Tarım ve Köyişleri
Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ
ZEYTİNYAĞI
VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2010/35)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının
tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim,
hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak
üzere özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, zeytinyağları ve pirina yağlarını
kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 27/5/2004
tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair
Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 7 nci ve 8 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a)
Ham pirina yağı: Pirinanın çözücülerle ekstraksiyonu
veya diğer fiziksel işlemler sonucu elde edilen, reesterifikasyon
işleminden geçmemiş, diğer yağlar ve karışımları ile karıştırılmamış,
doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya
teknik amaçlı kullanıma uygun yağdır.
b)
Pirina yağı: Rafine pirina yağı ve doğrudan tüketime uygun natürel
zeytinyağları karışımından oluşan, serbest yağ asitliği oleik asit
cinsinden her l00 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
c)
Rafine pirina yağı: Ham pirina yağının doğal trigliserid
yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde
edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3
gramdan fazla olmayan yağdır.
ç)
Zeytinyağı: Sadece zeytin ağacı, Olea europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır. Çözücü
kullanılarak ekstrakte edilen veya reesterifikasyon işlemi ile doğal trigliserid
yapısı değiştirilmiş yağlar ve diğer yağlarla karışımı bu tanımın
dışındadır.
1)
Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde
değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, dekantasyon, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel
işlemler uygulanarak elde edilen; kendi kategorisindeki ürünlerin fiziksel,
kimyasal ve duyusal özelliklerini taşıyan yağları ifade eder.
Natürel zeytinyağları;
aa) Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun,
serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla
olmayan yağlar,
bb) Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime
uygun, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan
fazla olmayan yağlar,
cc) Ham zeytinyağı/Rafinajlık: Serbest yağ asitliği
oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olan veya duyusal ve
karakteristik özellikleri bakımından doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlar
olarak sınıflandırılır.
2)
Rafine zeytinyağı: Ham zeytinyağının doğal trigliserid
yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde
edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0,3
gramdan fazla olmayan yağdır.
3)
Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile
doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve
serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla
olmayan yağdır.
4)
Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve
sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu
Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan
yağdır.
d)
Zeytinyağı Komisyonu: Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonunun oluşturduğu, Katı ve
Sıvı Yağlar İhtisas Alt Komisyonunun, Zeytinyağı Çalışma Grubudur.
Ürün özellikleri
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlere ait özellikler
aşağıda verilmiştir;
a)
Zeytinyağları ve pirina yağlarının kalite ve saflık kriterleri
EK- l’ de verilmiştir.
b)
Natürel zeytinyağları ile ilgili duyusal özellikler Ek-2’de verilmiştir.
c)
Çeşnili ve/veya aromalı zeytinyağlarına sadece
Ek-1’de yer alan kalite ve saflık kriterleri ile ilgili hükümler uygulanır.
Bu ürünler için Ek-2’de yer alan duyusal özellikler dikkate alınmaz.
ç)
Zeytinyağı diğer sıvı yağlara ve diğer sıvı yağlar zeytinyağına karıştırılamaz.
Özel hükümler
MADDE 6 – (1) Yurt içinde üretilen zeytinyağının
klimatolojik ve agronomik koşullarına göre sterol
kompozisyonunda Delta-7-stigmastenol ve toplam
sterol içerikleri ile ultraviyole ışığında özgül soğurma kriterlerinde
oluşabilecek değişiklikler Zeytinyağı Komisyonu tarafından belirlenir. Özel
hükümler ithalatta uygulanmaz.
Katkı maddeleri
MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerde kullanılacak
katkı maddeleri, 22/5/2008 tarihli ve 26883 sayılı
Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi – Renklendiriciler ve
Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği’ne uygun olmalıdır.
Bu Tebliğe ilave olarak;
a)
Natürel zeytinyağlarına hiçbir gıda katkı maddesi ilave edilemez.
b)
Rafine zeytinyağı, riviera zeytinyağı, rafine pirina
yağı ve pirina yağına rafinasyon işlemi sırasında
kaybolan doğal alfa tokoferollerin yeniden
kazandırılması amacıyla alfa tokoferol ilavesi
yapılabilir. Ancak son üründe alfa tokoferol konsantrasyonu 200 mg/kg’ı
geçmemelidir.
