Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
CANLI
HAYVAN TİCARETİ YAPAN SATICILARIN ÇALIŞMA VE
DENETLENMESİ
İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR
HAKKINDA
YÖNETMELİK
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Yönetmelik; doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile domuz
türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcıların, teknik, hijyenik ve
sağlıklı şartlarda çalışmalarını sağlamak ve hayvan hastalıklarının
yayılmasını engellemek amacıyla satıcılara çalışma izni verilmesi ve
denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla
düzenlenmiştir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Yönetmelik; canlı hayvan ticareti yapan satıcıların, çalışma izni almak için
yapacakları müracaatı ve izin işlemlerini, sorumluluklarını,
eğitimlerini, denetimlerini ve
yaptırımlarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Yönetmelik;11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 8, 11, 31 ve 36 ncı maddelerine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu
Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
c) İl/ilçe müdürlüğü: İl gıda, tarım ve hayvancılık
müdürlükleri ile ilçe müdürlüklerini,
ç) İşletme: Bu Yönetmelik kapsamında bulunan
hayvanların, barındırıldığı, tutulduğu, bakıldığı veya beslendiği herhangi
bir tesis, kuruluş veya etrafı çevrili açık alan çiftliği durumundaki
yerleri,
d) Kanun: 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner
Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu,
e) Kayıt sistemi: Hayvanların kimliklendirilerek kayıt
altına alındığı ve hareketlerinin izlendiği, hayvancılık işletmelerinin ve
satıcıların kayıt altına alındığı bilgisayar destekli, Bakanlık bünyesinde
oluşturulmuş veri tabanını,
f) Koyun ve keçi türü hayvan: Et, süt, yapağı üretimi,
damızlık veya diğer amaçlarla yetiştirilen her yaştaki koyun ve keçileri,
g) Satıcı: Doğrudan ya da dolaylı olarak ticari hayvan
alım satımı yapan, bu hayvanlarla bağlantılı olarak düzenli bir cirosu
bulunan ve hayvanları satın almasından itibaren azami koyun ve keçi türü
hayvanları yirmi dokuz gün, sığır cinsi hayvanlar ile domuz türü hayvanları
ise otuz gün içerisinde tekrar satan veya hayvanların ilk bulunduğu yerden
kendi mülkiyetinde bulunan ve bulunmayan başka bir yere taşıyan ve bu
Yönetmelikte belirtilen koşulları karşılayan her türlü gerçek veya tüzel
kişileri,
ğ) Sığır cinsi hayvan: Et üretimi, süt üretimi, damızlık
veya diğer amaçlarla yetiştirilen Bison bison ve Bubalus bubalus türü
hayvanlar dahil her yaştaki sığır ve mandaları,
h) Sürü: Bir işletmede aynı sağlık statüsünde bulunan
hayvanları veya aynı işletmede barındırılan fakat değişik sağlık statüsünde
bulunan farklı hayvan gruplarını,
ı) Veteriner sağlık raporu: Yurtiçi hayvan ve hayvansal
ürün nakilleri için hayvan ve hayvansal ürünlerin Kanun’da belirlenen
sağlık şartlarına uygun olduğunu gösteren, resmi veya yetkilendirilmiş
veteriner hekim tarafından düzenlenen belgeyi,
i) Yetkili otorite: 5996 sayılı Kanun veya bu Yönetmelik
çerçevesinde fiziksel kontrolleri ve idari işleri yerine getirmekle yükümlü
olan Genel Müdürlük ve il/ilçe müdürlüklerini veya bu yetkilerin
devredildiği kurum veya kuruluşu,
ifade eder.
