Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:
GIDA
HİJYENİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ
BÖLÜM
Amaç, Kapsam,
Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Yönetmeliğin amacı, gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını
sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son
tüketiciye arzına kadar uyması gereken gıda hijyenine
ilişkin genel kuralları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Yönetmelik; gıda işletmecisinin birincil üretim aşaması dahil üretim,
işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında gıda hijyenini sağlamak üzere uyması
gereken genel hijyen kuralları ile
sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları kapsar.
(2) Bu Yönetmelik, ithalat ve ihracat kontrolleri ile
Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinin uygulandığı
gıda işletmecileri için de geçerlidir.
(3) Bu Yönetmelik;
a) Kişisel tüketim amacıyla birincil üretime,
b) Kişisel tüketim amacıyla gıdanın hazırlanması,
işlenmesi ve depolanmasına,
c) Üreticisi tarafından küçük miktarlardaki birincil
ürünlerin son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel
perakendecilere doğrudan arzına,
ç) Sadece, jelatin ve kolajen üretimi için hammadde sağlayan ve tanım gereği
gıda işletmesi kapsamında olan toplama merkezleri ve tabakhanelere,
uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Yönetmelik,
a) 11/6/2010 tarihli ve 5996
sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 22 nci, 24 üncü, 27 nci, 28
inci, 29 uncu, 30 uncu, 31 inci, 32 nci ve 34
üncü maddelerine dayanılarak,
b) 852/2004/EC sayılı Gıdaların Hijyenine İlişkin Avrupa
Parlamentosu ve Konsey Tüzüğüne paralel olarak,
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) 5996
sayılı Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak bu maddenin
ikinci fıkrasında yer alan tanımlar da geçerlidir.
(2) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Ambalajlama/ambalaj: Gıdanın bir kaba doğrudan temas
edecek biçimde yerleştirilmesini veya kabın kendisini,
b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
c) Bulaşma: Bir tehlikeyi veya başlangıcını,
ç) Eşdeğer: Aynı hedefleri karşılamaya yetkin olan
farklı sistemler veya tedbirleri,
d) Gıda hijyeni: Tehlikenin
kontrol altına alınması ve gıdaların kullanım amacı dikkate alınarak, insan
tüketimine uygunluğunun sağlanması için gerekli her türlü önlem ve
koşulları,
e) Gıda işi: Kar amaçlı olsun veya olmasın, kamu kurum
ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişiler tarafından, gıdanın üretimi,
işlenmesi ve dağıtımının herhangi bir aşamasıyla ilgili bir faaliyeti,
f) Hermetik olarak kapatılmış
kap: Tehlike girişine karşı güvenlik oluşturmak amacıyla tasarlanmış kabı,
g) İçilebilir su: 17/2/2005
tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı
Sular Hakkında Yönetmelikte yer alan özelliklere uygun insan tüketimi
amaçlı suları,
ğ) İşleme: Isıl işlem, tütsüleme, kürleme,
olgunlaştırma, kurutma, marinasyon, ekstraksiyon, ekstrüzyon ya
da bunların bir veya bir kaçının birlikte uygulanmasını da kapsayan ve
başlangıçtaki ürünü temel olarak değiştiren herhangi bir işlemi,
h) İşlenmemiş ürünler: Hasat edilen, bölünen, parçalara
ayrılan, dilimlenen, doğranan, kemiğinden ayrılan, kıyılan, yüzülen,
soyulan, çekilen, kesilen, temizlenen, ayıklanan, trimlenen,
kabuğundan ayrılan, öğütülen, soğutulan, dondurulan, derin dondurulan veya
çözündürülen ürünleri de içeren işlemeye tabi tutulmamış gıdaları,
ı) İşlenmiş ürünler: İşlenmemiş ürünlerin işlenmesi
sonucu elde edilen ve üretimleri için gerekli olan veya onlara
karakteristik özelliklerini veren bileşenleri içeren gıdaları,
i) Kanun: 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki
Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununu,
j) Paketleme/paket: Bir veya birden fazla ambalajlanmış
gıdanın ikinci bir kaba yerleştirilmesini veya ikinci kabın kendisini,
k) Son tüketici: Gıdayı herhangi bir ticari iş veya
faaliyet amacıyla kullanmayacak olan en son tüketiciyi,
l) Temiz deniz suyu: Doğal, yapay veya arıtılmış deniz
suyu veya gıdanın sağlık kalitesini doğrudan veya dolaylı olarak
etkileyecek düzeyde mikro-organizma, zararlı maddeler veya zehirli deniz
planktonu içermeyen tuzlu suyu,
m) Temiz su: Temiz deniz suyu ve aynı kalitedeki tatlı
suyu,
n) Tesis: Gıda işletmesindeki herhangi bir birimi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Gıda
İşletmecisinin Genel Sorumlulukları, Genel İlkeler,
Genel ve
Özel Hijyen Gereklilikleri
Gıda
işletmecisinin genel sorumlulukları
MADDE 5 – (1) Gıda
işletmecisi, kontrolü altındaki üretim, işleme ve dağıtım aşamalarının
tümünün bu Yönetmelikte belirtilen ilgili hijyen
gerekliliklerinin sağlanmasından sorumludur.
Genel
ilkeler
MADDE 6 – (1) Gıda
işletmecisi için gıda hijyenine ilişkin bu
Yönetmelikte belirlenen kurallar aşağıdaki genel ilkeler dikkate alınarak
belirlenmiştir.
a) Gıda güvenilirliğinin sağlanmasında sorumluluk
öncelikle gıda işletmecisindedir.
b) Gıda güvenilirliğinin birincil üretimden başlayarak
son tüketiciye kadar gıda zinciri boyunca sağlanması gereklidir.
c) Ortam sıcaklığında güvenilir bir şekilde muhafaza
edilemeyen özellikle soğukta muhafazası gereken gıdalarda, soğuk zincirin
korunması gereklidir.
