Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
RİSK
DEĞERLENDİRME KOMİTE VE KOMİSYONLARININ
ÇALIŞMA
USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Yönetmeliğin amacı, insan sağlığının azami ölçüde korunması için gıda ve
yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda hayvan
sağlığı ve refahı, bitki sağlığı ve çevrenin korunmasını da dikkate alarak
bağımsız, tarafsız, şeffaf ve bilimsel esaslara göre risk değerlendirmesi
yapmak üzere, konularına göre komite ve komisyonları oluşturmak, bu
konularda bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak üzere İstişare Komitesi kurmak
ve bunların çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Yönetmelik, İstişare Komitesi ile risk değerlendirme komite ve
komisyonlarının kuruluşu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını
kapsar.
(2) Bu Yönetmelik, 13/8/2010 tarihli ve 27671 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Biyogüvenlik Kurulu ve Komitelerin Çalışma Usul
ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerini kapsamaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 26 ncı ve 43 üncü maddelerine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu
Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanını,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Bilimsel Komisyon: Gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda risk değerlendirmesi
yapmak üzere oluşturulan komisyonu,
ç) Bilimsel Komite: Gıda ve yem güvenilirliğini doğrudan
veya dolaylı olarak etkileyen, hiçbir bilimsel komisyonun görev alanına
girmeyen konularda ve birden fazla bilimsel komisyonun görev alanına giren
çoklu-sektörel konularda risk değerlendirmesi yapmak üzere oluşturulan
komiteyi,
d) Dış uzman: Uzman Veri Tabanında yer almayan
uzmanları,
e) Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
f) İstişare Komitesi: Gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda ortaya çıkmış ve/veya
çıkabilecek potansiyel riskler ile ilgili bilgi ve görüş alışverişinde
bulunulan platformu,
g) Risk: Sağlık üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimali
bulunan tehlike ile şiddeti arasındaki fonksiyonel ilişkiyi,
ğ) Risk analizi: Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve
risk iletişimi olarak birbirleriyle bağlantılı üç bileşenden oluşan süreci,
h) Risk değerlendirmesi: Bilimsel olarak tehlikenin
tanımlanması, tehlikenin niteliklerinin belirlenmesi, tehlikeye maruz
kalmanın değerlendirilmesi ve risk unsurlarının belirlenmesini kapsayan
süreci,
ı) Risk iletişimi: Risk analizi sürecinde risk
değerlendiricileri, risk yöneticileri ve diğer ilgili tarafların, tehlike,
risk, riskle ilgili faktörler ve riskin algılanmasına ilişkin bilgi ve
görüşler ile risk değerlendirmesi bulguları ve risk yönetimi kararlarının
açıklamalarını da kapsayan bilgi ve düşüncelerin paylaşımı,
i) Risk yönetimi: Risk değerlendirmesi ve yasal
faktörler göz önünde tutularak ilgili taraflarla istişare ile uygun
olabilecek kontrol önlemlerine ilişkin alternatiflerin değerlendirilmesi,
tercih edilmesi ve uygulanması sürecini,
j) Tehlike: Sağlık bakımından olumsuz etki yaratma
potansiyeli bulunan, gıda ve yemdeki biyolojik, kimyasal veya fiziksel
etmenler ile gıda ve yemin durumunu,
k) Uzman Veri Tabanı: Gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda yapılan risk değerlendirme
çalışmalarına gerektiğinde bilimsel ve teknik uzman desteği sağlamak amacı
ile uzmanların uzmanlık alanlarını ve iletişim bilgilerini içeren verilerin
yer aldığı veri tabanını,
ifade eder.
İKİNCİ
BÖLÜM
Genel
hükümler, İstişare Komitesi, Bilimsel Komisyonlar,
Bilimsel Komite
ve Uzman Veri Tabanı
Genel
hükümler
MADDE 5 – (1) Gıda ve
yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda, bu
Yönetmelikte belirtilen görevlerin yürütülmesi için Bakanlık tarafından
İstişare Komitesi, Bilimsel Komite, Bilimsel Komisyonlar ve Uzman Veri
Tabanı oluşturulur.
(2) Risk değerlendirmesi yapılmak üzere Bilimsel Komite
ve Bilimsel Komisyonlara iletilmesi talep edilen konuların başvuruları
Genel Müdürlüğe yapılır.
