4 Temmuz 2011 PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 27984 (Mükerrer)

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

ÇEVRE VE ÞEHÝRCÝLÝK BAKANLIÐININ TEÞKÝLAT VE GÖREVLERÝ

HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

Karar Sayýsý: KHK/644

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn kurulmasý ile bazý kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde deðiþiklik yapýlmasý; 6/4/2011 tarihli ve 6223 sayýlý Kanunun verdiði yetkiye dayanýlarak, Bakanlar Kurulunca 29/6/2011 tarihinde kararlaþtýrýlmýþtýr.

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Görevler

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacý; Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn kuruluþ, görev, yetki ve sorumluluklarýný düzenlemektir.

Görevler

MADDE 2 (1) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Yerleþmeye, çevreye ve yapýlaþmaya dair imar, çevre, yapý ve yapým mevzuatýný hazýrlamak, uygulamalarý izlemek ve denetlemek, Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili mesleki hizmetlerin norm ve standartlarýný hazýrlamak, geliþtirmek, uygulanmasýný saðlamak ve ilgililerin kayýtlarýný tutmak.

b) Çevrenin korunmasý ve iyileþtirilmesi ile çevre kirliliðinin önlenmesi için prensip ve politikalar tespit etmek, standart ve ölçütler geliþtirmek, programlar hazýrlamak; bu çerçevede eðitim, araþtýrma, projelendirme, eylem planlarý ve havza koruma planlarý ile kirlilik haritalarýný oluþturmak, bunlarýn uygulama esaslarýný tespit etmek ve izlemek, iklim deðiþikliði ile ilgili iþ ve iþlemleri yürütmek.

c) Faaliyetleri sonucu alýcý ortamlara katý, sývý ve gaz halde atýk býrakarak kirlilik oluþturan veya oluþturmasý muhtemel her türlü tesis ve faaliyetin, çevresel etkilerini deðerlendirmek; alýcý ortamlar ile ilgili ölçüm ve izleme çalýþmalarýný yapmak; bahse konu tesis ve faaliyetleri izlemek, izin vermek, denetlemek ve gürültünün kontrol edilmesini saðlamak.

ç) Her tür ve ölçekteki fiziki planlara ve bunlarýn uygulanmasýna yönelik temel ilke, strateji ve standartlarý belirlemek ve bunlarýn uygulanmasýný saðlamak, Bakanlar Kurulunca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatýrýmlarý, mülkiyeti kamuya ait olan arsa ve araziler üzerinde yapýlacak olan yapýlarda, milli güvenliðe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, genel sýðýnak alanlarý, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesislerine iliþkin etütleri, harita, plan, parselasyon planlarýný ve deðiþikliklerini resen yapmak, yaptýrmak, onaylamak ve baþvuru tarihinden itibaren iki ay içinde yetkili idarelerce ruhsatlandýrma yapýlmamasý halinde resen ruhsat ve yapý kullanma izni vermek.

d) Mekânsal strateji planlarýný ilgili kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapmak suretiyle hazýrlamak ve mahalli idarelerin plan kararlarýnýn bu stratejilere uygunluðunu denetlemek.

e) Milli Savunma Bakanlýðýnýn inþaat milli ve NATO alt yapý hizmetleri ile Ulaþtýrma Bakanlýðýna baðlý genel müdürlüklere kanunlarla yapým yetkisi verilmiþ olan özel ihtisas iþleri hariç kamu kurum ve kuruluþlarýna ait bina ve tesislerin ihtiyaç programlarýný hazýrlamak, her türlü etüt, proje ve maliyet hesaplarýný yapmak veya yaptýrmak, onaylamak veya onaylanmasýný saðlamak, inþa, güçlendirme, tadil ve esaslý onarýmlarýný yapmak, yaptýrmak ve denetlemek veya denetlenmesini saðlamak.

f) Yapý denetimi sistemini oluþturmak ve yapýlarda enerji verimliliðini artýran düzenlemeleri yapmak, yönetmek, izlemek; yapý malzemelerinin denetimine ve uygunluk deðerlendirmesine iliþkin iþ ve iþlemleri yapmak.

g) Konut sektörüne iliþkin strateji geliþtirme ve programlama iþ ve iþlemlerini yürütmek, yapý kooperatifçiliðinin geliþmesini saðlayacak tedbirleri almak ve 5543 sayýlý Ýskân Kanunu uyarýnca Bakanlýða verilen görevleri yapmak.

ð) Gecekondu, kýyý alanlarý ve tesisleri ile niteliðinin bozulmasý nedeniyle orman ve mera dýþýna çýkarýlan alanlar dâhil kentsel ve kýrsal alan ve yerleþmelerde yapýlacak iyileþtirme, yenileme ve dönüþüm uygulamalarýnda idarelerce uyulacak usul ve esaslarý belirlemek, Bakanlar Kurulunca belirlenen bu nitelikteki uygulamalar ile finans merkezleri ve benzeri özel proje alanlarý ve özel yapým gerektiren yapýlaþmalar ile 2985 sayýlý Toplu Konut Kanunu ve 775 sayýlý Gecekondu Kanunu uyarýnca Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan yapýlan uygulamalara iliþkin her tür ve ölçekte etüt, harita, plan, parselasyon planý ve yapý projelerini yapmak, yaptýrmak, onaylamak, kamulaþtýrma, ruhsat ve yapým iþlerini gerçekleþtirmek, yapý kullanma izinlerini vermek ve bu alanlarda kat mülkiyetinin kurulmasýný saðlamak.

h) 657 sayýlý Harita Genel Komutanlýðý Kanunu hükümleri saklý kalmak kaydýyla, Ulusal Coðrafi Bilgi Sisteminin kurulmasýna, kullanýlmasýna ve geliþtirilmesine dair iþ ve iþlemleri yapmak, yaptýrmak, mahalli idarelerin planlama, harita, altyapý ve üstyapýya iliþkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin kurulmasý, kullanýlmasý ve Ulusal Coðrafi Bilgi Sistemi ile entegre olmasýný desteklemek.

ý) Bakanlýðýn görev alanýna giren konularda mahalli idarelerin idari ve teknik kapasitesinin geliþtirilmesi için çalýþmalarda bulunmak ve bunlara teknik destek saðlamak.

i) Bayýndýrlýk ve iskân iþleri ile ilgili þartname, tip sözleþme, yýllýk rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri hazýrlamak ve yayýmlamak.

j) Küresel iklim deðiþikliði ve bununla ilgili gerekli tedbirlerin alýnmasý için plan ve politikalarý belirlemek.

k) Bakanlýðýn görev alanýna giren konularda uluslararasý çalýþmalarýn izlenmesi ve bunlara katkýda bulunulmasý maksadýyla ulusal düzeyde yapýlan hazýrlýklarý ilgili kuruluþlarla iþbirliði halinde yürütmek.

l) Mevzuatla Bakanlýða verilen diðer görev ve hizmetleri yapmak.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Bakanlýk Teþkilatý

Teþkilat

MADDE 3 (1) Bakanlýk, merkez ve taþra teþkilatýndan oluþur.

(2) Bakanlýk merkez teþkilatý ekli (I) sayýlý cetvelde gösterilmiþtir.

Bakan

MADDE 4 (1) Bakanlýk teþkilatýnýn en üst amiri olan Bakan, Bakanlýk icraatýndan ve emri altýndakilerin faaliyet ve iþlemlerinden Baþbakana karþý sorumlu olup aþaðýdaki görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir:

a) Bakanlýðý Anayasaya, kanunlara, hükümet programýna ve Bakanlar Kurulunca belirlenen politika ve stratejilere uygun olarak yönetmek.

b) Bakanlýðýn görev alanýna giren hususlarda politika ve stratejiler geliþtirmek, bunlara uygun olarak yýllýk amaç ve hedefler oluþturmak, performans ölçütleri belirlemek, Bakanlýk bütçesini hazýrlamak, gerekli kanuni ve idari düzenleme çalýþmalarýný yapmak, belirlenen stratejiler, amaçlar ve performans ölçütleri doðrultusunda uygulamayý koordine etmek, izlemek ve deðerlendirmek.

c) Bakanlýk faaliyetlerini ve iþlemlerini denetlemek, yönetim sistemlerini gözden geçirmek, teþkilat yapýsý ve yönetim süreçlerinin etkililiðini gözetmek ve yönetimin geliþtirilmesini saðlamak.

ç) Faaliyet alanýna giren konularda diðer bakanlýklar, kamu kurum ve kuruluþlarý ile iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak.

Müsteþar ve Müsteþar Yardýmcýlarý

MADDE 5 (1) Müsteþar, Bakandan sonra gelen en üst düzey kamu görevlisi olup Bakanlýk hizmetlerini, Bakan adýna ve onun emir ve yönlendirmesi doðrultusunda, mevzuat hükümlerine, Bakanlýðýn amaç ve politikalarýna, stratejik planýna uygun olarak düzenler ve yürütür. Bu amaçla, Bakanlýk kuruluþlarýna gereken emirleri verir ve bunlarýn uygulanmasýný gözetir ve saðlar. Müsteþar bu hizmetlerin yürütülmesinden Bakana karþý sorumludur.

(2) Müsteþara yardýmcý olmak üzere dört Müsteþar Yardýmcýsý görevlendirilebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hizmet Birimleri

Hizmet birimleri

MADDE 6 (1) Bakanlýðýn hizmet birimleri þunlardýr:

a) Mekânsal Planlama Genel Müdürlüðü.

b) Çevre Yönetimi Genel Müdürlüðü.

c) Çevresel Etki Deðerlendirmesi, Ýzin ve Denetim Genel Müdürlüðü.

ç) Yapý Ýþleri Genel Müdürlüðü.

d) Ýmar ve Kentsel Altyapý Genel Müdürlüðü.

e) Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðü.

f) Coðrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüðü.

g) Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðý.

ð) Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý.

h) Yüksek Fen Kurulu Baþkanlýðý.

ý) Hukuk Müþavirliði.

i) Dýþ Ýliþkiler Dairesi Baþkanlýðý.

j) Avrupa Birliði Yatýrýmlarý Dairesi Baþkanlýðý.

k) Eðitim ve Yayýn Dairesi Baþkanlýðý.

l) Personel Dairesi Baþkanlýðý.

m) Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý.

n) Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþavirliði.

o) Özel Kalem Müdürlüðü.

