17 Mayıs 2008 CUMARTESİ
|
Resmî Gazete
|
Sayı : 26879
|
TEBLİĞ
|
Tarım ve Köyişleri
Bakanlığından:
TÜRK GIDA KODEKSİ
GIDA
MADDELERİNDEKİ BULAŞANLARIN
MAKSİMUM
LİMİTLERİ HAKKINDA TEBLİĞ
(TEBLİĞ NO: 2008 / 26)
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, gıda maddelerinde
bulunabilen belirli bulaşanların maksimum miktarlarının belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, gıda maddelerinde
bulunabilen nitrit ve nitratları, mikotoksinleri, bakteriyal
toksinleri, ağır metalleri, 3-monokloropropan-1,2-diolü, dioksinler,
furanlar, dioksin benzeri
poliklorlubifenilleri (PCB), polisiklik
aromatik hidrokarbonlar ile erusik asiti kapsar.
Hukuki
dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997
tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliği” ne göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri
Bakanlığını,
b) Bakteriyel toksinler: Gıda
maddelerinde belirli koşullar altında bazı bakteriler tarafından üretilen toksik metabolitleri,
c) Bulaşan: Gıda maddesine kasten ilave edilmeyen,
gıdanın üretiminden pazarlanmasına kadar olan aşamalarda veya çevresel
kaynaklı gıdaya istenmeden bulaşan her türlü madde ve bileşikleri,
ç) Metal ve metaloidler: Gıda maddelerinin doğal yapısında
bulunabilen veya çevre, teknolojik işlemler ya da ambalaj materyalleri gibi değişik
yollardan gıdaya bulaşabilen kimyasal inorganik maddeleri,
d) Mikotoksinler:
Gıda maddelerinde belirli çevre koşullarında bazı küfler tarafından üretilen,
toksik sekonder metabolitleri,
e) İşlenmemiş gıda maddeleri: Bölünmüş, parçalanmış, kemiğinden
ayrılmış, soyulmuş, temizlenmiş, ayıklanmış, öğütülmüş, kesilmiş, kıyılmış,
inceltilmiş, dondurulmuş, derin dondurulmuş, soğutulmuş, paketlenmiş olsun
veya olmasın; gıdaların doğal yapılarında değişikliğe neden olacak herhangi
bir işlem uygulanmamış gıdaları,
ifade eder.
Genel hükümler
MADDE 5- (1) Bulaşanlar ile ilgili genel hükümler
aşağıda verilmiştir.
a) Piyasaya sunulduklarında, eklerde
yer alan gıda maddelerinin bulaşanların miktarı, bu eklerde belirtilen
limitlerden daha fazla olmamalıdır.
b) Eklerde belirtilen maksimum
miktarlar, aksi bir durum belirtilmedikçe gıda maddelerinin yenilebilir
kısımları için verilmiştir.
c) Kurutulmuş, seyreltilmiş,
işlenmiş veya birden fazla bileşen içeren gıda maddelerinde, aşağıda
belirtilen hükümler dikkate alınmak koşulu ile
eklerde verilen maksimum miktarlar uygulanır.
1) Kurutma veya
seyreltme işleminin sonucunda bulaşan konsantrasyonunda
ortaya çıkan değişiklikler,
2) İşlenmenin sonucunda bulaşan
konsantrasyonunda ortaya çıkan değişiklikler,
3) Bileşenlerin üründeki nispi
oranları,
4) Miktar tayinin analitik
limiti.
ç) Tüketime sunulan
gıda maddelerinde bulaşan miktarı hesaplanırken;
1) Kurutma, seyreltme,
işleme ve/veya karıştırma işlemleri için veya
2) Kurutulmuş,
seyreltilmiş, işlenmiş ve/veya bileşik gıda maddeleri için
gıda işletmecisi
tarafından doğruluğu sağlanmış özel konsantrasyon ve
seyreltme faktörü kullanılır.
d) Eğer gıda
işletmecisi özel konsantrasyon ve seyreltme faktörü
belirtmiyorsa ya da belirtilen faktörler Bakanlık tarafından uygun
bulunmadığı durumlarda, Bakanlık insan sağlığını korumak amacıyla eldeki
bilgiler ışığında uygun bir faktör belirler.
e) Ekte verilen
maksimum miktarlara uygun olmayan gıda maddeleri, karışım/bileşik gıda
maddelerinin üretiminde gıda bileşeni olarak kullanılamaz.
f) Ekte verilen
maksimum miktarlara uygun gıda maddeleri, bu limitlere uygun olmayan gıda
maddeleri ile karıştırılamaz.
g) EK-2’de yer alan
bulaşanları (mikotoksinleri) içeren gıda
maddelerinin fiziksel, kimyasal veya mikrobiyolojik uygulamalar da dahil olmak üzere hiçbir şekilde detoksifikasyonu
yapılamaz.
ğ) Yerfıstığı ve bundan
üretilen ürünlerin, doğrudan tüketime sunulup sunulmayacağını gösterir açık
ifadeler; ambalajlı olanlarda etiket üzerinde, dökme olarak satışa
sunulanların ise ürün ile ilgili belgelerinde yer almalıdır. Böyle bir ifadenin
bulunmadığı durumlarda bu ürünler işlenmiş olarak (Tablo 2.1.