(3) İstişare Komitesi, Bilimsel Komite ve Bilimsel
Komisyonların sekretaryası Genel Müdürlük tarafından yürütülür.
(4) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların yapacağı
risk değerlendirme sonuçları tavsiye niteliğindedir.
(5) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon üyeleri ile
Uzman Veri Tabanında yer alan uzmanlar bu Yönetmelik kapsamındaki
görevlerini yaparken bağımsızdır ve hiçbir makam, merci ve kişiden talimat
almazlar.
(6) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon üyeleri görev,
yetki ve sorumluluklarını diğer bir üyeye ya da üçüncü şahsa devredemezler.
(7) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların üyeleri
ile Uzman Veri Tabanında yer alan uzmanlar bu Yönetmelik kapsamındaki
görevlerinde bağımsızlık ve tarafsızlıklarını beyan eden Ek-1’de yer alan
genel taahhütnameyi her yıl Genel Müdürlüğe verir.
(8) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların üyeleri,
Uzman Veri Tabanında yer alan uzmanlar ile dış uzmanlar kendi alanlarında
yapacakları her bir toplantının gündem maddelerine ilişkin bağımsızlık ve
tarafsızlıklarını beyan eden Ek-2’de yer alan özel taahhütnameyi toplantı
öncesinde Genel Müdürlüğe verir. Toplantı gündeminde yer alan konulara
ilişkin Ek-2’de çıkar ilişkisi beyan eden üye, toplantının o gündem maddesi
ile ilgili bölümüne katılamaz.
(9) Geçerli mazereti olmaksızın bir takvim yılında
birbirini takip eden üç toplantıya katılmayan Bilimsel Komite ve/veya
Bilimsel Komisyon üyesinin üyeliği düşmüş sayılır. Üyeliğin düşmesi,
üyelikten çekilme ve ölüm hali gibi herhangi bir nedenle görevi sonlanan
üyenin yerine en geç bir ay içinde Bakan tarafından yeni üye onaylanır.
Yeni üyenin görev süresi, diğer üyeler ile birlikte sona erer.
(10) Bakanlığın uygun gördüğü hallerde, risk
değerlendirmesi yapılan konu veya konulara ilişkin kamuoyuna Bakanlık adına
bilimsel açıklama yapmaya Bilimsel Komite Başkanı veya Bilimsel Komite
Başkanınca görevlendirilen Bilimsel Komite üyesi yetkilidir.
(11) Bakanlık, Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların
toplantılarına gözlemci olarak veya toplantı gündemine ilişkin bir konuda
açıklama yapmak üzere katılabilir ancak karar sürecine katılamaz ve karara
müdahale edemez. Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon toplantılarına
Bakanlık uzmanları dışında gözlemci olarak herhangi bir temsilci katılamaz.
(12) Gıda ve yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı
olarak tehdit eden, aniden ortaya çıkan, kamuoyunda infial yaratan ve
acilen bilimsel görüş oluşturulması gereken kriz durumlarında; Bilimsel
Komite veya Bilimsel Komisyonların üyelerinin bir araya gelerek toplantı
gerçekleştirmesinin mümkün olmadığı hallerde, riske ilişkin olarak Bilimsel
Komite veya Bilimsel Komisyon üyelerinin görüşleri sekretarya aracılığı ile
elektronik ortamda alınarak üyelerin salt çoğunluğunun mutabakatı ile nihai
görüş oluşturulabilir.
(13) Bakanlık, Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların
bilimsel görüşlerini internet sitesinde yayımlayabilir.
(14) Genel Müdürlük, bu Yönetmelik kapsamındaki
konularda risk değerlendirmesi yapan ulusal ve uluslararası benzer
kuruluşlar ile işbirliği yapabilir.
İstişare
Komitesinin oluşturulması, görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları
MADDE 6 – (1)
İstişare Komitesinin üyeleri, Genel Müdürlüğün hayvan sağlığı ve refahı,
bitki sağlığı ile yem ve gıda güvenilirliğinden sorumlu birimleri, Tarımsal
Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Orman
ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar
Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Gıda Mühendisleri
Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Türk Veteriner
Hekimler Birliği, Türk Tabipleri Birliği, gıda ve yem sanayi alanlarında
faaliyet gösteren ve en fazla üyeye sahip sivil toplum kuruluşları ile
tüketicinin korunması alanında faaliyet gösteren ve en fazla üyeye sahip
sivil toplum kuruluşu ve Bakanlığın uygun göreceği diğer kurum ve kuruluşların
birer temsilcisinden oluşur.