Mekânsal Planlama Genel Müdürlüðü

MADDE 7 (1) Mekânsal Planlama Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Yerleþme, yapýlaþma ve arazi kullanýmýna yön veren, her tür ve ölçekte fiziki planlara ve uygulamalara esas teþkil eden üst ölçekli mekânsal strateji planlarýný ve çevre düzeni planlarýný ilgili kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yaparak hazýrlamak, hazýrlatmak, onaylamak ve uygulamanýn bu stratejilere göre yürütülmesini saðlamak.

b) Kentlerde ve kýrsal alanlarda arazi kullanýmýna iliþkin temel ilke, strateji ve standartlarý belirlemek ve uygulanmasýný saðlamak.

c) Havza ve bölge bazýndaki çevre düzeni planlarý da dâhil her tür ve ölçekteki çevre düzeni planlarýnýn ve imar planlarýnýn yapýlmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemek, havza veya bölge bazýnda çevre düzeni planlarýný yapmak, yaptýrmak, onaylamak ve bu planlarýn uygulanmasýný ve denetlenmesini saðlamak.

ç) Sektörel planlarýn havza veya bölge düzeyindeki mekânsal strateji planlarýna ve çevre düzeni planlarýna uyumlu hazýrlanmasýný saðlamak.

d) Risk yönetimi ve sakýným planlarýnýn yapýlmasýna ve onaylanmasýna iliþkin kurallarý belirlemek ve izlemek, plana esas jeolojik ve jeoteknik etütleri yapmak, yaptýrmak ve onaylamak.

e) Arazi ve arsa düzenlemesi ve parselasyon planlarýnýn hazýrlanmasýna iliþkin genel ilke, strateji ve esaslarý belirlemek ve uygulanmasýný saðlamak.

f) Bakanlar Kurulunca belirlenen proje kapsamý içerisinde kalmak kaydýyla kamuya ait tescilli araziler ile tescil dýþý araziler ve muvafakatleri alýnmak koþuluyla özel kiþi veya kuruluþlara ait arazilerin yeniden fonksiyon kazandýrýlýp geliþtirilmesine yönelik olarak her tür ve ölçekte etüt, harita, plan, parselasyon planý, kamulaþtýrma, arazi ve arsa düzenlemesi yapmak, yaptýrmak ve onaylamak.

g) Belediyelerin mücavir alanlarý ile köylerin yerleþik alanlarýnýn sýnýrlarýnýn tespitine iliþkin usul ve esaslarý belirlemek ve tespit edilen sýnýrlarý onaylamak.

ð) Ýdarelerin ihtilafý halinde, genel imar düzeni ve uyumunu saðlamak üzere, her türlü etüt, harita ve imar planý, plan deðiþikliði, plan revizyonu, parselasyon planý hazýrlanmasý, onaylanmasý ve uygulanmasýnda koordinasyon saðlamak, ihtilaflarý gidermek, gerektiðinde ihtilaf konusu iþi resen yapmak, yaptýrmak ve onaylamak.

h) Her tür ve ölçekteki fiziki planlarýn birbiriyle uyumunu ve mekânsal strateji planlarý hedeflerine ve kararlarýna uygunluðunu saðlamak amacýyla gerekli tedbirleri almak, ilgili idareler tarafýndan Bakanlýkça verilen süre içinde yapýlmayan il çevre düzeni planlarýný yapmak, yaptýrmak ve resen onaylamak.

ý) Bütünleþik kýyý alanlarý yönetimi ve planlamasý çalýþmalarý, kýyý alanlarýnýn düzenlenmesine dair iþ ve iþlemler ile bu alanlara iliþkin jeolojik ve jeoteknik etütleri yapmak, yaptýrmak ve onaylamak, kýyý kenar çizgisini tespit etmek, onaylamak ve tescilini saðlamak.

i) Kýyý ve dolgu alanlarý ile bu alanlarýn fonksiyonel ve fiziksel olarak devamý niteliðindeki geri sahalarýna iliþkin her tür ve ölçekteki etüt, harita ve planlarý yapmak, yaptýrmak ve resen onaylamak ve bunlarýn uygulanmasýný saðlamak.

j) Bakanlar Kurulunca yetkilendirilen alanlar ile merkezi idarenin yetkisi içindeki kamu yatýrýmlarý, milli güvenliðe dair tesisler, askeri yasak bölgeler, 7269 sayýlý Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayýsiyle Alýnacak Tedbirlerle Yapýlacak Yardýmlara Dair Kanun hükümleri çerçevesinde yapýlacak binalar, genel sýðýnak alanlarý, özel güvenlik bölgeleri, enerji ve telekomünikasyon tesisleri ile ilgili altyapý, üstyapý ve iletim hatlarý, yanýcý, parlayýcý ve patlayýcý madde üretim tesisleri ve depolarý, akaryakýt ve sývýlaþtýrýlmýþ petrol gazý istasyonlarý gibi alanlar ile ilgili her tür ve ölçekteki planlarýn yapýlmasýna iliþkin esaslarý belirlemek, bunlara iliþkin her tür ve ölçekteki harita, etüt, plan ve parselasyon planlarýný gerektiðinde yapmak, yaptýrmak ve resen onaylamak.

k) Planlamaya iliþkin iþ ve iþlemlerde, bakanlýklar, mahalli idareler ve meslek kuruluþlarý arasýnda koordinasyonu saðlamak, planlama sürecinin iyileþtirilmesini ve geliþtirilmesini temin etmek.

l) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Çevre düzeni planlarýnýn Bakanlýkça belirlenen mekânsal strateji planlarýna, imar planlarýnýn ise mekânsal strateji planlarýna veya çevre düzeni planlarýna aykýrýlýðýnýn tespit edilmesi halinde ilgili idareler Bakanlýkça verilen süre içerisinde aykýrýlýklarý giderir.

(3) Birinci fýkranýn (a) bendinde belirtilen ulusal ve bölgesel nitelikteki fiziki planlarý Bakanlýk yapar, yaptýrýr ve onaylar. Büyükþehir belediyeleri sýnýrlarý içerisindeki çevre düzeni planlarýný büyükþehir belediyeleri, büyükþehir olmayan illerde ise Bakanlýk yapar, yaptýrýr ve onaylar.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüðü

MADDE 8 (1) Çevre Yönetimi Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Çevre kirliliðinin önlenmesi ve kontrolü ile ilgili mevzuatý hazýrlamak, standart geliþtirmek, ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini belirlemek; alýcý ortam özelliklerine göre çevre kirliliði yönünden görüþ vermek.

b) Hava kalitesinin korunmasý, hava kirliliði, gürültü ve titreþimin azaltýlmasý veya bertaraf edilmesi için hedef ve ilkeleri belirlemek; temiz hava eylem planlarý yapmak ve yaptýrmak; konuyla ilgili kurum ve kuruluþlarla koordineli çalýþmalar yapmak, ölçüt ve standartlarý belirlemek.

c) Temiz üretim ve entegre kirlilik önleme çalýþmalarýna yönelik politika ve stratejileri belirlemek ve ilgili mevzuatý hazýrlamak.

ç) Yenilenebilir enerji kaynaklarý baþta olmak üzere, temiz enerji kullanýmýný teþvik etmek, yakýtlarýn hava kirliliðine yol açmayacak þekilde kullanýlabilmesi için hedef ve ölçütleri belirlemek.

d) Serbest bölgeler dâhil olmak üzere, ülke genelinde çevreye olumsuz etkileri olan atýk ve kimyasallar ile hava kirliliði, gürültü ve titreþim ile ilgili ölçütleri belirlemek.

e) Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile nükleer güvenlik konusunda iþbirliði yapmak.

f) Etkili bir çevre yönetimi gerçekleþtirmek, atýk ve kimyasallarýn çevre ile uyumunu saðlamak üzere gerekli ekonomik araçlarý belirlemek ve bu konuda standartlar geliþtirmek.

g) Motorlu kara taþýtlarýnýn egzoz emisyonlarýnýn kontrolü için idari, mali ve teknik usul ve esaslar ile standartlarý belirlemek.

ð) Yeraltý ve yerüstü sularýnýn, denizlerin ve topraðýn korunmasý, kirliliðin önlenmesi veya bertaraf edilmesi maksadýyla hedefleri, ilkeleri ve kirletici unsurlarý belirlemek, kirliliðin giderilmesi ve kontrolüne iliþkin usul ve esaslarý tespit etmek, acil müdahale planlarý yapmak ve yaptýrmak.

h) Atýk ve kimyasallarýn yönetimine iliþkin hedef, politika ve ölçütleri belirlemek.

ý) Atýk bertaraf tesisleri ile kimya sýnai tesisleri ve deniz kirliliðine yönelik acil müdahale planlarý yapmak ve yaptýrmak.

i) Atýklarýn kaynaðýnda en aza indirilmesi, sýnýflara ayrýlmasý, toplanmasý, taþýnmasý, geçici depolanmasý, geri kazanýlmasý, bertaraf edilmesi, yeniden kullanýlmasý, arýtýlmasý, enerjiye dönüþtürülmesi ve nihai depolanmasý konularýnda politika ve strateji belirlemek ve mevzuat oluþturmak.

j) Ýlgili kurum ve kuruluþlarla iþbirliði içinde atýk ve kimyasallarýn taþýnmasý ile tehlikeli atýk ve kimyasallarýn taþýnma lisanslarýna iliþkin esaslarý belirlemek.

k) Yasaklanacak ve kýsýtlanacak yakýt, atýk ve kimyasallarýn ve bunlar ile çevre kirliliðine yol açabilecek diðer maddelerin ithalat ve ihracatýna iliþkin ölçütleri belirlemek.

l) Ulusal çevre stratejisi ve eylem planlarýný yürütmek ve koordine etmek.

m) Küresel iklim deðiþikliði ve ozon tabakasýnýn incelmesi ile ilgili tedbirlerin alýnmasýna yönelik plan, politika ve stratejileri belirlemek amacýyla diðer kurum ve kuruluþlarla koordinasyon saðlamak.

n) Görev alanýna giren konularda ulusal ve uluslararasý çalýþmalarý izlemek ve yürütmek.

o) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Çevresel Etki Deðerlendirmesi, Ýzin ve Denetim Genel Müdürlüðü

MADDE 9 (1) Çevresel Etki Deðerlendirmesi, Ýzin ve Denetim Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Çevresel etki deðerlendirmesi ve stratejik çevresel deðerlendirme çalýþmalarýný yapmak ve bu konuda gerekli kararlarý almak, izlemek ve denetlemek.

b) Çevre kirliliðini önleme ve çevre kalitesini iyileþtirmeye yönelik her türlü faaliyet ile bunlarla alakalý bütün konularda uygulama ve izleme süreçlerini yürütmek, gerekli tedbirleri almak ve aldýrmak; tesis ve faaliyetleri denetlemek, çevre izni ve lisansý vermek.

c) Kurulacak tesisler için alýcý ortam özelliklerine göre çevre kirliliði konusunda görüþ vermek, izlemek ve gerektiðinde müdahale etmek, emisyon, deþarj ve atýklar ile arýtma ve bertaraf sistemlerini izlemek ve denetlemek, tesisler için kurulacak arýtma sistemlerinin projelerini onaylamak.

