25 Ocak 2012 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 28184

YÖNETMELÝK

Sakarya Üniversitesinden:

SAKARYA ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Sakarya Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen lisansüstü eðitim-öðretim programlarýna iliþkin esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Sakarya Üniversitesine baðlý enstitülerde yürütülen ve tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, uzaktan eðitim tezsiz yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik programlarýndan oluþan lisansüstü eðitim-öðretim ile bilimsel araþtýrma ve uygulama faaliyetlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS): Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde  yedinci ve sekizinci düzey için belirlenen ve program bazýnda öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandýrýlmasýna dayalý öðrenci iþ yükünü esas alan sistemi,

b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

c) Enstitü: Sakarya Üniversitesine baðlý olarak lisansüstü eðitim-öðretim yapan enstitüleri,

ç) EABD/EASD: Enstitü ana bilim dalýný/enstitü ana sanat dalýný,

d) Enstitü Kurulu (EK): Enstitü müdürünün baþkanlýðýnda, enstitü müdür yardýmcýlarý ve enstitüde öðretim programlarý bulunan ve/veya ortak öðretim programý yürüten anabilim/anasanat dalý baþkanlarýndan oluþan kurulu,

e) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü müdürünün baþkanlýðýnda, enstitü müdür yardýmcýlarý ve müdürün göstereceði altý aday arasýndan enstitü kurulunca seçilecek üç öðretim üyesinden oluþan kurulu,

f) Danýþman: Enstitüde kayýtlý öðrenciye ders ve tez dönemlerinde rehberlik etmek üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafýndan atanan öðretim elamanýný,

g) Dönem projesi: Tezsiz yüksek lisans programý öðrencilerince hazýrlanacak proje çalýþmasýný,

ð) Lisansüstü ikinci öðretim programý: Mesai saatleri dýþýnda yapýlan öðretim programýný,

h) Lisansüstü uzaktan eðitim programý: Biliþim teknolojileri destekli internet aracýlýðý ile gerçekleþtirilen lisansüstü eðitim programýný,

ý) Program: Yüksek lisans, doktora/sanatta yeterlik unvanlarýna yönelik belirli sayýda ve belirli içerikte zorunlu ve seçmeli dersler ile doktora/sanatta yeterlik, tez ve uygulamalarýný,

i) Rektörlük: Sakarya Üniversitesi Rektörlüðünü,

j) SAÜ: Sakarya Üniversitesini,

k) Senato: Sakarya Üniversitesi Senatosunu,

l) Tez: En az 24 AKTS karþýlýðý olan, tezli yüksek lisans ve doktora tez çalýþmasý ile sanatta yeterlik eserini,

m) Uzmanlýk alan ve seminer dersi: Her öðretim üyesinin, danýþmanlýk yapmakta olduðu lisansüstü öðrencisine verdiði dersi,

n) ÜDS: Üniversitelerarasý Kurul Yabancý Dil Sýnavýný,

o) Üniversite: Sakarya Üniversitesini,

ö) YÖK: Yükseköðretim Kurulunu

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Eðitim-Öðretime Ýliþkin Genel Esaslar

Öðretim dili

MADDE 5 (1) Enstitülerde öðretim dili Türkçedir. Ýhtiyaç duyulduðu takdirde, EKnin önerisi ve Senatonun kararý ile dersler yabancý dilde verilebilir.

(2) Ders, uygulama ve sýnavlarýn yabancý dilde yapýlabilmesi için ilgili öðretim üyelerinin, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelikte belirtilen þartlara uygun olmasý gerekir.

Program ve yeni ders açýlmasý, ders görevlendirmeleri

MADDE 6 (1) Enstitü ve bir EABD/EASD bünyesinde lisansüstü programý YÖK’ün belirlemiþ olduðu lisansüstü program açma ölçütlerine uygun olmak koþuluyla, 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisansüstü Eðitim-Öðretim Enstitülerinin Teþkilat ve Ýþleyiþ Yönetmeliði hükümleri çerçevesinde ilgili EABD/EASD baþkanlýðýnýn teklifi, bölüm kurulu kararý, EKnin uygun görüþü, Senatonun kabulü ve YÖK’ün onayý ile açýlýr.

(2) Bir lisansüstü programýn açýlmasýnda görev alan öðretim üyeleri, ayný anda baþka bir lisansüstü programýn açýlmasýnda görev alamaz. Ýlgili öðretim üyeleri farklý lisansüstü programlarda ders verebilir.

(3) Bir EABD/EASDde açýlmasý düþünülen yeni bir ders için, dersi verecek öðretim üyesi; dersin içeriði, gerekçesi ve kaynaklarýný içeren müracaatýný EABD/EASD baþkanlýðýna yapar. EABD/EASD baþkanlýðýnýn teklifi ve bölüm kurulu kararý sonrasýnda en geç Mayýs ayý sonuna kadar ilgili enstitülere teklif edilen dersler EKnin uygun görüþü ve Senato onayý ile açýlýr.

(4) EABD/EASDde bir yarýyýlda açýlacak ders ve dersi verecek öðretim üyelerinin görevlendirilmeleri; ilgili bölüm kurulu kararý, EKnin uygun görüþü ve Senato onayý ile gerçekleþir.

(5) EABD/EASDde ders verecek öðretim üyelerinin görevlendirme deðiþiklikleri; ilgili bölüm kurulu kararý, EYKnin uygun görüþü ve Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile gerçekleþir.

(6) Senato tarafýndan uygun görülmesi halinde bazý dersler sadece uzaktan öðretim veya hem uzaktan hem de örgün öðretim yoluyla yürütülebilir. Bu konu ile ilgili uygulamalar 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi hükümlerine göre yapýlýr.

(7) Sosyal Bilimler ve Eðitim Bilimleri Enstitüsünde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarýnda ayný isim veya içerikle ders açýlamaz.

Lisansüstü programlarýn kontenjaný, baþvuru ilaný ve öðrenci kabulü

MADDE 7 (1) Her program için kontenjan ve baþvuru koþullarý, ilgili EABD/EASD baþkanlýðýnýn teklifi, EK kararý ve Senato onayý ile belirlenir. Her dönem için yeni öðrenci kontenjanlarý ilgili EABD/EASDdeki öðretim üyelerinin danýþmanlýk yükleri dikkate alýnarak tespit edilir.

(2) Öðrenci kabulüne iliþkin þartlar Rektörlük tarafýndan ulusal ve yerel gazeteler aracýlýðý ile duyurulur. Ayrýca; öðrenci kabul edilecek programlar, kontenjanlar, baþvuru koþullarý, gerekli belgeler ile baþvuru, kabul, sýnav, mülakat ve kayýt tarihleri enstitü müdürlüðü tarafýndan enstitünün internet sayfasýnda duyurulur.

(3) Lisansüstü programlara öðrenci kabulü için gerekli þartlar ve baþarý deðerlendirmelerinde Senatonun belirlediði esaslar uygulanýr.

Bilim, sanat sýnavý jürilerinin belirlenmesi

MADDE 8 (1) Sýnav jürileri; ilan edilen her program için, ilgili EABD/EASD baþkanlýðýnýn önereceði yedi öðretim üyesi arasýndan EYK tarafýndan belirlenen üç asil iki yedek üyeden oluþur.

Bilimsel hazýrlýk programýna öðrenci kabulü

MADDE 9 (1) Lisans veya yüksek lisans derecesini baþvurduklarý EABD/EASD dýþýndaki programlardan almýþ olan adaylarýn eksiklerini gidermek amacýyla bilimsel hazýrlýk programý uygulanabilir.

(2) Bilimsel hazýrlýk programý Senato tarafýndan belirlenir.