(2) Kamu kurum ve kuruluşları, İstişare Komitesine bu
Yönetmelik kapsamındaki konularla ilgili birimlerinden en az Daire Başkanı
veya Daire Başkanı seviyesinde katılım sağlar.
(3) İstişare Komitesine Gıda ve Kontrol Genel Müdürü
başkanlık eder.
(4) İstişare Komitesi gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda ortaya çıkmış veya
çıkabilecek potansiyel riskler ile ilgili bilgi ve görüş alışverişinde
bulunur.
(5) İstişare Komitesi gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda risk değerlendirmesine
ilişkin talep ve önerilerde bulunur. Talep ve öneriler konularına göre
sekretarya aracılığı ile Bilimsel Komiteye ve/veya ilgili Bilimsel
Komisyona iletilir.
(6) İstişare Komitesi, Bakanlığın daveti üzerine yılda
en az 2 defa toplanır.
Bilimsel
Komisyonların oluşturulması
MADDE 7 – (1) Bakanlık,
gıda ve yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen
konularda bağımsız, tarafsız, şeffaf ve bilimsel esaslara göre risk
değerlendirmesi yapmak üzere Bilimsel Komisyonlar oluşturur. Teknik ve
bilimsel gelişmeler doğrultusunda oluşturulan Bilimsel Komisyonların sayısı
ve isimleri Bilimsel Komitenin teklifi ile Bakanlık tarafından
değiştirilebilir.
(2) Bilimsel Komisyonların üyeleri araştırma kurumları,
araştırma enstitüleri, üniversitelerin konu ile ilgili fakültelerinin
temsilcileri ile gerektiğinde diğer uzman kişilerden oluşur.
(3) Bilimsel Komisyonlar, açık çağrı ile toplanan
adaylar arasından seçilerek Bakan tarafından onaylanan en az 9 üyeden
oluşur.
(4) Bir Bilimsel Komisyonda yer alan üye aynı zamanda
başka bir Bilimsel Komisyonda yer alamaz.
(5) Bilimsel Komisyon üyelerinin görev süreleri, göreve
başladıkları tarihten itibaren üç yıldır. Görev süresinin bitmesini
müteakip üyenin talep etmesi ve Bakanlıkça uygun görülmesi halinde görev
süresi en fazla iki dönem daha uzatılabilir.
(6) Üyesi bulunduğu Bilimsel Komisyonda görev süresi
sona eren komisyon üyesi, talep etmesi ve Bakanlıkça uygun görülmesi
halinde başka bir Bilimsel Komisyonda veya Bilimsel Komitede üye olarak
görevlendirilebilir.
(7) Bilimsel Komisyonlar ilk toplantısında gizli
oylamayla başkan ve başkan yardımcısı seçer. Başkanın toplantıya
katılmadığı durumlarda Komisyon Başkanlığına başkan yardımcısı vekâlet
eder. Başkan ve başkan yardımcısının toplantıya katılmadığı durumlarda ise,
Bilimsel Komisyon üyeleri kendi aralarından sadece o toplantı için geçici
başkan seçer. Başkan ve başkan yardımcısının görev süresi üç yıl olup
yeniden seçilebilirler.
Bilimsel
Komisyonların görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 8 – (1)
Bilimsel Komisyonların görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Bilimsel Komisyonlar Bakanlığın talebi üzerine veya
kendi inisiyatifleri ile görev alanlarına giren konularda risk
değerlendirmesi yapar.
b) Bilimsel Komisyonlar, İstişare Komitesinden gelen
görüş ve öneriler ile Bakanlıktan gelen talepleri de dikkate alarak çalışma
planları hazırlar.
c) Bilimsel Komisyonlar, gıda ve yem güvenilirliğini
doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen konularda Bakanlığın çalışmalarını
desteklemek ya da kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla tavsiye niteliğinde
bilimsel görüş oluşturur ve Bakanlığa sunar.
