Tarım ve Köyişleri
Bakanlığından:
TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE YETKİLENDİRME VE
DENETLEME YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tohumlukları yetiştiren,
üreten, işleyen ve satışa hazırlayan, dağıtan ve satan gerçek veya tüzel
kişilerin yetkilendirilmesi ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esasları
belirleyerek, ismine doğru, kaliteli ve standartlara uygun tohumlukların
üretimi ve pazarlanmasını sağlamaktır.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; tohum yetiştiricilerinin, tohum
işleyicilerinin, tohum, fidan, fide ve süs bitkileri üreticileri ile
tohumluk bayilerinin ve doku kültürü ile tohumluk üreticilerinin
yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile yetkilendirilen gerçek ve
tüzel kişilerin denetimine ilişkin iş ve işlemleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 31/10/2006
tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun 8 inci maddesine dayanılarak
hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a)
Alt birlik: Faaliyet konularına göre bitki ıslahçıları, tohum sanayicileri
ve üreticileri, fide üreticileri, fidan üreticileri, tohum yetiştiricileri,
tohum dağıtıcıları, süs bitkileri üreticileri ve tohumculukla ilgili
konularda iştigal eden gerçek veya tüzel kişiler tarafından oluşturulan,
tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşunu,
b)
Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
c)
Doku kültürü ile tohumluk üreticisi: Doku kültürü yöntemi kullanarak
tohumluk üretimi yapan gerçek veya tüzel kişileri,
ç)
Fidan üreticisi: Meyve ve asma türlerinde üretim materyali ve fidan üreten,
işleyen ve pazarlayan gerçek veya tüzel kişileri,
d)
Fide üreticisi: Her türlü fide üreten, işleyen ve pazarlayan gerçek veya
tüzel kişileri,
e)
Genel Müdürlük: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
f)
İl müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüklerini,
g)
Pazarlama: Tohumlukları, hangi şekilde olursa olsun kullanılmaya hazır
olarak stokta bulundurma, satış için teşhir veya teklif etme, diğer kişiye
satış veya teslimat işlemlerini,
ğ)
Süs bitkisi üreticisi: Süs bitkileri ve çoğaltım materyallerini üreten,
işleyen ve pazarlayan gerçek veya tüzel kişileri,
h)
Tohum işleyicisi: Tohum üreticilerine ait işlenmemiş veya yarı işlenmiş
tohumları standartlar dâhilinde farklı işlemlerden geçirerek, tohum
üreticisi için pazarlamaya uygun hale getiren gerçek veya tüzel kişileri,
ı)
Tohum üreticisi: Tohumları yetiştiren ve/veya tohum yetiştiricilerine
sözleşmeli olarak yetiştirten, işleyen ve pazarlayan gerçek veya tüzel
kişileri,
i)
Tohum yetiştiricisi: Sözleşmeli olarak tohum üreticileri adına
yetiştiricilik yapan gerçek veya tüzel kişileri,
j)
Tohumculuk sektörü: Bitki çeşitlerini ıslah eden, tohumlukları üreten,
yetiştiren, işleyen, satan, dağıtan, satışa veya dağıtıma arz eden, ithal
veya ihraç eden ya da tohumculuk ile ilgili diğer faaliyetlerde bulunan
kamu kurum ve kuruluşları veya özel kuruluşlar ile bu kuruluşların
oluşturduğu birlik veya derneklerden müteşekkil yapıyı,
k)
Tohumluk: Bitkilerin çoğaltımı için kullanılan tohum, yumru, fide, fidan, çelik
gibi generatif ve vegetatif
bitki kısımlarını,
l)
Tohumluk bayisi: Tohumlukları yurt içinde toptan veya perakende olarak
pazarlamak amacıyla yetkilendirilen gerçek veya tüzel kişileri,
m)
Yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu: Tohumluk üretici belgesine sahip,
ilgili alt birliğe üye ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen gerçek veya
tüzel kişileri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Tohum Yetiştiricileri, Üreticileri ve
İşleyicilerinin Yetkilendirilmesi
Tohum yetiştirici belgesi
verilmesi
MADDE 5 – (1) Tohum yetiştirici belgesi il müdürlüğü
tarafından düzenlenir ve verildiği il sınırları içinde geçerlidir.
(2)
Tohum yetiştirici belgesi başvurusu sırasında örtü altı sebze için en az
bir dekar sera, açık alan sebze için en az beş dekar ve tarla bitkileri
için en az on dekar araziye sahip olduğunu veya bu arazinin kiralandığını
gösteren çiftçi kayıt sistemi kayıt belgesi istenir.