ç) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
ilkelerine dayanan prosedürlerin iyi hijyen
uygulamaları ile birlikte uygulanmasından gıda işletmecisi sorumludur.
d) İyi uygulama kılavuzları, gıda işletmecisine gıda
zincirinin tüm aşamalarında gıda hijyeni kuralları
ile tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerine uyum için
yardımcı olan önemli bir araçtır.
e) Bilimsel risk değerlendirmesine dayalı mikrobiyolojik
kriterlerinin ve sıcaklık kontrol
gerekliliklerinin belirlenmesi gerekir.
f) İthal edilen gıdanın, en az yurtiçinde üretilen gıda
ile aynı hijyen kurallarına veya eşdeğer bir
kurala tabi olması gerekir.
Genel ve
özel hijyen gereklilikleri
MADDE 7 – (1) Birincil
üretim ve aşağıda belirtilen ilgili faaliyetleri yürüten gıda işletmecisi,
bu Yönetmeliğin 8 ve 9 uncu maddeleri ile birlikte hayvansal ürünler söz
konusu olduğunda Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları
Yönetmeliğinde belirtilen özel hijyen gerekliliklerini
yerine getirir.
a) Birincil ürünlerin üretim yerinde niteliklerini temel
olarak değiştirmemek ve yeni tehlikelere sebep olmamak kaydıyla taşınması,
depolanması, ayıklanması ve benzeri diğer işlemlerine ilişkin faaliyetler.
b) Bu Yönetmeliğin amacına ulaşılabilmesi için gerekli
durumlarda, canlı hayvanların taşınmasına ilişkin faaliyetler.
c) Bitkisel ürünler, balıkçılık ürünleri ve yaban avı
ürünleri söz konusu olduğu zaman, birincil ürünlerin niteliklerini temel
olarak değiştirilmemek kaydıyla, üretim yerinden bir tesise teslimine kadar
taşınmasına ilişkin faaliyetler.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen
faaliyetleri takiben, gıdanın üretim, işleme ve dağıtım aşamalarından
birini yürüten gıda işletmecisi, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde yer alan
genel hijyen gereklilikleri ile birlikte Hayvansal
Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde belirtilen özel hijyen
gerekliliklerini yerine getirmekle sorumludur.
(3) Gıda işletmecisi, faaliyetinin gerektirdiği
durumlarda, aşağıdaki özel hijyen kurallarına
uymak zorundadır.
a) Gıdalar için belirlenen mikrobiyolojik kriterlere uymak.
b) Bu Yönetmeliğin amaçlarına ulaşmak için gerekli prosedürleri uygulamak.
c) Gıdalar için sıcaklık kontrolü gerekliliklerine
uymak.
ç) Soğuk zinciri korumak ve kayıt altına almak.
d) Numune almak ve analiz etmek veya ettirmek.
(4) Gıda işletmecisi, numune alma ve analiz metodu
olarak, mevzuatta belirtilen uygun yöntemleri veya bu tür yöntemlerin
bulunmaması halinde, elde edilen sonuçlara eşdeğer sonuç sağlayan ve
uluslararası kabul görmüş kurallar veya protokollere göre bilimsel olarak
doğrulanmış referans yöntemleri kullanır.
(5) Gıda işletmecisi, bu Yönetmelik yükümlülüklerini
yerine getirmek üzere iyi uygulama kılavuzlarını kullanabilir.
Birincil
üretim ve ilgili faaliyetler için genel hijyen
kuralları
MADDE 8 – (1)
Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, birincil ürünlerin sonradan
herhangi bir işleme tabi tutulacağını göz önünde bulundurarak, ürünlerin
mümkün olduğu kadar bulaşmaya karşı korunmasını sağlar.
(2) Gıda işletmecisi, birincil üretim ve ilgili
faaliyetlerde tehlike kontrolüne ilişkin olarak aşağıdaki hususlar da dahil olmak üzere, ilgili mevzuatta belirtilen hükümleri
uygular:
a) Hava, su, toprak, yem, gübre, veteriner tıbbi
ürünleri, bitki koruma ürünleri, biyositler,
depolama, muamele ve atıklardan kaynaklanan bulaşmanın kontrolüne ilişkin
tedbirleri almak.
b) Zoonozların ve zoonotik etkenlerin kontrolü ve izlenmesini içeren
programlar dahil olmak üzere, insan sağlığına
etkisi olan hayvan sağlığı, hayvan refahı ile bitki sağlığına ilişkin
tedbirleri almak.
(3) Hayvan yetiştiren, avlayan, toplayan veya hayvansal
birincil ürünleri üreten gıda işletmecisi aşağıdaki hususlarda yeterli
tedbirleri alır:
a) Yemin depolanması ve muamele edilmesi için kullanılan
binalar dahil olmak üzere, birincil üretim veya ilgili faaliyetlerle
bağlantılı bir şekilde kullanılan bütün tesislerin temiz tutulması ve
gerekli durumlarda temizlendikten sonra uygun bir biçimde dezenfekte edilmesi.
b) Ekipman, kap, konteyner,
araç, gemi ile teknelerin temiz tutulması ve gerekli durumlarda
temizlendikten sonra uygun bir biçimde dezenfekte
edilmesi.
c) Kesimhaneye giden hayvanların ve gerekli durumlarda
hayvansal gıda üretiminde kullanılan hayvanların temizliğinin mümkün olan
en iyi biçimde yapılması.
ç) Bulaşmanın önlenmesi için gerekli durumlarda
içilebilir su veya temiz su kullanılması.
d) Gıda ile temas eden personelin sağlıklı olmasının ve
sağlık riskleri konusunda eğitim almalarının sağlanması.
e) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin
önlenmesi.
f) Atıkların ve zararlı maddelerin bulaşmayı önleyecek
şekilde depolanması ve muamele edilmesi.
g) Yeni hayvanlar getirildiğinde ihtiyati tedbirlerin
alınması dahil gıdalarla insanlara geçen bulaşıcı
hastalıkların girişinin ve yayılmasının önlenmesi ve bu tür hastalıklara
ilişkin şüpheli vakaların Bakanlığa bildirilmesi.
