Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE
GÜVENLİĞİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Döner Sermaye
İşletmesinin kuruluş ve çalışma esasları, faaliyet alanları, gelir
kaynakları, giderleri ile idari ve mali işlemlerine ilişkin usul ve
esasları düzenlemektir.
(2)
Bu Yönetmelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği
Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesini kapsar.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 9/1/1985
tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve
Görevleri Hakkındaki Kanunun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a)
Bakan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını,
b)
Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
c)
Bölge laboratuvar şefliği: İSGÜM'e
bağlı bölge laboratuvar şefliklerini,
ç)
Döner Sermaye İşletmesi: Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinin genel idare
esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin
faaliyetleri sürdürebilmesi için kurulmuş işletmeyi,
d)
Genel Müdür: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürünü,
e)
Genel Müdürlük: İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü,
f)
Gerçekleştirme görevlisi: Harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal
veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması,
belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini
yürütmek üzere görevlendirilen kişiyi,
g)
Harcama yetkilisi: Genel Müdür veya Genel Müdür tarafından bu görevi
yürütmekle görevlendirilen kişiyi,
ğ)
İSGÜM: İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğünü,
h)
Muhasebe birimi: Gelir ve alacakların tahsili, giderlerin ve borçların hak
sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin
alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm mali
işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemlerini yürüten
birimi,
ı)
Muhasebe yetkilisi: Muhasebe hizmetlerinin yürütülmesinden ve muhasebe
biriminin yönetiminden sorumlu, usulüne göre atanmış yöneticiyi,
i)
Muhasebe yetkilisi mutemedi: Muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve
parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, muhafaza etmeye,
vermeye, göndermeye yetkili ve bu işlemlerle ilgili olarak doğrudan
muhasebe yetkilisine karşı sorumlu olan görevlileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Faaliyet Alanları, Sermaye, Sermaye Kaynakları,
Gelirler ve Giderler
Faaliyet alanları
MADDE 4 – (1) Döner Sermaye İşletmesinin iş sağlığı ve
güvenliği konularında faaliyet alanları şunlardır:
a)
Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek,
b)
Standart çalışmaları yapmak, normlar hazırlamak ve geliştirmek,
c)
Kişisel koruyucuların standartlara uygunluğunu test etmek veya ettirmek,
ç)
İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi konularında inceleme ve
araştırma yapmak ve araştırma sonuçlarının uygulanmasını sağlamak,
d)
Mesleki eğitim görenler, rehabilite edilenler,
özel risk grupları ve kamu hizmetlerinde çalışanlar da dâhil olmak üzere
tüm çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı korunmaları
amacıyla gerekli çalışmalar yapmak,
e)
Faaliyet konuları ile ilgili yayın ve dokümantasyon çalışmaları yapmak ve
istatistikleri düzenlemek,
f)
İş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet verecek gerçek ve tüzel kişi ve
kuruluşlara verilecek yetki belgelerini üretmek ve ücreti karşılığında
vermek,
g)
İş sağlığı ve güvenliği alanında ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum, panel, konferans ve benzeri etkinlikler
düzenlemek veya söz konusu etkinliklere katılmak,
ğ)
İş sağlığı ve güvenliği alanında ölçüm, analiz, teknik kontrol, risk
analizi ve değerlendirmesi, eğitim, danışmanlık, uzmanlık hizmetlerini
yapmak,
h)
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilimsel araştırmalar yayımlamak,
ı)
İş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren birimler ile ortak
faaliyetlerde bulunmak.
Sermaye
MADDE 5 – (1) İşletmenin kuruluş sermayesi 300.000.00 - (Üçyüzbin)TL dir.
Sermaye kaynakları
MADDE 6 – (1) İşletmenin sermaye kaynakları;
a)
Bakanlık bütçesine bu amaçla konulacak ödeneklerle, ayni yardımlardan,
b)
Döner sermaye faaliyetlerinden elde edilecek kârlardan,
c)
Bağış ve yardımlardan,
oluşur.
(2)
Bağış ve yardımlar, tahsis edilen sermaye miktarı ile sınırlı olmaksızın
sermayeye eklenir. Ödenmiş sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına
ulaşıncaya kadar elde edilen dönem sonu kârları ödenmiş sermayeye eklenir.