Tohum üretici belgesi verilmesi
MADDE 6 – (1) Tohum üretici belgesi üretim tesislerinin
bulunduğu il müdürlüğü tarafından verilir ve bütün illerde geçerlidir.
(2)
Tohum üretici belgesi sahipleri, tohum üretimlerini sahip olduğu veya
kiraladığı arazilerde veya tohum yetiştiricileri ile yapabilirler.
(3)
Tarımsal amaçlı birlik ve kooperatifler, yalnız bölge birlikleri veya
merkez birliği adına tohum üretici belgesi başvurusunda bulunabilir.
(4)
Tohum üretici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya
da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise
diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise
çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisine ait diplomanın aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
b)
Peyzaj amaçlı tohumluk üretimi yapan gerçek veya tüzel kişilerde ise
kendisine veya çalışanına ait ziraat mühendisi ya da peyzaj mimarı
diplomasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
c)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
ç)
Tohum ürettiği bitki grubuna ait gerekli bina ve depoya ait tapu veya kira
sözleşmelerinin aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
d)
Teknik donanım listesi.
e)
Başvuru sahibi tarafından düzenlenecek olan yıllık kapasite beyanı.
Tohum üreticisinin sahip olması
gereken donanımlar
MADDE 7 – (1) Tarla bitkileri türlerine ait tohumları
üretecek tohum üreticilerinin aşağıdaki donanımlara sahip olmaları gerekir:
a)
İşletme için yeterli bina.
b)
Üretim kapasitesine uygun depo.
c)
Tarla bitki türlerine uygun numune alma ile ilgili alet ve ekipman.
ç)
Tohum işleme tesisi veya tohum işleyicisi ile hizmet alım sözleşmesi.
(2)
Açık veya kapalı alanda sebze türlerinde sertifikalı veya standart tohumluk
üretmek isteyen tohum üreticilerinin aşağıdaki donanımlara sahip olmaları
gerekir:
a)
İşletme için yeterli bina.
b)
Üretim kapasitesine uygun depo.
c)
Sebze türlerine uygun numune alma ile ilgili sonda ve bölücü.
ç)
Tohum işleme tesisi veya tohum işleyicisi ile hizmet alım sözleşmesi.
d)
Çimlendirme dolabı, hassas terazi, etüv, mikroskop, ayaklı büyüteç, nem
tayin cihazı, çimlendirme kabı, buzdolabı, şahit numune saklama deposu ve
pipet, erlenmayer, petri
kutuları ve beherglas gibi diğer laboratuvar malzemelerine
sahip laboratuvar.
Tohum üreticilerinin yükümlülükleri
MADDE 8 – (1) Tohum üreticisi belgesi alanlar aşağıdaki
hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:
a)
Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süresince muhafaza etmek.
b)
Üretilen tohumlara ait şahit numuneleri bir yıl süre ile muhafaza etmek.
c)
Laboratuvar çalışmalarında Bakanlık tarafından
belirlenmiş yöntemleri kullanmak.
ç)
Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.
d)
Bakanlık tarafından yetkilendirildiği bitki grubu ile ilgili düzenlenecek
hakem testlere katılmak.
Tohum işleyici belgesi verilmesi
MADDE 9 – (1) Tohum işleyici belgesi, il müdürlüğü tarafından
düzenlenir. Tohum üretici belgesi sahibi gerçek veya tüzel kişiler, diğer
tohum üreticilerinin tohumlarını kendi tohum işleme tesislerinde işlemek
istediklerinde ayrıca tohum işleyici belgesi alırlar.
(2)
Tohum işleyici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Tesisin yıllık kapasitesini içeren ve başvuru sahibi tarafından düzenlenen
teknik rapor.
b)
Tohum işlemede kullanılan makine ve ekipmanlar
listesi.
c)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fidan, Fide ve Süs Bitkisi Üreticilerinin
Yetkilendirilmesi
Fidan üretici belgesi verilmesi
MADDE 10 – (1) Fidan üretici belgesi üretim tesislerinin
bulunduğu il müdürlüğü tarafından verilir ve bütün illerde geçerlidir.
(2)
Fidan üretici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya
da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise
diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise
çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisine ait diplomanın aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
b)
İşletme binası ve araziye ait tapu veya kira sözleşmesinin aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
c)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
ç)
Başvuru sahibi tarafından düzenlenecek olan yıllık kapasite beyanı.
