliyet esaslarýna göre düzenlenir.

(2) Yabancý ülkelere gönderilecek teblið evrakýnda; muhatabýn adý ve soyadý, tam adresi ve uyruðu gösterilir. Bu bilgiler yazý makinesi ile yazýlýr.

(3) Her takvim yýlý baþýnda, tebligat iþleriyle ilgili anlaþmalar hükümleri, mütekabiliyet esaslarý ve hangi ülkeler için avans olarak ne kadar tebligat masrafý yatýrýlmasý gerektiði Adalet Bakanlýðýnca Dýþiþleri Bakanlýðýndan görüþ alýnarak Resmî Gazetede yayýmlanýr.

(4) Bir takvim yýlý içinde meydana gelen deðiþiklikler de ayný usulle ilan edilir.

Teblið evrakýnýn tercüme ettirilmesi

MADDE 40 (1) Teblið evraký ve teblið mazbatalý kapalý zarf, muhatabýn bulunduðu ülke diline veya anlaþmalarla belirlenen dile tercüme ettirilir.

(2) Teblið evraký, ilgili tarafýndan tebligatý çýkaracak mercie verilmiþse, tercümenin noterlikte yaptýrýlmasý gerekir. Ýlgilinin bulunduðu yerdeki noterlikte o dili bilen mütercim bulunmaz ve ilgilinin tercümeyi þahsen veya vekili tarafýndan diðer bir þehirdeki noterlikte yaptýrmasý imkâný da bulunmazsa, tercüme, tebligatý çýkaracak merci tarafýndan tercüme yapýlabilecek yerde bulunan denk bir merci vasýtasýyla oradaki noterlikte yaptýrýlýr.

(3) Tebligat evraký, ilgili merci tarafýndan resen tanzim edilmiþse, merciin mütercimi varsa onun tarafýndan tercüme edilir ve merci tarafýndan onaylanýr. Aksi halde, o yerdeki noterlikte veya diðer bir yerde bulunan denk bir merci vasýtasýyla tercüme ettirilir.

(4) Þu kadar ki ilgili merci, adli mercilerden ibaret ise, tercüme, mütercim bulunabilecek yerdeki yetkili merciin istinabesi suretiyle yaptýrýlýr.

Müddet tayini

MADDE 41 (1) Yabancý ülkelere gönderilecek olan ve belirli bir günü içeren teblið evrakýnýn, tebliði çýkaran merci tarafýndan, belirlenen günden en az üç ay önce ilgili bakanlýða gönderilmesi gerekir.

Yabancý ülkelerdeki Türk vatandaþý olmayanlara tebligat

MADDE 42 (1) Yabancý ülkede kendisine tebligat yapýlacak kiþi Türk vatandaþý olmadýðý takdirde, tebligat o ülkenin yetkili makamý vasýtasýyla yapýlýr. Bunun için anlaþma veya o ülke kanunlarý müsait ise, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu tebligat yapýlmasýný yetkili makamdan ister.

Yabancý ülkelerde Türk vatandaþýna yapýlacak tebligat

MADDE 43 (1) Yabancý ülkede kendisine tebligat yapýlacak kiþi, Türk vatandaþý olduðu takdirde tebligat, o yerdeki Türkiye siyasi memuru veya konsolosu vasýtasýyla da yapýlabilir.

(2) Bu halde tebligatý Türkiye siyasi memuru veya konsolosu ya da bunlarýn görevlendirecekleri bir memur yapar.

(3) Tebliðin konusu ile hangi merci tarafýndan çýkarýldýðý bilgilerinin yer aldýðý ve otuz gün içinde baþvurulmadýðý takdirde tebliðin yapýlmýþ sayýlacaðý ihtarýný içeren bildirim, muhataba o ülkenin mevzuatýnýn izin verdiði yöntemle gönderilir.

(4) Bildirimin o ülkenin mevzuatýna göre muhataba teblið edildiði belgelendirildiðinde, teblið tarihinden itibaren otuz gün içinde Türkiye Büyükelçiliði veya Konsolosluðuna baþvurulmadýðý takdirde tebligat otuzuncu günün bitiminde yapýlmýþ sayýlýr. Muhatap Türkiye Büyükelçiliði veya Konsolosluðuna baþvurduðu takdirde teblið evrakýný almaktan kaçýnýrsa, bu hususta düzenlenecek tutanak tarihinde teblið yapýlmýþ sayýlýr. Evrak bekletilmeksizin merciine iade edilir.