Özel öðrenci kabulü

MADDE 10 (1) Bir yükseköðretim kurumu mezunu olup belirli bir konuda bilgisini artýrmak isteyenler, ilgili EABD/EASD baþkanlýðýnýn görüþü ve EYKnin onayý ile lisansüstü derslere özel öðrenci olarak kabul edilebilir. Özel öðrenci kabulüne iliþkin olarak, ilgili mevzuat hükümleri ve Senatonun belirlediði esaslar uygulanýr.

Yatay geçiþ yolu ile öðrenci kabulü

MADDE 11 (1) Yurtiçindeki veya yurtdýþýndaki bir yükseköðretim kurumunda lisansüstü programlarda kayýtlý Türk vatandaþý veya yabancý uyruklu öðrencilerin, yatay geçiþ ile kabulüne iliþkin olarak, ilgili mevzuat hükümleri ve Senatonun belirlediði esaslar uygulanýr.

Yabancý uyruklu öðrenci kabulü

MADDE 12 (1) Yabancý uyruklu öðrencilerin kabulüne iliþkin olarak, ilgili mevzuat hükümleri ve Senatonun belirlediði esaslar uygulanýr.

Özel þartlý öðrenci kabulü

MADDE 13 (1) Engelli ve birinci derece þehit yakýnlarýnýn ilgili programlara kabulünde Senatonun belirlediði esaslar uygulanýr.

Katký payý ve öðrenim ücreti

MADDE 14 (1) Lisansüstü programlara kayýt hakký kazanan ve kayýtlý öðrenciler, güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde, katký payý ve/veya öðrenim ücretini ödemekle yükümlüdür. Süresi içinde katký payý veya öðrenim ücretini ödemeyen ve mazeretleri ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilmeyen öðrenciler o dönem için kayýt yaptýramaz ve öðrencilik haklarýndan yararlanamaz.

Kayýt, kayýt yenileme, derslerin açýlmasý, ders deðiþtirme, kredi aktarma ve ders muafiyeti, farklý üniversiteden, enstitüden ders alma

MADDE 15 (1) Lisansüstü programlara kayýt hakký elde eden adaylar ile öðrenime devam eden öðrencilerin kayýt yenileme iþlemleri, öðrencilerin kayýt yaptýrdýklarý ders ya da derslerin açýlmamasý durumu, kredi aktarma ve ders muafiyetleri, farklý üniversiteden/enstitüden ders alma durumlarý akademik takvimde belirlenen süre içinde Senatonun belirlediði esaslara göre yürütülür.

Danýþman, proje danýþmaný belirleme, ortak danýþman atama, danýþman, proje danýþmaný deðiþikliði

MADDE 16 (1) Danýþman/proje danýþmaný belirleme, ortak danýþman atama ve danýþman/proje danýþmaný deðiþikliðiyle ilgili hususlar Senatonun belirlediði esaslara göre yürütülür.

Tez, proje çalýþmasý, yazým dili

MADDE 17 (1) Tez/proje yazýmý ve çoðaltýlmasý ile ilgili hususlar; enstitülerce hazýrlanýp Senato tarafýndan onaylanan tez yazým kýlavuzu ve proje yazým kýlavuzunda belirtilir. Tezler, Türkçe ve Ýngilizce yazýlýr. Gerekli görülen hallerde ilgili EABD/EASDnin önerisi, EK ve Senatonun onayý ile tezin bir baþka dilde de yazýlmasýna karar verilebilir.

Deðerlendirme

MADDE 18 (1) Öðrencilerin yarýyýl sonu baþarý notu, aldýklarý her ders için, öðretim elemaný tarafýndan aþaðýdaki harf notlarýndan biri ile deðerlendirilir. Lisansüstü programlarla ilgili devam, sýnavdan baþarýlý sayýlma koþullarý, ders tekrarý, sýnav notuna itiraz ve öðretim üyesinin sýnav sonucunu düzeltmesi ile ilgili hususlar Senatonun belirlediði esaslara göre yürütülür.

Baþarý Derecesi                                     Baþarý Notu                          Puaný

Pekiyi                                                   AA                      4.00         90-100

Ýyi-Pekiyi                                              BA                       3.50         85-89

Ýyi                                                         BB                       3.00         80-84

Orta-Ýyi                                                 CB                       2.50         75-79

Orta                                                      CC                       2.00         65-74

Zayýf-Orta                                             DC                       1.50         58-64

Zayýf                                                     DD                      1.00         50-57

Baþarýsýz                                               FF                        0.00         49 ve altý

Muaf                                                     MU                        --            --

Dönem Sonu Sýnavýna Girmedi            GR                       0.00         0.00

Devamsýz                                              DZ                       0.00         0.00

Genel aðýrlýklý not ortalamasý ve yükseltilmesi

MADDE 19 (1) Genel aðýrlýklý not ortalamasý; her bir dersten elde edilen baþarý notu katsayýsýnýn AKTS kredisi ile çarpýlmasýndan bulunan sonucun toplam AKTS kredisine bölünmesi yolu ile bulunacak deðerdir.

(2) Genel aðýrlýk not ortalamasý hesabýnda virgülden sonra üç haneli iþlem yürütülür ve gösterim iki hane üzerinden yapýlýr. Yuvarlama iþleminde virgülden sonraki üçüncü hane 0-4 ise aþaðý, 5-9 ise yukarý yuvarlama yapýlýr.

(3) Genel aðýrlýklý not ortalamasýnýn yükseltilmesi amacýyla tekrar alýnan derslerde son not geçerlidir.

(4) Uzmanlýk Alan Dersi/Dönem Projesi ve Tez çalýþmasý baþarý notu ile deðerlendirilir ve not ortalamasýna katýlýr. Uzmanlýk Alan dersinin baþarý deðerlendirmesi ve uygulamasý, Senato tarafýndan belirlenecek esaslara göre yürütülür.

Kayýt silme

MADDE 20 (1) Aþaðýdaki durumlarda öðrencinin EYK kararýyla kaydý silinir ve ödemiþ olduðu katký payý ve öðrenim giderleri iade edilmez:

a) Kendi isteði ile kaydýný sildirmek istediðini yazýlý olarak beyan etmesi,

b) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre yükseköðretim kurumundan çýkarma cezasý almasý durumunda.

(2) Kaydý silinen öðrencinin durumu ilgili birim ve kurumlara bildirilir.

Disiplin

MADDE 21 (1) Lisansüstü öðrencileri, disiplin iþ ve iþlemlerinde; Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine tabidir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programý

Amaç

MADDE 22 (1) Tezli yüksek lisans programýnýn amacý; öðrenciye bilimsel araþtýrma yapma becerisinin yanýnda bilgiye eriþme, deðerlendirme, yorumlama, eleþtiri ve çözüm önerisi getirebilme yetkinliðini kazandýrmaktýr.

Ders ve avrupa kredi transfer sistemi kredi yükü

MADDE 23 (1) Tezli yüksek lisans programý, 90 AKTS krediden az olmamak koþuluyla, EABD/EASD baþkanlýðýnýn öngördüðü zorunlu ve seçimlik dersler ile seminer çalýþmasý ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Sosyal Bilimler Enstitüsünde seminer çalýþmasý, uzmanlýk alan dersi þeklinde uygulanýr ve bu dersten baþarýlý olan öðrenciler seminer çalýþmasýndan baþarýlý olmuþ sayýlýr. Eðitim bilimleri ve fen bilimleri enstitüsünde seminer dersi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir

(3) Bir öðrenci bir yarýyýlda en çok 36 AKTS kredilik derse yazýlabilir. AKTS Kredi ve deðerlendirme Senatonun belirlediði esaslara göre yürütülür.