İKİNCİ
BÖLÜM
Çalışma
İzni İçin Müracaat ve İzin İşlemleri
Çalışma
izni için müracaat
MADDE 5 – (1)
Doğrudan ya da dolaylı olarak sığır cinsi hayvanlar, koyun ve keçi türü hayvanlar ile domuz
türü hayvanların alım ve satımını yapan satıcılar, işletmelerinin bağlı
bulunduğu il/ilçe müdürlüğünden çalışma izni almak zorundadır. Çalışma izni
için aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte mülki idare amirliğine müracaat
edilir.
a) Dilekçe,
b) Çalışma izni alacak satıcı, bir şirket adına alım ve
satım yapıyorsa şirketin kuruluşunu gösterir Ticaret Sicil Gazetesinin
fotokopisi,
c) Satıcıların iş ile bağlantılı olarak kullandıkları
işletmeler, kendilerine ait değilse işletme sahipleri ile yaptıkları kira
sözleşmeleri,
ç) Satıcının kayıtlı olduğu meslek odasınca verilen
kimlik belgesi fotokopisi.
Çalışma
izni verilmesi
MADDE 6 – (1) 5 inci
maddede belirtilen bilgi ve belgeleri tamam olan satıcılar, ilgili il/ilçe
müdürlüğünce iş ile bağlantılı olarak kullanılan işletmeler ile birlikte
kayıt altına alınır. Kayıt altına alınan işletmelerde kontroller yapılarak
satıcılara Ek-1’de örneği verilen çalışma izin belgesi verilir.
(2) Çalışma izni; gerçek veya tüzel kişi adına,
satıcıların iş ile ilgili olarak kullandıkları işletmeler için düzenlenir.
Çalışma izni verilen satıcılar, il/ilçe müdürlüklerince, kayıt sistemine
kaydedilir.
(3) İl/ilçe müdürlüğü, çalışma izni alan satıcılar ve
satıcılar tarafından iş ile bağlantılı olarak kullanılan kayıtlı işletmeler
ve çalışma izin numaralarının bir listesini hazırlar, güncel tutar ve
Bakanlığın internet sitesinden yayınlar.
(4) Çalışma izin belgesinin rengi, ebadı ve diğer
özellikleri Bakanlıkça belirlenir.
Çalışma
izin numarasının verilmesi
MADDE 7 – (1)
İl/ilçe müdürlüklerince çalışma izin belgesi düzenlenirken aşağıdaki
şekilde bir çalışma izin numarası verilir:
a) Çalışma izin numarası verilirken; önce izni veren
ilin il trafik kodu, sonra sığır cinsi hayvancılık işletmelerini
simgeleyecek olan (S) harfi veya koyun ve keçi türü hayvancılık
işletmelerini simgeleyecek (K) harfi veya domuz türü hayvancılık
işletmelerini simgeleyecek olan (D) harfi,
daha sonra ildeki ruhsat veriliş sırası rakam olarak yazılır.
b) Çalışma izin numarası kayıt sisteminden alınır.
Çalışma
izin belgesinin kaybolması veya değişiklikler
MADDE 8 – (1)
Çalışma izninin kaybolması veya okunmayacak şekilde tahrip olması
durumunda, gazete ilanı ya da tahrip olmuş çalışma izninin eklendiği bir
dilekçeyle çalışma izninin verildiği il/ilçe müdürlüğüne müracaat edilir.
Uygun görülmesi halinde çalışma izin belgesi yeniden düzenlenir.
(2) Çalışma izni almış satıcılar, izin belgesinde
bulunan bilgilerden birinin değişmesi halinde bir ay içerisinde çalışma
izninin aslı ve bir dilekçe ile çalışma izninin verildiği il/ilçe
müdürlüğüne başvurur. Değişiklik için il/ilçe müdürlükleri gerekli hallerde
ilave bilgi ve belgeleri isteyerek çalışma izni üzerinde gerekli düzeltmeyi
yapar veya il/ilçe müdürlüğü tarafından yeniden çalışma izni verilir. Yeni
çalışma izni verilirken izin numarası değiştirilmeden yeni tarih ile
verilir.
(3) Çalışma izninde yapılan değişiklikler kayıt
sistemine kaydedilir.
Çalışma
izin belgesinin geri alınması
MADDE 9 – (1)
Satıcılar, faaliyetini sonlandırmak istediklerinde çalışma izin belgesi ve
bir dilekçe ile bu durumu il/ilçe müdürlüğüne bildirir. Bu durumda il/ilçe
müdürlüklerince çalışma izin belgesi iptal edilir.