Aroma maddeleri
MADDE 8 – (1) Zeytinyağlarında kullanılacak doğal aroma maddeleri Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıda
Aroma Maddeleri Bölümü’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Bulaşanlar
MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki
bulaşanların miktarları, 17/5/2008 tarihli ve
26879 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi - Gıda
Maddelerindeki Belirli Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ’de
yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Pestisit kalıntıları
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 31/12/2009
tarihli ve 27449 (6 ncı Mükerrer) sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi - Gıda Maddelerinde Bulunmasına İzin
Verilen Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri
Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Hijyen
MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler, Türk Gıda
Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıda Hijyeni Bölümü’nde yer alan genel kurallara
uygun olarak üretilmeli ve 6/2/2009 tarihli ve
27133 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi - Mikrobiyolojik
Kriterler Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
İşyeri özellikleri
MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ
kapsamındaki ürünleri üreten işyerleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin
Gıda Maddeleri Üreten İşyerlerinin Taşıması Gereken Özellikler Bölümü’nde
yer alan genel kurallara uygun olmalıdır.
Ambalajlama, etiketleme ve işaretleme
MADDE 13 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünler; Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Ambalajlama –Etiketleme ve İşaretleme
Bölümü’nde ve 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı
Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi – Gıda Maddelerinin Genel
Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’nde yer alan hükümlerine
uygun olmalıdır. Bu hükümlere ilave olarak;
a)
Zeytinyağına çeşni ve/veya aroma ilave edilmesi
halinde ürün adından önce çeşni ve/veya aroma maddesinin adı ürün adı ile
aynı punto büyüklüğünde olacak şekilde belirtilmelidir.
b)
Sadece natürel sızma zeytinyağları ve natürel birinci zeytinyağları
etiketlerinde ilgili mevzuatına uygun olarak coğrafi işaret taşıyabilir.
c)
Pirina yağı hiçbir koşulda zeytinyağı olarak adlandırılamaz.
ç)
Bu Tebliğin 4 üncü maddesinde yer alan tanımlara uygun olarak üretilmiş
zeytinyağlarında aşağıdaki bilgiler de etikette yer alabilir.
1)
Natürel sızma zeytinyağı için; “zeytinin yalnızca mekanik olarak işlenmesi
ile elde edilmiş üstün kalitede zeytinyağı”
2)
Natürel birinci zeytinyağı için; “zeytinin yalnızca mekanik olarak
işlenmesi ile elde edilmiş zeytinyağı”
3)
Riviera zeytinyağı için; “rafinasyona
tabi tutulan zeytinyağları ve doğrudan zeytinden elde edilen natürel
yağları içerir”
4)
Pirina yağı için; “pirinanın ekstraksiyonundan
elde edilen ham pirina yağının rafinasyonu ile
üretilen rafine pirina yağı ve doğrudan zeytinden elde edilen natürel
yağları içerir/yağlardan oluşur” veya “Pirina yağının rafinasyonu
ile elde edilen yağlar ve doğrudan zeytinden elde edilen natürel yağları
içerir.”
d)
“ilk soğuk baskı” ifadesi sadece 27 ˚C’nin
altında hidrolik pres kullanılarak zeytin
hamurunun ilk mekanik sıkılmasından elde edilen natürel sızma ve natürel
birinci zeytinyağları için kullanılabilir.
e)
“Soğuk sıkım” ifadesi zeytin hamurunun 27 ˚C’nin
altında perkolasyonu veya santrifüjü
ile elde edilen natürel sızma veya natürel birinci zeytinyağları için
kullanılabilir.
f)
Tat ve/veya kokuya ilişkin duyusal özellikler sadece natürel sızma ve
natürel birinci zeytinyağı için, Türk Gıda Kodeksi - Zeytinyağı ve Pirina
Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliğinin duyusal özelliklere ilişkin
10 no’lu Ekinin 3.3
maddesinde yer alan ifadeler, aynı ekte yer alan metoda göre
değerlendirilmiş olması koşuluyla, kullanılır.
g)
Bu Tebliğ kapsamında doğrudan tüketime sunulan ürünler nihai tüketiciye
dökme olarak satışa sunulamaz.
ğ)
Ürün etiketinde asitlik veya maksimum asitlik belirtilecekse, peroksit
değeri, mumsu madde, ultraviyole ışında özgül soğurma değerleri ile
birlikte aynı yüzde ve aynı boyutta olmalıdır. Bu değerler, Türk Gıda
Kodeksi -Zeytinyağı ve Pirina Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği
çerçevesinde tespit edilmelidir.
Taşıma ve depolama
MADDE 14 – (1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin taşınması ve
depolanması, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıdaların Taşınması ve
Depolanması Bölümü’nde yer alan kurallara uygun olmalıdır.
Numune alma ve analiz
yöntemleri
MADDE 15 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden
numune alınması ve analizleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin “Numune
Alma ve Analiz Metotları Bölümü” ve Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina
Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliğinde belirtilen hükümlere uygun
olarak yapılmalıdır.