ç) Yasaklanacak ve kýsýtlanacak atýk ve kimyasallar ile yakýtlarýn ve çevre kirliliðine yol açabilecek diðer maddelerin ithalat ve ihracatýna dair kontrol ve uygunluk belgesi taleplerini deðerlendirmek ve sonuçlandýrmak.

d) Ýlgili kurum ve kuruluþlarla iþbirliði içinde atýk ve kimyasallarýn taþýnmasý ile tehlikeli atýk ve kimyasallarýn taþýnma lisanslarýna iliþkin esaslarýn uygulanmasýný saðlamak, izlemek ve denetlemek; atýk ve kimyasallarla kirlenmiþ alanlarýn mevcut kirlilik durumlarýnýn tespiti, çevre ve insan saðlýðýna yönelik risklere ve kirlenmiþ alanlarýn iyileþtirilmesine iliþkin çalýþmalarý yapmak ve yaptýrmak.

e) Serbest bölgeler dâhil olmak üzere, ülke genelinde çevreye olumsuz etkileri olan atýk ve kimyasallar ile hava kirliliði, gürültü, titreþim ve iyonlaþtýrýcý olmayan radyasyon ile ilgili faaliyetleri izlemek, yeraltý ve yerüstü sularýna, denizlere ve topraða olumsuz etkileri olan her türlü faaliyeti belirlemek, denetlemek, tehlikeli hallerde veya gerekli durumlarda faaliyetleri durdurmak.

f) Yeraltý ve yerüstü sularýnýn, denizlerin ve topraðýn korunmasý, kirliliðin önlenmesi veya bertaraf edilmesi maksadýyla kirliliðin giderilmesi ve kontrolüne iliþkin uygulamalarý saðlamak, yeraltý ve yerüstü su, deniz ve toprak kirliliðine karþý hazýrlýklý olmak, müdahale ve mücadele kapasitesini artýrmak için gerekli tedbirleri almak ve aldýrmak; çevrenin korunmasý, maksadýyla uygun teknolojileri belirlemek ve bu maksatla kurulacak tesislerin vasýflarýný tespit etmek ve bu çerçevede gerekli tedbirleri almak ve aldýrmak.

g) Temiz hava merkezlerinin kurulmasý ve yönetilmesiyle ilgili iþ ve iþlemleri yürütmek.

ð) Yenilenebilir enerji kaynaklarý baþta olmak üzere temiz enerji kullanýmýný desteklemek, yakýtlarýn hava kirliliðine yol açmayacak þekilde kullanýlabilmesi için gerekli önlemleri almak veya aldýrmak.

h) Motorlu kara taþýtlarý egzoz emisyonlarýnýn belirlenen standartlara uygunluðunu belgelemek, izlemek ve denetlemek.

ý) Alýcý ortamlarý izlemek, buna iliþkin altyapýyý oluþturmak, çevre kirliliði ile ilgili olarak ölçüm, tespit ve kalite ölçütlerini uygulamak ve uygulanmasýný saðlamak; çevreyle ilgili her türlü ölçüm, izleme, analiz ve kontroller yapacak laboratuvarlar kurmak, kurdurmak, bunlarýn akreditasyon iþlemlerini yapmak, yaptýrmak; alýcý ortamlar konusunda ölçüm yapacak kuruluþlarý belirlemek.

i) Atýklarýn kaynaðýnda en aza indirilmesi, sýnýflara ayrýlmasý, toplanmasý, taþýnmasý, geçici depolanmasý, geri kazanýlmasý, bertaraf edilmesi, yeniden kullanýlmasý, arýtýlmasý, enerjiye dönüþtürülmesi ve nihai depolanmasý konularýnda geri kazanýmý artýrýcý sistemleri kurmak, kurdurmak, uygun teknolojileri belirlemek; her türlü atýk bertaraf tesislerine belirlenen usul ve esaslara göre lisans vermek ve bunlarý izlemek ve denetlemek.

j) Bakanlýðýn görev alanýna giren ürünlerin ilgili mevzuat ve teknik düzenlemelere uygunluðunu ve güvenirliðini tespit etmek amacýyla denetim yapmak, yaptýrmak, yetkili kuruluþlar arasýnda koordinasyonu saðlamak.

k) Mahalli çevre kurullarýnýn çalýþmalarýný takip etmek ve yönlendirmek.

l) Çevre envanterini ve çevre durum raporlarýný hazýrlamak ve Avrupa Çevre Ajansý ile iliþkileri yürütmek.

m) Görev alanýna giren faaliyetleri izlemek ve denetlemek, uluslararasý çalýþmalarý izlemek ve ulusal düzeyde uygulanmasýný saðlamak.

n) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Yapý Ýþleri Genel Müdürlüðü

MADDE 10 (1) Yapý Ýþleri Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Kamu kurum ve kuruluþlarýna ait her türlü yapýlar ile ilgili genel ilkeleri, stratejileri ve standartlarý belirlemek ve uygulanmasýný saðlamak.

b) Kamu yatýrýmlarýnýn projeleri ve yapýmla ilgili iþ ve iþlemlere iliþkin usul ve esaslar ile etüt ve projelerin niteliklerini belirlemek ve uygulanmasýný saðlamak.

c) Genel bütçe kapsamýndaki kamu kurum ve kuruluþlarýna ait bina ve tesislerin ihtiyaç programlarýný hazýrlamak, etüt ve projelerini ve maliyet hesaplarýný yapmak veya yaptýrmak, onaylamak veya onaylanmasýný saðlamak, inþa, güçlendirme, tadil ve esaslý onarýmlarýný yapmak veya yaptýrmak.

ç) Talep edilmesi ve uygun görülmesi halinde, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarýnýn yatýrým programýnda bulunan bina ve tesislerin proje, maliyet hesabý ve inþaatlarýný yapmak veya yaptýrmak, onaylamak veya onaylanmasýný saðlamak.

d) 5543 sayýlý Kanun ile Bakanlýða verilen görevleri yapmak.

e) 5543 sayýlý Kanun uyarýnca daimi iskân için kamu kurum ve kuruluþlarýnca yaptýrýlacak her türlü yapýlara ve konutlara iliþkin etüt ve planlama iþlerini yapmak veya yaptýrmak, onaylamak veya onaylanmasýný saðlamak, daimi iskân için yaptýrýlacak her türlü yapýlarýn inþaatlarýný yapmak veya yaptýrmak.

f) Yapýlarda kullanýlacak malzemelerin kullaným amacýna uygunluðuna dair esaslarý belirlemek, koordinasyon ve yetkilendirme çalýþmalarýný yürütmek, yapý malzemelerine iliþkin standartlarýn hazýrlanýp yayýmlanmasýný saðlamak.

g) Yapý malzemelerinin üretim, satýþ, nakil ve kullanma safhalarýnda her türlü mekânda ve ortamda gözetim ve denetimini yapmak.

ð) Yapý malzemesi numunelerinin test ve deneylerini ilgili standarda göre yapmak, yaptýrmak ve ülke genelinde laboratuvar altyapýsýný geliþtirmek.

h) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Birinci fýkranýn (ç) bendi Bakanlýkça yeterli teknik teþkilatý olduðu kabul edilen kurum ve kuruluþlar hakkýnda uygulanmayabilir.

Ýmar ve Kentsel Altyapý Genel Müdürlüðü

MADDE 11 (1) Ýmar ve Kentsel Altyapý Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Mahalli idarelerin su temini, kanalizasyon, su ve atýksu arýtma, yaðmur suyu drenajý, katý atýklarýn bertarafý, ulaþtýrma, elektrik, doðalgaz gibi enerji altyapý sistemleri ile telefon, bilgisayar ve benzeri iletiþim altyapý sistemleri ile ilgili genel planlama, programlama, fizibilite, projelendirme, inþa, iþletme, finansman ihtiyacý ve yatýrým önceliklerini belirlemek.

b) Mekânsal strateji planlarý ile çevre düzeni ve imar planlarýna uygun olarak teknik altyapý tesislerinin planlamasýna, projelendirilmesine ve yapýlmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemek, gerektiðinde yapmak, yaptýrmak, onaylamak, izlemek ve uygulanmasýný denetlemek.

c) Mahalli idarelere altyapý konularýnda teknik destek saðlamak ve eðitim vermek.

ç) Altyapý birlikleri kurulmasý konusunda mahalli idareler arasýnda iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak.

d) Mahalli idarelerin talepleri üzerine teknik altyapý tesislerine ait harita, plan, proje, keþif ve etütleri yapmak veya yaptýrmak, tesis ve yapýlardan mahallince yaptýrýlmasýna imkân olmayan veya Bakanlýk tarafýndan toplu olarak yaptýrýlmasýnda fayda bulunanlarý yatýrým programýna alarak, mahalli idarelerin talepleri aranmaksýzýn hibe veya fon yardýmlarýnýn katkýsýyla gerçekleþtirilecek olanlarý yapmak veya yaptýrmak.

e) Teknik altyapýya iliþkin tüm konularda bakanlýklar arasý ve Bakanlýk birimleri arasýnda uygulamada birliktelik ve koordinasyon saðlamak ve teknik altyapý tesislerine iliþkin envanteri tutmak.

f) Her türlü altyapýya iliþkin zemin etütleri dâhil tüm etütlere, yapý projelerine, yapý ruhsatý ve yapý kullanma izni düzenlenmesine dair usul ve esaslarý belirlemek, uygulamalarda mahalli idareleri yönlendirmek ve rehberlik etmek.

g) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðü

MADDE 12 (1) Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Yerleþme ve yapýlaþmaya yönelik mimarlýk, mühendislik, müteahhitlik ve müþavirlik hizmetlerine iliþkin düzenlemeleri yapmak, uygulamalarý denetlemek ve izlemek.

b) Gerçek kiþilere ve özel hukuk tüzel kiþilerine ait her türlü yapýlar ile ilgili genel ilkeleri, stratejileri ve standartlarý belirlemek ve uygulanmasýný saðlamak.

c) Planlama, harita yapýmý, arazi ve arsa düzenlemesi, deðerleme, parselasyon, etüt ve proje müellifliði, harita plan, proje ve yapým kontrol müþavirliði, her türlü altyapý ve tesisat dâhil olmak üzere yapý müteahhitliði gibi hizmet alanlarýnda çalýþan gerçek veya tüzel kiþilerin görev, yetki ve sorumluluklarýna ve kayýtlarýnýn tutulmasýna iliþkin esaslarý belirlemek, mesleki yeterlikleri ile kuruluþ yeterliklerini deðerlendirerek bunlara tescil ve yeterlik belgeleri vermek veya verilmesini ve kayýtlarýnýn tutulmasýný saðlamak.