(4) Öðrencinin lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler yüksek lisans eðitiminde ders yüküne ve kredisine sayýlmaz.

Baþarý denetlemesi

MADDE 24 (1) Tezli yüksek lisans yapan öðrencinin; tez aþamasýna geçebilmesi için aðýrlýklý genel not ortalamasý 2.50'den az olamaz. Ortalama þartýný saðlayýncaya kadar tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür. Mezuniyet için aðýrlýklý genel not ortalamasý 2.50den az olamaz. Tez savunma sýnavý sonunda ortalama þartýný saðlayamayan öðrenci tez savunma sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr.

Süre

MADDE 25 (1) Tezli yüksek lisans programýný tamamlamak için azami süre altý yarýyýldýr. Ancak öðrenci; ilk iki yarýyýlda AKTS kredi yükünü tamamlamak ve en az bir yarýyýlýný tez çalýþmasýnda geçirmek kaydýyla üç yarýyýlda mezun olabilir.

(2) Azami süre sonunda AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, uzmanlýk alan dersi ve tez savunma sýnavýndan da baþarýlý olamayan öðrencinin, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþuluyla öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, ders veya tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Yüksek lisans tez konusunun belirlenmesi, deðiþtirilmesi

MADDE 26 (1) Tez konusu belirleme: Öðrenci 60 AKTS ders kredisini tamamladýktan sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasýnda tez konusunu belirleyerek danýþmanýn onayýný taþýyan tez öneri formunu EABD/EASD baþkanlýðýna teslim eder. Bölüm kurulu kararý ile ilgili enstitüye iletilen tez önerisi EYK kararý ile kesinleþir.

(2) Tez konusu deðiþikliði: Akademik takvimde belirtilen sürede danýþmanýn onayýný taþýyan tez öneri formunu öðrenci EABD/EASD baþkanlýðýna teslim eder. Bölüm kurulu kararý ile ilgili enstitüye iletilen tez konusu deðiþikliði EYK kararý ile kesinleþir.

(3) Tez konusu EYK kararý ile deðiþtirilen öðrenci, öðrenim süresi içinde EYK karar tarihini takip eden en az altý ay içinde tezini teslim edemez.

Yüksek lisans tezinin sonuçlanmasý

MADDE 27 (1) Yüksek lisans tezinin sonuçlandýrýlmasý için öðrenci;

a) Tezini Senato tarafýndan belirlenen tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazmak,

b) Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler enstitülerinde güz ve bahar yarýyýlý içinde en geç akademik takvimde belirlenen tarihlerde; eðitim bilimleri enstitüsünde tezin bitirildiði tarihte tezini teslim etmek ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak,

c) Senato tarafýndan belirlenen yüksek lisans yayýn koþullarýný saðlamak

zorundadýr.

Tez savunma jürisi ve tez savunma sýnavý

MADDE 28 (1) Tez savunma jürisinin oluþumuna iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Jüri, ilgili EABD/EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile atanýr. Jüri, biri öðrencinin tez danýþmaný ve en az biri Üniversite içinden veya dýþýndan baþka bir anabilim dalýndan olmak üzere en az doktora unvanlý üç veya beþ kiþiden oluþur.

b) Jürinin üç kiþiden oluþmasý durumunda EABD/EASD baþkanlýðý enstitüye, tez teslim formu ile danýþman hariç EABD/EASD içinden üç, EABD/EASD dýþýndan iki olmak üzere toplam beþ öðretim üyesi ismi önerir. Üç kiþiden oluþan jürilerde ortak danýþman jüride görev alamaz.

c) Beþ kiþiden oluþan jürilerde ortak danýþman jüride yer alabilir. Jüriyi belirlemek üzere, ilgili EABD/EASD baþkanlýðý enstitüye, tez teslim formu ile danýþman ve ortak danýþman hariç EABD/EASD içinden dört, EABD/EASD dýþýndan üç olmak üzere toplam yedi öðretim üyesi ismi önerir.

ç) EYK önerilen öðretim üyeleri arasýndan sýralamaya bakýlmaksýzýn savunma jürisini oluþturur. Önerilen jüri üyelerinin uzmanlýk alanlarý ile öðrencinin tez konusunun uyumlu olmasý gerekir.

d) Sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüsünde tez yazým kýlavuzuna uygun olarak yazýlmayan tezlerin EYK tarafýndan savunma jürileri oluþturulmaz.

(2) Tez savunma sýnavýyla ilgili esaslar þunlardýr:

a) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en erken yedi gün, en geç kýrkbeþ gün içinde toplanarak öðrenciyi tez savunma sýnavýna alýr.

b) Zorunlu nedenlerle jüriye katýlamayacak üyeler, katýlamama gerekçelerini tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç yedi gün içinde danýþmanýna ve enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Gerekçesiz bir þekilde tez savunma sýnavýna katýlmayan veya mazeretleri EYK tarafýndan uygun bulunmayan jüri üyesi öðretim üyelerine EABD/EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir yýl süre ile yeni danýþmanlýk ve lisansüstü ders verilmez.

c) Tez savunma sýnavý tarihi danýþman tarafýndan belirlenerek, ilan edilmek üzere sýnav tarihinden yedi gün önce yazýlý olarak enstitüye bildirilir. Sýnav, enstitü tarafýndan belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açýk olarak yapýlýr.

ç) Tez savunma sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümlerinden oluþur. Sýnav esnasýnda öðrenciye yalnýz jüri üyeleri soru sorabilir.

d) Tez savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri üyeleri, tez çalýþmasýný baþarý notu ile deðerlendirir. Salt çoðunlukla baþarýlý/baþarýsýz veya düzeltme kararý verir. Bu karar danýþman öðretim üyesi tarafýndan tez savunma sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

e) Tez savunma sýnavý sonunda baþarýlý bulunup mezuniyet not ortalamasý þartýný saðlayan öðrencinin, tez savunma sýnav tarihini takip eden iki ay içerisinde, þekil þartlarý yerine getirilmiþ dört adet ciltlenmiþ tezi ile elektronik ortamda kaydedilmiþ dört adet tez CDsi ve YÖK tarafýndan istenen belge ve dokümanlarý tamamlayarak enstitüye teslim etmesi gerekir. Aksi halde mezuniyet iþlemleri yapýlmaz.

f) Düzeltme kararýnýn verilmesi halinde, tezin düzeltilmesi için öðrenciye en fazla üç ay süre tanýnýr. Öðrenci düzeltme sýnavý tarihinden en geç yedi gün önce düzeltme kararý veren jüriye tezini teslim eder ve ayný jüri önünde tezini yeniden savunur.

g) Düzeltme kararý sonunda belirtilen süre içerisinde tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz sayýlan öðrenci için, EYK kararý ile ilgili EABD/EASD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerisi istenir. EYK kararý ile danýþman atama iþlemi yapýlan öðrenci yeni danýþman öðretim üyesi ile yeni bir tez konusu belirler.

ð) Tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz sayýlan öðrenci için, EYK kararý ile ilgili EABD/EASD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerisi istenir. EYK kararý ile danýþman atama iþlemi yapýlan öðrenci yeni danýþman öðretim üyesi ile yeni bir tez konusunu belirler.

h) Azami süreyi dolduran öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Tezli yüksek lisans diplomasý

MADDE 29 (1) Tezi kabul edilen öðrenci; tez savunma sýnav tarihini takip eden iki ay içerisinde, tezinin dört adet ciltlenmiþ kopyasý ile elektronik ortamda kaydedilmiþ dört adet kopyasýný ve YÖK tarafýndan istenen belge ve dokümanlarý tamamlayarak enstitüye teslim edip tez teslim þartlarýný yerine getiren öðrencinin tezi EYKde görüþülür. EYK kararý ile öðrenci yüksek lisans derecesi almaya hak kazanýr.