(3)
Ödenmiş sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra
elde edilen kârlar, hesap dönemini izleyen yılın Şubat ayı sonuna kadar
genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatırılır.
(4)
İşletmenin dönem net zararı izleyen yılların net kârlarından mahsup edilir.
Gelirler
MADDE 7 – (1) İşletmenin gelirleri şunlardır:
a)
4 üncü madde de belirtilen faaliyetlerinden elde edilen gelirler,
b)
Tesis, makine, ekipman ve cihazların kira
gelirleri,
c)
Yurt dışından sağlanan hibe ve proje yardımları ile her türlü ticari
gelirler,
ç)
Diğer gelirler.
Giderler
MADDE 8 – (1) Döner Sermaye İşletmesinin giderleri şunlardır:
a)
Kadroları Döner Sermaye İşletmesinde bulunan memurların aylıkları, sosyal
hak ve yardımları döner sermaye işletmesi adına vizesi yapılmış sözleşmeli
personel ücretleri, sürekli ve
geçici işçi kadrolarında istihdam edilen işçilerin ücretleri,
b)
Döner Sermaye İşletmesi hizmetlerinde çalıştırılanlara 10/2/1954
tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri uyarınca ödenecek
giderler,
c)
Döner Sermaye İşletmesi hizmetlerinin ifasında kullanılmak üzere
gayrimenkul ve taşıt satın alınması, kiralanması, her türlü laboratuvar cihazları ile bu cihazlarda kullanılacak
gaz tüpleri, kimyasal maddeler, laboratuvar
malzemeleri ve benzeri sarf malzemelerinin satın alınması, işletmeye ait
veya işletmenin kullanımına tahsis edilen her türlü araç, gereç, alet ve laboratuvar cihazlarının bakım ve onarım giderleri,
ç)
Döner Sermaye İşletmesi faaliyetlerinde kullanılacak olan demirbaş, donanım
malzemeleri ile makine ve teçhizat alım giderleri,
d)
Döner Sermaye İşletmesi matbaasının bakım ve onarımı ile matbaada
kullanılacak her türlü makine, alet ve malzeme alım giderleri,
e)
Ulaştırma, taşıma ve haberleşme giderleri,
f)
Binaların bakım, onarım, su, ısıtma, aydınlatma, temizlik, ilaçlama ve
benzeri giderleri,
g)
Döner Sermaye İşletmesine ait veya kullanımına tahsis edilen taşıtların
bakım ve onarımı ile akaryakıt, yağ giderleri ve diğer giderleri,
ğ)
Kırtasiye, baskı ve yayın giderleri,
h)
Döner Sermaye İşletmesi hizmetlerinin yürütüldüğü mevcut laboratuvarların akreditasyon giderleri,
ı)
Her türlü telif, tercüme ve patent hakkı giderleri,
i)
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak yurtdışından gelecek uzmanların
eğitim, konaklama ve iaşe masrafları, yurt dışı ve yurt içi eğitim,
tanıtım, kurs, konferans, fuar ve sergi düzenlenmesi ile ilgili her türlü
giderler,
j)
Her türlü yayınla ilgili giderler ile teşhir ve satış yeri kurma, reklam, ilan ve tanıtma giderleri,
k)
5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim
Kanunu gereğince eğitim gören stajyer öğrencilere ödenecek ücretler,
l)
Döner Sermaye İşletmesi faaliyetleri ile ilgili olarak Genel Müdürlük,
İSGÜM ve bölge laboratuvar şefliklerinin her
türlü hizmet alımı, kiralama ve hizmet üretme giderleri,
m)
Her türlü araştırma, inceleme, planlama, etüt, fizibilite çalışması, proje
hazırlama, sistem analizi, programlama ve danışmanlık hizmetleri giderleri,
n)
Döner Sermaye İşletmesi faaliyetlerini yürütebilmek için taşınabilir mal,
makine, alet, araç, gereç, cihaz, mobil laboratuvar
satın alınması, kiralanması ve benzeri giderler,
o)
Hukuki ve ticari işlemler dolayısıyla mali ve hukuki giderler,
ö)
Döner Sermaye İşletmesi tarafından yapılan belgelendirme, eğitim ve eğitici
giderleri,
p)
İş sağlığı ve güvenliği alanında ölçüm, analiz, teknik kontrol, risk
analizi ve değerlendirmesi, danışmanlık, uzmanlık yapacak kişi ve
kuruluşları yetkilendirme giderleri,
r)
Faaliyet alanı ile ilgili yaptıracağı bilimsel araştırmalar ve yayın
giderleri.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Yönetim
MADDE 9 – (1) İşletmenin hizmetleri; harcama yetkilisi,
işletme müdürü, gerçekleştirme görevlisi, muhasebe yetkilisi ve muhasebe
birimi personeli ile diğer işletme personelinden oluşan işletme idaresi
tarafından yürütülür.