(5) Tebligat, ek-1de yer alan (4) numaralý örneðe göre düzenlenecek bir mazbata ile belgelendirilir.

(6) Tebellüðden kaçýnma halinde bu husus mazbataya yazýlarak teblið yapan tarafýndan imzalanýr.

(7) Bu maddeye göre kazaî merciler tarafýndan çýkarýlacak tebligatta, teblið evraký doðrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliði veya Konsolosluðuna gönderilebilir. Türkiye Büyükelçiliði veya Konsolosluðu tarafýndan teblið iþleminin gerçekleþtirilmesinden sonra evrak doðrudan ilgili kazaî mercie gönderilir.

(8) Tebligatý çýkaran kazaî merci bu madde hükmüne ya da 38 inci maddeye göre teblið yapma hususunda takdir hakkýna sahiptir.

Yabancý ülkelerden gelen evrakýn tebliði

MADDE 44 (1) Yerleþim yeri Türkiyede bulunan yerli veya yabancý þahýslara teblið edilmek üzere yabancý bir ülkenin elçiliðinden veya havzasýnda bulunduðu valilik kanalýyla konsolosluðundan Dýþiþleri Bakanlýðýna tevdi olunan evrak, Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan anlaþma hükümleri ve mütekabiliyet esaslarýna uygun görüldüðü takdirde, ek-1de yer alan (5) numaralý örnek þeklindeki teblið mazbatasý, zarf içinde tebligatýn mahiyetine göre ilgili bakanlýða gönderilir. Ýlgili bakanlýk tebligatý, muhatabýn bulunduðu yerdeki yetkili merci vasýtasýyla bu Yönetmelik hükümleri gereðince yaptýrýr.

(2) Teblið iþlemi yerine getirildikten sonra teblið mazbatasý ayný yollardan iade edilir.

Türkiyede yabancýlara tebligat

MADDE 45 (1) Türkiyede kendisine tebligat yapýlamayacak olan bir yabancýya tebligat çýkarýlmasý durumunda muhatap, teblið memuruna kendisine tebligat yapýlamayacaðýný beyan eder veya teblið memuru bu hususu bizzat öðrenirse keyfiyet teblið mazbatasýna þerh edilerek evrak iade olunur.

(2) Muhatap, teblið yapýlabilecek kiþilerden olmasýna raðmen, muhatabýn adresi, “ülke dýþý” muamelesi gören bir yer ise ve teblið memuru tebligatý yapamazsa birinci fýkra gereðince iþlem yapýlýr.

(3) Birinci ve ikinci fýkralarda belirtilen hallerde, tebellüðden kaçýnma gibi bu Yönetmelik hükümlerine göre diðer bir iþlem yapýlmaz.

(4) Birinci ve ikinci fýkralarda belirtilen hallerde tebligatý çýkaran merci, teblið evrakýný, baðlý olduðu bakanlýk kanalýyla Dýþiþleri Bakanlýðýna gönderir.

(5) Türkiyede kendilerine tebligat yapýlamayacak olan elçi, elçilik katibi gibi kiþiler Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan belirlenir.

Yabancý ülkelerde Türk memurlarýna tebligat

MADDE 46 (1) Resmî görevle yabancý ülkede bulunan Türk memurlarýna 38 inci maddenin birinci fýkrasý veya 43 üncü madde hükümlerine göre teblið yapýlýr.

Yabancý ülkelerde Türk askerî þahýslarýna tebligat

MADDE 47 (1) Yabancý ülkede bulunan Türk askerî þahýslarýna yapýlacak tebligat baðlý bulunduklarý Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlýðý, Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðý vasýtasýyla yapýlýr.

(2) Bu komutanlýklar teblið evrakýný, tebligat yapýlacak þahsýn bulunduðu yabancý ülkedeki birlik veya kurum komutan veya amirine gönderirler.

(3) Tebligatý, kýta komutaný, kurum amiri gibi en yakýn üst yapar. Kýta veya bir kurum yoksa tebligat en yakýn amiri tarafýndan yapýlýr.