(2) Yüksek lisans diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu EABD/EASDde dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

(3) Diplomaya mezuniyet tarihi, diploma numarasý ve T.C. kimlik numarasý yazýlýr ve diploma ile birlikte program süresince almýþ olduðu derslerin not dökümü verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programý

Amaç

MADDE 30 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý; öðrenciye mesleki konuda bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programlarý ikinci öðretim ve uzaktan eðitim olarak yürütülür. Uzaktan eðitim lisansüstü programlarý Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

Ders ve avrupa kredi transfer sistemi kredi yükü

MADDE 31 (1) Tezsiz yüksek lisans programý; 90 AKTS krediden az olmamak koþuluyla, EABD/EASD baþkanlýðýnýn öngördüðü zorunlu ve seçimlik dersler ile proje çalýþmasýndan oluþur.

(2) Bir öðrenci bir yarýyýlda en çok 40 AKTS kredilik derse yazýlabilir. AKTS kredi ve deðerlendirme Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

(3) Öðrencinin lisans ve yüksek lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler üst öðrenimde ders yüküne ve kredisine sayýlmaz.

Baþarý denetlemesi

MADDE 32 (1) Tezsiz yüksek lisans yapan öðrencinin; mezun olabilmesi için aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn en az 2.50 olmasý gerekir. Aðýrlýklý genel not ortalamasý 2.50'den az olan öðrenciler proje dersinden baþarýlý olsalar dahi yeterlik sýnavýna giremez. Ortalama þartýný saðlayýncaya kadar tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür.

Süre

MADDE 33 (1) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlamak için azami süre altý yarýyýldýr.  Ancak öðrenci; üçüncü yarýyýlda AKTS kredi yükünü tamamlamak, proje ve yeterlik sýnavýnda baþarýlý olmak kaydýyla en erken üçüncü yarýyýl sonunda mezun olabilir.

(2) Azami süre sonunda AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, proje ve yeterlik sýnavýndan baþarýlý olamayan bir öðrencinin, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþuluyla öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, ders veya proje hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Proje çalýþma konusu belirlenmesi ve deðiþtirilmesi

MADDE 34 (1) Tezsiz yüksek lisans programý öðrencisi, dönem projesine yazýldýðý yarýyýlýn baþladýðý tarihten itibaren onbeþ gün içinde proje konusunu enstitüye bildirir.

(2) Öðrenci, proje dersini tekrarlayacaðý yarýyýl baþýnda proje dersine tekrar kayýt olmak þartýyla proje konusu deðiþikliði talebinde bulunabilir.

Proje ve yeterlik sýnavýnýn sonuçlanmasý

MADDE 35 (1) Tezsiz yüksek lisans programý öðrencileri en erken üçüncü yarýyýlda proje savunma sýnavýna alýnýr. Proje çalýþmasýnda elde edilen sonuçlar, Senato tarafýndan belirlenen proje yazým kýlavuzuna uygun olarak yazmakla yükümlüdür.

(2) Öðrenci projesini; ilgili enstitüye, güz ve bahar yarýyýlý sonunda akademik takvimde belirlenen tarihlerde, üç adet spiral ciltli olarak teslim etmek ve jüri önünde sözlü olarak savunmakla yükümlüdür.

(3) Proje sýnavýndan baþarýlý bulunan öðrenci AKTS kredisi yükünü tamamlamak kaydýyla jüri önünde yeterlik sýnavýna girer. Yeterlik sýnavý sözlü olarak yapýlýr.

Proje savunma ve yeterlik sýnavý

MADDE 36 (1) Proje savunma sýnavý aþaðýdaki esaslara göre yürütülür:

a) EABD baþkanlýðý teklifi ile EYK tarafýndan oluþturulmuþ, biri öðrencinin proje danýþmaný olmak üzere üç kiþilik jüri önünde akademik takvimde belirtilen proje savunma sýnavý tarihinde yapýlýr.

b) Proje savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri üyeleri, salt çoðunlukla projeyi baþarý notu ile baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirir. Bu karar jüri baþkaný tarafýndan proje savunma sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

c) Projesi savunma sýnavýndan baþarýlý bulunan öðrenci mezuniyet için gerekli not ortalamasý þartýný saðladýðý takdirde ayný jüri önünde yeterlik sýnavýna alýnýr.

ç) Projesi jüri tarafýndan baþarýsýz bulunan öðrenci için, EYK kararý ile ilgili EABD baþkanlýðýndan yeni bir proje danýþmaný önerisi istenir. EYK kararý ile proje danýþmaný atama iþlemi yapýlan öðrenci yeni proje danýþmaný öðretim üyesi ile yeni bir proje konusunu belirler. Azami süreyi dolduran öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, proje hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

(2) Yeterlik sýnavý aþaðýdaki esaslara göre yürütülür:

a)  Öðrencinin, proje dersi dahil aldýðý bütün derslerin baþarý ile tamamlanmasýndan ve mezuniyet not ortalamasý þartýný saðladýktan sonra, EYKce oluþturulmuþ, biri öðrencinin proje danýþmaný olmak üzere üç kiþilik jüri huzurunda yapýlýr.

b)  Sonuç, jüri baþkaný tarafýndan sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

c) Yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olup, azami süreyi dolduran öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, takip eden yarýyýlda öðrenci katký payý veya öðrenim ücreti ödemek koþulu ile akademik takvimde belirtilen yeterlik sýnav tarihlerinde sýnavý tekrarlanýr.

Tezsiz yüksek lisans diplomasý

MADDE 37 (1) Proje savunma ve yeterlik sýnavýndan baþarýlý bulanan öðrenci, proje savunma sýnav tarihini takip eden iki ay içerisinde, elektronik ortamda kaydedilmiþ bir adet proje CDsini enstitüye teslim eder. Aksi halde mezuniyet iþlemleri yapýlmaz. Öðrenci EYK kararý ile yüksek lisans derecesi almaya hak kazanýr.

(2) Yüksek lisans diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu EABD/EASDde dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

(3) Ayrýca diplomada mezuniyet tarihi, diploma numarasý ve T.C. kimlik numarasý  yazýlýr ve diploma ile birlikte program süresince almýþ olduðu derslerin not dökümü verilir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Doktora Programý

Amaç

MADDE 38 (1) Doktora programýnýn amacý; öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapma, bilimsel olaylarý geniþ ve derin bir bakýþ açýsý ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmaktýr. Doktora çalýþmasý sonunda hazýrlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliþtirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Ders ve kredi yükü

MADDE 39 (1) Doktora programý; 90 AKTS krediden az olmamak koþuluyla, EABD/EASD baþkanlýðýnýn öngördüðü zorunlu ve seçimlik dersler ile her yarýyýl alýnacak uzmanlýk alan dersi, yeterlik sýnavý ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Bir öðrenci bir yarýyýlda en çok 36 AKTS kredilik derse yazýlabilir. AKTS Kredi ve deðerlendirme  esaslarý Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrencinin lisans ve yüksek lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler üst öðrenimde ders yüküne ve kredisine sayýlmaz.

Baþarý denetlemesi

MADDE 40 (1) Doktora yapan öðrencinin; yeterlik sýnavýna girebilmesi için aðýrlýklý genel not ortalamasýnýn en az 3.00 olmasý gerekir. Ortalama þartýný saðlayamayan öðrenci yeterlik sýnavýna giremez, tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür. Mezuniyet için genel aðýrlýklý not ortalamasý 3.00den az olamaz. Tez savunma sýnavý sonunda ortalama þartýný saðlayamayan öðrenci tez savunma sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr.