(2)
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Numune Alma ve Analiz Metotları
Tebliği’nde yer almayan analizler için uluslararası kabul görmüş analiz
metotları kullanılmalıdır.
Tescil ve denetim
MADDE 16 – (1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri üreten
işyerleri; tescil ve izin, ithalat işlemleri, kontrol ve denetim sırasında
bu Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlere uymayan işyerleri
hakkında 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı
Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde
Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yasal
işlem yapılır.
(2) Bu Tebliğde yer alan hükümlerin
uygulanması ile ilgili denetim 5179 sayılı Kanuna göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yerine getirilir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 17 – (1) 3/8/2007 tarihli ve
26602 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi
- Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği (Tebliğ No:2007/36) yürürlükten
kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Halen faaliyet
gösteren ve bu Tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten işyerlerince üretilmiş
veya üretilecek olan natürel ikinci zeytinyağı, karma pirina yağı, çeşnili
zeytinyağı ve ham zeytinyağı 1/8/2011 tarihine kadar 3/8/2007 tarihli ve 26602 sayılı
Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi - Zeytinyağı ve Pirina Yağı
Tebliği (2007/36) hükümlerine göre piyasada yer alabilir.
Yürürlük
MADDE 18 – (1) Bu Tebliğin 13 üncü maddesinin birinci
fıkrasının (f) bendi 1/3/2011 tarihinde, (ğ) bendi 1/8/2011 tarihinde,
diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 19 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
Ek-1
Özellikler
|
Değerler
|
Ham Zeytinyağı
|
Natürel Sızma Zeytinyağı
|
Natürel Birinci
Zeytinyağı
|
Rafine
Zeytinyağı
|
Riviera Zeytinyağı
|
Ham Pirina Yağı
|
Rafine Pirina Yağı
|
Pirina Yağı
|
1.Kalite Kriterleri
|
|
1.1.
Serbest asitlik
(% en çok, oleik asit
cinsinden)
|
> 2,0
|
≤ 0,8
|
≤ 2,0
|
≤ 0,3
|
≤ 1,0
|
-
|
≤ 0,3
|
≤ 1,0
|
1.2.
Peroksit Değeri, (meq aktif oksijen/kg yağ, en
çok)
|
-
|
20
|
20
|
5
|
15
|
-
|
5
|
15
|
1.3.
Ultraviyole Işığında Özgül Soğurma (E)
|
|
E (232 nm)
|
-
|
≤ 2,5
|
≤ 2,60
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
E (270 nm)
|
-
|
≤
0,22
|
≤ 0,25
|
≤ 1,10(4)
|
≤ 0,90(4)
|
-
|
≤ 2,00
|
≤ 1,70
|
Delta E
|
-
|
≤ 0,01
|
≤ 0,01
|
≤ 0,16(4)
|
≤ 0,15(4)
|
-
|
≤ 0,20
|
≤ 0,18
|
1.4. Yağ
Asidi Metil Esterleri (FAME) ve Etil Esterleri (FAEE) Toplamı (mg/kg)
|
-
|
ΣFAME+
ΣFAEE ≤75
veya
ΣFAME+ΣFAEE
>75 ve ≤150
ise ΣFAEE/ ΣFAME ≤ 1,5
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1.5.
Halojene Çözücüler
|
Her bir halojene
çözücünün maksimum konsantrasyonu 0,l mg/kg’ı,
Halojene çözücülerin toplamının maksimum konsantrasyonu 0,2 mg/kg’ı geçmemelidir.
|
2.Saflık Kriterleri
|
|
2.1. Gaz
Kromatografide Belirlenen Yağ Asitleri Kompozisyonu
(% m/m Metil Esterleri)
|
|
Miristik asit (C14:0)
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
Palmitik asit (C16:0)
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
7,5-20
|
Palmitoleik asit (C16:1)
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
0,3-3,5
|
Heptadekanoik/margarik asit (C17:0)
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
Heptadesenoik/margoleik asit (C17:1)
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
Stearik asit (C18:0)
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
0,5-5,0
|
Oleik asit (C18:1)
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
55,0-83,0
|
Linoleik asit (C18:2)
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
3,5-21,0
|
Linolenik asit (C18:3)
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
Araşidik asit (C20:0)
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
≤ 0,6
|
Gadoleik/eikosenoik asit
(C20:1)
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
≤ 0,4
|
Behenik asit (C22:0)
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
≤ 0,3
|
Lignoserik asit (C24:0)
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
2.2. 2-gliseril monopalmitat (%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2.2.1.
Toplam Palmitik asit (%) ≤ 14
|
≤ 0,9
|
≤ 0,9
|
≤ 0,9
|
≤ 0,9
|
≤ 0,9
|
≤1,4
|
≤1,4
|
≤1,2
|
2.2.2.