(4) Üçüncü fýkradaki haller dýþýnda yurt dýþýnda bulunan asker kiþilere tebligat, 46 ncý madde hükmüne göre yapýlýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Ýlanen Tebligat

Adresin meçhul olmasý

MADDE 48 (1) Bu Yönetmelik hükümleri uyarýnca kendisine tebligat yapýlamayan, teblið memuru tarafýndan adresi tespit edilemeyen, adres kayýt sisteminde de yerleþim yeri adresi bulunmayan kiþinin adresinin tespiti için tebligatý çýkaran merci tarafýndan adres araþtýrmasý yapýlýr.

(2) Tebligatý çýkaran merci, muhatabýn adresini öncelikle resmî veya özel kurum ve dairelerden, bunlardan sonuç alýnamadýðý takdirde kolluk vasýtasýyla araþtýrabilir ve tespit ettirebilir. Yapýlan araþtýrmalara raðmen muhatabýn adresinin tespit edilememesi halinde adres meçhul sayýlýr.

(3) Adresi meçhul olanlara tebligat ilanen yapýlýr.

(4) Ýlânen tebligat, bu maddedeki usuller izlendikten sonra baþvurulacak son çaredir.

Ýlanen tebligat usulü

MADDE 49 (1) Ýlanen teblið, 48 inci madde gereðince ilgili merciin sebebini göstermek suretiyle vereceði karar üzerine aþaðýdaki þekilde yapýlýr:

a) Ýlan, kendisine teblið yapýlacak kiþinin en güvenilir bir þekilde öðrenmesini saðlayabilecek ve varsa tebliði çýkaran merciin bulunduðu yerde yayýmlanan bir gazetede ve elektronik ortamda Basýn Ýlan Kurumu vasýtasýyla yapýlýr. Muhatabýn en güvenilir bir þekilde öðrenmesini saðlayabileceði umulan gazete, tebliði çýkaran merciin bulunduðu yerde yayýmlanan bir gazete ise, ayrýca bir diðer gazete ile ilan yapýlmaz.

b) Teblið olunacak evrak ve ilan sureti bir ay süreyle tebliði çýkaran mercide herkesin kolayca görebileceði bir yere asýlýr.

c) Merci, gerekirse, ikinci defa ilan yapýlmasýna karar verebilir. Ýkinci ilan da (a) ve (b) bendi hükümlerine göre yapýlýr. Ýki ilan arasýndaki süre bir haftadan az olamaz. Ýkinci ilan, gerekiyorsa yabancý ülke gazeteleriyle de yaptýrýlabilir.

(2) Adresi yabancý ülkede bulunanlara ilan yoluyla teblið yapýlmasýný gerektiren hallerde, tebliði çýkaran merci, teblið olunacak evrak ile ilan suretlerini yabancý ülkede bulunan kiþinin varsa bilinen en son adresine, ayrýca, iadeli taahhütlü mektupla gönderir ve posta makbuzunu dosyasýnda saklar.

Ýlanýn yaptýrýlmasý

MADDE 50 (1) Ýlan, tebliði çýkaran merci tarafýndan masrafý 8 inci maddeye göre ilgilisinden alýnarak 49 uncu madde gereðince yayýmlattýrýlýr.

(2) Ýlan yabancý bir ülke gazetesiyle yayýmlanacak ise 38 ilâ 41 inci madde hükümleri de kýyasen uygulanýr.

Ýlanýn içeriði

MADDE 51 (1) Ýlanda; ilgililerin ad ve soyadlarý, iþleri, yerleþim yeri veya mesken ya da iþyeri adresleri, teblið olunacak evrakýn içeriðinin özeti, tebliðin anlaþýlabilecek þekilde konusu, sebebi, ilanýn hangi merciden verildiði, ilan daveti gerektiriyorsa nerede ve ne için, hangi gün ve saatte hazýr bulunacaðý hususlarýna yer verilir.

Teblið tarihi

MADDE 52 (1) Ýlan yoluyla teblið, son ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra yapýlmýþ sayýlýr. Ýlan yoluyla teblið yapýlmasýna karar veren merci, iþin gereðine göre daha uzun bir süre tayin edebilir. Ancak bu süre onbeþ günü geçemez.