Süre

MADDE 41 (1) Doktora programýný tamamlamak için azami süre oniki yarýyýldýr. En az dört yarýyýlý tez süresi olmak üzere bir doktora programý daha erken de tamamlanabilir. Ancak; tez öneri savunma sýnavýndan sonra en az üç tez izleme sýnavýndan baþarýlý olan ve yayýn þartýný yerine getiren öðrenci tezini teslim edebilir.

(2) Azami süre sonunda AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, Yeterlik sýnavý, tez izleme sýnavlarý ve tez savunma sýnavýndan baþarýlý olamayan bir öðrencinin, ilgili döneme ait öðrenci katký payý ücretlerini ödemek koþuluyla öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, ders veya tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Yeterlik sýnavý

MADDE 42 (1) Yeterlik sýnavýnýn amacý; öðrencinin temel konular ve doktora çalýþmasýyla ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr. Derslerini baþarý ile tamamlayan öðrencilerin yeterlik sýnavlarý Mart-Nisan ve Ekim-Kasým aylarýnda olmak üzere yýlda iki kez yapýlýr.

(2) Yeterlik sýnavýna girmek isteyen öðrenci, güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sýnavý baþvurusunu ilgili enstitüye yapar. Belirlenen tarih dýþýnda yapýlan baþvurular deðerlendirmeye alýnmaz.

(3) Yeterlik sýnavlarý, EABD baþkanlýðý tarafýndan ilgili EABDde görev yapan öðretim üyeleri arasýndan önerilen ve EYKce onaylanan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Komitenin görev süresi üç yýldýr.

(4) Doktora yeterlik komitesi; sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla, en az biri Üniversite dýþýndan ve en az doktor unvanýna sahip olmak kaydýyla ilgili alandan beþ kiþilik sýnav jürisini teþkil eder. Doktora yeterlik jürisi, her öðrenci için EYK kararý ile kesinleþir.

(5) Doktora yeterlik sýnavý, yazýlý ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapýlýr. Sýnavlardan baþarýlý sayýlmak için her iki sýnavdan da 100 üzerinden en az 75 puan almýþ olmak gerekir.

(6) Bu sýnavlardan herhangi birinde baþarýsýz olan öðrenci yeterlik sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr ve takip eden yeterlik sýnavý döneminde ayný jüri önünde yazýlý ve sözlü olmak üzere her iki sýnavý da tekrarlanýr.

(7) Doktora yeterlik komitesi, sýnav jürisinin önerileri ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumlarýný deðerlendirerek öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, doktora yeterlik komitesi baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(8) Ýkinci defa yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci, almamýþ olduðu derslerden baþlayarak takip eden yarýyýlda danýþmanýnýn onaylayacaðý en az 18 AKTS kredi deðerinde daha ders almak zorundadýr. Öðrenci bu dersleri de baþarýyla tamamladýktan sonra tekrar yeterlik sýnav dönemlerinde sýnava girmek için yazýlý baþvuruda bulunur.

(9) Zorunlu nedenlerle jüriye katýlamayacak üyeler gerekçelerini, yeterlik sýnavýndan önce danýþman öðretim üyesine ve enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Gerekçesiz bir þekilde yeterlik sýnavýna katýlmayan veya mazeretleri EYK tarafýndan uygun bulunmayan jüri üyesi öðretim üyelerine EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir yýl süre ile yeni danýþmanlýk ve lisansüstü ders verilmez.

Tez izleme komitesi

MADDE 43 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci için, enstitünün talebi, ilgili EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile yeterlik sýnavýný takip eden bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluþturulur.

(2) Tez izleme komitesi, EABD baþkanlýðýnca önerilen altý öðretim üyesi içinden, danýþmanýndan baþka ilgili EABD içinden ve dýþýndan birer üye olmak üzere sýralamaya bakýlmaksýzýn EYK tarafýndan seçilen üç öðretim üyesinden oluþur.

(3) Tez önerisi savunma sýnavý ile takip eden izleme sýnavlarý bu komite tarafýndan yapýlýr. Ortak danýþmanýnýn olmasý durumunda, ortak danýþman dilerse komite toplantýlarýna katýlabilir.

(4) Tez izleme komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde, ilgili EABD baþkanlýðýnýn gerekçeli önerisi ve EYK kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

Tez önerisi savunma sýnavý

MADDE 44 (1) Doktora yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci, sýnav tarihinden itibaren en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur.

(2) Öðrenci, tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az onbeþ gün önce komite üyelerine daðýtýr.

(3) Tez önerisi savunma sýnavý, yer ve saati ilan edilmek üzere, sýnav tarihinden yedi gün önce enstitüye danýþmaný tarafýndan yazýlý olarak bildirilir.

(4) EYK tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan komiteye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen öðrencinin tez önerisi reddedilmiþ sayýlýr.

(5) Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci en geç üç ay içerisinde, farklý bir danýþman ile devam etmek isteyen öðrenci ise en geç altý ay içerisinde tekrar tez önerisi savunma sýnavýna girebilir.

(6) Tez izleme komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, danýþman tarafýndan sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanak ve tez önerisi raporu ile birlikte bildirilir.

(7) Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda tez konusu, EYK kararý ile onaylanýr.

(8) Tez önerisi ikinci kez reddedilen öðrenci için, EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile yeni bir danýþman ve/veya tez izleme komitesi atanýr.

Tez izleme sýnavlarý

MADDE 45 (1) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi yýlda iki kez toplanýr. Bu toplantýlarýn birincisi Ocak-Haziran, ikincisi Temmuz-Aralýk aylarý arasýnda yapýlýr.

(2) Ýki izleme sýnavý arasýnda en az dört ay süre olmasý gerekir.

(3) Öðrenci tez izleme sýnavý tarihinden en az bir ay önce tez izleme komitesi üyelerine verilmek üzere enstitüye yazýlý bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir yýl sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir.

(4) Tez izleme sýnavý, yer ve saati ilan edilmek üzere sýnav tarihinden yedi gün önce enstitüye danýþmaný tarafýndan yazýlý olarak bildirilir.

(5) Tez izleme sýnavý sonucunda öðrencinin tez çalýþmasý, tez izleme komitesi tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak belirlenir.

(6) EYK tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan enstitüye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen öðrencinin tez izleme sýnavý baþarýsýz sayýlýr.

(7) Tez izleme sýnavýna katýlarak veya mazeretsiz olarak tez izleme sýnavýna katýlmayarak üst üste iki kez veya aralýklý olarak üç kez baþarýsýz bulunan öðrenci için enstitünün yazýlý talebi, EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile yeni bir danýþman ve/veya tez izleme komitesi atanýr.

(8) Tez önerisi savunma sýnavý sonucunda tez konusu kabul edilen, ancak takip eden tez izleme sýnavlarý sonucunda tez konusu deðiþikliðinin söz konusu olduðu hallerde, Komite konuya iliþkin bir rapor hazýrlar ve enstitüye sunar. Komite üyelerinin imzalarýný taþýyan rapor EYK tarafýndan incelenir ve tez konusu deðiþikliði EYK kararý ile uygun görüldüðü takdirde EYK kararý tarihi itibari ile en geç altý ay içerisinde öðrenci tez önerisi savunma sýnavýna girer.

(9) Baþarýsýzlýktan dolayý danýþmaný ve/veya tez izleme komitesi deðiþen veya tez izleme komitesi tarafýndan tez konusu deðiþtirilen öðrenci yeni bir tez önerisi ve en az üç tez izleme sýnavýna girmek ve baþarýlý olmak zorundadýr.