ç) Bilimsel Komisyonlar, ihtiyaç duymaları halinde Uzman
Veri Tabanında yer alan uzmanların ve/veya dış uzmanların görüşüne
başvurabilir.
d) Bilimsel Komisyonlar, ihtiyaç duymaları halinde
üyeleri ilgili Bilimsel Komisyondan ve/veya Uzman Veri Tabanından ve/veya
gerektiğinde dış uzmanlardan oluşan çalışma grupları oluşturarak, bunların
çalışma konularını ve çalışma alanlarını belirler. Oluşturulan çalışma
grubu üyeleri, kendi aralarından başkan seçer. Çalışma grubu, bilimsel bilgi
ve verileri değerlendirir, rapor hazırlayarak Bilimsel Komisyona sunar.
Bilimsel
Komisyonların çalışma usul ve esasları
MADDE 9 – (1)
Bilimsel Komisyonlar toplam üye sayısının en az 2/3’ü ile gündemli olarak
toplanır.
(2) Toplantı kararları, toplantıya katılan üyelerin salt
çoğunluğu ile alınır. Alınan kararlara ilişkin tutanak düzenlenir.
(3) Toplantı veya toplantılar sonrasında başkan
tarafından taslak bilimsel görüş hazırlanır. Sekretarya aracılığı ile
Bilimsel Komisyonun tüm üyelerinin görüşleri alınır, karşıt görüşler olması
halinde yazılı olarak gerekçelendirilir ve üyelerin salt çoğunluğu ile
nihai bilimsel görüş oluşturulur. Nihai bilimsel görüş tüm üyeler
tarafından, varsa itiraz gerekçeleri ile birlikte, imzalanarak Bakanlığa
sunulur.
(4) Nihai görüş sonrasında ortaya çıkan veya elde edilen
her türlü yeni veri ve bilimsel bilgiyi değerlendirerek gerektiğinde yeni
bilimsel görüş oluşturabilir.
(5) Toplantıya katılarak karşıt görüş vermediği halde
Bilimsel Komisyon kararlarını ve/veya görüşlerini imzalamayan veya karşıt
görüş verdiği halde bunu yazılı olarak gerekçelendirmeyen üye, Bilimsel
Komisyon Başkanı tarafından yazılı olarak ikaz edilir. Bu durumun bir
takvim yılı içinde toplam iki defa tekrar etmesi halinde, ikaz edilen
üyenin üyeliği düşer.
(6) Bilimsel Komisyonlar, talep edilen konuya ilişkin
bilimsel görüşlerini Bakanlık ile istişare ederek belirlenen süre içinde
oluşturur.
(7) Bakanlık, daha önce bilimsel görüş oluşturulmuş olan
bir konunun tekrar değerlendirilmesini talep edebilir. Talep ile ilgili
tekrar değerlendirmeyi gerektirecek yeni bilimsel bilgi ve verilerin
bulunmaması halinde Bilimsel Komisyon bu talebi reddedebilir.
Bilimsel
Komitenin oluşturulması
MADDE 10 – (1)
Bilimsel Komite; Bilimsel Komisyonların başkanlarından ve herhangi bir
Bilimsel Komisyonda yer almayan, açık çağrıyla toplanan adaylar arasından
seçilen 6 bağımsız bilim insanından oluşur.
(2) Bilimsel Komite üyeleri Bakan tarafından onaylanır.
(3) Bilimsel Komite üyelerinin görev süreleri, göreve
başladıkları tarihten itibaren üç yıldır. Görev süresinin bitmesini
müteakip üyenin talep etmesi ve Bakanlıkça uygun görülmesi halinde görev
süresi en fazla iki dönem daha uzatılabilir.
(4) Bilimsel Komite ilk toplantısında, gizli oylamayla
herhangi bir Bilimsel Komisyonda yer almayan 6 bağımsız bilim insanı
arasından başkan ve tüm Komite üyeleri arasından başkan yardımcısı seçer.
Başkanın katılmadığı durumlarda Komite Başkanlığına başkan yardımcısı
vekâlet eder. Başkan ve başkan yardımcısının katılmadığı durumlarda ise,
Bilimsel Komite üyeleri kendi aralarından sadece o toplantı için geçici bir
başkan seçer. Başkan ve başkan yardımcısının görev süresi üç yıl olup
yeniden seçilebilirler.