Fidan üreticilerinin yükümlülükleri
MADDE 11 – (1) Fidan üretici belgesi alan gerçek veya tüzel
kişiler aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:
a)
Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süresince muhafaza etmek.
b)
Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.
Fide üretici belgesi verilmesi
MADDE 12 – (1) Fide üretici belgesi üretim tesislerinin
bulunduğu il müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yalnızca başvuruya konu
olan üretim tesisi için geçerlidir.
(2)
Fide üretici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya
da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise
diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise
çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisine ait diplomanın aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
b)
Fide ürettiği bitki grubuna ait gerekli sera veya arazilerin tapusu veya
kira sözleşmesinin aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği ile donanımlara
ait liste.
c)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
ç)
Başvuru sahibi tarafından düzenlenecek olan yıllık kapasite beyanı.
Fide üreticisinin sahip olması
gereken donanımlar
MADDE 13 – (1) Sebze fidesi üreticilerinin sahip olması
gereken donanımlar:
a)
İşletme için yeterli bina ve depoya sahip olmak veya kiralamak.
b)
En az iki dekar fide yetiştirme serasına sahip olmak veya kiralamak.
c)
Kombine tohum atma makinesi.
ç)
Tohum çimlendirme ünitesi.
d)
Paketleme ve sevkiyat üniteleri.
e)
Sulama ve gübreleme üniteleri.
f)
Dezenfeksiyon ünitesi.
(2)
Çilek fidesi üreticilerinin sahip olması gereken donanımlar:
a)
İşletme için yeterli bina ve depoya sahip olmak veya kiralamak.
b)
En az iki dekar fide yetiştirme alanına sahip olmak veya kiralamak.
c)
Paketleme ve sevkiyat üniteleri.
ç)
Dezenfeksiyon ünitesi.
Fide üreticilerinin
yükümlülükleri
MADDE 14 – (1) Fide üretici belgesi alan gerçek veya tüzel
kişiler aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:
a)
Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süresince muhafaza etmek.
b)
Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.
Süs bitkisi üretici belgesi
verilmesi
MADDE 15 – (1) Süs bitkisi üretici belgesi üretim tesislerinin
bulunduğu il müdürlüğü tarafından verilir ve bütün illerde geçerlidir.
(2) Süs bitkisi üretici belgesi başvurusu
sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya
da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise
diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise
çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisine ait diplomanın aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
b)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
c)
İl müdürlüğü tarafından düzenlenen süs bitkileri ve süs bitkileri çoğaltım
materyali üretim işletmesi kapasite raporu.
Süs bitkisi üreticilerinin
yükümlülükleri
MADDE 16 – (1) Süs bitkisi üretici belgesi alan gerçek veya
tüzel kişiler aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:
a)
Üretim ve satışlarına ait kayıtları beş yıl süre ile muhafaza etmek.
b)
Bakanlık tarafından davet edildikleri eğitim ve toplantılara katılmak.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Doku Kültürü ile Tohumluk Üreticilerinin
Yetkilendirilmesi
Doku kültürü ile tohumluk
üretici belgesi verilmesi
MADDE 17 – (1) Doku kültürü yöntemi ile üretim yapan gerçek
veya tüzel kişilere, doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi Genel
Müdürlük tarafından verilir.
(2)
Doku kültürü ile tohumluk üretici belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki
belgeler istenir:
a)
Kendisi veya çalışanına ait ziraat mühendisi, biyolog veya bitki biyoteknolojisi konusunda eğitim aldığını belirten
diplomanın aslı veya Genel Müdürlük tarafından onaylı örneği.
b)
Doku kültürü üretimi için laboratuvar, donanım,
iklim ve alıştırma odası ve diğer tesislerin tapusu veya kira sözleşmesinin
aslı veya Genel Müdürlük tarafından onaylı örneği.
c)
İşletme binasına ait tapu veya kira sözleşmesinin aslı veya Genel Müdürlük
tarafından onaylı örneği.
ç)
Vergi levhasının aslı veya Genel Müdürlük tarafından onaylı örneği.