Doktora tezinin sonuçlanmasý

MADDE 46 (1) Doktora tezinin sonuçlandýrýlmasý için öðrenci;

a) Tezini senato tarafýndan belirlenen tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazmak,

b) Yeterlik sýnavýný takip eden en erken dört yarýyýl tamamlandýktan sonra tezini enstitüye teslim ederek jüri önünde sözlü olarak savunmak,

c) Senato tarafýndan belirlenen doktora yayýn koþullarýný saðlamak

zorundadýr.

Tez savunma jürisi ve tez savunma sýnavý

MADDE 47 (1) Tez savunma jürisinin oluþumuna iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Jüri, ilgili EABD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþiden, ikinci danýþmanýn yer almasý durumunda yedi kiþiden oluþur.

b) Jürinin beþ kiþiden oluþmasý durumunda üçü öðrencinin tez izleme komitesi sabit olmak üzere Üniversite içinden üç, farklý bir yükseköðretim kurumundan üç olmak üzere toplam altý öðretim üyesi ismi önerilir.

c) Yedi kiþiden oluþan jürilerde ortak danýþman jüride yer alabilir. Jüriyi belirlemek üzere, ilgili EABD/EASD baþkanlýðý enstitüye, üçü öðrencinin tez izleme komitesi ve ortak danýþman öðretim üyesi sabit olmak üzere üniversite içinden üç, farklý yükseköðretim kurumundan dört olmak üzere toplam yedi öðretim üyesi ismi önerir.

ç) EYK önerilen öðretim üyeleri arasýndan sýralamaya bakmaksýzýn savunma jürisini oluþturur. Önerilen jüri üyelerinin uzmanlýk alanlarý ile öðrencinin tez konusunun uyumlu olmasý gerekir.

d) Sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüsünde tez yazým kýlavuzuna uygun olarak yazýlmayan tezlerin EYK tarafýndan savunma jürileri oluþturulmaz.

(2) Tez savunma sýnavýna iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en erken onbeþ gün, en geç kýrkbeþ gün içinde toplanarak öðrenciyi tez savunma sýnavýna alýr.

b) Zorunlu nedenlerle jüriye katýlamayacak üyeler, katýlamama gerekçelerini tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren yedi gün içinde danýþmanýna ve ilgili enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Gerekçesiz bir þekilde tez savunma sýnavýna katýlmayan veya mazeretleri EYK tarafýndan uygun bulunmayan jüri üyesi öðretim üyelerine EABD/EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir yýl süre ile yeni danýþmanlýk ve lisansüstü ders verilmez.

c) Tez savunma sýnavý tarihi danýþman tarafýndan belirlenerek, ilan edilmek üzere sýnav tarihinden yedi gün önce yazýlý olarak enstitüye bildirilir. Sýnav, enstitü tarafýndan belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açýk olarak yapýlýr.

ç) Tez savunma sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümlerinden oluþur. Sýnav esnasýnda öðrenciye yalnýz jüri üyeleri soru sorabilir.

d) Tez savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri üyeleri, tez çalýþmasýný baþarý notu ile deðerlendirir. Salt çoðunlukla baþarýlý/baþarýsýz veya düzeltme kararý verir. Danýþman öðretim üyesi tarafýndan tez savunma sýnavýný izleyen üç gün içinde jüri üyeleri tarafýndan hazýrlanan jüri deðerlendirme rapor formlarý ile birlikte tez savunma tutanaðý ilgili enstitüye teslim edilir.

e) Düzeltme kararýnýn verilmesi halinde, tezin düzeltilmesi için öðrenciye en fazla altý ay süre tanýnýr. Öðrenci sýnav tarihinden en geç onbeþ gün önce düzeltme kararý veren jüriye tezini teslim eder ve ayný jüri önünde tezini yeniden savunur.

f) Düzeltme kararý sonrasýnda belirtilen süre içerisinde tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz bulunan öðrenci için, EYK kararý ile, ilgili EABD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerilmesi istenir.

g) Tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz bulunan öðrenci için, EYK kararý ile ilgili EABD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerilmesi istenir.

ð) EYK kararý ile yeni danýþman atama iþlemi yapýlan öðrencinin EYK kararý tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde tez izleme komitesi oluþturulur. Tez izleme komitesinin oluþturulmasýndan sonra öðrenci en geç altý ay içerisinde tez öneri savunma sýnavýna alýnýr.

h) Azami süreyi dolduran öðrenciler, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Doktora diplomasý

MADDE 48 (1) Tezi kabul edilen öðrenci; tez savunma sýnav tarihini takip eden iki ay içerisinde, tezinin dört adet ciltlenmiþ kopyasý ile elektronik ortamda kaydedilmiþ dört adet kopyasýný ve YÖK tarafýndan istenen belge ve dokümanlarý tamamlayarak enstitüye teslim eder. Tez teslim þartýný yerine getiren öðrencinin tezi Senatoya gönderilir. Senato kararý ile öðrenci doktora derecesi almaya hak kazanýr.

(2) Doktora diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu EABDdeki programýn onaylanmýþ adý bulunur. Ayrýca diplomaya mezuniyet tarihi, diploma numarasý ve T.C. kimlik numarasý yazýlýr. Diploma ile birlikte program süresince almýþ olduðu derslerin not dökümü de verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Çalýþmasý

Amaç

MADDE 49 (1) Sanatta yeterlik programýnýn amacý; öðrenciye baðýmsýz araþtýrma yapmayý ve sanat/tasarým dalýnda yeni sentezlere ulaþmak için gerekli adýmlarý belirleme yeteneði kazandýrmayý ve öðrencinin kendi disiplini içerisindeki temel konularda yeterlik sahibi olmasýný amaçlar. Sanatta yeterlik programý sonunda hazýrlanacak olan tezin ve birlikte sunulacak olan sergi, bireysel icra, konser, resital, gösteri, performans, temsil gibi uygulamalý çalýþmalarýn; sanat/tasarým dalýna yenilik getirme ve/veya yeni bir sanatsal yöntem geliþtirme ve/veya bilinen bir sanatsal yöntemi yeni bir alana uygulama, niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

Ders ve kredi yükü

MADDE 50 (1) Sanatta yeterlik programý; 90 AKTS krediden az olmamak koþuluyla, EASD baþkanlýðýnýn öngördüðü zorunlu ve seçimlik dersler ile her yarýyýl alýnacak uzmanlýk alan dersi, yeterlik ve tez ve/veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalýþmalardan oluþur.

(2) Bir öðrenci bir yarýyýlda en çok 36 AKTS kredilik derse yazýlabilir. AKTS kredisi ve deðerlendirme esaslarý Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrencinin lisans ve yüksek lisans eðitiminde baþarýlý olduðu dersler sanatta yeterlik kredisine sayýlmaz.

Baþarý denetlemesi

MADDE 51 (1) Sanatta yeterlik yapan öðrencinin; yeterlik sýnavýna girebilmesi için aðýrlýklý genel not ortalamasý en az 3.00 olmasý gerekir. Ortalama þartýný saðlayamayan öðrenci yeterlik sýnavýna giremez, tekrar veya yeni ders almakla yükümlüdür. Mezuniyet için genel aðýrlýklý not ortalamasý 3.00ten az olamaz. Tez savunma sýnavý sonunda ortalama þartýný saðlayamayan öðrenci tez savunma sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr.

Süre

MADDE 52 (1) Sanatta yeterlik programýný tamamlamak için azami süre oniki yarýyýldýr. En az dört yarýyýlý tez süresi olmak üzere bir sanatta yeterlik programý daha erken de tamamlanabilir. Ancak; tez öneri savunma sýnavýndan sonra en az üç tez izleme sýnavýndan baþarýlý olan ve yayýn þartýný yerine getiren öðrenci tezini teslim edebilir.