Bilimsel
Komitenin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 11 – (1)
Bilimsel Komitenin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Bilimsel görüşlerin oluşturulması aşamasında,
özellikle çalışma sisteminin belirlenmesi ve çalışma metotlarının
uyumlaştırılması gibi konularda tutarlılığın sağlanması amacıyla Bilimsel
Komisyonlar arasındaki genel koordinasyondan sorumludur.
b) İstişare Komitesinden gelen görüş ve öneriler ile
Bakanlıktan gelen talepleri dikkate alarak çalışma planlarını hazırlar.
c) Gıda ve yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı
olarak etkileyen konulardan tek başına hiçbir Bilimsel Komisyonun görev
alanına girmeyen konularda ve birden fazla Bilimsel Komisyonun görev
alanına giren çoklu-sektörel konularda Bakanlığın çalışmalarını desteklemek
ya da kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla tavsiye niteliğinde bilimsel görüş
oluşturur ve Bakanlığa sunar.
ç) İhtiyaç duyması halinde Uzman Veri Tabanında yer alan
uzmanların veya dış uzmanların görüşüne başvurabilir.
d) Gerekli hallerde, risk değerlendirmesi yapmak üzere
konu ile ilgili uzmanlık alanları belirleyerek, üyeleri Bilimsel
Komisyonlardan, Uzman Veri Tabanından ve/veya gerektiğinde dış uzmanlardan
oluşan çalışma grupları oluşturabilir. Çalışma grubu üyeleri, kendi
aralarından bir başkan seçer. Çalışma grubu, çalışma alanı ile ilgili konularda
bilimsel bilgileri değerlendirerek rapor hazırlar ve Bilimsel Komiteye
sunar.
e) Teknik ve bilimsel gelişmeler doğrultusunda,
Bakanlığa Bilimsel Komisyonların sayısının ve isimlerinin değiştirilmesini
teklif eder.
Bilimsel
Komitenin çalışma usul ve esasları
MADDE 12 – (1)
Bilimsel Komite, toplam üye sayısının en az 2/3’ü ile gündemli olarak yılda
en az dört kez toplanır.
(2) Toplantı kararları, toplantıya katılan üyelerin salt
çoğunluğu ile alınır. Alınan kararlara ilişkin tutanak düzenlenir.
(3) Toplantı veya toplantılar sonrasında başkan
tarafından taslak bilimsel görüş hazırlanır. Sekretarya aracılığı ile
Bilimsel Komitenin tüm üyelerinin görüşleri alınır, karşıt görüşler olması
halinde yazılı olarak gerekçelendirilir ve üyelerin salt çoğunluğu ile
nihai bilimsel görüş oluşturulur. Nihai bilimsel görüş tüm üyeler
tarafından, varsa itiraz gerekçeleri ile birlikte, imzalanarak Bakanlığa
sunulur.
(4) Nihai görüş sonrasında ortaya çıkan veya elde edilen
her türlü yeni veri ve bilimsel bilgi değerlendirilerek gerektiğinde yeni
bilimsel görüş oluşturabilir.
(5) Toplantıya katılarak karşıt görüş vermediği halde
Bilimsel Komite kararlarını ve/veya görüşlerini imzalamayan veya karşıt
görüş verdiği halde bunu yazılı olarak gerekçelendirmeyen üye, Bilimsel
Komite Başkanı tarafından yazılı olarak ikaz edilir. Bu durumun bir takvim
yılı içinde toplam iki defa tekrar etmesi halinde, ikaz edilen üyenin
üyeliği düşer.
(6) Bilimsel Komite, talep edilen konuya ilişkin
bilimsel görüşlerini Bakanlık ile istişare ederek belirlenen süre içinde
oluşturur.
(7) Bakanlık daha önce bilimsel görüş oluşturulmuş olan
bir konunun tekrar değerlendirilmesini talep edebilir. Talep ile ilgili
tekrar değerlendirmeyi gerektirecek yeni bilimsel bilgi ve verilerin
bulunmaması halinde Bilimsel Komite bu talebi reddedebilir.
Uzman Veri
Tabanı
MADDE 13 – (1) Genel
Müdürlük, gıda ve yem güvenilirliğini doğrudan veya dolaylı olarak
etkileyen konularda yapılacak olan risk değerlendirme çalışmalarına
bilimsel ve teknik uzman desteği sağlamak amacı ile uzmanların uzmanlık
alanlarını ve iletişim bilgilerini içeren verilerin yer aldığı Uzman Veri
Tabanı oluşturur.