Harcama yetkilisi
MADDE 10 – (1) Harcama yetkilisi, birinci derecede imza atmaya
yetkili olup, işletmenin amacına uygun olarak çalışmasını ve yönetilmesini
sağlamaktan sorumludur.
(2)
Harcama yetkilisi gerek gördüğünde bu yetkisini sınırlarını yazılı olarak
belirlemek şartıyla devredebilir. Ancak bu devir idari sorumluluğunu kaldırmaz.
Gerçekleştirme görevlisi
MADDE 11 – (1) Döner Sermaye İşletmesinden yapılacak giderler
ile tahsil edilecek gelirler, gerçekleştirme görevlisi tarafından tahakkuk
ettirilir.
(2)
Gerçekleştirme görevlisi, 10/12/2003 tarihli ve
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde yapmaları
gereken iş ve işlemlerden sorumludur.
İşletme müdürü ve görevleri
MADDE 12 – (1) İşletme müdürü Genel Müdürün teklifi ve Bakan
onayıyla görevlendirilir. İşletme müdürünün görevleri şunlardır:
a)
İşletmenin idari, mali ve teknik işlerini, mevzuat hükümleri, çalışma
programları, bütçe esasları ve işletmecilik ilkelerine uygun biçimde
yürütmek ve işletmeyi idare ve temsil etmek,
b)
İşletmeye personel alınması, çıkarılması ve çalışanların özlük haklarına
ilişkin işlerin mevcut esas ve usullere uygun olarak yapılmasını sağlamak,
c)
İşletme personelinin görevlerini iş bölümü esasları dâhilinde düzenlemek,
izlemek ve denetlemek,
ç)
İşletmenin çalışma programlarının ve bütçe tasarılarının zamanında hazırlanmasını
sağlamak ve Bakanlığa sunmak,
d)
İşletmece edinilen taşınırların kayıtlara alınmasına, verilmesine ve
izlenmesine ilişkin işlemleri, 28/12/2006 tarihli
ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Taşınır
Mal Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yürütmek.
İşletme müdürünün sorumluluğu
MADDE 13 – (1) İşletme müdürü, idari işlerden re’sen, teknik işlerden ilgili teknik elemanlarla
birlikte ve mali işlerden de 1/5/2007 tarihli ve
26509 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve
Muhasebe Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde sorumlu olur.
Muhasebe yetkilisi
MADDE 14 – (1) İşletmenin mali ve muhasebe işleri, Bakanlıkça
teklif edilen ve Maliye Bakanlığınca döner sermaye muhasebe yetkilisi
olarak görevlendirilmesi uygun görülen personel tarafından yürütülür.
Görevlendirilen personelin, yıllık ve hastalık izni ile geçici görev gibi
nedenlerle görevini yapamadığı durumlarda geçici olarak görev yapacak
personel de aynı şekilde görevlendirilir.
Muhasebe yetkilisi mutemetleri
MADDE 15 – (1) Muhasebe yetkilisi adına ve hesabına para ve
parayla ifade edilebilen değerleri geçici olarak almaya, vermeye ve
göndermeye yetkili olanlar muhasebe yetkilisi mutemedidir. Muhasebe
yetkilisi mutemetleri, bu işlemlerle ilgili olarak doğrudan muhasebe
yetkilisine karşı sorumludur. Muhasebe yetkilisinin muvafakati alınarak
seçilecek personel, harcama yetkilisi tarafından muhasebe yetkilisi
mutemedi olarak görevlendirilir. Muhasebe yetkilisi mutemetleri hakkında, 31/12/2005 tarihli ve 26040 mükerrer sayılı Resmî
Gazete'de yayımlanan Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri,
Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bütçe, Bütçenin Uygulamaya Konulması ve Ek Bütçe
Bütçe
MADDE 16 – (1) Metin kısmı ile ekli cetvellerden oluşan bütçe;
işletmenin bir yıllık dönemdeki gelir ve gider tahminleri ile bunların
uygulanmasına ilişkin hususlardan oluşur.
