8 Aralýk 2010 ÇARÞAMBA

Resmî Gazete

Sayý : 27779

GENELGE

             Baþbakanlýktan:

             Konu :   Kamu Kurum ve Kuruluþlarý için

                            IPv6’ya Geçiþ Planý

GENELGE

2010/25

             Bilgi ve iletiþim teknolojileri, özellikle de internet, son yýllarda büyük bir hýzla geliþmekte ve yaygýnlaþmaktadýr. Buna karþýlýk, hâlihazýrda internet baðlantýsý için dünya çapýnda kullanýlmakta olan IPv4 adresleri tükenmektedir. Bu soruna çözüm olarak geliþtirilen IPv6 protokolü yakýn bir gelecekte internete baðlanmak için IPv4 protokolünün yerini alacaktýr. Dünya çapýnda IPv6'ya geçiþ çalýþmalarý özellikle son yýllarda hýz kazanmýþ olup internetin sürekliliðinin saðlanmasý ve geliþiminin devamý için IPv6ya hazýr olunmasý ve geçiþ çalýþmalarýna baþlanmasý önem arz etmektedir.

             Bu alanda dünyada yaþanan geliþmelere paralel olarak ülkemizde de IPv4ten IPv6ya geçiþ çalýþmalarýnýn baþlatýlmasý gereðinden hareketle, E-Dönüþüm Türkiye Ýcra Kurulunun 15/7/2009 tarihli ve 27 sayýlý kararý ile; ülkemizde IPv6ya geçiþe iliþkin farkýndalýk oluþturulmasý, yol haritasýnýn hazýrlanmasý, ilgili tüm paydaþlarla iþbirliði içerisinde ihtiyaç duyulan tedbir ve politika önerilerinin geliþtirilmesi çalýþmalarýný yürütmek üzere Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu görevlendirilmiþtir.

             TÜBÝTAK Kamu Kurumlarý Araþtýrma ve Geliþtirme Projelerini Destekleme Programý çerçevesinde kabul edilen ve www.ipv6.net.tr adresinden ulaþýlabilen "Ulusal IPv6 Protokol Altyapýsý Tasarýmý ve Geçiþi Projesi" kapsamýnda Ekte yer alan Kamu Kurum ve Kuruluþlarý için IPv6ya Geçiþ Planý” hazýrlanmýþtýr. Söz konusu planýn amaçlarý;

             1. Ýnternete sadece IPv6 adresleri ile eriþmek zorunda kalacak olan kullanýcýlara hizmet sunulabilmesi amacýyla, kamu kurum ve kuruluþlarýnýn belirli bir zaman içinde hizmetlerini IPv4’ün yaný sýra IPv6yý da destekler hale getirmeleri,

             2. Kamu kurum ve kuruluþlarýnýn internet üzerinden sunduklarý hizmetlerde, IPv6nýn saðladýðý güvenlik, verimlilik, hizmet kalitesi gibi özelliklerden faydalanmalarý,

             3. Biliþim sektöründe Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluþlarýn IPv6ya geçiþinin tetiklenmesi ve ülkemizin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesinin teþvik edilmesi

             olarak belirlenmiþtir.

             Bu amaçlara ulaþýlmasý için tüm kamu kurum ve kuruluþlarý tarafýndan Ekte yer alan Plan çerçevesinde gerekli çalýþmalar yapýlacaktýr. Dýþiþleri Bakanlýðý, Türk Silahlý Kuvvetleri, MÝT Müsteþarlýðý, Emniyet Genel Müdürlüðü, Jandarma Genel Komutanlýðý, Sahil Güvenlik Komutanlýðý ve Telekomünikasyon Ýletiþim Baþkanlýðýnýn geçiþ planlarý, yürüttükleri görevlerin özel niteliði gereði kendileri tarafýndan belirlenecektir.

             Bilgilerini ve gereðini rica ederim.

 

                                                                                                                                             Recep Tayyip ERDOÐAN

                                                                                                                                                           Baþbakan

 

             Ek: Kamu Kurum ve Kuruluþlarý için IPv6ya Geçiþ Planý

 

             1. Aþama (1 Ocak 2011 - 31 Aðustos 2012):

             1.1. Kamu kurum ve kuruluþlarý 31 Mart 2011 tarihine kadar aþaðýda belirtilen unsurlarýn IPv6 desteðinin olup olmadýðý konusunda bir envanter çýkarma çalýþmasý yapacaktýr;

             Üçüncü seviye anahtarlama cihazlarý,

             Yönlendirici cihazlar,

             Güvenlik cihazlarý,

             Ýnternet üzerinden dýþarýya verilen hizmetler ve bu hizmetlerin verilmesini saðlayan yazýlýmlar.

             1.2. Ýlgili yazýlým veya donanýmýn faydalý kullaným ömürleri göz önünde bulundurularak IPv6 desteði bulunmayan unsurlarýn yenilenmesi için plan yapýlacak ve satýn alýnmasý öngörülen mal veya hizmetlerin finansmaný bütçe çalýþmalarýna dâhil edilecektir.

             1.3. Kamu kurum ve kuruluþlarý en geç 31 Aðustos 2012 tarihi itibariyle IPv6 adresi ve IPv6 baðlantýlarýný temin etmiþ olacaklardýr.

             1.4. 31 Aðustos 2012den sonra IPv6yý desteklemeyen hiçbir að donaným ve yazýlýmýna yatýrým yapýlmayacaktýr.

             1.5. Kamu kurum ve kuruluþlarý, bilgi iþlem personelinin IPv6ya geçiþ ve IPv6 destekli hizmetlerin verilebilmesi konusunda eðitim ihtiyaçlarýný belirleyeceklerdir. Gerekli eðitimler 1 Mart 2012 tarihine kadar tamamlanacaktýr.

             1.6. Kamu kurum ve kuruluþlarý, eðitim ihtiyaçlarýný ücret mukabilinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu - Ulusal Akademik Að ve Bilgi Merkezi (ULAKBÝM) bünyesinde oluþturulacak olan IPv6ya Geçiþ Eðitimi Merkezinden karþýlayabileceklerdir. Bu eðitimin içeriði ve programý ULAKBÝM tarafýndan belirlenecek ve duyurulacaktýr.

             1.7. Ýlgili eðitimin IPv6ya Geçiþ Eðitimi Merkezinden alýnmadýðý hallerde, eðitim alýnacak kuruluþun bilgisayar aðlarý eðitimi hususunda TS EN ISO/IEC 17024 veya ISO/IEC 17024 standardýna göre akredite edilmiþ, personel belgelendirme kuruluþu olmasý gerekmektedir.

             2. Aþama (1 Eylül 2012 - 31 Aralýk 2012):

             2.1. IPv6 baðlantýsý ve adresi temin eden kamu kurum ve kuruluþlarý 31 Aralýk 2012 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri en az bir adet hizmeti pilot uygulama olarak IPv6 destekli hale getireceklerdir.

             3. Aþama (1 Ocak 2013 - 31 Aðustos 2013):

             3.1. Kamu kurum ve kuruluþlarý en geç 31 Aðustos 2013 tarihine kadar internet üzerinden verdikleri kamuya açýk tüm hizmetleri IPv6yý destekler hale getireceklerdir.