ğ) Hayvanlardan alınan numunelerde veya diğer
numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçlarının
dikkate alınması.
h) Yem katkı maddelerinin ve veteriner tıbbi
ürünlerinin, ilgili mevzuatında belirtildiği şekilde kullanılması.
(4) Bitkisel ürünleri üreten veya hasat eden gıda
işletmecisi aşağıdaki hususlarda yeterli tedbirleri alır:
a) Ekipman, kap, konteyner,
araç, gemi ve teknelerin temiz tutulması ve gerekli durumlarda
temizlendikten sonra uygun bir biçimde dezenfekte
edilmesi.
b) Bitkisel ürünlerin temizliği ile üretim, taşıma ve
depolama şartlarının gerekli durumlarda hijyenik
olmasının sağlanması.
c) Bulaşmanın önlenmesi için gerekli durumlarda
içilebilir su veya temiz su kullanılması.
ç) Gıda ile temas eden personelin sağlıklı olmasının ve
sağlık riskleri konusunda eğitim almalarının sağlanması.
d) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin
önlenmesi.
e) Atıkların ve zararlı maddelerin bulaşmayı önleyecek
şekilde depolanması ve işlenmesi.
f) Bitkilerden alınan numunelerde veya diğer numunelerde
yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçlarının dikkate
alınması.
g) Bitki koruma ürünlerinin ve biyositlerin,
ilgili mevzuatında belirtildiği şekilde kullanılması.
(5) Birincil üretimden sorumlu gıda işletmecisi, resmi
denetim ve kontroller sırasında tespit edilen sorunlara yönelik düzeltici
faaliyetleri uygulamak ile yükümlüdür.
Birincil
üretim ve ilgili faaliyetler için kayıt tutulması
MADDE 9 – (1) Gıda
işletmecisi, işletmesinin faaliyet alanı ve büyüklüğüne uygun olarak,
tehlikelerin uygun bir biçimde kontrolü amacıyla, uyguladığı tedbirlere
ilişkin kayıt tutmak ve muhafaza etmek, talep edildiğinde Bakanlığa ve
alıcıya ibraz etmekle yükümlüdür.
(2) Hayvanları yetiştiren veya hayvansal birincil
ürünleri üreten gıda işletmecisi, özellikle aşağıda belirtilen hususlara
ilişkin kayıtları tutar:
a) Hayvanlara verilen yemin niteliği ve kökeni.
b) Veteriner tıbbi ürünleri veya hayvanlara uygulanan
diğer tedaviler, uygulanış ve kalıntı arınma sürelerinin tarihleri.
c) Hayvansal gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek
hastalıklar.
ç) Hayvanlardan alınan numunelerde veya teşhis amaçlı
alınan diğer numunelerde yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz
sonuçları.
d) Hayvanlara ve hayvansal ürünlere uygulanan
kontrollere ilişkin tüm raporlar.
(3) Bitkisel ürünleri üreten veya hasat eden gıda
işletmecisi, özellikle aşağıda belirtilen hususlara ilişkin kayıtları
tutar:
a) Bitki koruma ürünleri ve biyositlerin
her türlü kullanımı.
b) Bitkisel gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek
haşere ve kemirgenlerin veya hastalıkların ortaya çıkması.
c) Bitkilerden alınan numunelerde veya diğer numunelerde
yapılan, insan sağlığı için önemli olan analiz sonuçları.
(4) Gıda işletmecisi, kayıtların tutulması için konu ile
ilgili mesleki eğitim almış kişilerden yardım alabilir.
ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM
Birincil
Üretim ve İlgili Faaliyetler Hariç Gıda İşletmeleri
İçin Genel
Hijyen Gereklilikleri
12 nci maddede belirtilenler dışındaki gıda işletmeleri
için genel gereklilikler
MADDE 10 – (1) Gıda
işletmelerinin temiz, iyi durumda olması, bakım ve onarımının düzenli
olarak yapılması sağlanır.
(2) Gıda işletmelerinin yerleşimi, tasarımı, inşası,
oturumu ve büyüklüğü;
a) Yeterli bakım, temizlik ve/veya dezenfeksiyona izin
veren, havadan kaynaklanan bulaşmayı engelleyen veya en aza indiren ve tüm
faaliyetlerin hijyenik olarak yapılmasına uygun ve
yeterli çalışma alanı sağlar.
b) Kir birikimi, toksik
maddelerle temas, gıdanın içine parçacıkların düşmesi ve yoğunlaşma veya
yüzeyde istenmeyen küflerin oluşmasını engeller.
c) Bulaşmaya karşı ve özellikle zararlı kontrolü dahil, iyi gıda hijyeni uygulamalarına izin verir.
ç) Gerekli durumlarda, gıdanın uygun sıcaklıklarda
muhafazası için yeterli kapasitede depolama şartları ile uygun sıcaklık
kontrollü muameleyi, sıcaklıkların izlenmesini ve gerekli durumlarda kayıt
edilmesini sağlar.
(3) Yeterli sayıda, etkin bir drenaj sistemine bağlı
sifonlu tuvalet bulunur. Tuvaletler gıdanın muamele edildiği odalara
doğrudan açılmaz.
(4) Uygun bir şekilde yerleştirilmiş ve el temizliği
için tasarlanmış, yeterli sayıda lavabo bulunur. El temizleme
lavabolarında, sıcak ve soğuk akan su, el temizleme ve hijyenik
kurulama maddeleri bulunur. Gerekli durumlarda, gıda yıkama bölümleri el
yıkama bölümlerinden ayrı olur.
(5) Uygun ve yeterli doğal veya mekanik havalandırma
düzenleri bulunur. Bulaşık alandan temiz alana mekanik hava akımı önlenir.
Havalandırma sistemi; filtrelere, temizliği ve değiştirilmesi gereken
parçalara kolayca ulaşılabilecek şekilde yerleştirilir.
(6) Personel tuvaleti, duş ve soyunma odalarında
yeterince doğal veya mekanik havalandırma sağlanır.
(7) Gıda işletmelerinde yeterli doğal ve/veya yapay
aydınlatma sağlanır.