ALTINCI BÖLÜM

Usulsüz Tebligat, Gece ve Tatil Günlerinde Tebligat

Usulüne aykýrý tebliðin hükmü

MADDE 53 (1) Teblið, usulüne aykýrý yapýlmýþ olsa bile, muhatabý tebliði öðrenmiþ ise geçerlidir. Aksi takdirde tebligat yapýlmamýþ sayýlýr. Muhatap, her ne þekilde olursa olsun teblið evrakýný veya davetiyeyi alýrsa ya da bunlarýn içeriðini öðrenirse tebliði öðrenmiþ sayýlýr.

(2) Muhatabýn tebliði öðrendiðini beyan ettiði tarih, teblið tarihi olarak kabul edilir.

(3) Tebliðin usulüne aykýrý yapýlmýþ olmasý halinde, muhatabýn tebliði öðrendiðinin ve bunun tarihinin iddia ve ispatý mümkün deðildir.

Gece vakti tebligat

MADDE 54 (1) Gece vakti tebligat yapýlabilir.

Tatil günlerinde tebligat

MADDE 55 (1) Resmî ve adli tatil günlerinde de tebligat yapýlabilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Kazaî Tebligat

Kazaî tebligatýn kapsamý

MADDE 56 (1) Adli, idari ve askerî kaza mercilerince yapýlacak tebligat iþlerinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Deðiþtirilen adresin bildirilmesi zorunluluðu ve yapýlacak iþlemler

MADDE 57 (1) Muhataba veya adresinde bu Yönetmeliðin gösterdiði usullere göre onun yerine tebellüð edebilecek birine tebligat yapýlmasýndan veya 31 inci madde gereðince iþlem yapýlmasýndan sonra muhatap bu adresini deðiþtirirse, yeni adresini hemen tebliði yaptýrmýþ olan kaza merciine bildirmek zorundadýr. Bu takdirde bundan sonraki tebliðler, bildirilen yeni adrese yapýlýr.

(2) Adresini deðiþtiren kiþi yenisini bildirmediði ve adres kayýt sisteminde yerleþim yeri adresi de tespit edilemediði takdirde, adres araþtýrmasý yapýlmasýna gerek kalmaksýzýn ek-1de yer alan (6) numaralý örneðe göre düzenlenecek teblið evrakýnýn bir nüshasý eski adresin kapýsýna asýlýr ve asýlma tarihi teblið tarihi sayýlýr.

(3) Bundan sonra eski adrese çýkarýlan tebliðler muhataba yapýlmýþ sayýlýr.

(4) Daha önce tebligat yapýlmamýþ olsa bile, tüzel kiþiler bakýmýndan ana statü, sicil, tüzük ve kuruluþ senedi gibi resmî kayýtlardaki adresleri esas alýnýr ve bu madde hükümleri uygulanýr.

(5) Daha önce yurt dýþýndaki adresine tebligat yapýlmýþ Türk vatandaþý, yurt dýþý adresini deðiþtirir ve bunu tebliði çýkaran mercie bildirmez, adres kayýt sisteminden de yerleþim yeri adresi tespit edilemezse, bu kiþinin yurt dýþýnda daha önce tebligat yapýlan adresine Türkiye Büyükelçiliði veya Konsolosluðunca 43 üncü maddeye göre gönderilen bildirimin adrese ulaþtýðýnýn belgelendiði tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

Celse esnasýnda veya kalemde tebligat

MADDE 58 (1) Celse esnasýnda veya kalemde soruþturmaya, davaya ya da takibe ait evrakýn; taraflara, ilgili üçüncü kiþilere, katýlana, vekillere veya kanuni temsilcilere tutanaða geçirilmek suretiyle veya imza karþýlýðýnda, teblið konusu belirtilerek tevdii, teblið hükmündedir. Bu durumda ayrýca teblið mazbatasý düzenlenmesi gerekmez ve masraf da alýnmaz.

Avukat kâtiplerine ve stajyerlerine tebligat

MADDE 59 (1) Celse esnasýnda kazaî merci tarafýndan, sýfatlarý usulen tespit edilen avukat kâtiplerine ve stajyerlerine bir sonraki celse gün ve saatinin bildirilmesi, avukata teblið hükmündedir.

Vekillerin birbirlerine tebligat yapmasý

MADDE 60 (1) Vekil vasýtasýyla takip edilen davalarda, vekil, makbuz karþýlýðýnda diðer vekile tebligat yapabilir.

Teblið mazbatasý tanzim edilmemesi

MADDE 61 (1) 59 uncu ve 60 ýncý maddeler gereðince yapýlan tebligatta, ayrýca teblið mazbatasý tanzim edilmez.