ç) Planlý ve plansýz alanlardaki projelendirme ve yapýlaþmaya, yapý ruhsatý ve yapý kullanma izinlerinin ulusal adres veri tabanýna dayalý olarak düzenlenmesine iliþkin usul, esas ve standartlarý belirlemek.

d) Planlama, projelendirme, yapým ve kamulaþtýrma iþ ve iþlemlerinde görev alacak bilirkiþilerin niteliklerine ve mesleki yeterliklerine iliþkin usul ve esaslarý belirlemek.

e) 4708 sayýlý Yapý Denetimi Hakkýnda Kanun ile Bakanlýða verilen görevleri yapmak.

f) Yöresel mimarinin ve yapýlarda yerel malzemenin kullanýmýnýn teþvik edilmesi, binalarda enerji verimliliðinin saðlanmasý ve ileri yapým teknolojilerinin kullanýlmasý ve yaygýnlaþtýrýlmasý için gerekli tedbirleri almak.

g) Kamu kurum ve kuruluþlarý ile gerçek kiþilere ve özel hukuk tüzel kiþilerine ait her türlü yapýlarýn denetlenmesinde görev alan mimar ve mühendisler ile yardýmcý kontrol elemanlarýný denetlemek, ilgili idareler ile denetim ve müþavirlik kuruluþlarýnca denetlenmesini saðlamak.

ð) Yapým iþlerinde görev alan þantiye þefleri, fen elemanlarý ve yetki belgeli ustalarýn faaliyetlerinin, durumlarýna göre, ilgili idarelerce veya meslek kuruluþlarýnca denetlenmesini saðlamak.

h) Kamuya ve özel sektöre ait her türlü yapý ve tesisin projelerinin ve yapým iþlerinin denetlenmesinde görev alacak mimar ve mühendisler ile yardýmcý kontrol elemanlarýnýn, yapý denetim kuruluþlarýnýn ve müþavirlik kuruluþlarýnýn niteliklerine, görev, yetki ve sorumluluklarýna iliþkin esaslarý belirlemek, mesleki yeterlikleri ile kuruluþ yeterliklerini deðerlendirerek bunlara belge verilmesini ve kayýtlarýnýn tutulmasýný saðlamak.

ý) Bakanlýðýn görev alanýna giren konularla ilgili olarak mimarlýk ve mühendislik meslek kuruluþlarýna iliþkin mevzuatý hazýrlamak ve bunlarý denetlemek.

i) Çevre yönetimi, çevre denetimi ve çevresel etki deðerlendirilmesi iþ ve iþlemlerinde görev alanlarýn niteliklerine, görev, yetki ve sorumluluklarýna iliþkin esaslarý belirlemek, mesleki yeterlikleri ile kuruluþ yeterliklerini deðerlendirerek bunlara belge verilmesini ve kayýtlarýnýn tutulmasýný saðlamak.

j) Çevresel etki deðerlendirmesi raporu hazýrlanmasýnda, çevre laboratuvarlarý, çevre danýþmanlýk firmalarý ile belediyelerin çevre koruma tesislerinin projelerinde ve iþletilmesinde görev alacak elemanlarý eðitmek, proje ve tesis ölçütlerini geliþtirmek ve mesleki yetkinliði artýrmak.

k) Konut politikalarýnýn belirlenmesine yönelik çalýþmalarda bulunmak, belirlenmiþ politika, plan ve stratejilere göre uygulamayý temin ve sonuçlarýný takip etmek.

l) Yapý kooperatiflerinin ve üst birliklerinin kurulmasý, iþleyiþi ve denetlenmesine iliþkin iþ ve iþlemleri yürütmek, kuruluþ kayýtlarýnýn ve sicillerinin tutulmasýný saðlamak ve uygulamalarý denetlemek.

m) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Coðrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüðü

MADDE 13 (1) Coðrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Ulusal Coðrafi Bilgi Sisteminin kurulmasýna, kullanýlmasýna ve geliþtirilmesine dair iþ ve iþlemleri yapmak ve yaptýrmak.

b) Çaðdaþ coðrafi bilgi teknolojilerinin ülkede etkin ve verimli bir þekilde kullanýlmasýný teþvik etmek ve eþgüdümü saðlamak.

c) Coðrafi veri ve bilginin ulusal düzeyde üretimine, kalitesine ve paylaþýmýna yönelik standartlar ile bunlara iliþkin temel politika ve stratejilerin belirlenmesini saðlamak ve gerekli mevzuatý hazýrlamak.

ç) Coðrafi bilgi sistemleri konusunda ulusal ve uluslararasý kurum ve kuruluþlarca gerçekleþtirilen çalýþmalarda ülkemizi temsil etmek, iþbirliði ve uyum çalýþmalarýný koordine etmek.

d) Ulusal Coðrafi Bilgi Sistemi kapsamýna giren tüm konularda, resmi ve özel kurum ve kuruluþlarca üretilen verilerin Bakanlýk birimlerince kullanýlmasýný ve deðerlendirilmesini saðlamak.

e) Bakanlýk hizmetlerinin etkin bir þekilde yürütülebilmesi için Bakanlýk mekânsal veri altyapýsýnýn oluþturulmasý ve geliþtirilmesi ile Bakanlýðýn ihtiyaç duyacaðý her türlü verinin iletilmesi ve temin edilmesi konularýnda çalýþmalar yürütmek.

f) Kent bilgi sistemlerinin standart ve yaygýn bir þekilde oluþturulmasý için gerekli düzenlemeler yapmak.

g) Ulusal Coðrafi Bilgi Sistemi kapsamýnda resmi ve özel kurum ve kuruluþlarca üretilen mekânsal verilerin sunulduðu portalý kurmak ve iþletmek.

ð) Uluslararasý veri paylaþým aðlarýna katýlmak.

h) Coðrafi bilgi sistemleri ile ilgili sertifikasyon ve akreditasyon çalýþmalarýnýn yapýlmasýný saðlamak.

ý) Coðrafi bilgi sistemleri uygulamalarýný bütünleyen navigasyon, yönetim, otomasyon ve dokümantasyon sistemleri ile uzaktan algýlama tekniði konularýnda uygulama, düzenleme, geliþtirme ve izleme faaliyetlerini yürütmek.

i) Bakanlýðýn bilgi iþlem hizmetlerini yürütmek.

j) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðý

MADDE 14 (1) Rehberlik ve Teftiþ Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Bakanlýk teþkilatýnýn her türlü faaliyet ve iþlemleriyle ilgili olarak teftiþ, inceleme ve soruþturmalar yapmak.

b) Bakanlýðýn amaçlarýný daha iyi gerçekleþtirmek, mevzuata, plan ve programlara uygun çalýþmasýný temin etmek amacýyla gerekli teklifleri hazýrlamak ve Bakana sunmak.

c) Kanunlarla ve Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Birinci fýkrada ve diðer mevzuatta verilen görevleri yapmak üzere Baþkanlýkta Müfettiþ istihdam edilir.

(3) Müfettiþ Yardýmcýlarýnýn giriþ ve yeterlik sýnavlarýnýn usul ve esaslarý, Müfettiþliðe yükselmeleri, görev, yetki ve sorumluluklarý, Baþkanlýðýn çalýþma usul ve esaslarý ile diðer hususlar yönetmelikle belirlenir.

Strateji Geliþtirme Baþkanlýðý

MADDE 15 (1) Strateji Geliþtirme Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayýlý Kanunun 15 inci maddesi ve diðer mevzuatla strateji geliþtirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak.

b) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Yüksek Fen Kurulu Baþkanlýðý

MADDE 16 (1) Yüksek Fen Kurulu Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Kamu kurum ve kuruluþlarýnca yapým ve yapým ile ilgili danýþmanlýk hizmet iþlerine iliþkin olarak akdedilen sözleþmelerin yürütülmesinden doðan yeni fiyat tespiti anlaþmazlýklarý hariç olmak üzere diðer anlaþmazlýklarý ilgili idarenin talebine istinaden inceleyip karara baðlamak ve yeni fiyat tespiti anlaþmazlýklarýnda ise taraflarý baðlayacak þekilde fiyatý kesin olarak tespit etmek.

b) Çevre ve imar mevzuatýnýn yürütülmesinden doðan anlaþmazlýklarý ilgili idarelerin talebine istinaden inceleyip karara baðlamak.

c) Teknik veya fiziki yönden birbirini etkileyen plan ve yapým iþleri ile ilgili olarak, kamu kurum ve kuruluþlarý arasýnda doðan anlaþmazlýklarý, taraf olan idarelerin birlikte talep etmeleri halinde inceleyip karara baðlamak.

ç) Plan, çevre, yapým ve yapýmla ilgili hizmet iþlerine iliþkin konularda kamu kurum ve kuruluþlarý ile yapý kooperatiflerine görüþ vermek.

d) Bayýndýrlýk ve iskân iþleri ile ilgili þartname, tip sözleþme, yýllýk rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tarifleri hazýrlamak ve yayýmlamak.

e) Yapý, tesis ve onarým iþleri ihalelerinde kullanýlan müteahhitlik karneleri ve iþ bitirme belgelerinin yýllara ait deðerlendirme katsayýlarýný, mimarlýk ve mühendislik hizmet bedellerinin hesabýnda kullanýlacak yapý yaklaþýk birim maliyetlerini ve proje ve kontrollük iþlerinde uygulanacak fiyat artýþ oranlarýný tespit etmek ve yayýmlamak.

f) Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili olarak yurtiçinde ve yurtdýþýnda meydana gelen teknik geliþmeleri izlemek, deðerlendirmek ve bunlardan faydalý görülenler hakkýnda teklifte bulunmak.

g) Bakanlýk birimleri arasýnda teknik konularda uygulama birliði ve koordinasyonu saðlamak.

ð) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Yüksek Fen Kurulu; bir Baþkan ve onyedi üyeden oluþur. Kurul Baþkan ve üyeleri; en az dört yýllýk eðitim veren mühendislik ve mimarlýk fakülteleri ile bunlara denkliði yetkili makamlarca kabul edilen yurtdýþýndaki yükseköðrenim kurumlarýndan mezun olmuþ, kamu kurum ve kuruluþlarýnda en az oniki yýl hizmeti olan il müdürü, bölge müdürü, daire baþkaný ve daha üst kamu görevlerinde bulunan Bakanlýðýn hizmet alanýyla ilgili teknik konularda deneyim sahibi kiþiler arasýndan, en az dokuzu mühendis, biri mimar, üçü þehir plancýsý olmak üzere atanýr. Mühendislerin an az beþinin inþaat mühendisi olmasý gerekir.

(3) Üyeler, kendileri ve eþleri ile üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayýn hýsýmlarýný ilgilendiren kararlarla ilgili toplantý ve oylamaya katýlamaz.

(4) Yüksek Fen Kurulu, üye tamsayýsýnýn salt çoðunluðu ile karar alýr. Üyeler çekimser oy kullanamaz. Karþý görüþte olanlar, görüþlerini yazýlý olarak karara ekler.

(5) Yüksek Fen Kurulu Baþkanlýðýnýn çalýþma usul ve esaslarý yönetmelikle belirlenir.