(8) İstenilen amaca uygun olarak drenaj sistemi kurulur.
Drenaj sistemi bulaşma riskini önleyecek şekilde tasarlanır ve inşa edilir.
Drenaj kanallarının tamamen veya kısmen açık olması halinde bu kanallar,
atıkların kirli alandan temiz alana, özellikle son tüketici için yüksek
risk oluşturan gıdaların muamele edildiği alanlara doğru veya bu alanların
içerisine akmasını engelleyecek şekilde tasarlanır.
(9) Gerekli durumlarda, personel için yeterli kapasitede
ve sayıda çalışma kıyafetlerinin hijyenik
tanzimine izin veren soyunma, giyinme bölüm ve imkânları ile yeterli sayıda
duş bulunur.
(10) Temizlik ve dezenfeksiyon maddeleri gıdanın
muameleye tabi tutulduğu alanlarda depolanmaz.
Yemek
yenilen alanlar ve 12 nci maddede belirtilen gıda
işletmeleri dışındaki gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya
işlendiği odalar için özel gereklilikler
MADDE 11 – (1) Taşıma
araçlarının bulunduğu odalar dahil gıdanın
hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya işlendiği odaların tasarım ve
planı, işlemler arasında ve sırasındaki bulaşmaya karşı koruma dahil iyi
gıda hijyeni uygulamalarına imkân sağlayacak şekilde tasarlanır ve
planlanır;
a) Zemin yüzeylerinin sağlam, kolay temizlenebilir ve
gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması
gerekir. Zemin yüzeylerinin, su geçirmez, emici olmayan, yıkanabilir ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş olması gerekir.
Uygun durumlarda, zemin yüzeyleri yeterli drenaja imkân sağlar.
b) Duvar yüzeylerinin sağlam, kolay temizlenebilir ve
gerekli durumlarda dezenfekte edilebilir olması
gerekir. Duvar yüzeylerinin, su geçirmez, emici olmayan, yıkanabilir ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş olması ve
duvarların işlemlere uygun bir yüksekliğe kadar pürüzsüz bir yüzeye sahip
olması gerekir.
c) Tavanlar veya tavan olmayan yerlerde çatının iç
yüzeyinin ve çatıdaki veya tavandaki yapı elemanlarının ve donanımların kir
birikimini önleyecek, yoğunlaşmayı ve istenmeyen küflerin gelişmesini,
parçacıkların düşüşünü azaltacak biçimde olması gerekir.
ç) Pencereler ve diğer açıklıklar, kir birikimini
önleyecek şekilde inşa edilir. Dış ortama açılanlara, gerekli durumlarda
haşere ve kemirgenlerin girişini engelleyecek temizleme maksadıyla rahatça
çıkarılabilen ekipman takılır. Açık pencerelerin
bulaşmaya sebep olabileceği durumlarda, pencereler üretim esnasında
kapatılır ve sabitlenir.
d) Kapıların temizlenebilir, gerekli durumlarda
dezenfeksiyonu yapılabilir, pürüzsüz ve emici olmayan malzemeden üretilmiş
olması gerekir.
e) Gıdanın muameleye tabi tutulduğu alanlardaki
yüzeylerin ve özellikle ekipman yüzeyleri dahil
gıda ile temas eden tüm yüzeylerin sağlam, kolay temizlenebilir ve gerekli
durumlarda dezenfekte edilebilir olması gerekir. Yüzeylerin pürüzsüz,
yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik
olmayan maddelerden üretilmiş olması gerekir.
(2) Gerekli durumlarda çalışma alet ve ekipmanlarının temizliği, dezenfeksiyonu ve depolanması
için yeterli teçhizat ve mekân sağlanır. Bu teçhizat ve mekânın, korozyona
dayanıklı malzemeden yapılmış olması, kolay temizlenebilen ve yeterli sıcak
ve soğuk su tedarikine sahip olması gerekir.
(3) Gerekli durumlarda, gıdanın yıkanması için yeterli
donanım sağlanır. Gıdanın yıkanması için kullanılan lavabo veya benzeri
teçhizatın bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin
gereklilikleri ile uyumlu, yeterli sıcak ve/veya soğuk içilebilir suya
sahip olması, temiz tutulması ve gerekli durumlarda dezenfekte
edilmesi gerekir.
Çadır, büfe
ve seyyar satış araçları gibi taşınabilir ve/veya geçici gıda işletmeleri,
öncelikli yerleşim amacı özel konut olan ancak içinde gıdanın düzenli olarak
piyasaya arzı için hazırlandığı bina ve satış makineleri için gereklilikler
MADDE 12 – (1)
Taşınabilir ve/veya geçici gıda işletmeleri, özellikle hayvanlar ve
haşerelerden kaynaklanan bulaşma riskini engelleyecek şekilde tasarlanır,
inşa edilir, yerleştirilir, temiz tutulur ve iyi şartlarda korunur.
(2) Gerekli durumlarda;
a) Personel hijyeninin yeterli düzeyde sağlanmasına
yönelik olarak ellerin hijyenik bir şekilde
yıkanması, kurulanması, hijyen kurallarına uyulması, gerekli durumlarda
giysi değiştirme yerleri de dahil olmak üzere yeterli imkânlar sağlanır.
b) Gıda ile temas eden yüzeylerin sağlam, kolay
temizlenebilir ve gerekli durumlarda dezenfekte
edilebilir olması gerekir. Bu yüzeylerin pürüzsüz, yıkanabilir, korozyona
dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden üretilmiş
olması gerekir.
c) Çalışma alet ve ekipmanlarının
temizliği ve gerekli durumlarda dezenfeksiyonu için yeterli imkânlar sağlanır.