(2) Bu Yönetmeliğin diğer ilgili hükümleri veya sağlık
kısıtlamalarına ilişkin diğer mevzuata uygun hareket edilmemesi durumunda,
il/ilçe müdürlüğü verilen çalışma iznini askıya alabilir veya geri
çekebilir.
(3) İl/ilçe müdürlüğü satıcının bu Yönetmeliğin bütün
hükümlerine uyduğunu tespit etmesi durumunda, çalışma iznini satıcıya geri
verir.
ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM
Satıcıların
Yükümlülükleri
Kullanılan
işletmelerde bulunması gereken özellikler
MADDE 10 – (1)
Satıcıların iş ile bağlantılı olarak kullandıkları işletmeler resmi
veteriner hekim tarafından kontrol altında tutulur ve bu işletmeler ulusal
düzenlemelerde yer alan yasaklama veya kısıtlama bulunan bölgelerde
kurulamaz.
(2) Satıcıların iş ile bağlantılı olarak kullandıkları
işletmelerde bulunması gereken hayvan refahı ile asgari teknik ve hijyenik
şartlar aşağıda belirtilmiştir.
a) İşletmelerinin kayıt sisteminde kayıtlı olması,
b) Yeterli kapasiteye sahip uygun işletmeler olması,
c) İşletmelerdeki hayvanların barındırıldığı binalarda
ve yerlerde, hava akımının, toz seviyesinin, ısının, havadaki bağıl nemin
ve gaz yoğunluğunun hayvanlara zarar vermeyecek limitlerde tutulması,
ç) Barınakların inşasında kullanılan malzemelerin,
özellikle hayvanların temasta bulunabileceği donanımı içeren bölmelerin
hayvanlara zarar vermeyecek şekilde temizlenmeye ve dezenfekte edilmeye
elverişli olması,
d) Hayvanların yaşadığı bölümlerin, hayvanların herhangi
bir zorluk olmadan yatabileceği, dinlenebileceği, ayağa kalkabileceği,
dışkı ve idrar yapabileceği bir şekilde olması,
e) Barınak içi düzenlemelerin ve tesisatların,
hayvanlarda yaralanmaya veya acı çekmelerine sebep olabilecek herhangi bir
keskin kenar ya da çıkıntı olmayacak şekilde inşa edilmiş olması,
f) İşletme zemininin sert, düz ve dayanıklı olması,
yaralanmaları engellemek üzere, kaygan olmaması, hayvanların boyutu ve
ağırlığına uygun olması,
g) Hayvanların yatma alanının rahat ve temiz olması,
hayvanların tür ve yaşlarına uygun altlıklar temin edilmesi,
ğ) Barınaklar, alet ve ekipmanların çapraz bulaşmayı ve
hastalık taşıyıcı organizmaların oluşmasını engellemek amacıyla, düzgün bir
şekilde temizlenip dezenfekte edilmesi,
h) Barınaklardaki dışkı, idrar ve yem artıklarının
kokuyu asgariye indirgemek, sinek veya kemirgenler için cazip olmasını
engellemek amacıyla yeterli sıklıkta temizlenmesi,
ı) Hayvanların sağlık ve refahının yapay bir
havalandırma sistemine bağlı olduğu durumlarda, bu sistemin bozulması
halinde uyarıda bulunacak bir alarmın ve devreye girecek yedek bir sistemin
bulunması, alarmın düzenli olarak kontrol edilmesi,
i) İşletmelerde hem hayvanlar hem de denetimler için
yeterli ışıklandırma olması,
hayvanların kalıcı biçimde karanlıkta veya yapay ışıklandırma
altında bırakılmaması için gerekli önlemlerin alınması, doğal ışığın hayvanların psikolojik ve