Doku kültürü ile tohumluk
üreticilerinin sahip olması gereken donanımlar
MADDE 18 – (1) Doku kültürü ile üretim yapmak isteyen gerçek
veya tüzel kişiler, doku kültürü laboratuvarına,
alıştırma ortamına ve gerekli donanımlara sahip olmalıdır. Doku kültürü laboratuvarında ve alıştırma ortamında bulunması
gereken bölümler şunlardır:
a)
Ön hazırlık odası: Besi ortamlarının hazırlandığı, kültürde kullanılacak
bitki parçalarının temizlenip, sterilize edildiği,
kullanılacak malzemelerin bulundurulduğu bölümdür.
b)
Transfer odası: Steril edilmiş bitki veya bitki parçalarının steril kabin içinde besi ortamına aktarıldığı bölümdür.
c)
İklim (Kültür) odası: Besi ortamındaki bitkiciklerin optimum
büyümeleri için gerekli olan sıcaklık ve ışık kontrollü kabin veya
odalardır.
ç)
Alıştırma ortamı: Besi ortamından çıkarılıp yetiştirme harcına aktarılan
bitkiciklerin dış ortama alıştırılmaları için kullanılan sıcaklık, nem ve
ışığın kontrollü olarak ayarlandığı oda veya seralardır.
(2)
Doku kültürü laboratuvarında saf su cihazı, steril kabin, otoklav, buzdolabı, pH
metre, manyetik karıştırıcılı ısıtıcı, stereo mikroskop, etüv, hassas
terazi, alev lambası, pipet, yetiştirme kapları ve diğer laboratuvar malzemeleri bulunmalıdır.
Doku kültürü ile tohumluk üretici
belgesi düzenlenmesi
MADDE 19 – (1) Genel Müdürlüğe yapılan başvuruyu incelemek
üzere, Genel Müdürlük, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü,
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve ilgili il müdürlüğünden birer uzmanın
katılımı ile bir komisyon oluşturulur.
(2)
Komisyon aşağıdaki esaslar dahilinde çalışır;
a)
Genel Müdürlükten katılan uzmanın başkanlığında üye tam sayısı ile toplanır
ve yerinde inceleme yapar.
b)
Yerinde yapılan inceleme sonucunda sahip olunması gereken donanımları
tespit eder.
c)
Kararlar oy birliği ile alınır.
ç)
Karar hakkında gerekçeli bir rapor hazırlar.
(3)
Genel Müdürlük komisyon raporuna göre doku kültürü ile tohumluk üretici
belgesini düzenler.
(4)
Komisyon, 18 inci maddede belirtilen donanımlara ilişkin eksiklikler tespit
etmişse, bunu raporunda belirtir. Genel Müdürlük, eksiklikleri başvuru
sahibine bildirir. Başvuru sahibi eksiklikleri giderdikten sonra, Genel Müdürlüğe
yeniden başvurabilir.
Doku kültürü ile tohumluk
üreticilerinin yükümlülükleri
MADDE 20 – (1) Doku kültürü yöntemi ile üretim yapan gerçek
veya tüzel kişiler aşağıdaki hususları yerine getirmekle yükümlüdürler:
a)
Ürettiği materyal ile ilgili üretim, sertifikasyon, analiz ve pazarlama
kayıtlarını beş yıl süresince muhafaza etmek.
b)
Bakanlık tarafından davet edilecekleri eğitim ve toplantılara katılmak.
Doku kültürü ile tohumluk
üreticilerinin denetlenmesi
MADDE 21 – (1) Doku kültürü ile tohumluk üreticileri, sahip
olunması gereken donanımlara sahip olup olmadığının ve yükümlülüklerin
yerine getirilip getirilmediğinin tespit edilmesi amacıyla; Genel Müdürlük,
Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünden ve il müdürlüğü
temsilcisinden oluşan komisyon tarafından denetlenir.
(2)
Denetimler üç yılda bir yapılır. Genel Müdürlük gerekli gördüğü durumlarda
denetim yapabilir. Yıllık denetim programları Genel Müdürlük tarafından
hazırlanır. Yıllık denetim programının gerçekleştirilmesine ilişkin
tedbirler ve gerekli iş ve işlemler Genel Müdürlük tarafından yürütülür.
Denetim sonucunda bir rapor hazırlanır. Hazırlanan raporda denetime tabi
tutulan kuruluşun eksiklikleri tespit edilmişse, bu eksiklikler Genel
Müdürlük tarafından kuruluşa bildirilir. Kuruluş üç ay içerisinde
eksikliklerini tamamladıktan sonra denetimin tekrarlanması için müracaat
eder. Komisyonca yeniden denetime tabi tutulan kuruluş için hazırlanan
ikinci raporda da, sahip olunması gereken donanımlara sahip olmadığı ve
yükümlülükleri yerine getirmediği belirlenirse, verilen yetki Genel
Müdürlük tarafından iptal edilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Tohumluk Bayilerinin Yetkilendirilmesi
Tohumluk bayi belgesi verilmesi
MADDE 22 – (1) Tohumluk bayi belgesi il müdürlüğü tarafından
düzenlenir ve yalnızca tespit edilen adreste geçerlidir. Birden fazla yer
için başvuran tüzel kişiler için başvuru yapılan bütün yerlerde ayrı ayrı tespit yapılır.