ç) Gıda işletmesinde yürütülen faaliyetlerin bir parçası
olarak, gıdanın temizlenmesi durumunda bu işlemin hijyenik
olarak yapılabilmesi için yeterli imkânlar sağlanır.
d) Yeterli miktarda sıcak ve/veya soğuk içilebilir
nitelikte su tedariki sağlanır.
e) Tehlikeli ve/veya yenmeyen maddelerin ve sıvı veya
katı atıkların hijyenik bir şekilde depolanması ve
işletmeden uzaklaştırılması için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar
sağlanır.
f) Gıdanın yapısına uygun sıcaklık şartlarının korunması
ve izlenmesi için yeterli düzenlemeler yapılır veya imkânlar sağlanır.
g) Gıda mümkün olabildiğince bulaşma riskini önleyecek
şekilde yerleştirilir.
Taşıma
MADDE 13 – (1)
Gıdanın taşınması için kullanılan araç ve/veya kaplar, gıdayı bulaşmadan
korumak için temiz tutulur, bakımlı bir şekilde ve iyi şartlarda muhafaza
edilir ve gerekli durumlarda yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin
verecek şekilde tasarlanır ve imal edilir.
(2) Taşıma araçlarının ve/veya konteynerlerin
içindeki kaplar, bulaşmaya sebep olabileceği için, gıdadan başka herhangi
bir maddenin taşınmasında kullanılmaz.
(3) Gerekli durumlarda; gıdalar ile gıda dışındaki
maddelerin veya farklı gıdaların aynı anda birlikte konteyner
ve/veya taşıma araçları ile taşınması halinde ürünlerin birbirinden
yeterince ayrılması sağlanır.
(4) Sıvı, granül ve toz halindeki hazır ambalajlı hale
getirilmemiş gıda; gıdanın taşınması için ayrılmış kaplar ve/veya konteyner/tankerlerde taşınır. Bu tür konteynerler, gıdanın taşınması için kullanıldığını
göstermek amacıyla, Yalnız Gıda İçindir. şeklinde
Türkçe veya Türkçe ile birlikte diğer herhangi bir yabancı dil
kullanılarak, açıkça görülebilecek, silinmeyecek ve bu amaca yönelik olarak
kullanıldığını gösterecek şekilde işaretlenir.
(5) Araçlar ve/veya konteynerler,
sürekli taşınan gıdadan başka herhangi bir madde veya farklı gıdaların taşınmasında
kullanılmaları durumunda, bulaşma riskinden kaçınmak için, yüklemeler
arasında etkili bir şekilde temizlenir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilir.
(6) Gıdalar, araçların ve/veya konteynerlerin
içine bulaşma riskini en aza indirecek biçimde yerleştirilir ve korunur.
(7) Gıdaların taşınması için kullanılan araç ve/veya konteynerlerin, gerekli durumlarda taşınan gıdaları
uygun sıcaklıklarda muhafaza etmesi ve söz konusu sıcaklıkları izlemeye
imkân verecek nitelikte olması gerekir.
Ekipman ile
ilgili gereklilikler
MADDE 14 – (1) Gıda
ile temas eden malzeme, alet ve ekipman:
a) Etkili bir şekilde temizlenir ve gerekli durumlarda dezenfekte edilir, temizlik ve dezenfeksiyon işlemi bulaşma
riskini önlemek için yeterli sıklıkta yapılır.
b) Bulaşma riskini en aza indirmeyi mümkün kılacak biçimde
yapılmış ve bu amaca uygun malzemeden üretilmiş olması, çalışır durumda,
bakımlı ve iyi şartlarda tutulması gerekir.
c) Geri dönüşümlü olmayan taşıma kapları ve paketleme
malzemeleri hariç ekipmanın, temizliğe ve gerekli
durumlarda dezenfeksiyona imkân verecek biçimde yapılmış ve bu amaca uygun
malzemeden üretilmiş olması, çalışır durumda, bakımlı ve iyi şartlarda
tutulması gerekir.
ç) Ekipman; kendisinin ve çevresindeki alanın, yeterli
temizliğine imkân verecek şekilde yerleştirilir.
(2) Bu Yönetmeliğin amaçlarına ulaşılmasını güvenceye
almak için ekipmana gerektiğinde uygun bir kontrol
cihazı yerleştirilir.
(3) Ekipman ve taşıma kaplarında korozyonu önlemek için
kimyasal maddelerin kullanılması gerektiğinde, bu maddeler iyi uygulama
ilkelerine göre kullanılır.
Gıda atığı
MADDE 15 – (1) Gıda
atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler ve diğer atıklar; gıda bulunan
ortamlarda birikmelerini engellemek için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde
uzaklaştırılır.
(2) Gıda atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler ve
diğer atıklar; kapatılabilir kaplarda veya bu Yönetmeliğin amacına uygun
alternatif bir sistemle toplanır. Kapların veya alternatif sistemin uygun
şekilde yapılmış olması, sağlam durumda muhafaza edilmesi, kolayca
temizlenmeye ve gerekli durumlarda dezenfeksiyona uygun olması gerekir.
(3) Gıda atığı, gıda olarak tüketilmeyen yan ürünler ve
diğer atıkların depolanması ve işletmeden uzaklaştırılması için gerekli
imkânlar sağlanır. Atık depoları; temiz tutulmasına imkân sağlayan, gerekli
durumlarda hayvanlardan ve haşerelerden korunacak şekilde tasarlanır ve
buna uygun olarak kullanılır.
(4) Bütün atıklar, mevzuatına göre hijyenik
ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ortamdan uzaklaştırılır, doğrudan veya
dolaylı bulaşma kaynağı olması engellenir.
Su tedariki
MADDE 16 – (1) Gıda
işletmesinde kullanılacak su, aşağıdaki şartları sağlayacak şekilde tedarik
edilir.
a) Gıdaya bulaşmayı önlemek üzere, her zaman kullanıma
hazır ve yeterli miktarda içilebilir su sağlanır.
b) Bütün haldeki balıkçılık ürünlerinde temiz su
kullanılabilir. Temiz deniz suyu canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı
denizkestaneleri, canlı gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları
için kullanılabilir. Temiz su, aynı zamanda bu ürünlerin dış temizliği için
de kullanılabilir. Temiz suyun kullanılması durumunda, gıdaya bulaşma kaynağı
olmasını önlemek amacıyla temiz su tedarikine ilişkin imkân ve prosedürlerin olması gerekir.