(2) Azami süre sonunda almasý gereken AKTS kredi yükünü tamamlayamayan, Yeterlik sýnavý, tez izleme sýnavlarý ve tez ve/veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalýþmalarýndan baþarýlý olamayan bir öðrencinin, ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþuluyla öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, ders veya tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüsü devam eder.

Yeterlik sýnavý

MADDE 53 (1) Yeterlik sýnavýnýn amacý; öðrencinin temel konular ve sanatta yeterlik çalýþmasýyla ilgili konularda yeterli bilgi sahibi olup olmadýðýnýn sýnanmasýdýr. Derslerini baþarý ile tamamlayan öðrencilerin yeterlik sýnavlarý Mart-Nisan ve Ekim-Kasým aylarýnda olmak üzere yýlda iki kez yapýlýr.

(2) Yeterlik sýnavýna girmek isteyen öðrenci, güz ve bahar yarýyýllarý baþýnda, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yeterlik sýnavý baþvurusunu ilgili enstitüye yapar. Belirlenen tarih dýþýnda yapýlan baþvurular deðerlendirmeye alýnmaz.

(3) Yeterlik sýnavlarý, EASD baþkanlýðý tarafýndan ilgili EASDde görev yapan öðretim üyeleri arasýndan önerilen ve EYKce onaylanan beþ kiþilik Sanatta Yeterlik Komitesi tarafýndan düzenlenir ve yürütülür. Sanatta Yeterlik Komitesinin görev süresi üç yýldýr.

(4) Sanatta Yeterlik Komitesi; sýnavlarý hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek amacýyla, en az biri Üniversite dýþýndan ve en az doktor unvanýna sahip olmak kaydýyla ilgili alandan beþ kiþilik sýnav jürisini teþkil eder. Sanatta yeterlik jürisi, her öðrenci için EYK kararý ile kesinleþir.

(5) Yeterlik Sýnavý, ilgili sanat dallarýnýn özeliklerine yazýlý, sözlü ve uygulamalý olarak üç bölüm halinde yapýlýr. Sýnavlardan baþarýlý sayýlmak için her üç sýnavdan da yüz üzerinden en az 75 puan almýþ olmak gerekir.

(6) Bu sýnavlardan herhangi birinde baþarýsýz olan öðrenci sanatta yeterlik sýnavýndan baþarýsýz sayýlýr ve takip eden yeterlik sýnavý döneminde ayný jüri önünde yazýlý, sözlü ve uygulamalý olmak üzere her üç sýnavý da tekrarlanýr.

(7) Sanatta yeterlik komitesi, sýnav jürisinin önerileri ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumlarýný deðerlendirerek öðrencinin baþarýlý veya baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, yeterlik komitesi baþkanlýðýnca yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

(8) Ýkinci defa sanatta yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci, almamýþ olduðu derslerden baþlayarak takip eden yarýyýlda danýþmanýnýn onaylayacaðý en az 18 AKTS kredi deðerinde daha ders almak zorundadýr. Öðrenci bu dersleri de baþarýyla tamamladýktan sonra tekrar sanatta yeterlik sýnav dönemlerinde sýnava girmek için yazýlý baþvuruda bulunur.

(9) Zorunlu nedenlerle jüriye katýlamayacak üyeler gerekçelerini, yeterlik sýnavýndan önce danýþman öðretim üyesine ve enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Gerekçesiz bir þekilde sanatta yeterlik sýnavýna katýlmayan veya mazeretleri EYK tarafýndan uygun bulunmayan jüri üyesi öðretim üyelerine EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir yýl süre ile yeni danýþmanlýk ve lisansüstü ders verilmez.

Tez izleme komitesi

MADDE 54 (1) Yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan öðrenci için, enstitünün talebi, ilgili EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK onayý ile yeterlik sýnavýný takip eden bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluþturulur.

(2) Tez Ýzleme Komitesi, EASD baþkanlýðýnca önerilen altý öðretim üyesi içinden, danýþmanýndan baþka ilgili EASD içinden ve dýþýndan birer üye olmak üzere sýralamaya bakýlmaksýzýn EYK tarafýndan seçilen üç öðretim üyesinden oluþur.

(3) Tez öneri savunma sýnavý ile takip eden izleme sýnavlarý bu komite tarafýndan yapýlýr. Ortak danýþmanýnýn olmasý durumunda, ortak danýþman komite toplantýlarýna katýlabilir.

(4) Tez izleme komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde, ilgili EASD baþkanlýðýnýn gerekçeli önerisi ve EYK kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

Tez önerisi savunma sýnavý

MADDE 55 (1) Yeterlik sýnavýný baþarý ile tamamlayan öðrenci, sýnav tarihinden itibaren en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini Tez Ýzleme Komitesi önünde sözlü olarak savunur.

(2) Öðrenci, tez önerisi ile ilgili yazýlý bir raporu sözlü savunmadan en az onbeþ gün önce komite üyelerine daðýtýr.

(3) Tez önerisi savunma sýnavý, yer ve saati ilan edilmek üzere, sýnav tarihinden yedi gün önce enstitüye danýþmaný tarafýndan yazýlý olarak bildirilir.

(4) EYK tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan komiteye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen öðrencinin tez önerisi reddedilmiþ sayýlýr.

(5) Programa ayný danýþmanla devam etmek isteyen öðrenci en geç üç ay içerisinde, farklý bir danýþman ile devam edecek öðrenci en geç altý ay içerisinde tekrar tez öneri savunma sýnavýna girebilir.

(6) Tez Ýzleme Komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir. Bu karar, danýþman tarafýndan sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanak ve tez öneri raporu ile birlikte bildirilir.

(7) Tez önerisinin kabul edilmesi durumunda tez konusu,  EYK kararý ile onaylanýr.

(8) Tez önerisi ikinci kez reddedilen öðrenci için, EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile yeni bir danýþman ve/veya tez izleme komitesi atanýr.

Tez izleme sýnavlarý

MADDE 56 (1) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi yýlda iki kez toplanýr. Bu toplantýlarýn birincisi Ocak-Haziran, ikincisi Temmuz-Aralýk aylarý arasýnda yapýlýr.

(2) Ýki izleme sýnavý arasýnda en az dört ay süre olmasý gerekir.

(3) Öðrenci tez izleme sýnavý tarihinden en az bir ay önce tez izleme komite üyelerine verilmek üzere enstitüye yazýlý bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir yýl sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir.

(4) Tez izleme sýnavý, yer ve saati ilan edilmek üzere sýnav tarihinden yedi gün önce enstitüye danýþmaný tarafýndan yazýlý olarak bildirilir.

(5) Tez izleme sýnavý sonucunda öðrencinin tez çalýþmasý, tez izleme komitesi tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak belirlenir.

(6) EYK tarafýndan kabul edilmiþ bir mazereti bulunmadan enstitüye süresi içinde rapor sunmayan veya ilan edilen gün ve saatte sýnava girmeyen öðrencinin tez izleme sýnavý baþarýsýz sayýlýr.

(7) Tez izleme sýnavýna katýlarak veya mazeretsiz olarak tez izleme sýnavýna katýlmayarak üst üste iki kez veya aralýklý olarak üç kez baþarýsýz bulunan öðrenci için enstitünün yazýlý talebi, EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile yeni bir danýþman ve/veya tez izleme komitesi atanýr.