(2)
Tohumluk bayi belgesi fide, fidan ile tarla bitkileri ve sebze tohumu
gruplarına göre düzenlenir.
(3)
Tohumluk satışı yapılan, süpermarket ve benzeri yerler, sadece bu
Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen gerçek veya tüzel kişilere ait
tohumlukları pazarlayabilir.
(4)
Tohumluk bayi belgesi başvurusu sırasında aşağıdaki belgeler istenir:
a)
Başvuru sahibi ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni veya bitkisel üretim ya
da tohumluk yetiştirme konusunda ders aldığını belgeleyen tekniker ise
diplomanın aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği; değil ise
çalıştırıldığı beyan edilen ziraat mühendisine ait diplomanın aslı veya il
müdürlüğünce onaylı örneği.
b)
Bayilik yerinin ve/veya deponun açık adresi.
c)
Vergi levhasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı örneği.
ç)
Başvuru sahibi tarafından düzenlenecek olan yıllık kapasite beyanı.
Tohumluk bayisinin sahip olması
gereken donanımlar
MADDE 23 – (1) Tohumluk bayisinin sahip olması gereken
donanımlar:
a)
Satış için yeterli büyüklükte dükkân.
b)
Satış kapasitesine uygun depo.
c)
Sebze tohumları için uygun soğutma ünitesi.
ç)
Fide ve fidan için satış kapasitesine uygun bekletme alanı.
Tohumluk bayisinin
yükümlülükleri
MADDE 24 – (1) Tohumluk bayileri aşağıdaki hususları yerine
getirmekle yükümlüdürler:
a)
Kayıt altına alınmış çeşitlere ait sertifikalandırılmış ve etiketlenmiş
veya standart tohumlukları satmak.
b)
Tohumlukların perakende satışlarını sorumlu kişi nezaretinde yapmak.
c)
Bakanlık tarafından davet edilecekleri eğitim ve toplantılara katılmak.
ç)
Türkçe bilgileri içermeyen ithal tohumlukları satmamak.
d)
Bayilik bünyesinde özel bölme olmadan, gıda maddeleri ve yem satışı
yapmamak.
e)
Satışını yaptığı tohumluklara ait sertifikasyon belgelerinin suretini
bulundurmak.
f)
Tohumlukların orijinal ambalajlarını bozmamak ve açık olarak satmamak.
g)
Denetim amacıyla gelen resmi kontrolörlere gerekli bilgi, belge ve
istendiğinde tohumluk numunelerini tutanak karşılığında vermek.
ALTINCI BÖLÜM
Belge Düzenlenmesi, Denetim ve İdari Yaptırımlar
Tespit ve belge düzenleme
MADDE 25 – (1) İl müdürlüğü, tohum yetiştirici ve süs bitkisi
üreticisi belgesi için yapılan başvuruyu belgeler üzerinden inceler ve
uygun görülenler için iki nüsha belge düzenler. İl müdürlüğü belgelerin bir
nüshasını muhafaza ederek diğer nüshasını başvuru sahibine verir.
(2)
Tohum, fidan, fide üretici belgesi ve tohum işleyici belgesi ile tohumluk
bayi belgesi aşağıdaki esaslar dahilinde
düzenlenir:
a)
İl müdürlüğü tarafından, başvuru sahibinin bildirdiği donanımlar yerinde
tespit edilir.
b)
Yapılan tespitte eksiklikleri bulunan başvuru sahiplerine tamamlaması için
en fazla bir ay süre verilir. İkinci tespitte de eksiklikler bulunması
halinde başvuru reddedilir.
c)
Yapılan tespitlerde herhangi bir eksikliğe rastlanmayan başvuru sahipleri
yetkilendirilir. Belgeler iki nüsha halinde düzenlenir. Bu nüshalardan bir
tanesi il müdürlüğünde muhafaza edilirken ikinci nüshası üreticiye verilir.
(3)
Tohum, fidan, fide, süs bitkisi üreticisi ve doku kültürü ile tohumluk
üreticisi gerçek veya tüzel kişilere, üretici belgeleri ve ilgili alt
birliğe üyelik belgeleriyle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri
halinde yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu belgesi verilir.