(2) Yangın kontrolü, buhar üretimi, soğutma ve benzeri
diğer amaçlar için içilemeyen su kullanıldığında, bu suyun gerektiği gibi
işaretlenmiş ayrı bir sistem içerisinde dolaşması ve içilemeyen suyun
içilebilir su sistemi ile bağlantısının veya içine karışma durumunun
olmaması gerekir.
(3) Geri kazanılmış suyun işlemede veya bileşen olarak
kullanılması durumunda bulaşma riski oluşturmaması gerekir. Bu suyun
kalitesinin gıdanın son halinin sağlığa uygunluğunu etkilemeyeceği hususu
Bakanlığa ispat edilmedikçe içilebilir su ile aynı kalitede olması gerekir.
(4) Gıda ile doğrudan veya dolaylı olarak temas eden
buz, içilebilir sudan veya bütün haldeki balıkçılık ürünlerini soğutmak
için kullanıldığında, temiz sudan elde edilir. Buz, bulaşmadan korunacak
şekilde üretilir, muameleye tabi tutulur ve depolanır.
(5) Gıda ile doğrudan temas edecek buhar, sağlık için
tehlikeli herhangi bir madde içeremez veya gıdayı bulaştırma ihtimali
bulunamaz.
(6) Hermetik olarak kapatılmış
kaplar içindeki gıdaya ısıl işlem uygulandığında, ısıl işlemden sonra
kapları soğutmak için kullanılan suyun, gıda için bulaşma kaynağı olmaması
sağlanır.
Personel hijyeni
MADDE 17 – (1)
Gıdanın muameleye tabi tutulduğu alanlarda çalışan bütün personelin,
kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, temiz ve gerekli
durumlarda uygun koruyucu kıyafet giymesi gerekir.
(2) Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya bu
hastalığın taşıyıcısı durumundaki veya enfekte
yara, deri enfeksiyonları, ağrılar veya ishal gibi
şikâyetleri olan kişilerin herhangi bir şekilde doğrudan veya dolaylı
bulaştırma ihtimali varsa, gıda ile temasına, gıdaları muamele etmesine veya
gıdaların muameleye tabi tutulduğu alanlara girmesine izin verilmez.
(3) Gıda işinde çalışan, gıda ile teması olma ihtimali
olan ve bu maddenin ikinci fıkrasında bahsedilen belirtileri gösteren
kişiler, hastalığını veya belirtilerini ve eğer mümkünse hastalığının
sebeplerini gıda işletmecisine bildirir.
Gıdalara
uygulanabilen hükümler
MADDE 18 – (1) Gıda
işletmecisi, canlı hayvanlar hariç, hijyenik
olarak normal tasnif ve/veya hazırlama veya işleme prosedürleri
uygulanmasına rağmen son ürünü insan tüketimi için uygunsuz hale getiren;
parazitler, patojenik mikroorganizmalar veya
toksinler tarafından kirletilmiş veya bozulmuş veya yabancı madde olduğu
veya yabancı maddelerle bulaştığı bilinen ham maddeleri veya bileşenleri
veya işlenmiş ürünlerin üretiminde kullanılan diğer maddeleri kabul etmez.
(2) Gıda işletmesinde depolanan tüm bileşenler ve ham
maddeler; bozulma, kokuşma ve bulaşmadan korunacak şekilde tasarlanmış
uygun şartlarda muhafaza edilir.
(3) Gıda; üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında gıdayı
insan tüketimine uygun olmaktan çıkarabilecek; sağlığa zarar veren veya
bulaşma sonucunda tüketiminin beklenmediği tüm bulaşmalara karşı korunur.
(4) Haşere ve kemirgen kontrolü için uygun prosedürler uygulanır. Bu prosedürler,
gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya depolandığı yerlere
evcil hayvanların girmesini önlemek amacıyla da uygulanır.
(5) Patojenik
mikroorganizmaların üremesi veya toksin oluşumuna imkân verebilecek ham
maddelerin, bileşenlerin, ara ve son ürünlerin sağlık riski oluşturabilecek
sıcaklıklarda tutulmaması ve soğuk zincirin kırılmaması gerekir. Hazırlama,
taşıma, depolama, sergileme ve gıda servisi gibi uygulamalara imkân vermek
amacıyla, sağlık için bir risk oluşturmamak şartıyla sınırlı süreler için
söz konusu ürünlerin dış ortam sıcaklığında bulundurulmasına izin
verilebilir. İşlenmiş gıdayı üreten, muamele eden ve ambalajlayan gıda
işletmelerinin, ham maddeler ile işlenmiş maddelerin ayrı depolanmasını
sağlayacak yeterli genişlikte uygun odalara ve soğuk hava depolarına sahip
olması gerekir.
(6) Gıdanın düşük sıcaklıklarda tutulması veya servis
yapılması durumunda; ısıl işlem aşamasını takiben veya herhangi bir ısıl
işlem uygulanmamışsa son hazırlama aşamasından sonra sağlık için risk
oluşturmayacak sıcaklığa derhal soğutulması gerekir.
(7) Dondurulmuş gıdanın çözündürülmesi; patojenik mikroorganizmaların üremesi veya gıdada
toksin oluşumu riskini en aza indirecek ve sağlık için bir risk
oluşturmayacak sıcaklıklarda yapılır. Çözündürme sırasında ortaya çıkan
sıvılar, sağlık için risk oluşturabileceğinden uygun bir şekilde drene
edilir. Gıda, çözündürülme sonrasında patojenik
mikroorganizmaların gelişimi ve toksin oluşumu riskini en aza indirecek
biçimde muamele edilir.
(8) Tehlikeli ve/veya hayvan yemi dahil
yenilemeyen maddeler, uygun bir biçimde etiketlenir ve güvenli kaplarda
ayrı depolanır.
Gıdaların
ambalajlanmasına ve paketlenmesine ilişkin hükümler
MADDE 19 – (1)
Ambalajlama ve paketleme için kullanılan materyal bulaşma kaynağı olamaz.