etolojik ihtiyaçlarını karşılamaları için yetersiz kalması halinde yapay
ışıklandırmanın temin edilmesi,
j) Tüm hayvanların, fizyolojik ihtiyaçlarına uygun olan
aralıklarda, yaşları ve cinslerine uygun olan yeterli ölçüde yeme ve suya
erişebilme imkânının olması, sıcak hava koşullarında ya da hasta olan
hayvanlar için, her zaman taze içme suyunun hazır olması, yem ve suyun
hayvanlara gereksiz acı verecek ve yaralayacak herhangi madde içermemesi, yem ve su düzeneklerinin dizaynının,
inşasının ve yerleştirilme biçiminin, yem ve suyun etrafa bulaşmasını ve
hayvanlar arası rekabeti en aza indirmesini temin edecek şekilde olması,
k) Açık alanda barındırılan hayvanların mümkün ve
gerekli olması durumunda, olumsuz hava koşullarından, yırtıcı hayvanlardan
ve sağlıkları için risk teşkil eden unsurlardan korunması ve günde en az
bir kere kontrol edilmesi,
l) Bir bulaşıcı hastalığın ortaya çıkması durumunda
hasta hayvanların tecrit edilebilmesini sağlayan karantina bölümlerinin ve
hasta hayvanların tedavisi için uygun tedavi bölümünün bulunması,
m) İşletmelerin girişinde ve sürülerin barındırıldığı
bölümlerin girişinde ayak dezenfeksiyonunun yapılabileceği düzeneklerin
bulunması,
n) İşletmeler içinde giyilmek üzere özel kıyafet ve ayakkabı
veya çizme bulundurulması,
o) İşletmede ilaç bulunduruluyorsa kullanılan ilaçlar
için ecza dolabı bulundurulması,
ö) İşletmelerde musluk ve lavabo olması, lavabolarda da
sıvı temizlik malzemesi ve
dezenfektan bulundurulması,
p) İşletmelerde hayvanların standartlara uygun bir
şekilde indirilmesi ve bindirilmesi için uygun yerlerin bulunması,
r) Çöplerin ve atıkların konulması için su geçirmez,
paslanmaz, kolay temizlenir ve dezenfekte edilebilir nitelikte, taşınabilir
ekipmanların bulundurulması,
s) İşletmelerde çöp ve gübrenin alınmasına uygun bir
alanın olması,
ş) İşletmelerde atık suyun toplanmasına uygun bir
sistemin bulunması,
t) İşletmede içme suyu deposu ve su tank sistemi
bulunuyorsa, bunların dezenfekte edilebilir nitelikte olması,
u) İşletmelerde yem konulan bölümün duvarları ile
tabanlarının temizlik ve dezenfeksiyona uygun olması, bu bölümün kuru,
havadar ve temiz olması, yem çuvallarının altında tahtadan bir ızgara, yem çuvalları ile duvar arasında da en az
10 cm. boşluk bırakılması ve istiflerin 5 çuvaldan fazla olmaması,
ü) İşletme içinde ölen hayvanların bekletilmeden imha
edilmesi, ölen hayvanların imhası için gömme yöntemi veya yakma fırını
kullanılması.
(3) İşletmelerde bulunan buzağı veya domuz gibi hayvan
türleri için Bakanlıkça belirlenen hayvanların korunması ile ilgili özel
standartlar aranır.
İşletmelerde
tutulması gereken kayıtlar
MADDE 11 – (1)
Satıcıların, hayvanların nakilleri sırasında bulundurulması gereken
belgeler, hayvanların tanımlama numaraları ya da işaretlerine dayalı olarak
bir kayıt tutması ve aşağıdaki verileri en az üç yıl muhafaza etmesi
gerekir.