Hukuk Müþavirliði

MADDE 17 (1) Hukuk Müþavirliðinin görevleri þunlardýr:

a) Bakanlýðýn taraf olduðu adli ve idari davalarda, tahkim yargýlamasýnda ve icra iþlemlerinde Bakanlýðý temsil etmek, dava ve icra iþlemlerini takip etmek, anlaþmazlýklarý önleyici hukuki tedbirleri zamanýnda almak.

b) Bakanlýk hizmetleriyle ilgili olarak diðer kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan hazýrlanan mevzuat taslaklarýný, Bakanlýk birimleri tarafýndan düzenlenecek her türlü sözleþme ve þartname taslaklarýný, Bakanlýk ile üçüncü kiþiler arasýnda çýkan her türlü uyuþmazlýklara iliþkin iþleri ve Bakanlýk birimlerince sorulacak diðer iþleri inceleyip hukuki mütalaasýný bildirmek.

c) Bakanlýkça hizmet satýn alma yoluyla temsil ettirilen dava ve icra takiplerine iliþkin usul ve esaslarý belirlemek, bunlarý izlemek, koordine etmek ve denetlemek.

ç) Bakanlýðýn amaçlarýný daha iyi gerçekleþtirmek, mevzuata, plan ve programa uygun çalýþmalarýný temin etmek amacýyla gerekli hukuki teklifleri hazýrlayýp Bakana sunmak.

d) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

(2) Birinci fýkrada belirtilen her türlü dava ve takip iþleri ile diðer görevler Bakanlýðýn Hukuk Müþavirleri ile Avukatlarý aracýlýðýyla yerine getirilir. Gerekli hallerde dava ve takip iþleri Hazine Avukatlarý aracýlýðýyla veya ihtiyaç duyulmasý halinde Bakanlýkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununun 22 nci maddesinde öngörülen doðrudan temin usulü ile avukatlar veya avukatlýk ortaklýklarý ile yapýlacak avukatlýk sözleþmeleri yoluyla yürütülür.

(3) Davalarda temsil yetkisi bulunan Hukuk Müþavirleri ve Avukatlarýn bir listesi Bakanlýkça ilgili Cumhuriyet baþsavcýlýklarýna ve bölge idare mahkemesi baþkanlýklarýna verilir. Bu listelerin birer nüshasý, Cumhuriyet baþsavcýlýðý tarafýndan adli yargý çevresinde, bölge idare mahkemesi baþkanlýðýnca idari yargý çevresinde bulunan mahkemelere gönderilir. Yüksek mahkemeler ve bölge adliye mahkemesindeki duruþmalarda temsil yetkisini kullanacaklarýn isimleri, ilgili mahkemelerin baþsavcýlýklarýna veya baþkanlýklarýna bildirilir. Listede isimleri yer alan Hukuk Müþavirleri ve Avukatlar, baroya kayýt ve vekâletname ibrazý gerekmeksizin temsil yetkilerini kullanýr. Temsil yetkisi sona erenlerin isimleri yukarýda yazýlý mercilere derhal bildirilir.

(4) Bakanlýk lehine sonuçlanan dava ve icra takipleri nedeniyle hükme baðlanarak karþý taraftan tahsil edilen vekâlet ücretlerinin Hukuk Müþavirleri ve Avukatlara daðýtýmý hakkýnda, 1389 sayýlý Devlet Davalarýný Ýntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekâlet Hakkýnda Kanun hükümleri kýyas yoluyla uygulanýr.

Dýþ Ýliþkiler Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 18 (1) Dýþ Ýliþkiler Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Avrupa Birliði ile iliþkilerde ve Avrupa Birliðine yönelik mevzuat ve uyum çalýþmalarý ile ekonomik ve teknik iþbirliðine yönelik çalýþmalarda Bakanlýk hizmetlerinin süratli, düzenli, etkili ve verimli bir þekilde yürütülmesi için gerekli irtibat ve eþgüdümü saðlamak.

b) Uluslararasý alanda faaliyet gösteren kuruluþlarla Bakanlýðýn görev alanýna giren konularda uluslararasý sözleþmeler de dâhil olmak üzere iliþkileri düzenlemek, gerekli irtibat ve eþgüdümü saðlamak.

c) Bakanlýðýn görev alaný ile ilgili olarak Avrupa Birliði mevzuatý ve uygulamalarý konusunda inceleme ve araþtýrmalar yapmak, yaptýrmak ve ilgililere duyurmak.

ç) Bakanlýk faaliyetleri çerçevesinde yurtdýþýndan gelen heyetler ve Bakanlýktan yurtdýþýna gönderilecekler ile ilgili iþ ve iþlemleri yürütmek.

d) Yurtdýþý iliþkilerle ilgili protokol iþlemlerinin yürütülmesini saðlamak.

e) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Avrupa Birliði Yatýrýmlarý Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 19 (1) Avrupa Birliði Yatýrýmlarý Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Avrupa Birliði ile mali iliþkiler çerçevesindeki operasyonel programlarý yürütmek ve fonlarýn uygulanmasýný koordine etmek.

b) Ýlgili mevzuat, Avrupa Birliði müktesebatý ve uluslararasý anlaþmalar çerçevesinde operasyonel programlarý hazýrlamak ve uygulamak.

c) Desteklenecek proje ve faaliyetlere iliþkin olarak; projelerin seçimini yapmak, önceliklendirmek, ihale ve sözleþmelerini yapmak ve yürütülmesini saðlamak, ödemelerini gerçekleþtirmek ve muhasebeleþtirmek, buna iliþkin kontrol, izleme ve deðerlendirmeleri yapmak.

ç) Ýlgili kurum ve makamlara görevleri ile ilgili bilgi, belge ve raporlarýn intikalini saðlamak ve operasyonel programýn özelliðine göre yapýsal fonlarýn kullanýmý için gerekli hazýrlýklarý yapmak.

d) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Eðitim ve Yayýn Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 20 (1) Eðitim ve Yayýn Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Çevre ve þehircilik konularýnda yazýlý, iþitsel ve görsel dokümanlarýn basým ve yayýmýný desteklemek.

b) Eðitim amacýyla Bakanlýðýn görev alanýyla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi toplamak, deðerlendirmek, yayýmlamak, film, slayt, fotoðraf ve benzeri belgeleri hazýrlamak, hazýrlatmak, arþiv, dokümantasyon ve kütüphane hizmetlerini yürütmek.

c) Çevre ile ilgili yayýn konusunda kamu kurum ve kuruluþlarý ve özel kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

ç) Çevre ile ilgili konularda plan ve programlarýn hazýrlanmasýnda, uygulanmasýnda ve halkýn eðitilmesinde Milli Eðitim Bakanlýðý ile bilimsel ve gönüllü kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

d) Kamu kurum ve kuruluþlarý ile üniversitelerin faaliyet ve araþtýrma programlarýna çevre konularýný katmak için ortak çalýþmalar yapmak, gerektiðinde ilgili kuruluþlarla iþbirliði yapmak, bilgi, belge ve eðiticilerin mübadelesinin saðlanmasý çalýþmalarýný yürütmek.

e) Çevre deðerlerini ortaya çýkarmak ve tanýtmak amacýyla gerekli çalýþmalarý yapmak, çevre eðitimi konusunda uluslararasý kuruluþlarýn program, proje ve faaliyetlerini izlemek, uluslararasý ve kurumlar arasý enformasyon hizmetlerini yerine getirmek.

f) Bakanlýðýn görev alanýna giren konularda kamu kurum ve kuruluþlarý ile meslek kuruluþlarýna mesleki eðitim vermek veya verdirmek.

g) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Personel Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 21 (1) Personel Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Bakanlýðýn insan gücü planlamasý ve personel politikasý ile ilgili çalýþmalarý yapmak, personel sisteminin geliþtirilmesi için tekliflerde bulunmak.

b) Bakanlýk personelinin atama, nakil, terfi, emeklilik ve benzeri özlük iþlemlerini yürütmek.

c) Bakanlýðýn eðitim planýný hazýrlamak, uygulamak ve deðerlendirmek.

ç) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 22 (1) Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri çerçevesinde, kiralama ve satýn alma iþlerini yürütmek, temizlik, güvenlik, aydýnlatma, ýsýtma, onarým, taþýma ve benzeri hizmetleri yapmak veya yaptýrmak.

b) Bakanlýðýn taþýnýr ve taþýnmazlarýna iliþkin iþlemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmek.

c) Genel evrak ve arþiv faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek.

ç) Bakanlýk sivil savunma ve seferberlik hizmetlerini planlamak ve yürütmek.

d) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþavirliði

MADDE 23 (1) Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþavirliðinin görevleri þunlardýr:

a) Bakanlýðýn basýn ve halkla iliþkilerle ilgili faaliyetlerini planlamak ve bu faaliyetlerin belirlenecek usul ve ilkelere göre yürütülmesini saðlamak.

b) 4982 sayýlý Bilgi Edinme Hakký Kanununa göre yapýlacak bilgi edinme baþvurularýný etkin, süratli ve doðru bir þekilde sonuçlandýrmak üzere gerekli tedbirleri almak.

c) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Özel Kalem Müdürlüðü

MADDE 24 (1) Özel Kalem Müdürlüðünün görevleri þunlardýr:

a) Bakanýn çalýþma programýný düzenlemek.

b) Bakanýn resmi ve özel yazýþmalarýný, protokol ve tören iþlerini düzenlemek ve yürütmek.

c) Bakan tarafýndan verilen benzeri görevleri yapmak.

Bakanlýk müþavirleri

MADDE 25 (1) Bakanlýkta özel önem ve öncelik taþýyan konularda Bakana yardýmcý olmak üzere yirmi Bakanlýk müþaviri atanabilir. Bakanlýk müþavirleri Bakanlýk Makamýna baðlýdýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Taþra Teþkilatý, Sürekli Kurul, Þûra, Çalýþma Gruplarý ile Döner Sermaye

Taþra teþkilatý

MADDE 26 (1) Bakanlýk, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde taþra teþkilatý kurmaya yetkilidir.

Sürekli kurul, þûra ve çalýþma gruplarý

MADDE 27 (1) Bakanlýðýn sürekli kurul ve þûralarý þunlardýr:

a) Yüksek Çevre Kurulu.

b) Mahalli Çevre Kurullarý.

c) Çevre ve Þehircilik Þûrasý.

(2) Bakanlýk, görev alanýna giren konularla ilgili olarak çalýþmalarda bulunmak üzere diðer bakanlýklar, kamu kurum ve kuruluþlarý, meslek odalarý, sivil toplum kuruluþlarý, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanlarýn katýlýmý ile çalýþma gruplarý oluþturabilir.

(3) Kurul, þûra ve çalýþma gruplarýnýn oluþturulmasý, çalýþma usul ve esaslarý yönetmelikle düzenlenir.

Döner sermaye

MADDE 28 (1) Bakanlýk ihtiyaç duyduðu hallerde ve lüzum gördüðü merkezlerde Bakanýn onayý ile görev ve hizmetleriyle ilgili döner sermayeli iþletmeler kurabilir. Döner sermaye miktarýný belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

(2) Ýþletmelerin görevleri, gelirleri, iþleyiþi ve denetimi ile diðer hususlar Maliye Bakanlýðýnýn uygun görüþü üzerine yürürlüðe konulan yönetmelikle düzenlenir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Sorumluluk ve Yetki

Yöneticilerin sorumluluklarý

MADDE 29 (1) Bakanlýðýn her kademedeki yöneticileri, görevlerini mevzuata, stratejik plan ve programlara, performans ölçütlerine ve hizmet kalite standartlarýna uygun olarak yürütmekten üst kademelere karþý sorumludur.

Koordinasyon ve iþbirliði

MADDE 30 (1) Bakanlýk, hizmet ve görevleriyle ilgili konularda diðer bakanlýklarýn ve kamu kurum ve kuruluþlarýnýn uyacaklarý esaslarý, mevzuata uygun olarak belirlemekle, kaynak israfýný önleyecek ve koordinasyonu saðlayacak tedbirleri almakla görevli ve yetkilidir.

(2) Bakanlýk, diðer bakanlýklarýn hizmet alanýna giren konulara iliþkin faaliyetlerinde, ilgili bakanlýklara danýþmak ve gerekli iþbirliði ve koordinasyonu saðlamaktan sorumludur.

(3) Bakanlýk, hizmet alanýna giren konularda mahalli idarelerle koordinasyonu saðlar.

Yetki devri

MADDE 31 (1) Bakan, Müsteþar ve her kademedeki Bakanlýk yöneticileri, sýnýrlarýný açýkça belirtmek ve yazýlý olmak þartýyla yetkilerinden bir kýsmýný alt kademelere devredebilir. Yetki devri, uygun araçlarla ilgililere duyurulur.

Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn yükümlülüðü

MADDE 32 (1) Merkezi yönetim kapsamýndaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumlarý ve mahalli idareler, ilgili kanunlarýnda aksine bir hüküm bulunmadýðý takdirde 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununa göre ihale ettikleri iþler hariç bu Kanun Hükmünde Kararname uyarýnca çýkarýlan yönetmelik, tip sözleþme, þartname, rayiç, birim fiyat, birim fiyatlara ait analiz ve tariflerine uymak ve bunlarý uygulamakla yükümlüdür.

Düzenleme yetkisi

MADDE 33 (1) Bakanlýk; görev, yetki ve sorumluluk alanýna giren ve önceden kanunla düzenlenmiþ konularda idari düzenlemeler yapabilir.

ALTINCI BÖLÜM

Personele Ýliþkin Hükümler

Atama

MADDE 34 (1) 2451 sayýlý Bakanlýklar ve Baðlý Kuruluþlarda Atama Usulüne Ýliþkin Kanunun eki cetvellerde sayýlanlar dýþýnda kalan memurlarýn atamalarý Bakan tarafýndan yapýlýr. Bakan bu yetkisini alt kademelere devredebilir.

Kadrolar

MADDE 35 (1) Kadrolarýn tespiti, ihdasý, kullanýmý ve iptali ile kadrolara iliþkin diðer hususlar 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre düzenlenir.

Çevre ve Þehircilik Uzmanlýðý

MADDE 36 (1) Bakanlýk, görev alanýna giren konularda çalýþtýrýlmak üzere Çevre ve Þehircilik Uzmaný ile Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýsý istihdam eder.

(2) Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýlýðýna atanabilmek için 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde sayýlan genel þartlara ek olarak aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) En az dört yýllýk eðitim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, iþletme, mimarlýk ve mühendislik fakülteleri ile Bakanlýðýn görev alanýna giren ve yönetmelikle belirlenen fakültelerden veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurtiçi veya yurtdýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olmak.

b) Yapýlacak yarýþma sýnavýnda baþarýlý olmak.

(3) Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýlýðýna atananlar, en az üç yýl çalýþmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazýrlayacaklarý uzmanlýk tezinin, oluþturulacak tez jürisi tarafýndan kabul edilmesi kaydýyla, yapýlacak yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýr. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere tezlerini sunmalarý veya yeni bir tez hazýrlamalarý için altý ayý aþmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sýnavýnda baþarýlý olanlarýn uzman kadrolarýna atanabilmeleri, Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýndan asgari (C) düzeyinde veya dil yeterliði bakýmýndan buna denkliði kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan baþka bir belgeye yeterlik sýnavýndan itibaren en geç iki yýl içinde sahip olma þartýna baðlýdýr. Sýnavda baþarýlý olamayanlar veya sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnav hakkýný kullanmayanlara, bir yýl içinde ikinci kez sýnav hakký verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazýrladýklarý tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sýnavda da baþarý gösteremeyen veya sýnav hakkýný kullanmayanlar ile süresi içinde yabancý dil yeterliði þartýný yerine getirmeyenler, Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýsý unvanýný kaybeder ve Bakanlýkta durumlarýna uygun kadrolara atanýr.

(4) Çevre ve Þehircilik Uzmaný ile Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýlarýnýn mesleðe alýnmalarý, yetiþtirilmeleri, yarýþma sýnavý, tez hazýrlama ve yeterlik sýnavý ile diðer hususlar yönetmelikle düzenlenir.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli Hükümler

Atýflar, yürürlükten kaldýrýlan ve deðiþtirilen hükümler

MADDE 37 (1) Mevzuatta Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýna yapýlmýþ olan atýflar Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanýna yapýlmýþ olan atýflar Çevre ve Þehircilik Bakanýna; bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna devredilen görevleriyle ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanlýðýna yapýlmýþ olan atýflar Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna, bu görevlerle ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanýna yapýlmýþ olan atýflar Çevre ve Þehircilik Bakanýna; Bayýndýrlýk Kuruluna yapýlmýþ olan atýflar Yüksek Fen Kurulu Baþkanlýðýna yapýlmýþ sayýlýr.

(2) Mevzuatta 13/12/1983 tarihli ve 180 sayýlý Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname ile bu Kanun Hükmünde Kararnameyle kurulan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna devredilen görevlerle ilgili olarak 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayýlý Çevre ve Orman Bakanlýðý Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanuna yapýlmýþ olan atýflar bu Kanun Hükmünde Kararnameye yapýlmýþ sayýlýr.

(3) 180 sayýlý Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(4) 4856 sayýlý Çevre ve Orman Bakanlýðý Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(5) 3/6/2011 tarihli ve 636 sayýlý Çevre, Orman ve Þehircilik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(6) 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý bölümü yürürlükten kaldýrýlmýþ, 643 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre, Orman ve Þehircilik Bakanlýðý için ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Bakan Yardýmcýsý kadrosu iptal edilmiþ, ekli (1) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvele Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý bölümü olarak eklenmiþ ve ekli (3) sayýlý listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Baþbakanlýða ve Ekonomi Bakanlýðýna ait bölümlerine eklenmiþtir.

(7) 2/1/1961 tarihli ve 195 sayýlý Basýn Ýlan Kurumu Teþkiline Dair Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan; Baþbakanlýk 2, Adalet Bakanlýðý 1, Milli Savunma Bakanlýðý 1, Ýçiþleri Bakanlýðý 1, Maliye ve Gümrük Bakanlýðý 1, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý 1, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý 1, Kültür ve Turizm Bakanlýðý 1, Çevre ve Orman Bakanlýðý 1, Basýn Yayýn Genel Müdürlüðünden 1 ibaresi Baþbakanlýk 3, Adalet Bakanlýðý 1, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý 1, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý 1, Ýçiþleri Bakanlýðý 1, Kültür ve Turizm Bakanlýðý 1, Maliye Bakanlýðý 1, Millî Savunma Bakanlýðý 1, Basýn Yayýn ve Enformasyon Genel Müdürlüðünden 1 þeklinde deðiþtirilmiþtir.

(8) 195 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“Üyeliklerin devamý

GEÇÝCÝ MADDE 8 Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte görevde bulunan Genel Kurul üyelerinin görevleri, üyelik sürelerinin sonuna kadar devam eder. 

(9) 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayýlý Bakanlýklar ve Baðlý Kuruluþlarda Atama Usulüne Ýliþkin Kanunun eki (2) sayýlý cetvelde yer alan Bakan Yardýmcýlarý” ibaresi Bakan Yardýmcýlarý (Millî Savunma Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý dâhil) þeklinde deðiþtirilmiþtir.

(10) 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayýlý Kanunun eki cetvelin 6 ncý sýrasýnda yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Bakanlýðý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý” olarak deðiþtirilmiþ, anýlan cetvele 18 inci sýradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki sýra eklenmiþ ve diðer sýralar teselsül ettirilmiþtir.

19. Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý”

(11)  3046 sayýlý Kanunun geçici 6 ncý maddesinde yer alan 4 üncü maddesi ile yeniden düzenlenen ibaresi 4 üncü maddesi ve 644 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesi ile yeniden düzenlenen þeklinde, 633 ilâ 642 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameler ibaresi 633, 634, 635, 637, 638, 639, 640, 641, 642 ve 645 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameler ile 37 nci maddesinin beþinci, dokuzuncu, onuncu ve onbirinci fýkralarý hariç 644 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname þeklinde deðiþtirilmiþtir.

(12) 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayýlý Baþbakanlýk Teþkilatý Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin Deðiþtirilerek Kabulü Hakkýnda Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

En yüksek Devlet memuru olan Müsteþar, Baþbakanlýk Teþkilatýnýn Baþbakandan sonra üst amiridir.

(13) 3056 sayýlý Kanunun 21 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Baþbakana danýþmanlýk görevi yapmak üzere Baþbakan Baþmüþaviri ve Baþbakan Müþaviri atanabilir. Bu kadrolara atananlarýn varsa emeklilik veya yaþlýlýk aylýklarý kesilmez. 36 ncý maddeye göre görevlendirilenler Baþbakan onayýyla Baþbakan Baþmüþaviri ve Baþbakan Müþaviri unvanýný kullanabilir.

(14) 3056 sayýlý Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn sonuna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

Bu kadroya atananlarýn varsa emeklilik veya yaþlýlýk aylýklarý kesilmez.

(15) 3056 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“Özel temsilci

EK MADDE 10 Baþbakan, özel bilgi ve uzmanlýk gerektiren konularda, dýþ ülkelerde veya uluslararasý kuruluþlar nezdinde özel bir görevi ifa etmek üzere özel temsilci görevlendirebilir. Bu þekilde görevlendirileceklere müþterek kararla Büyükelçi unvaný verilebilir. Büyükelçilik unvaný özel temsilcilik görevi müddetince devam eder.