Tebellüð edecek þahsýn hasým olmasý

MADDE 62 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre muhatap adýna kendilerine teblið yapýlabilecek kiþilerin, o davada hasým olarak ilgileri varsa, muhatap adýna kendilerine tebligat yapýlamaz.

Teblið kararlarýnýn ivediliði

MADDE 63 (1) Tebliðe dair kararlar, daha önce belirlenmiþ celse günü beklenmeden verilir.

Yargý yerlerinde memur vasýtasýyla teblið

MADDE 64 (1) Adli, idari ve askerî yargý yerleriyle diðer adalet daireleri, resen veya talep halinde, iþin mahiyetine göre, memurlarý vasýtasýyla tebligat yapýlmasýna karar verebilirler.

Cumhuriyet baþsavcýlýðýna tebligat

MADDE 65 (1) Cumhuriyet baþsavcýlýðýna yapýlacak tebligat, teblið olunacak evrak aslýnýn gösterilmesi ya da elektronik ortamda gönderilmesi suretiyle yapýlýr. Tebligatýn belgelendirilmesi için, elektronik ortamda güvenli elektronik imzalý olarak gönderilen evrak hariç olmak üzere Cumhuriyet savcýsý tarafýndan evrak aslýna Görüldü” ibaresi yazýlarak imzalanýr.

(2) Þu kadar ki, bu Teblið bir sürenin baþlangýcýna esas olacaksa, Cumhuriyet savcýsý evrakýn gösterildiði günü de evrak aslýna yazar ve imzalar.

Askerî kazada tebligat

MADDE 66 (1) Askerî kaza makam ve mercilerince askeri þahýslara yapýlacak tebligat, yazýlý bir emirle ifa olunur ve tebellüð ilmühaberi, tebligatý talep veya emreden makam veya mercie gönderilir.

(2) Tebellüð ilmühaberinin;

a) Tebliði çýkaran merciin adýný,

b) Tebliði talep veya emreden makam veya merciin adýný,

c) Teblið olunan þahsýn, adýný, soyadýný ve künyesini,

ç) Tebliðin konusunu,

d) Tebliðin nerede yapýldýðýný, tarihi ve saatini,

e) Teblið ve tebellüð eden þahýslarýn imzalarýný,

içermesi gerekir.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Ýdari Tebligat

Kapsamý

MADDE 67 (1) Kazaî ve mali tebligatýn dýþýnda kalan tebligat, idari tebligattýr.

Birden fazla kiþinin temsilcisine tebligat

MADDE 68 (1) Birden fazla kiþinin temsilcisine, teblið olunacak evrakýn ancak bir nüshasý verilir.

(2) Þu kadar ki, yalnýz evraký tebellüð için vekalet verilen kiþiye temsil ettiði kiþilerin sayýsý kadar nüsha verilir.

(3) Evraký tebellüð için temsilci tayin ederek merciine bildirmiþ olan kiþiye tebligat yapýlmaz.

Gümrük ve tekel iþlerinde tebligat

MADDE 69 (1) Gümrük ve tekel iþlerinde, kendi kanunlarýnýn imkân verdiði hallerde, iþlemin yapýldýðý yerde hazýr bulunan ilgiliye tebligat, bu iþle görevli memurlar vasýtasýyla yapýlýr.

Tapu idarelerince yapýlacak tebligat

MADDE 70 (1) Tapuda kayýtlý taþýnmazlarýn veya miras, istimlak, cebrî icra veya mahkeme ilâmýyla iktisapta bulunan hak sahipleri, adreslerini ve deðiþtirdikleri takdirde yenisini bulunduklarý yerin tapu idaresine bildirmeye mecburdur. Kendilerine bu durumu belgeleyen bir makbuz verilir. Davetiye veya teblið evraký, bu suretle bilinen son adrese gönderilir. Hak sahiplerinin adres bildirmemeleri hâlinde adres kayýt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilir.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Malî Tebligat

Sayýþtay tarafýndan yapýlacak tebligat

MADDE 71 (1) Sayýþtay tarafýndan yapýlacak tebligat, teblið yapýlacak kiþilerden merkez teþkilatlarýnda görevli bulunanlara baðlý olduklarý daireler, bunlarýn haricinde kalanlara mahalli mülki amiri vasýtasýyla ve memur marifetiyle yaptýrýlýr.