(2) Ambalaj materyali, bulaşma riskine maruz kalmayacak
biçimde depolanır.
(3) Ambalajlama ve paketleme işlemleri ürünlerin
bulaşmasını önleyecek şekilde yürütülür. Uygun durumlarda ve özellikle
teneke kutu ve cam kavanoz kullanıldığında, kapların yapısının bütünlüğünün
ve temizliğinin sağlanması gerekir.
(4) Gıdalar için tekrar kullanılan ambalajlama ve
paketleme materyalinin temizlenmesi ve gerekli durumlarda dezenfekte edilmesinin kolay olması gerekir.
Isıl işlem
MADDE 20 – (1) Gıdanın
hermetik olarak kapatılmış kaplarda piyasaya
sunulması durumunda aşağıdaki gerekliliklere uyulur:
a) İşlenmemiş bir ürünü işlemek veya işlenmiş bir ürünü
daha ileri düzeyde işlemek için kullanılan herhangi bir ısıl işlem
yönteminin; işleme tabi tutulan ürünün her tarafını verilen zaman süresi
içerisinde istenilen sıcaklığa yükseltmesi ve işlem sırasında gıdanın
bulaşmasını önlemesi gerekir.
b) Gıda işletmecisinin, uygulanan yöntemin istenilen
amaçlara ulaşabilmesini sağlamak için, otomatik cihazların kullanılması dahil, özellikle sıcaklık, basınç, kapama ve
mikrobiyoloji gibi ilgili temel parametreleri düzenli olarak kontrol etmesi
gerekir.
c) Kullanılan yöntemin; pastörizasyon, ultra yüksek
sıcaklık/UHT veya sterilizasyon gibi uluslararası kabul görmüş standartlara
uygun olması gerekir.
Eğitim
MADDE 21 – (1) Gıda
işletmecisi,
a) Gıda işinde çalışan personelin yaptıkları işin
gerektirdiği gıda hijyeni konularında kontrol
edilmelerini ve bilgilendirilmelerini ve/veya eğitilmelerini,
b) Bu Yönetmeliğin 22 nci
maddesinin birinci fıkrasında belirtilen prosedürün
geliştirilmesi ve sürdürülmesinden veya iyi uygulama kılavuzlarının
uygulanmasından sorumlu olan personelin, tehlike analizi ve kritik kontrol
noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması konusunda yeterli eğitimi
almalarını,
sağlar.
DÖRDÜNCÜ
BÖLÜM
Tehlike
Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları/HACCP,
Resmi
Kontroller, Onay ve Kayıt
Tehlike
analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
MADDE 22 – (1) Gıda
işletmecisi, tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP ilkelerine
dayalı prosedürleri veya kalıcı bir prosedürü
uygulamaya koyar, uygular ve sürdürür.
(2) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları/HACCP
aşağıdaki yedi temel ilkeyi içerir;
a) Önlenmesi, elimine edilmesi veya kabul edilebilir
düzeylere düşürülmesi gereken tehlikelerin belirlenmesi,
b) Bir tehlikenin önlenmesi veya elimine edilmesi veya
kabul edilebilir düzeylere düşürülmesi için kontrolün temelini oluşturan
aşama veya aşamalarda kritik kontrol noktalarının belirlenmesi,
c) Belirlenen kritik kontrol noktalarında, tanımlanan
tehlikenin önlenmesi, elimine edilmesi veya azaltılması için, kabul
edilebilirliği kabul edilemezlikten ayıran kritik limitlerin oluşturulması,
ç) Kritik kontrol noktalarında etkin izleme prosedürlerinin oluşturulması ve uygulanması,
d) Yapılan izlemede, kritik kontrol noktasının kontrol
altında tutulamadığı durumlar için düzeltici faaliyet prosedürlerinin
oluşturulması ve uygulanması,
e) (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerde belirtilen
tedbirlerin etkin olarak uygulandığının doğrulanması için düzenli olarak
yürütülen prosedürlerin oluşturulması,
f) (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerde belirtilen
tedbirlerin etkin olarak uygulandığının kanıtlanması için işletmenin yapısı
ve büyüklüğüne uygun belge ve kayıtların oluşturulması.
(3) Gıda işletmecisi; üründe, üretilen gıdanın işleme
yönteminde veya üretimin herhangi bir aşamasında değişiklik yaptığında prosedürü gözden geçirir ve üzerinde gerekli
değişiklikleri yapar.
(4) Bu maddenin birinci fıkrası sadece, birincil üretim
ve ilgili faaliyetlerden sonra gıdanın üretimi, işlenmesi ve dağıtımı
aşamalarından birini veya birkaçını yürüten gıda işletmecisi için
geçerlidir.
(5) Gıda işletmecisi;
a) İşletmesinin faaliyet alanı ve büyüklüğünü dikkate
alarak, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları karşıladığını
kanıtlayan bilgi ve belgeleri, Bakanlığın talep ettiği şekilde sağlar.
b) Bu madde uyarınca geliştirilen prosedürleri
tanımlayan bütün belgelerin güncelliğini sağlar.
c) Diğer tüm belge ve kayıtları uygun bir süre ile
saklar.
Resmi
kontroller, onay ve kayıt
MADDE 23 – (1) Gıda
işletmecisi, Kanuna dayalı yayımlanan mevzuatın uygulanması konusunda
Bakanlıkla işbirliği yapar.
(2) Gıda işletmecisi, gıdanın üretim, işleme ve dağıtım
aşamalarından herhangi birinde faaliyet gösteren tesisinin kayıt veya onay
işlemlerini Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğe
göre yaptırmak zorundadır.
BEŞİNCİ
BÖLÜM
İyi
Uygulama Kılavuzları ve Kılavuzlar İçin Tavsiyeler
İyi
uygulama kılavuzları
MADDE 24 – (1)
Bakanlık aşağıda koşulları belirtilmiş olan, tehlike analizi ve kritik
kontrol noktaları/HACCP ilkelerinin uygulanması ile iyi hijyen
uygulamalarını içeren iyi uygulama kılavuzlarının hazırlanmasını teşvik
eder. Gıda işletmecisinin kullanımına yönelik olarak hazırlanan bu
kılavuzlar ihtiyari nitelik taşır.