a) Satın alınan sığır cinsi hayvanların pasaportları
veya koyun ve keçi türü hayvanların nakil belgeleri, sahibinin adı, menşei
işletmesi, satın alma tarihi, kategorileri, sayısı ve tanımlama numarası,
satın alınan domuzların menşei işletmesi veya menşe sürüsünün kayıt
numarası,
b) Nakliyecinin kayıt numarası veya hayvanları teslim
eden ve alan aracın plaka numarası,
c) Hayvanları satın alan tarafın adı ve adresi ile hayvanların
gideceği yerin işletme numarası ve varış yeri,
ç) Güzergâh planlarının nüshaları veya uygulanabilir
olduğu durumlarda veteriner sağlık raporlarının seri numarası,
d) İlke olarak işletmelere ziyaretçi kabul edilmemesi,
buna rağmen ilgili personel dışında herhangi bir nedenle ziyaretçi kabul
etmek zorunda kalınırsa, satıcıların gerekli hijyen tedbirlerini alması ve
ziyaretçilerin adı soyadı, ziyaret tarihi, ziyaretçinin adresi ve ziyaret
sebebini içeren bir kayıt tutulması,
e) İşletmelerde hastalık görülmesi durumunda; hastalık
teşhisine ait veteriner hekim raporu veya numune alma ve göndermeye ait
belgeler, laboratuvar sonuç raporları ve yapılan işlemlere ait diğer tüm
dokümanlar bulundurulması.
(2) Satıcıların, hayvanlarda kullanılan aşı, yem ve ilaç
ile ilgili tutulması gereken ve Bakanlıkça belirlenen kayıtlar ile
belgeleri, yem ve ilaca ait fatura veya irsaliyeleri en az beş yıl muhafaza
etmesi gerekir.
(3) İşletmelerde haşere, kemirici ve diğer zararlılara
karşı mücadele için ilaç kullanılıyorsa ilaçların faturaları ve yapılan
mücadele ile ilgili kayıtlar bulundurulur.
(4) Hayvanların alındığı işletmelerde yapılan aşılama
bilgilerini gösteren bir belge bulunur. Veteriner sağlık raporunda aşılama
bilgileri belirtilmişse bu belge aranmaz.
Satıcıların
çalışmaları esnasında uyacakları hususlar
MADDE 12 – (1)
Satıcılar, çalışmaları esnasında aşağıdaki hususlara uyar.
a) Hayvan sağlığı koşulları nedeniyle karantina altına
alınan veya kısıtlama uygulanan yerlerden hayvan satın almaz,
b) Tanımlanmamış hayvanların alım satımını yapmaz,
c) Hayvanları doğrudan işletmelerden alırken, gezdiği
tüm işletmelere giriş yaparken koruyucu tek kullanımlık tulum ve galoş
giyer, işletmeden çıkarken çıkardığı tulum ve galoşları imha edilmek için
işletmede bırakır. Bir işletmede giydiği tulumu ve galoşları kesinlikle
başka bir işletmede giymez,
ç) Hayvanların nakli için Bakanlıkça belirlenen sağlık
şartlarının yerine getirilmesini sağlar,
d) Bakanlıkça belirlenen hayvan sevkleri ve
hayvanlarıyla ilgili yapması gereken bildirimleri zamanında yetkili
otoriteye bildirir,
e) Farklı türlerdeki hayvanları bir arada bulundurmaz,
f) İşletmelerin kullanımından önce ve kullanım sırasında
sorumlu veteriner hekimin talep ettiği şekilde temizlenmesi ve dezenfekte
edilmesini sağlar,
g) Hayvanlardan sorumlu personele, bu Yönetmelik
hükümlerinin uygulanması hususunda, hayvanların bakımı ve refahı ile ilgili
olarak özel eğitim verilmesini sağlar,
ğ) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü
muamelelerden uzak tutulması, rahat yaşamalarının sağlanması, insanlar ve
hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri için 23/12/2011 tarihli ve 28151
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin
Yönetmelikte belirtilen şartlara uyar,
h) Hayvanların nakil araçlarından indirilmesi veya nakil
araçlarına bindirilmesinde hayvan refahı kurallarına uyulmasını sağlar,
ı) Hayvanları doğrudan işletmelerden veya Bakanlıktan
ruhsatlı hayvan pazarı, borsaları veya panayırlardan alır, satar,
i) Gereken durumlarda hayvanlar üzerinde resmi veteriner
hekim tarafından düzenli olarak kontrol ve testler yapılmasını temin eder
ve hastalığın tespit edilmesi halinde yayılmaması için gerekli tüm
önlemleri alır,
j) Kurban bayramı için hayvan alım satımlarında
Bakanlıkça belirlenen kurallara uyar.