Toplam Palmitik asit (%) > 14
|
≤ 1,1
|
≤ 1,0
|
≤ 1,0
|
≤ 1,1
|
≤ 1,0
|
2.3.
Sterol Kompozisyonu
|
|
2.3.1.
Sterol Toplamındaki %’ ler
|
|
Kolesterol
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
≤ 0,5
|
Brassikasterol
|
≤ 0,1
|
≤ 0,1
|
≤ 0,1
|
≤ 0,1
|
≤ 0,1
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
≤ 0,2
|
Kampesterol
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
≤ 4,0
|
Stigmasterol
|
< Kampasterol
|
Delta-7-stigmastenol
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
≤ 0,5(4)
|
Σ Beta-sitosterol
(Beta-sitosterol +
delta-5-avenasterol + delta-5,23-stigmastadienol+ klerosterol+
sitostanol + delta-5,24-stigmastadienol)
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
≥ 93
|
2.3.2. Toplam
Sterol, (mg/kg, en az)
|
1000
|
1000
|
1000
|
1000(4)
|
1000(4)
|
2500
|
1800
|
1600
|
2.4. Eritrodiol ve Uvaol (Toplam
Steroller İçinde), (%)
|
≤ 4,5(2)
|
≤ 4,5
|
≤ 4,5
|
≤ 4,5
|
≤ 4,5
|
> 4,5(3)
|
> 4,5
|
> 4,5
|
2.5.
Trans Yağ Asitleri
|
|
C 18:1T (%)
|
≤ 0,10
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,20
|
≤ 0,20
|
≤ 0,20
|
≤ 0,40
|
≤ 0,40
|
C18:2 T (%)+C 18:3
T (%)
|
≤ 0,10
|
≤ 0,05
|
≤ 0,05
|
≤ 0,30
|
≤ 0,30
|
≤ 0,10
|
≤ 0,35
|
≤ 0,35
|
2.6.
Tohum Yağlarının Tespiti,
Gerçek ve teorik ECN 42 trigliserid içeriği
arasındaki maksimum fark
|
0,3
|
0,2
|
0,2
|
0,3
|
0,3
|
0,6
|
0,5
|
0,5
|
2.7.
Rafine Bitkisel Yağların Tespiti, Stigmastadienler
(mg/kg)
|
≤0,50(5)
|
≤0,10(5)
|
≤0,10(5)
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
2.8. Mumsu
Maddeler (C40+C42+C44+C46) (mg/kg)
|
≤300(2)
|
≤250
|
≤250
|
≤350
|
≤350
|
>350(3)
|
>350
|
>350
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) Aktif alüminyum oksitten geçirildikten sonra, örneğin
270nm dalga boyunda ölçülen özgül soğurması 0,11’e eşit veya daha az
olmalıdır.
(2) 300 mg/kg ile 350 mg/kg arasında mumsu maddelere
sahip olduğunda, bu yağın ham zeytinyağı olarak tanımlanabilmesi için,
toplam alifatik alkol içeriği ≤350 mg/kg veya eritrodiol
+ Uvaol içeriği ≤% 3,5 olması gerekmektedir.
(3) 300 mg/kg ile 350 mg/kg arasında mumsu maddelere
sahip olduğunda, bu yağın ham pirina yağı olarak tanımlanabilmesi için,
toplam alifatik alkol içeriği >350 mg/kg veya eritrodiol
+ Uvaol içeriği >% 3,5 olması gerekmektedir.
(4) Yurt içinde üretilen yemeklik zeytinyağının
klimatolojik ve agronomik koşullara göre
özelliklerinde oluşabilecek değişiklikler, zeytinyağı komisyonu tarafından
zeytin üretim bölgelerinden gelen izleme çalışmalarının değerlendirilmesiyle
belirlenir. Özel hükümler ithalatta uygulanmaz.
(5) Kapiler kolonda ayrılabilen veya ayrılamayan toplam
izomerler
Ek-2
|
Kusurların
Ortancası/Medyanı (Md)
|
Meyvemsi Özellik Ortancası/Medyanı
(Mf)
|
Natürel Sızma Zeytinyağı
|
Md=0
|
Mf
>0
|
Natürel Birinci Zeytinyağı
|
0< Md ≤ 3,5
|
Mf
>0
|
Ham zeytinyağı*
|
Md > 3,5
|
|
*Meyvemsi özellik ortancası 0’a eşit olduğunda
kusurların ortancası 3,5’ a eşit ya da 3,5’ dan
küçük olsa bile ham zeytinyağı olarak kabul edilir.
|