(2)
Bütçenin hazırlanması ve uygulanmasında aşağıdaki ilkelere uyulur.
a)
Bütçeyle verilen harcama yetkisi, mevzuatla düzenlenen görev ve hizmetlerin
yerine getirilmesi amacıyla kullanılır.
b)
Bütçe, izleyen iki yılın bütçe tahminleriyle birlikte hazırlanır ve
değerlendirilir.
c)
Bütçe, mali işlemlerin kapsamlı ve saydam bir şekilde görünmesini sağlar.
ç)
Tüm gelir ve giderler gayrisafi olarak bütçede gösterilir.
d)
Belirli gelirlerin belirli giderlere tahsis edilmemesi esastır.
e)
Bütçede giderlerin gelirleri aşmaması esastır.
f)
Bütçe, Bakan tarafından onaylanmadan uygulamaya konulamaz.
g)
Bütçe gelir ve gider tahminleri ile uygulama sonuçlarının raporlanmasında
açıklık, doğruluk ve malî saydamlık esas alınır.
ğ)
İşletme hizmetleri, bütçeye konulacak ödeneklerle, mevzuatla belirlenmiş
yöntem, ilke ve amaçlara uygun olarak gerçekleştirilir.
Bütçenin uygulamaya konulması
MADDE 17 – (1) Hazırlanan bütçe tasarısı en geç Kasım ayı
sonunda onaylanmak üzere Bakana sunulur. Bakanın onayı ile kesinleşen bütçe
uygulanmak üzere işletmeye gönderilir.
(2)
İşletme gelirleri, bütçedeki harcama kalemleri ile program hedefleri
dışındaki amaçlara tahsis edilemez.
(3)
Bütçede bölümden bölüme ve harcama kalemleri arasında yapılacak aktarmalar
harcama yetkilisinin teklifi ve Bakan onayı ile olur. Personel giderleri
bölümünden diğer bölümlere aktarma yapılamaz.
Ek bütçe
MADDE 18 – (1) Yıl içinde, bütçede öngörülen ödeneklerin
yetersiz kalacağının anlaşılması hâlinde, kaynağı gösterilmek kaydıyla ek
bütçe yapılabilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Alınacak bedeller ve fiyat
MADDE 19 – (1) İşletme, hiçbir kurum, kuruluş veya kişiye
işletmecilik gereği yapılması gereken ticari indirimler hariç olmak üzere,
bedelsiz ve emsaline nazaran düşük bedelle iş yapamaz, hizmet veremez, mal
satamaz veya her hangi bir menfaat sağlayamaz.
(2)
Mal ve hizmetlerin fiyatları, maliyet, işletme giderleri ve kâr unsurları
dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak harcama yetkilisinin teklifi Bakan
onayı ile kesinleşir.
Alım ve satım işleri
MADDE 20 – (1) İşletme, 4/1/2002
tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı
Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine tabidir. Satış işlemleri ise 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu
hükümlerine göre yürütülür.
Ücretlerin istisnası
MADDE 21 – (1) Döner Sermaye İşletmesi tarafından verilen
hizmetlerin teşviki ve tanıtımı amacıyla;
a)
Kamu kurumları, bunlara bağlı kuruluşlar ve özel kuruluşlar ile yapılacak
işbirliği protokolleri çerçevesinde verilmesi gereken hizmetler;
maliyetinin altında olmamak üzere Genel Müdürlük onayı ile belirlenecek
ücretler karşılığı yapılabilir.
b)
Alınacak bedeller ve uygulanacak fiyatların tespitinde sınırları
belirtilmek ve maliyetinin altında olmamak kaydıyla toplu talepler için
farklı ücretlendirme yapılabilir.
Hüküm bulunmayan hususlar
MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlarda, 1/5/2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmî Gazete'de
yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan
yönetmelik
MADDE 23 – (1) 15/9/2004 tarihli ve
25584 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi
Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 24 – (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığının
görüşleri alınan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı yürütür.
|