(8) Tez önerisi savunma sýnavý sonucunda tez konusu kabul edilen, ancak takip eden tez izleme sýnavlarý sonucunda tez konusu deðiþikliðinin söz konusu olduðu hallerde, komite konuya iliþkin bir rapor hazýrlar ve enstitüye sunar. Komite üyelerinin imzalarýný taþýyan rapor EYK tarafýndan incelenir ve tez konusu deðiþikliði EYK kararý ile uygun görüldüðü takdirde EYK kararý tarihi itibari ile en geç altý ay içerisinde öðrenci tez öneri savunma sýnavýna girer.

(9) Baþarýsýzlýktan dolayý danýþman ve/veya Tez Ýzleme Komitesi deðiþen veya Tez Ýzleme Komitesi tarafýndan tez konusu deðiþtirilen öðrenci yeni bir tez önerisi ve en az üç tez izleme sýnavýna girmek ve baþarýlý olmak zorundadýr.

Sanatta yeterlik tezinin sonuçlanmasý

MADDE 57 (1) Sanata yeterlilik tezinin sonuçlandýrýlmasý için öðrenci;

a) Tezini senato tarafýndan belirlenen tez yazým kýlavuzuna uygun biçimde yazmak,

b) Yeterlik sýnavýný takip eden en erken dört yarýyýl tamamlandýktan sonra tezini enstitüye teslim ederek jüri önünde sözlü olarak savunmak,

c) Senato tarafýndan belirlenen sanatta yeterlik yayýn koþullarýný saðlamak

zorundadýr.

Sanatta yeterlik savunma jürisi ve tez savunma sýnavý

MADDE 58 (1) Tez savunma jürisinin oluþumuna iliþkin esaslar þunlardýr:

a) Ýlgili EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumundan olmak üzere beþ kiþiden, ikinci danýþmanýn yer almasý durumunda yedi kiþiden oluþur.

b) Sanatta yeterlik tez savunma jürisinin beþ kiþiden oluþmasý durumunda üçü öðrencinin tez izleme komitesi sabit olmak üzere Üniversite içinden üç, farklý bir yükseköðretim kurumundan üç olmak üzere toplam altý öðretim üyesi ismi önerilir.

c) Yedi kiþiden oluþan jürilerde ortak danýþman jüride yer alabilir. Tez savunma jürisini belirlemek üzere, ilgili EASD baþkanlýðý enstitüye, üçü öðrencinin tez izleme komitesi ve ortak danýþman öðretim üyesi sabit olmak üzere Üniversite içinden üç, farklý yükseköðretim kurumundan dört olmak üzere toplam yedi öðretim üyesi ismi önerir.

ç) EYK önerilen öðretim üyeleri arasýndan sýralamaya bakmaksýzýn savunma jürisini oluþturur. Önerilen jüri üyelerinin uzmanlýk alanlarý ile öðrencinin tez konusunun uyumlu olmasý gerekir.

d) Tez yazým kýlavuzuna uygun olarak yazýlmayan tezlerin EYK tarafýndan savunma jürileri oluþturulmaz.

(2) Tez savunma sýnavýyla ilgili olarak aþaðýdaki esaslara uyulur,

a) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en erken onbeþ gün, en geç kýrkbeþ gün içinde toplanarak öðrenciyi tez savunma sýnavýna alýr.

b) Zorunlu nedenlerle jüriye katýlamayacak üyeler, katýlamama gerekçelerini tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren en geç yedi gün içinde ilgili enstitü müdürlüðüne yazýlý olarak bildirir. Gerekçesiz bir þekilde tez savunma sýnavýna katýlmayan veya mazeretleri EYK tarafýndan uygun bulunmayan jüri üyesi öðretim üyelerine EASD baþkanlýðýnýn önerisi ve EYK kararý ile bir yýl süre ile yeni danýþmanlýk ve lisansüstü ders verilmez.

c) Tez savunma sýnavý tarihi danýþman tarafýndan belirlenerek, ilan edilmek üzere sýnav tarihinden yedi gün önce yazýlý olarak enstitüye bildirilir. Sýnav, enstitü tarafýndan belirlenen salonda ve ilan edilen tarihte dinleyiciye açýk olarak yapýlýr.

ç) Tez savunma sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap bölümlerinden oluþur. Sýnav esnasýnda öðrenciye yalnýz jüri üyeleri soru sorabilir.

d) Tez savunma sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri üyeleri, tez çalýþmasýný baþarý notu ile deðerlendirir. Salt çoðunlukla baþarýlý/baþarýsýz veya düzeltme kararý verir. Danýþman öðretim üyesi tarafýndan tez savunma sýnavýný izleyen üç gün içinde jüri üyeleri tarafýndan hazýrlanan jüri deðerlendirme rapor formlarý ile birlikte tez savunma tutanaðý ilgili enstitüye teslim edilir.

e) Düzeltme kararýnýn verilmesi halinde, tezin düzeltilmesi için öðrenciye en fazla altý ay süre tanýnýr. Öðrenci sýnav tarihinden en geç onbeþ gün önce düzeltme kararý veren jüriye tezini teslim eder ve ayný jüri önünde tezini yeniden savunur.

f) Düzeltme kararý sonrasýnda belirtilen süre içerisinde tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz bulunan öðrenci için, EYK kararý ile, ilgili EASD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerilmesi istenir.

g) Tez savunma sýnavýna katýlmayan ya da savunma sýnavý sonunda baþarýsýz bulunan öðrenci için, EYK kararý ile, ilgili EASD baþkanlýðýndan bölüm kurulu kararý ile yeni bir danýþman önerilmesi istenir.

ð) EYK kararý ile yeni danýþman atama iþlemi yapýlan öðrencinin EYK kararý tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde tez izleme komitesi oluþturulur. Tez izleme komitesinin oluþturulmasýndan sonra öðrenci en geç altý ay içerisinde tez öneri savunma sýnavýna alýnýr.

h) Azami süreyi dolduran öðrencilere, öðrencilik haklarýndan yararlandýrýlmaksýzýn, tez hazýrlama hakký verilerek öðrencilik statüleri devam ettirilir.

Sanatta yeterlik diplomasý

MADDE 59 (1) Tezi kabul edilen öðrenci; tez savunma sýnav tarihini takip eden iki ay içerisinde, tezinin dört adet ciltlenmiþ kopyasý ile elektronik ortamda kaydedilmiþ dört adet kopyasýný ve YÖK tarafýndan istenen belge ve dokümanlarý tamamlayarak enstitüye teslim eder. Tez teslim þartýný yerine getiren öðrencinin tezi Senatoya gönderilir. Senato kararý ile öðrenci doktora derecesi almaya hak kazanýr.

(2) Sanatta yeterlik diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu EASDdeki programýn onaylanmýþ adý bulunur. Ayrýca diplomada mezuniyet tarihi, diploma numarasý ve T.C. kimlik numarasý yazýlýr. Diploma ile birlikte program süresince almýþ olduðu derslerin not dökümü de verilir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Tebligat

MADDE 60 (1) Eðitim-öðretim, sýnavlar ve benzeri konularda ilgili enstitü tarafýndan yapýlan ilanlar öðrencinin þahsýna yapýlmýþ sayýlýr. Öðrenci hakkýndaki diðer bireysel iþlemler, ilk kayýtta öðrenci tarafýndan yazýlý olarak beyan edilen veya daha sonra yazýlý bildirimle deðiþtirilen posta ve elektronik posta adresine yollanmak suretiyle teblið edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 61 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevuzat hükümleri ile YÖK ve Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 62 (1) 19/3/2010 tarihli ve 27526 sayýlý Resmî Gazete'de yayýmlanan Sakarya Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 63 (1) Bu Yönetmelik 2011-2012 eðitim-öðretim yýlý bahar yarýyýlý baþýnda yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 64 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sakarya Üniversitesi Rektörü yürütür.