(2) Adresin tespit olunamamasý veya tebellüðden kaçýnma hallerinde tebligat, Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

Diðer mali tebligat

MADDE 72 (1) Özel kanunlarda tebligata iliþkin bir hüküm bulunmamasý halinde mali tebliðler, Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yapýlýr.

ONUNCU BÖLÜM

Teblið Evrakýnýn Hazýrlanmasý ve PTT Ýþletmesine Tevdi

Teblið mazbatalý zarfýn düzenlenmesi

MADDE 73 (1) 2 nci maddede belirtilen mercilerce çýkarýlacak teblið evraký, teslim sýrasýnda kolaylýkla ayrýlabilecek þekilde, ek-1de yer alan (7) numaralý örneðe göre hazýrlanmýþ olan teblið mazbatalý bir zarf içine konulur.

(2) Teblið evrakýnýn teblið mazbatasý haricindeki kýsýmlarý, tebliði çýkaran merci tarafýndan doldurulur.

Telgrafla tebligat

MADDE 74 (1) Telgrafla tebligat, normal veya acele iþaretli olmak üzere iki tür olarak kabul edilir. Telgraf otomasyon sistemi üzerinden alýnacak listenin bir örneði çýkaran mercie verilir.

Liste ile tevdi

MADDE 75 (1) Tebligat çýkarmaya yetkili mercilerce usulüne uygun olarak düzenlenen teblið evraký, ek-1de yer alan (8) numaralý örneðe uygun olarak tanzim edilen tevdi listesi ile birlikte PTT iþyerlerine tevdi edilir.

Teblið evrakýnýn tetkiki

MADDE 76 (1) PTT Ýþletmesi, teblið evrakýnýn teblið mazbatasý haricinde kalan kýsýmlarýnýn tebliði çýkaran merci tarafýndan tamamen doldurup doldurmadýðý, posta pullarýnýn tarifeye göre yapýþtýrýp yapýþtýrmadýðý, evraký tevdi edenin huzurunda tetkik eder. Usulüne uygun olmayan evrak, sebebi tevdi listesinde yazýlarak iade edilir.

Teblið evrakýnýn kabulü

MADDE 77 (1) Teblið evraký, barkod numaralarý vasýtasýyla kayýtlý posta otomasyon sistemine kaydedilir. Sistem üzerinden kabul listesi düzenlenir. Kabul listesinin bir örneði çýkaran mercie verilir. Kabul edilen teblið evraký, sistem üzerinden takip edilir. Teblið evrakýnýn teslimi ile mazbatalarýnýn çýkýþ merciine iade iþlemleri bu Yönetmelik hükümleri kapsamýnda yapýlýr.

ONBÝRÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tebliðin vaktinde yapýlmamasý

MADDE 78 (1) Teblið vaktinde yapýlmaz veya teblið mazbatasý belirlenen zamanda gelmezse tebligatý çýkaran merci durumu mahalli PTT merkezine bildirir.

(2) Mahalli PTT merkezi, þikâyet konusu olan evrakýn ne iþlem gördüðünü inceler ve gerekirse varýþ merkezinden araþtýrýr ve takip eder.

(3) Yapýlan araþtýrma ve takip sonucu, mahalli PTT merkezi ve gerektiðinde Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü tarafýndan mümkün olduðu kadar kýsa bir zaman içinde tebligatý çýkaran mercie bildirilir.

Basýlý evrak

MADDE 79 (1) Ek-1de yer alan (2) ve (7) numaralý örnek basýlý evraðý, Posta ve Telgraf Teþkilatý Genel Müdürlüðü, diðerleri ise tebliði çýkaran merciler tarafýndan temin edilir.

(2) Bu Yönetmeliðe ekli örneklere göre bastýrýlacak evrakýn beyaz renkte olmasý gerekir. Ancak, 16 ncý maddenin ikinci fýkrasý uyarýnca adres kayýt sistemine göre düzenlenecek teblið zarfý açýk mavi renkte bastýrýlýr.

Atýflar

MADDE 80 (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girmesiyle, mevzuatta, 20/8/1959 tarihli ve 4/12059 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Tebligat Tüzüðüne yapýlan atýflar, bu Yönetmeliðe yapýlmýþ sayýlýr.

Yürürlük

MADDE 81 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 82 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakaný yürütür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz