Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýndan:
MESAFELÝ SÖZLEÞMELERE DAÝR YÖNETMELÝK
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 − (1) Bu Yönetmeliðin amacý; mesafeli sözleþmelere iliþkin uygulama usul ve esaslarýný belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 − (1) Bu Yönetmelik; yazýlý, görsel ve elektronik ortamda veya diðer iletiþim araçlarý kullanýlarak ve tüketicilerle karþý karþýya gelinmeksizin yapýlan, malýn veya hizmetin tüketiciye anýnda veya sonradan teslimi ya da ifasý kararlaþtýrýlan sözleþmelere uygulanýr.
(2)
Bu Yönetmelik hükümleri;
a)
Bankacýlýk ve sigortacýlýk ile ilgili,
b)
Otomatik makineler aracýlýðýyla yapýlan satýþlar ile ilgili,
c)
Halka açýk telefon kullanýmý suretiyle telekomünikasyon hizmeti verenlerle akdedilen,
ç) Taþýnmaz satýþ, kiralama ve taþýnmaza iliþkin diðer haklarla ilgili,
d)
Artýrma veya eksiltme
yoluyla akdedilen,
sözleþmelere uygulanmaz.
(3)
5 inci, 6 ncý, 7 nci ve 8 inci maddeler ile 9 uncu maddenin birinci fýkrasý;
a)
Gýda maddelerinin, içeceklerin ya da diðer günlük tüketim maddelerinin, satýcýnýn düzenli teslimatlarý çerçevesinde tüketicinin meskenine veya iþyerine götürülmesine iliþkin,
b)
Seyahat, konaklama, lokantacýlýk, eðlence sektörü gibi alanlarda hizmet veren saðlayýcýlarla kurulan ve saðlayýcýnýn belirli bir tarihte veya zaman dilimi içinde sözleþme konusu hizmet edimini sunma yükümlülüðü altýna girdiði,
sözleþmelere uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 − (1) Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanunun 9/A ve 31 inci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 − (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a)
Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanýný,
b)
Bakanlýk: Sanayi ve
Ticaret Bakanlýðýný,
c)
Hizmet: Bir ücret veya menfaat karþýlýðýnda yapýlan mal saðlama dýþýndaki her türlü faaliyeti,
ç) Kredi veren: Ýlgili mevzuat gereði tüketicilere nakit kredi vermeye yetkili olan banka, özel finans kuruluþu ve finansman þirketlerini,
d)
Mal: Alýþveriþe konu olan taþýnýr eþyayý ve elektronik ortamda kullanýlmak üzere hazýrlanan yazýlým, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi mallarý,
e)
Mesafeli sözleþme: Yazýlý, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diðer iletiþim araçlarý kullanýlarak ve tüketicilerle karþý karþýya gelinmeksizin yapýlan ve malýn veya hizmetin tüketiciye anýnda veya sonradan teslimi ya da ifasý kararlaþtýrýlan sözleþmeleri,
f)
Saðlayýcý: Kamu tüzel kiþileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamýnda tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kiþileri,
g)
Satýcý: Kamu tüzel kiþileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamýnda tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kiþileri,
ð) Sürekli veri taþýyýcýsý: Tüketicinin, kendisine kiþisel olarak gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacýna uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek þekilde kaydedilmesini saðlayan ve kaydedilen bilgiye aynen ulaþýlmasýna imkân veren her türlü araç veya ortamý,
h)
Tüketici: Bir mal
veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kiþiyi,
ý) Uzaktan iletiþim aracý: Mektup, katalog, telefon, faks, radyo,
televizyon, elektronik posta mesajý, internet gibi fiziksel olarak karþý karþýya gelinmeksizin sözleþme kurulmasýna imkân veren her türlü araç veya ortamý,
ifade
eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Mesafeli Sözleþmelere Ýliþkin Genel Düzenlemeler
Ön
bilgiler ve bilgilendirme formu
MADDE 5 − (1) Tüketici, mesafeli sözleþmenin kurulmasýndan önce aþaðýdaki bilgilerin tamamýný içerecek þekilde açýk, anlaþýlýr ve kullanýlan uzaktan iletiþim aracýna uygun bir þekilde satýcý veya saðlayýcý tarafýndan bilgilendirilir.
a)
Satýcý veya saðlayýcýnýn isim, unvan, açýk adres, telefon ve varsa diðer eriþim bilgileri.
b)
Sözleþme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri.
c)
Tüm vergiler dâhil olmak üzere mal veya hizmetin Türk Lirasý olarak satýþ fiyatý.
ç) Varsa teslim masraflarý.
d)
Ödeme ve teslim
veya ifa ile ilgili bilgiler.
e)
Cayma hakkýnýn kullanýlmasýnýn þartlarý ve bu hakkýn nasýl kullanýlacaðý.
f)
Uzaktan iletiþim aracýnýn kullaným bedelinin olaðan ücret tarifesi üzerinden hesaplanmadýðý durumlarda, bu iletiþim aracýnýn kullanýlmasý nedeniyle tüketicilere yüklenen ilave maliyeti.
g)
Mal veya hizmete iliþkin fiyat dâhil taahhütlerin geçerlik süresi.
ð) Sözleþme konusunu, sürekli veya dönemsel olarak ifa edilen bir mal veya hizmet
ediminin oluþturduðu hâllerde söz konusu sözleþmenin asgari süresi.
h)
Belirsiz süreli veya süresi bir yýldan fazla olan borç iliþkilerinin feshedilme þartlarý.
ý) Tüketicilerin þikâyet ve itirazlarý konusunda baþvurularýn, Bakanlýkça her yýl Aralýk ayýnda belirlenen parasal sýnýrlar dâhilinde tüketicinin mal veya hizmeti satýn aldýðý veya ikametgâhýnýn bulunduðu yerdeki tüketici sorunlarý hakem heyetine veya tüketici mahkemesine yapýlabileceðine iliþkin bilgi.
(2)
Satýcý veya saðlayýcý, mallar için sözleþme konusu mal tüketiciye ulaþmadan, hizmetler için de sözleþmenin ifasýndan önce makul bir sürede, birinci fýkrada yer alan bilgilerin tamamýný içeren bilgilendirme formunu yazýlý olarak veya bir sürekli veri taþýyýcýsý vasýtasýyla tüketiciye ulaþtýrmak zorundadýr. Telefon gibi sözlü uzaktan iletiþim araçlarýnýn kullanýldýðý durumlarda, satýcý birinci fýkrada yer alan bilgilerin tamamýný içeren bilgilendirme formunu en geç mal teslimi sýrasýnda tüketiciye teslim etmek zorundadýr.
(3)
Birinci fýkrada belirtilen
bilgilerin, kullanýlan uzaktan iletiþim araçlarýna uygun olarak ve iyiniyet ilkeleri çerçevesinde ergin olmayanlar ile ayýrtým gücünden yoksun veya kýsýtlý erginleri koruyacak þekilde ticari amaçlarla verildiðinin belirtilmesi zorunludur.
(4)
Telefon gibi sözlü uzaktan iletiþim araçlarýnýn kullanýlmasý durumunda, ayrýca her görüþmenin baþýnda satýcý veya saðlayýcýnýn kimliðinin ve görüþmenin ticari amacýnýn tüketiciye açýk bir þekilde bildirmesi zorunludur.
Ön
bilgilerin teyidi
MADDE 6 − (1) Tüketici, 5 inci maddede belirtilen ön bilgileri edindiðini yazýlý olarak teyit etmedikçe satýcý veya saðlayýcý tarafýndan sözleþme akdedilemez. Elektronik ortamda yapýlan sözleþmelerde teyit iþlemi, yine elektronik ortamda yapýlýr.
Cayma hakký
MADDE 7 − (1) Mesafeli sözleþmelerde tüketici, yedi gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai þart ödemeksizin sözleþmeden cayma hakkýna sahiptir. Cayma hakkýnýn kullanýldýðýna dair bildirimin bu süre içinde yazýlý olarak veya bir sürekli veri taþýyýcýsýyla bildirilmesi yeterlidir.
(2)
Cayma hakký süresi, malýn teslimine iliþkin sözleþmelerde, tüketicinin malý teslim aldýðý günden itibaren, diðer sözleþmelerde ise sözleþmenin akdedildiði günden itibaren iþlemeye baþlar.
(3)
Satýcý veya saðlayýcýnýn 5 inci ve 6 ncý maddelerde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmemesi hâlinde, cayma hakký süresi üç aydýr. Bu süre, malýn teslimine iliþkin sözleþmelerde, tüketicinin malý teslim aldýðý günden itibaren, diðer sözleþmelerde ise sözleþmenin akdedildiði günden itibaren iþlemeye baþlar. Ancak 5 inci ve 6 ncý maddelerde belirtilen yükümlülüklerin, üç aylýk süre içerisinde yerine getirilmesi hâlinde, birinci fýkrada belirtilen yedi günlük cayma hakký süresi, söz konusu yükümlülüklerin yerine getirildiði günden itibaren iþlemeye baþlar. Cayma hakkýnýn kullanýldýðýna dair irade beyanýnýn bu süre içinde yazýlý olarak veya bir sürekli veri taþýyýcýsýyla bildirilmesi yeterlidir.
(4)
Taraflarca aksi kararlaþtýrýlmadýkça tüketici, aþaðýdaki sözleþmelerde cayma hakkýný kullanamaz.
a)
Cayma hakký süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayý ile hizmetin ifasýna baþlanan hizmet sözleþmeleri.
b)
Fiyatý borsa veya teþkilatlanmýþ diðer piyasalarda belirlenen mallara iliþkin sözleþmeler.
c)
Tüketicinin
istekleri veya açýkça onun kiþisel ihtiyaçlarý doðrultusunda hazýrlanan, niteliði itibariyle geri gönderilmeye elveriþli olmayan ve çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma
tarihi geçme ihtimali olan
mallarýn teslimine iliþkin sözleþmeler.
ç) Tüketici tarafýndan ambalajýnýn açýlmýþ olmasý þartýyla, ses veya görüntü kayýtlarýna, yazýlým programlarýna ve bilgisayar sarf malzemelerine iliþkin sözleþmeler.
d)
Gazete, dergi gibi süreli yayýnlarýn teslimine iliþkin sözleþmeler.
e)
Bahis ve piyangoya iliþkin hizmetlerin ifasýna iliþkin sözleþmeler.
f)
Elektronik ortamda anýnda ifa edilen hizmetler ve tüketiciye anýnda teslim edilen gayri maddi mallara iliþkin sözleþmeler.
(5)
Tüketiciye, borcunun
tamamen veya kýsmen ifasý için, satýcý veya saðlayýcý veya onunla iþbirliði içinde olan bir üçüncü kiþi tarafýndan kredi verildiði mesafeli sözleþmelerde, tüketicinin bu maddedeki hükümler dâhilinde cayma hakkýný kullanmasý durumunda kredi sözleþmesi de herhangi bir tazminat veya cezai þart ödeme yükümlülüðü söz konusu olmaksýzýn sona erer. Ancak bunun için cayma bildiriminin kredi verene de yazýlý olarak iletilmesi gerekir. Taraflarýn karþýlýklý iade yükümlülükleri saklýdýr.
Cayma hakkýnýn kullanýlmasýnýn sonuçlarý
MADDE 8 − (1) Tüketicinin cayma hakkýný kullanmasý hâlinde satýcý veya saðlayýcý, cayma bildiriminin kendisine ulaþtýðý tarihten itibaren en geç on gün içerisinde almýþ olduðu toplam bedeli ve tüketiciyi borç altýna sokan her türlü belgeyi tüketiciye hiçbir masraf yüklemeksizin iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malý geri almakla yükümlüdür.
(2)
Teslim alýnmýþ olan malýn deðerinin azalmasý veya iadeyi imkânsýz kýlan bir nedenin varlýðý cayma hakkýnýn kullanýlmasýna engel deðildir. Ancak deðer azalmasý veya iadenin imkânsýzlaþmasý tüketicinin kusurundan kaynaklanýyorsa satýcýya malýn deðerini veya deðerindeki azalmayý tazmin etmesi gerekir. Malýn mutat kullanýmý sebebiyle meydana gelen deðiþiklik ve bozulmalar deðer azalmasý sayýlmaz.
Sözleþmenin
ifasý
MADDE 9 − (1) Taraflarca aksi kararlaþtýrýlmadýkça, satýcý veya saðlayýcý, tüketici tarafýndan kendisine sipariþin iletildiði günden itibaren en geç otuz gün içinde sipariþ konusunu ifa eder. Bu süre tüketiciye daha önceden yazýlý olarak veya bir sürekli veri taþýyýcýsýyla bildirilmek koþuluyla en fazla on gün uzatýlabilir.
(2)
Sipariþ konusu mal ya da
hizmet ediminin yerine getirilmesinin imkânsýzlaþtýðý hâllerde tüketicinin bu durumdan haberdar edilmesi ve ödemiþ olduðu toplam bedelin ve onu borç altýna sokan her türlü belgenin en geç on gün içinde kendisine iade edilmesi gerekir. Malýn stokta bulunmamasý durumu, mal ediminin yerine getirilmesinin imkânsýzlaþmasý olarak kabul edilmez.
(3)
Satýcý veya saðlayýcý, aþaðýdaki þartlarý saðlamasý hâlinde tüketiciye eþit kalite ve fiyatta baþka bir mal veya hizmet tedarik edebilir.
a)
Sözleþmede kararlaþtýrýlmýþ olmasý.
b)
Haklý bir nedenle sözleþme konusu mal veya hizmetin tedarik edilemeyeceðinin anlaþýlmasý.
c)
Tüketicileri açýk ve anlaþýlabilir bir þekilde bilgilendirerek onaylarýný almasý.
Sipariþ edilmeyen mal ve hizmetler
MADDE 10 − (1) Sipariþ edilmeyen malýn teslimi veya hizmetin sunulmasý durumunda; mal veya hizmetin kullanýlmasý veya tüketilmesi hariç olmak üzere satýcý veya saðlayýcý tüketiciye karþý herhangi bir hak ileri süremez. Bu hâllerde tüketicinin sessiz kalmasý, sözleþmenin kurulmasýna yönelik bir kabul beyaný olarak yorumlanamaz ve tüketicinin malý geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüðü yoktur.
Kartla ödeme
MADDE 11 − (1) Mesafeli sözleþmelerde ödemenin kredi kartý, banka kartý veya benzeri bir ödeme kartý ile harcama belgesi düzenlenmeksizin yapýldýðý durumlarda, kartýn bir baþkasý tarafýndan hukuka aykýrý þekilde kullanýlmasý hâlinde; 23/2/2006 tarihli 5464 sayýlý Banka Kartlarý ve Kredi Kartlarý Kanunu ve 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Banka Kartlarý ve Kredi Kartlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre iþlem yapýlýr.
Bilgilerin saklanmasý ve ispat
yükümlülüðü
MADDE 12 − (1) Satýcý veya saðlayýcý, tüketicinin bilgilendirilmesine ve cayma hakkýný kullanabilmesine iliþkin sistemi kurmak ve yazýlý, sesli veya elektronik ortamdaki bu bilgileri üç yýl boyunca saklamakla yükümlüdür.
(2)
Satýcý veya saðlayýcý elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddi mallarýn veya sunulan hizmetlerin teslimatýnýn ayýpsýz olarak yapýldýðýný ispatla yükümlüdür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 13 − (1) 13/6/2003 tarihli ve 25137 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Mesafeli Sözleþmeler Uygulama Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
MADDE 14 − (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 15 − (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakaný yürütür.
|