Özel temsilcilerin giderleri Baþbakanlýk bütçesinden karþýlanýr. Bunlara ödenecek harcýrah hakkýnda Baþbakan Baþmüþavirine iliþkin hükümler uygulanýr.

(16) 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayýlý Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda ve dördüncü fýkrasýnýn (h) bendinde yer alan Cumhurbaþkaný tarafýndan atananlar, ibarelerinden sonra gelmek üzere Baþbakan tarafýndan atananlar, ibareleri eklenmiþtir.

(17) 3/6/2011 tarihli ve 637 sayýlý Ekonomi Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan Bakanlýk merkez teþkilatýnda ibaresi Bakanlýkta þeklinde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkrada yer alan taþra teþkilatýnda ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(18) 637 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 3 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnýn (b) bendine herhangi bir sebeple ibaresinden önce gelmek üzere Bakanlýkta baþka bir kadroya atanma hali hariç” ibaresi, dokuzuncu fýkrasýna sözleþmeli olarak istihdam edilen personel ibaresinden sonra gelmek üzere ile 28/7/1967 tarihli ve 933 sayýlý Kanuna göre  istihdam  edilen personel ibaresi ve ayný maddenin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

(15) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte, Hazine Müsteþarlýðý Yabancý Sermaye Genel Müdürlüðü ve Teþvik ve Uygulama Genel Müdürlüðünde Genel Müdür, Genel Müdür Yardýmcýsý, Daire Baþkaný ve Þube Müdürü kadrolarýnda bulunanlardan Bakanlýk kadrolarýna atanmýþ sayýlan personelden Hazine Uzmaný unvanýný ihraz etmiþ olanlar, Bakanlýk kadrolarýna atandýklarý tarihten itibaren Dýþ Ticaret Uzmaný unvanýný ihraz etmiþ sayýlýr. Bunlarýn Hazine Uzmaný kadrosunda geçirdikleri süreler Dýþ Ticaret Uzmaný kadrosunda, Hazine Uzman Yardýmcýsý kadrosunda geçirdikleri süreler Dýþ Ticaret Uzman Yardýmcýsý kadrosunda geçmiþ sayýlýr.

(19) 3/6/2011 tarihli ve 643 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin;

a) 8 inci maddesinin;

1 (a) bendinde yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Uzman Yardýmcýlarý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýlarý, Orman ve Su Ýþleri Uzman Yardýmcýlarý” þeklinde, “Çevre, Orman ve Þehircilik Uzmanlýðýna ibaresi “Çevre ve Þehircilik Uzmanlýðýna, Orman ve Su Ýþleri Uzmanlýðýna þeklinde deðiþtirilmiþtir.

2 (c) bendinin (4) numaralý alt bendinde yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Uzmanlarý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Uzmanlarý, Orman ve Su Ýþleri Uzmanlarý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

3 (ç) bendinin (6) numaralý alt bendinde yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Uzmanlarý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Uzmanlarý, Orman ve Su Ýþleri Uzmanlarý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

4 (d) bendinin (2) numaralý alt bendine bölümünde yer alan ibaresinden sonra gelmek üzere “Özürlüler Ýdaresi Baþkan Yardýmcýsý, ibaresi eklenmiþtir.

5 (e) bendine 8 inci sýrasýnýn ibaresinden sonra gelmek üzere (a) bendinin sonuna , Aile ve Sosyal Politikalar Denetçileri ibaresi eklenmiþ ve ayný sýranýn ibaresi eklenmiþtir.

b) 13 üncü maddesinin (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

c) Eki (I) sayýlý Cetvele 23 üncü sýrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki sýralar eklenmiþ ve diðer sýralar buna göre teselsül ettirilmiþtir.

24) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý

25) Avrupa Birliði Bakanlýðý

26) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý

27) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý

28) Ekonomi Bakanlýðý

29) Gençlik ve Spor Bakanlýðý

30) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý

31) Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý

32) Kalkýnma Bakanlýðý

33) Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý””

c) 14 üncü maddesinin;

1 (a) bendinde yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Bakanlýðý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý” olarak deðiþtirilmiþ, ayný bende Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý” ibaresinden sonra gelmek üzere , Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý” ibaresi eklenmiþtir.

2 (ç) bendinde yer alan “Çevre, Orman ve Þehircilik Bakanlýðý” ibaresi “Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý” olarak deðiþtirilmiþtir.

(20) 21/6/2006 tarihli ve 5523 sayýlý Türkiye Yatýrým Destek ve Tanýtým Ajansý Kurulmasý Hakkýnda Kanunun;

a) 6 ncý maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(2) Baþkan, en az dört yýllýk eðitim veren yükseköðretim kurumlarýndan veya bunlara denkliði Yükseköðretim Kurulu tarafýndan kabul edilen yurt dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýndan mezun olan, yeterli yabancý dil bilgisine ve meslekî açýdan yeterli bilgi ve deneyime sahip, mesleði ile ilgili olarak kamu veya özel sektörde en az beþ yýl çalýþmýþ olanlar arasýndan Baþbakan tarafýndan atanýr. 

b) 7 nci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bentler ve ayný maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

c) Kalkýnma Ajanslarýyla Ýþbirliði Daire Baþkanlýðý.

ç) Kamu-Özel Sektör Ýþbirliði Daire Baþkanlýðý.

(4) Kalkýnma Ajanslarýyla Ýþbirliði Daire Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Ulusal düzeyde yatýrým destek ve tanýtým stratejisini, kalkýnma ajanslarý ile iþbirliði halinde belirlemek ve uygulamak.

b) Kalkýnma ajanslarýnca uluslararasý düzeyde yürütülen yatýrým destek ve tanýtým faaliyetlerini koordine etmek.

c) Yatýrýmlara iliþkin izin ve onay iþlemlerinin tamamlanmasýnda destek saðlamak üzere kalkýnma ajanslarý nezdinde bu iþlemleri takip etmek.

ç) Türkiyede yatýrýmlarýn artýrýlmasýna katký saðlayacak her türlü bilgi ve veriyi ilgili kurum ve kuruluþlardan toplamak ve bu konularda kalkýnma ajanslarýyla iþbirliði yapmak.

d) Baþkan tarafýndan verilecek diðer görevleri yapmak.

(5) Kamu-Özel Sektör Ýþbirliði Daire Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Yatýrým destek ve tanýtým faaliyetlerinde kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel sektör arasýnda iþbirliðini geliþtirerek uygulamalarda eþit muameleyi, saydamlýðý saðlayýcý önerilerde bulunmak.

b) Kamu-özel sektör iþbirliðinin iyileþtirilmesine iliþkin sürece katký saðlamak ve bu kapsamda öneriler geliþtirmek.

c) Kamu-özel sektör iþbirliði faaliyetlerine etkinlik kazandýrmak amacýyla gerekli politikalarýn oluþturulmasýna yönelik olarak ilgili merciler nezdinde giriþimde bulunmak.

ç) Baþkan tarafýndan verilecek diðer görevleri yapmak.

c) 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan 30u geçmemek üzere ibaresi 60’ý geçmemek üzere þeklinde deðiþtirilmiþtir.

(21) 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin kurumlara ait bölümlerinde yer alan Folklor Araþtýrmacýsý, Müze Araþtýrmacýsý, Kütüphaneci, Arþivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlý kadrolarýn sýnýfý Teknik Hizmetler Sýnýfý olarak deðiþtirilmiþtir.

Düzenleyici iþlemler

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasýna iliþkin düzenlemeler, bir yýl içinde yürürlüðe konulur. Bu düzenlemeler yürürlüðe girinceye kadar mevcut düzenlemelerin bu Kanun Hükmünde Kararnameye aykýrý olmayan hükümlerinin uygulanmasýna devam olunur.

Hak ve yetkiler ile personelin devri

GEÇÝCÝ MADDE 2 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýna ait her türlü taþýnýr, taþýt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýtlar ve dokümanlar ile bu birimlere ait kadro ve pozisyonlarda istihdam edilen personel hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna devredilmiþ sayýlýr. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altýndaki taþýnmazlardan Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýna tahsis edilmiþ olanlar hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn tahsis amacýnda kullanýlmak üzere Bakanlýða tahsis edilmiþ sayýlýr.

(2) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte Çevre ve Orman Bakanlýðý bünyesinde bulunup Orman Genel Müdürlüðüne devredilen Doða Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüðünün mesire yerleri ile Aðaçlandýrma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüðü ve Orman-Köy Ýliþkileri Genel Müdürlüðüne ait olanlar hariç olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlýðýna ait her türlü taþýnýr, taþýt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýtlar ve dokümanlar ile kadro ve pozisyonlarda istihdam edilen personelin ve Orman Genel Müdürlüðünün mülkiyetinde olanlar hariç olmak üzere tahsisli taþýnmazlarýn Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý ile Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðýna devri Çevre ve Þehircilik Bakaný ile Orman ve Su Ýþleri Bakaný arasýnda yapýlacak protokolle belirlenir. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altýndaki taþýnmazlardan Orman Genel Müdürlüðüne devredilen birimlere tahsisli olanlar hariç olmak üzere Çevre ve Orman Bakanlýðýna tahsisli olanlar, söz konusu protokol hükümleri çerçevesinde devredildiði bakanlýða hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn tahsis amacýnda kullanýlmak üzere tahsis edilmiþ sayýlýr.

(3) Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn 2011 mali yýlý harcamalarý 6091 sayýlý 2011 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa istinaden Maliye Bakanlýðýnca yeni bir düzenleme yapýlýncaya kadar, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnýn 2011 yýlý bütçelerinde yer alan bütçe ödenekleri ile Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn Bakanlýða devredilen birimlerine ait bütçe ödeneklerinden karþýlanýr.

(4) Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen birimlerle ilgili döner sermaye iþletmelerine ait her türlü taþýnýr, araç, gereç, malzeme, demirbaþ ve taþýtlar, borç ve alacaklar, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýtlar ve diðer dokümanlar ile kadro ve pozisyonlarda bulunan personel, baþkaca bir iþleme gerek kalmaksýzýn, bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý döner sermaye iþletmesine devredilir ve anýlan iþletmeler Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Döner Sermaye Ýþletmesi olarak faaliyetlerine devam eder.

(5) Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn Bakanlýða devredilen birimlerinde istihdam edilen sürekli iþçiler kadrolarýyla, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4 üncü maddesinin (B) ve (C) fýkralarýna göre istihdam edilen sözleþmeli ve geçici personel pozisyonlarýyla birlikte Bakanlýða devredilmiþtir. Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn Bakanlýða devredilen birimleri adýna vizeli boþ sözleþmeli personel pozisyonlarý ile sürekli iþçi kadrolarý, baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn Bakanlýk adýna vize edilmiþ sayýlýr.