DÖRDÜNCÜ
BÖLÜM
Eğitim ve
Denetim
Eğitim
MADDE 13 – (1) Yetkili
otorite tarafından çalışma izni verilecek olan satıcılara, bu Yönetmeliğin
uygulanması ile ilgili hususlar, hayvan refahı ve bakımı, hayvan sağlığı,
yurt içi hayvan ve hayvansal ürünlerin sevkleri ve sevklerde sağlanması
gereken sağlık koşulları, hayvanların tanımlanması hakkında eğitimler
verilir.
(2) Eğitimlerin planlanması ve organizasyonunda ilgili
meslek odası, birlik, federasyon ve üst kuruluşları ile işbirliği yapılır.
(3) Eğitimlerin hangi aşamalarda ve nasıl yapılacağı
Bakanlık tarafından belirlenir.
Denetim
MADDE 14 – (1) Bu
Yönetmelik gereksinimlerinin yerine getirildiğinin tespit edilmesi için,
yetkili otorite satıcılara ait işletmelerde düzenli denetimler
gerçekleştirir.
(2) Satıcıların işletmeleri, yetkili otorite tarafından
işletmelerde bulunması gereken asgari teknik, hijyenik ve sağlık şartları,
işletmelerde tutulması zorunlu olan kayıtlar ve belgeler ile çalışmaları
esnasında uyacakları hususlar yönünden denetlenir.
(3) Yetkili otorite en az yılda iki defa periyodik
olarak ve gerektiğinde süreye bakılmaksızın bu Yönetmelik kapsamında
satıcılara ait işletmeleri denetler ve Ek-2’de yer alan denetim tutanağı
ile eksiklikleri belirler.
(4) Eksikliklerin giderilmesi için eksikliğin durumuna
göre en fazla bir ay süre verilir, durum yazılı olarak işletme sahibine
bildirilir. Verilen süre sonunda satıcıların işletmeleri yeniden
denetlenir. Yapılan yanlış uygulamalar konusunda 16 ncı maddede belirtilen
yaptırımlar uygulanır.
BEŞİNCİ
BÖLÜM
Çeşitli ve
Son Hükümler
Yetki ve
sorumluluk
MADDE 15 – (1) Bu
Yönetmelik çerçevesinde canlı hayvan alım ve satımı yapan satıcılara
çalışma izni verilmesi ve satıcıların kullandıkları işletmelerde yapılan
denetim ve kontrollerden Bakanlık yetkili ve sorumludur. Gerektiğinde bu
yetkinin bir kısmını veya tamamını Bakanlığın kontrol ve denetimi altında
olmak şartı ile ilgili kurum veya kuruluşlara devredebilir.
Yaptırımlar
MADDE 16 – (1) Bu
Yönetmelik hükümlerini yerine getirmeyen satıcılar il/ilçe müdürlüklerince
süre verilerek uyarılır. Hastalık, ölüm gibi mücbir sebep dışında verilen
süre içerisinde yönetmelik hükümlerini yerine getirmeyen satıcıların
çalışma izni belgeleri il/ilçe müdürlüğü tarafından iptal edilir.
(2) İşletmelerde 5996 sayılı Kanun hükümlerine aykırı
uygulamalar tespit edilirse Kanunun ilgili hükümlerine göre idari
yaptırımlar uygulanır. Yanlış uygulama ikinci defa tespit edilirse
satıcının çalışma izin belgesi iptal edilir.
(3) Satıcı çalışma izin belgesi olmayan hayvan
sahipleri, satın aldıkları hayvanları satın almalarından itibaren koyun ve
keçi türü hayvanlar için en fazla yirmi dokuz gün, sığır cinsi ve domuz
türü hayvanlar için ise en fazla otuz gün içerisinde tekrar satamaz. Bu
durumda, bu hayvanlar için il/ilçe müdürlüğü tarafından veteriner sağlık
raporu düzenlenmez.
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu
Yönetmelik 31/12/2013 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu
Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız.
|