(2) Uzman Veri Tabanı, araştırma kurumlarından,
araştırma enstitülerinden, üniversitelerin konu ile ilgili fakültelerinden
uzmanlar ile gerektiğinde konu ile ilgili bilimsel ve teknik yeterliliğe
sahip diğer uzman kişilerden açık çağrı ile toplanan adaylar arasından
seçilerek oluşturulur.
(3) Uzman Veri Tabanında yer alan uzmanlar, Bilimsel
Komite, Bilimsel Komisyonlar ve bunların çalışma gruplarının bilimsel
çalışmalarına ihtiyaç duyulması halinde belirli bir konuda bilimsel ve/veya
teknik uzman desteği sağlamak üzere davet edilebilirler.
(4) Uzman Veri Tabanında yer alan uzmanlar, bağımsızlık
ve tarafsızlıklarını beyan eden Ek-1’de yer alan taahhütnameyi her takvim
yılı başında Bakanlığa verdikleri sürece Uzman Veri Tabanında yer almaya
devam ederler.
ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM
Sekretarya,
Yasaklar ve Gizlilik, Mali Hükümler
Sekretaryanın
görevleri
MADDE 14 – (1)
Sekretaryanın görevleri şunlardır.
a) İstişare Komitesi ile Bilimsel Komite ve Bilimsel
Komisyonların sekretaryasını yapar.
b) İstişare Komitesinden gelen görüş ve öneriler ile
Bakanlıktan gelen talepleri, iş planlarının hazırlanması amacıyla
konularına göre Bilimsel Komite ve/veya Bilimsel Komisyonlara iletir.
c) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon üyeleri ile
toplantıya katılan uzmanlardan Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’teki taahhütnamelerini
alır.
ç) İstişare Komitesi ile Bilimsel Komite ve Bilimsel
Komisyonların toplantı çağrısını yapar.
d) Risk değerlendirmesi yapılması istenen konularda
Bakanlığa gelen talepleri Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonlara bildirir
ve bu konulara ilişkin mevzuat hakkında bilgi sağlar.
e) Bakanlıktan gelen talepler ile İstişare Komitesinden
gelen görüş ve öneriler doğrultusunda, Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon
Başkanlarının görüşlerini alarak toplantı gündemini hazırlar ve toplantıdan
en az bir hafta önce yazılı ve/veya elektronik ortamda üyelere bildirir.
f) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların toplantı
kararları ile ilgili tutanaklarını hazırlar.
g) İstişare Komitesinin toplantılarına ilişkin
tutanakları hazırlar.
ğ) Nihai bilimsel görüşün oluşturulmasından önce,
Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon Başkanlarına taslakların
hazırlanmasında yardımcı olur.
h) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyonların talep
ettiği bilgi ve belgelerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temini için
gerekli iletişim ve koordinasyonu sağlar.
ı) İstişare Komitesi, Bilimsel Komite ve Bilimsel
Komisyonlar arasında iletişim ve koordinasyonu sağlar.
Yasaklar ve
gizlilik
MADDE 15 – (1)
Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon üyeleri ile komite ve komisyon
toplantılarına katılan tüm uzmanlar Ek-3’te yer alan gizlilik
taahhütnamesini Genel Müdürlüğe verir.
(2) Bilimsel Komite ve Bilimsel Komisyon üyeleri ile
toplantılara katılan uzmanlar görevleri gereği edindikleri bilgileri,
belgeleri ve görevleri sırasında öğrendikleri kurum ve kuruluşların ticari,
bilimsel ve teknik sırlarını, görevlerinden ayrılmış olsalar bile
açıklayamaz, kendilerinin veya üçüncü şahısların lehine veya aleyhine
kullanamaz ve kullandıramazlar.
(3) Bakanlık, risk değerlendirme sürecinde gizlilik
işlemi istenen ve gerekçelendirilen üçüncü taraflara ait bilgileri
açıklayamaz. Ancak halk sağlığını tehdit eden veya tehdit etmesi muhtemel
haller bu kapsamın dışındadır.
Yolluk ve
ücretler
MADDE 16 – (1) Bu
Yönetmelik kapsamında yürütülecek olan görevler için yapılacak toplantılara
katılan uzmanların harcırah giderleri Bakanlık tarafından 10/2/1954 tarihli
ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre ödenir.
DÖRDÜNCÜ
BÖLÜM
Son
Hükümler
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu
Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
Ekleri için tıklayınız.
|