(6) Bakanlýðýn teþkilatlanmasýyla ilgili olarak teþkilat, personel, kadro, demirbaþ devri ve benzeri hususlarda ortaya çýkabilecek tereddütleri gidermeye Çevre ve Þehircilik Bakaný yetkilidir; ancak Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen görevler ve birimler hakkýnda ortaya çýkabilecek tereddütler, Çevre ve Þehircilik Bakaný ile Orman ve Su Ýþleri Bakaný arasýnda yapýlacak protokolle giderilir.

Mevcut personel

GEÇÝCÝ MADDE 3 (1) Çevre ve Orman Bakanlýðýnýn Bakanlýða devredilen birimleri ile Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnda; Müsteþar, Müsteþar Yardýmcýsý, Çevresel Etki Deðerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürü, Çevre Yönetimi Genel Müdürü, Yapý Ýþleri Genel Müdürü, Teknik Araþtýrma ve Uygulama Genel Müdürü, Genel Müdür Yardýmcýsý, Teftiþ Kurulu Baþkaný, I. Hukuk Müþaviri, Yüksek Fen Kurulu Baþkaný ve üyeleri, Strateji Geliþtirme Baþkaný, Personel Dairesi Baþkaný, Ýdari ve Mali Ýþler Dairesi Baþkaný, Eðitim ve Yayýn Daire Baþkaný, Daire Baþkaný, Bakanlýk Müþaviri, Özel Kalem Müdürü, Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri, Bayýndýrlýk ve Ýskan Ýl Müdürü ve Bayýndýrlýk ve Ýskan Ýl Müdürü Yardýmcýsý kadrolarýnda bulunanlarýn görevi bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte sona erer. Bu fýkra uyarýnca görevleri sona erenlerden Bayýndýrlýk ve Ýskan Ýl Müdürü Yardýmcýsý unvanlý kadrolarda bulunanlar ekli (2) sayýlý liste ile ihdas edilen Araþtýrmacý, diðerleri ise ekli (2) sayýlý liste ile ihdas edilen Bakanlýk Müþaviri kadrolarýna halen bulunduklarý kadro dereceleriyle atanmýþ sayýlýr. Ýl Çevre ve Orman Müdürü kadrosunda bulunanlardan Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý Bakanlýk Müþavirliði kadrosuna atananlar ile Ýl Çevre ve Orman Müdür Yardýmcýsý kadrosunda bulunanlardan Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý Araþtýrmacý kadrosuna atananlardan Çevre ve Þehircilik Bakaný ile Orman ve Su Ýþleri Bakaný arasýnda yapýlacak protokolle uygun görülenler, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Bakanlýk Müþaviri ve Araþtýrmacý kadrolarýna mevzuattaki atama sýnýrlamalarýna baðlý olmaksýzýn atanabilir. Bu madde uyarýnca ihdas edilen Bakanlýk Müþaviri ile Araþtýrmacý kadrolarý, herhangi bir sebeple boþalmasý halinde hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn iptal edilmiþ sayýlýr.

(2) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte Çevre ve Orman Bakanlýðýnda Hukuk Müþaviri ile Baþmüfettiþ, Müfettiþ ve Müfettiþ Yardýmcýsý kadrolarýnda bulunanlar arasýndan, Çevre ve Þehircilik Bakaný ile Orman ve Su Ýþleri Bakaný arasýnda yapýlacak protokolle belirlenenler, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Hukuk Müþaviri ile Baþmüfettiþ, Müfettiþ ve Müfettiþ Yardýmcýsý kadrolarýna baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn halen bulunduklarý kadro dereceleriyle atanmýþ sayýlýr. Çevre ve Orman Bakanlýðýnda Hukuk Müþaviri, Baþmüfettiþ, Müfettiþ ve Müfettiþ Yardýmcýsý kadrolarýnda geçirilen süreler Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnda Hukuk Müþaviri, Baþmüfettiþ, Müfettiþ ve Müfettiþ Yardýmcýsý kadrolarýnda geçmiþ sayýlýr.

(3) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihte Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen birimlere tahsisli Çevre ve Orman Uzmaný ile Çevre ve Orman Uzman Yardýmcýsý kadrolarýnda bulunanlar, Çevre ve Þehircilik Uzmaný ile Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýsý kadrolarýna baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn halen bulunduklarý kadro dereceleriyle atanmýþ sayýlýr. Bunlardan altý ay içinde talepte bulunanlardan uygun görülenler ilgili mevzuattaki atama sýnýrlamalarýna baðlý olmaksýzýn Orman ve Su Ýþleri Uzmaný ile Orman ve Su Ýþleri Uzman Yardýmcýsý kadrolarýna atanabilirler. Çevre ve Orman Uzmaný ile Çevre ve Orman Uzman Yardýmcýsý kadrosunda geçirilen süreler Çevre ve Þehircilik Uzmaný ile Çevre ve Þehircilik Uzman Yardýmcýsý kadrolarýnda geçmiþ sayýlýr.

(4) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen birimlere tahsis edilmiþ kadrolarda bulunan memurlardan yukarýdaki fýkralarda belirtilenler dýþýnda kalanlar, Bakanlýk için ihdas edilen ayný unvanlý kadrolara halen bulunduklarý kadro dereceleriyle baþka bir iþleme gerek kalmaksýzýn atanmýþ sayýlýr. Bakanlýða devredilen personelden yukarýdaki fýkralarda sayýlanlar hariç olmak üzere kadro unvanlarý deðiþenler veya kaldýrýlanlar ise altý ay içinde Bakanlýkta kazanýlmýþ hak aylýk derecelerine uygun baþka bir kadroya atanýr. Bunlar atama iþlemi yapýlýncaya kadar Bakanlýkça ihtiyaç duyulan iþlerde görevlendirilir. Bunlar yeni bir kadroya atanýncaya kadar eski kadrolarýna ait aylýk, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlarý ile diðer mali haklarýný almaya devam eder.

(5) Bu madde uyarýnca atanan veya atanmýþ sayýlan personelin yeni kadrolarýna atandýklarý veya atanmýþ sayýldýklarý tarih itibarýyla eski kadrolarýna iliþkin olarak en son ayda aldýklarý sözleþme ücreti, aylýk, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarý), her türlü zam ve tazminatlarý, makam tazminatý, temsil tazminatý, görev tazminatý, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapýlan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatý uyarýnca fiili çalýþmaya baðlý fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarýnýn (bu tutar sabit bir deðer olarak esas alýnýr); yeni atandýklarý kadrolara iliþkin olarak yapýlan sözleþme ücreti, aylýk, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarý), her türlü zam ve tazminatlarý, makam tazminatý, temsil tazminatý, görev tazminatý, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapýlan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatý uyarýnca fiili çalýþmaya baðlý fazla mesai ücreti hariç) toplam net tutarýndan fazla olmasý halinde aradaki fark tutarý, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksýzýn fark kapanýncaya kadar ayrýca tazminat olarak ödenir. Atandýklarý veya atanmýþ sayýldýklarý kadro unvanlarýnda isteðe baðlý olarak herhangi bir deðiþiklik olanlarla, kendi istekleriyle baþka kurumlara atananlara fark tazminatý ödenmesine son verilir.

(6) Çevre ve Þehircilik Uzmanlarý, 375 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi kapsamýnda ek ödemeden yararlanmaya baþlayýncaya kadar, bu Kanun Hükmünde Kararname ile yürürlükten kaldýrýlan 4856 sayýlý Çevre ve Orman Bakanlýðý Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 35 inci maddesi uyarýnca Çevre ve Orman Uzmanlarýna yapýlan ek ödemeden ayný usul ve esaslar çerçevesinde yararlanmaya devam eder.

(7) Maliye Bakanlýðý uhdesinde Hazine Avukatlarý tarafýndan Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen birimlerin görevlerine iliþkin olarak Çevre ve Orman Bakanlýðýný temsilen takip edilmekte olan dava dosyalarý ve icra takiplerine iliþkin dosyalar, Maliye Bakanlýðý ve Bakanlýkça müþtereken belirlenecek esaslara göre bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içinde Bakanlýða devredilir. Bu þekilde devredilen dava ve icra takipleri ile ilgili olarak devir tarihine kadar yapýlmýþ her türlü iþlem Bakanlýk adýna yapýlmýþ sayýlýr.

Kadro deðiþiklikleri

GEÇÝCÝ MADDE 4 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl süreyle 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesindeki sýnýrlamalara baðlý olmaksýzýn boþ kadrolarda sýnýf, unvan ve derece; dolu kadrolarda derece deðiþikliði yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Mevcut iþlerin yürütülmesi

GEÇÝCÝ MADDE 5 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý teþkilatlanýncaya kadar, Bakanlýðýn merkez ve taþra teþkilatýnda deðiþen veya yeni kurulan birimlere verilen görevler ve hizmetler, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Çevre ve Orman Bakanlýðýndan Bakanlýða devredilen merkez, taþra ve döner sermaye teþkilatlarý tarafýndan mevcut personel eliyle yürütülmeye devam olunur.

Yürürlük

MADDE 38 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 39 (1) Bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

                                                                                                                                                       Abdullah GÜL

                                                                                                                                                  CUMHURBAÞKANI

Recep Tayyip ERDOÐAN

            Baþbakan

 

           C. ÇÝÇEK                                     B. ARINÇ                         A. BABACAN                            H. YAZICI

Devlet Bak. ve Baþb. Yrd.          Devlet Bak. ve Baþb. Yrd.    Devlet Bak. ve Baþb. Yrd.               Devlet Bakaný V.

 

          H. YAZICI                                  F. N. ÖZAK                   M. Z. ÇAÐLAYAN                         F. ÇELÝK

        Devlet Bakaný                              Devlet Bakaný                      Devlet Bakaný                          Devlet Bakaný

 

           E. BAÐIÞ                                  S. A. KAVAF                        C. YILMAZ                         A. KAHRAMAN

        Devlet Bakaný                              Devlet Bakaný                      Devlet Bakaný                          Adalet Bakaný

 

       M. V. GÖNÜL                                O. GÜNEÞ                           T. YILDIZ                              M. ÞÝMÞEK

Milli Savunma Bakaný                        Ýçiþleri Bakaný                  Dýþiþleri Bakaný V.                      Maliye Bakaný

 

       N. ÇUBUKÇU                                M. DEMÝR                           R. AKDAР                           M. H. SOLUK

   Milli Eðitim Bakaný               Bayýndýrlýk ve Ýskân Bakaný            Saðlýk Bakaný                        Ulaþtýrma Bakaný

 

        M. M. EKER                                 Ö. DÝNÇER                          N. ERGÜN                               T. YILDIZ

Tarým ve Köyiþleri Bakaný       Çalýþma ve Sos. Güv. Bakaný  Sanayi ve Ticaret Bakaný   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný

 

                                                E. GÜNAY                                                           V. EROÐLU

                                      Kültür ve Turizm Bakaný                                        Çevre ve Orman Bakaný

Kararýn ekini görmek için týklayýnýz