Belge örnekleri ve geçerlilik
süreleri
MADDE 26 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecek
olan belgelerin örnekleri Genel Müdürlük tarafından yayımlanır. İl
müdürlükleri bu örneklere uygun olarak belgeleri düzenler.
(2)
Bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen belgeler, veriliş tarihinden itibaren
beş yıl süre ile geçerlidir. Süresi bitiminde belgelerini yenilemeyen
gerçek veya tüzel kişilerin yetkileri iptal edilir.
Denetim ve idari yaptırımlar
MADDE 27 – (1) Tohum yetiştiricileri, tohum, fidan, fide ve
süs bitkisi üreticileri ve tohumluk bayileri ile tohum işleyicileri yılda
en az bir defa il müdürlüğü tarafından denetlenir. Denetlemelerde bu
Yönetmelikte belirtilen şartlara uyulup uyulmadığı ve yükümlülüklerin
yerine getirilip getirilmediğine bakılır. Denetimler sonucunda, bu
Yönetmelikte belirtilen şartlara uyduğu ve yükümlülüklerini yerine
getirdiği tespit edilenlere denetim raporu düzenlenerek verilir.
(2)
İl müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde eksikliklerin tespit edilmesi
halinde; eksiklikler belge sahibine bildirilerek giderilmesi amacıyla süre verilir.
Belge sahibi belirlenen süre içerisinde, eksiklikleri tamamladıktan sonra
denetimin tekrarlanması için il müdürlüğüne müracaat eder. Eksikliklerin
tamamlandığının bildirilmemesi veya devam ettiğinin tespit edilmesi
durumunda belge iptal edilir. Eksiklikleri tamamlayanlara denetim raporu
düzenlenerek verilir.
Alt birliklere üyelik
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda
yetkilendirilerek belgelendirilen gerçek veya tüzel kişiler, faaliyet alanı
ile ilgili alt birliğe üye olmak zorundadır.
(2)
Denetimlerde, ilgili alt birliğe üyeliğini gösteren belgeyi ibraz etmeyen
gerçek veya tüzel kişilere, 27 nci maddenin
ikinci fıkrası hükümleri uygulanır. Alt birliğe üyeliğini belgelendirmeyen
gerçek veya tüzel kişilerin belgeleri iptal edilir.
Bakanlık kuruluşlarının
yetkilendirilmesi
MADDE 29 – (1) Bakanlık ana hizmet birimlerinin görev alanına
giren faaliyetleri yürüten bakanlık birimlerinin, bu Yönetmelik hükümlerine
göre belge alması zorunlu değildir.
Sorumluluk
MADDE 30 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında düzenlenen belgeler
için yapılan başvurularda diploması beyan edilen teknik eleman, üretim ve
satışlardan, belge sahibi ile birlikte müteselsilen
sorumludur.
YEDİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Ücretler
MADDE 31 – (1) Bu Yönetmelik esasları dahilinde
verilecek olan belgeler ücrete tabidir. Bakanlık tarafından bu ücretler her
yıl Ocak ayında belirlenir. Ücretler, 28/12/2006
tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama
Yönetmeliği hükümlerine göre, hizmeti veren kuruluşun döner sermaye
işletmesi hesabına peşin olarak yatırılır.
Düzenleme yetkisi
MADDE 32 – (1) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulamasını sağlamak
üzere her türlü alt düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 33 – (1) 13/1/2008 tarihli ve
26755 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tohumculuk Piyasasında
Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten
önceki mevzuat hükümleri doğrultusunda belge almış olanların belgeleri,
belgelerin geçerlilik tarihinin sonuna kadar geçerlidir.
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Yürürlükten
kaldırılan mevzuat hükümleri doğrultusunda il merkezinde istihdam ettikleri
bir mesul kişi ile tohumluk bayi belgesi alan kamu iktisadi kuruluşları,
iktisadi devlet teşekkülleri, tarım kredi ve tarım satış kooperatifleri
gibi kurumlarla çiftçi birlikleri ve ziraat odaları gibi kurumların
belgeleri 13/1/2011 tarihine kadar geçerlidir. Bu
tarihten sonra adı geçen kuruluşlar, tohumluk bayisi olarak yetki almak
istediklerinde bu Yönetmelik hükümlerine göre başvuruda bulunurlar.
Yürürlük
MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe
girer.
Yürütme
MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.
|