(2) İyi uygulama kılavuzlarının hazırlanması halinde
aşağıdaki hususlar dikkate alınır.
a) İyi uygulama kılavuzları, Kodeks Alimentarius
Komisyonunun mevcut olan iyi uygulama kılavuzları ve mevzuat hükümleri göz
önünde bulundurularak, Bakanlık ve tüketici örgütleri de dahil
kılavuzdan etkilenebilecek ilgili tarafların katılımı veya görüşü alınarak
gıda sektörü tarafından hazırlanır.
b) Birincil üretim ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan faaliyetleri
yürüten gıda işletmecisine yönelik iyi uygulama kılavuzlarının
hazırlanmasında bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde yer alan hükümler
dikkate alınır.
(3) İyi uygulama kılavuzları, 3/4/2002
tarihli ve 24715 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Teknik Mevzuatın ve
Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair
Yönetmelikte Ulusal Standardizasyon Kuruluşu olarak geçen Türk Standartları
Enstitüsünün himayesinde de hazırlanabilir.
(4) Hazırlanan iyi uygulama kılavuzlarının Bakanlıkça
değerlendirilmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:
a) İyi uygulama kılavuzlarının bu maddenin ikinci
fıkrasına uygun olarak hazırlanmış olması.
b) İyi uygulama kılavuzlarının içeriğinin ilgili sektör
tarafından uygulanabilir olması.
c) İyi uygulama kılavuzlarının, bu Yönetmeliğin 6, 7 ve
22 nci maddelerinde belirtilen yükümlülükleri
yerine getirebilmesi için kapsadığı gıdalara yönelik ilgili sektöre yol
gösterici olması.
Birincil
üretim ve ilgili faaliyetlere yönelik iyi uygulama kılavuzları için
tavsiyeler
MADDE 25 – (1) İyi
uygulama kılavuzları, birincil üretim ve bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan
faaliyetlerde tehlikelerin kontrolüne ilişkin iyi hijyen
uygulamalarına rehberlik eder.
(2) İyi uygulama kılavuzları; Kanunda belirtilen ve
Bakanlıkça yürütülen kontrol dahil tüm programlarla
belirlenen tedbirleri içerecek şekilde, birincil üretim ve bu Yönetmeliğin
7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan faaliyetlerde
ortaya çıkabilecek tehlikelerle ilgili bilgi ve bu tehlikelerin kontrolüne
ilişkin eylemleri içerir. Bu tehlike ve tedbirlerin örnekleri aşağıdaki
hususları içerir:
a) Mikotoksinler, ağır
metaller ve radyoaktif maddeler gibi bulaşanların kontrolü.
b) Su, organik atıklar ve gübrelerin kullanımı.
c) Bitki koruma ürünleri, biyositlerin
doğru ve uygun kullanımı ve izlenmesi.
ç) Veteriner tıbbi ürünleri ve yem katkı maddelerinin
doğru ve uygun kullanımı ve izlenmesi.
d) Yemin hazırlanması, depolanması, kullanımı ve
izlenmesi.
e) Ölü hayvanların, atık ve çöplerin uygun bir şekilde
işletmeden uzaklaştırılması.
f) Gıdalar ile insanlara geçebilecek bulaşıcı
hastalıkların girişini önlemeye yönelik önleyici tedbirlerin alınması ve
Bakanlığa bildirimde bulunulması.
g) Etkin temizlik ile haşere ve kemirgen kontrolü dahil,
gıdanın üretimi, işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve taşınmasının uygun
hijyenik şartlar altında olmasını sağlayan
prosedürler, uygulamalar ve yöntemler.
ğ) Kesim ve üretim amaçlı beslenen hayvanların
temizliğine ilişkin tedbirler.
h) Kayıt tutulmasına ilişkin tedbirler.
ALTINCI
BÖLÜM
İthalat ve
İhracat
İthalat
MADDE 26 – (1) İthal
edilen gıdaların hijyen gereklilikleri, bu
Yönetmeliğin 6, 7, 22 ve 23 üncü maddelerinde belirtilen gerekliliklere
uygun olmak zorundadır.
İhracat
MADDE 27 – (1) İhraç
veya yeniden ihraç edilen gıdaların hijyen
gereklilikleri, bu Yönetmeliğin 6, 7, 22 ve 23 üncü maddelerinde belirtilen
gerekliliklere uygun olmak zorundadır.
YEDİNCİ
BÖLÜM
Çeşitli ve
Son Hükümler
Yürürlükten
kaldırılan yönetmelik
MADDE 28 – (1) 27/8/2004 tarihli ve 25566 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten
İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile
Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmelik bu Yönetmeliğin yayımı
tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
Geçiş
hükümleri
GEÇİCİ MADDE
1 –
(1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışma izin belgesi, çalışma
izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge
alarak faaliyet gösteren gıda işletmecisi, işletmesini 31/12/2012
tarihine kadar bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine uygun hale getirmek
zorundadır. Ancak, bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine 31/12/2012 tarihine kadar uyum sağlayamayacak gıda
işletmecisi, işletmesinin modernizasyonuna dair planı sunması halinde bu
süre 31/12/2013 tarihine kadar uzatılabilir.
(2) Halen faaliyet gösteren gıda işletmeleri bu
Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren onay alınıncaya kadar; 27/8/2004 tarihli ve 25566 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten
İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile
Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin, 5/1/2005 tarihli ve 25691
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Çalışma
ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin ve 8/1/2005 tarihli ve
25694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kanatlı Hayvan Eti ve Et Ürünleri
Üretim Tesislerinin Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin
bu Yönetmeliğin işletme gerekliliklerine ilişkin hükümlerine aykırı olmayan
hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
Yürürlük
MADDE 29 – (1) Bu
Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 30 – (1) Bu
Yönetmelik hükümlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı yürütür.
|