Aflatoksin, 2.1.1 kategorisinde) değerlendirilir.
h) Örtü altında
yetiştirilen marullarda, örtü altında yetiştirildiğine dair bir bilgi
etiketinde yer almadığı müddetçe bu tür ürünler açık havada yetiştirilen
marullar kategorisinde değerlendirilir.
Numune alma ve analiz metotları
MADDE 6- (1) Bu
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin
“Numune Alma ve Analiz Metodları” bölümü, 26/4/2007
tarih ve 26504 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi – Gıda
Maddelerinde Mikotoksinlerin Seviyesinin Resmi
Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri
Tebliği” ve 15/3/2008 tarih ve 26817 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk
Gıda Kodeksi – Gıda Maddelerinde Kurşun, Kadmiyum, Civa,
İnorganik Kalay, 3-Monokloropropan 1,2-Diol Ve Benzopiren
Seviyelerinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma, Numune Hazırlama Ve Analiz
Metodu Kriterleri Tebliği”nde belirtilen hükümlere uygun olarak numune
alınmalı ve bunlara uluslararası kabul görmüş analiz metotları
uygulanmalıdır.
Tescil ve denetim
MADDE 7- (1) Bu Tebliğde yer alan ürünleri üreten ve
satan işyerleri, tescil ve izin, ithalat, kontrol ve denetim sırasında bu
Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu hükümlerin uygulanması ile ilgili
denetim ve hükümlere uymayan işyerleri hakkında gerekli işlemler 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi,
Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek
Kabulü Hakkında Kanuna göre Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı tarafından yapılır.
Avrupa
Birliği’ne uyum
MADDE 8- (1) Bu
Tebliğ, 1881/2006/EC sayılı Gıda Maddelerindeki Belirli Bulaşanların Maksimum
Miktarlarının Belirlenmesi hakkında Komisyon Tüzüğü dikkate alınarak Avrupa
Birliği’ne uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
Yürürlükten
kaldırılan mevzuat
MADDE 9- (1) Bu
Tebliğin yayım tarihinden itibaren, 23/09/2002 tarih
ve 24885 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi – Gıda Maddelerinde
Belirli Bulaşanların Maksimum Miktarlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ”
yürürlükten kaldırılmıştır.
Uyum zorunluluğu
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Halen faaliyet gösteren ve bu Tebliğ kapsamında yer
alan ürünleri üreten ve satan işyerleri bir yıl içinde Tebliğ hükümlerine
uymak zorundadır.
Yürürlük
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri
Bakanı yürütür.
EK
– 1
Tablo 1.1. Nitrat
Gıda Maddesi
|
Nitrat için maksimum limit
(mg NO3/kg)
|
1.1.
Taze ıspanak(1) (Spinacia oleracea)
|
1
Ekim – 31 Mart arasında hasat edilenler
1
Nisan – 30 Eylül arasında hasat edilenler
|
3000
2500
|
1.2. Konserve edilmiş, derin dondurulmuş veya
dondurulmuş ıspanak
|
|
2000
|
1.3.
Taze marul (Latuca sativa L., açıkta yetişen ve korunan marul)
|
1 Ekim
– 31 Mart arasında hasat edilmiş
- Örtü altında yetiştirilen marul
- Açık havada yetiştirilen marul
|
4500
4000
|
1
Nisan – 30 Eylül arasında hasat edilmiş
- Örtü altında yetiştirilen marul
- Açık havada yetiştirilen marul
|
3500
2500
|
1.4.
Aysberg tipi marul
|
Örtü
altında yetiştirilen marul
Açık
havada yetiştirilen marul
|
2500
2000
|
1.5.
Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları(2)
|
|
200
|
(1)
Taze ıspanak için maksimum miktar, işlenmiş ve işlenmek üzere tarladan
doğrudan fabrikaya nakledilen taze ıspanak için uygulanmaz.
(2) “TGK – Bebek ve Küçük Çocuk
Ek Gıdaları Tebliği”nde tanımlanan gıdaları kapsar. Maksimum limit üretici tarafından verilen kullanım talimatına göre
hazırlanan veya doğrudan kullanıma hazır olarak satışa sunulan ürünler için
geçerlidir.
|
EK – 2
Mikotoksinler
Tablo 2.1.
Aflatoksin
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (μg/kg)
|
2.1. AFLATOKSİN
|
B1
|
B1+B2+G1+G2
|
M1
|
2.1.1. Fındık, antepfıstığı gibi sert kabuklu
meyveler, yer fıstığı, yağlı tohumlar, kuru meyveler ve bunlardan üretilen
işlenmiş gıdalar
|
5,0 (1)
|
10,0 (1)
|
-
|
2.1.2. Yerfıstığı (doğrudan
tüketime sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce
sınıflandırma, ayıklama gibi fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)
|
8,0 (1)
|
15,0 (1)
|
-
|
2.1.3. Tahıllar (karabuğday (Fagopyrum sp.) dahil) ve bunlardan üretilen işlenmiş gıdalar (doğrudan
tüketilen veya gıda bileşeni olarak kullanılan)
|
2,0
|
4,0
|
-
|
2.1.4. Mısır (doğrudan
tüketime sunulmadan veya gıda bileşeni olarak kullanılmadan önce
sınıflandırma, ayıklama gibi fiziksel işlemlere tabi tutulacak olan)
|
5,0
|
10,0
|
-
|
2.1.5. Çiğ süt (2),
ısıl işlem görmüş süt, süt bazlı ürünlerin
üretiminde kullanılan süt
|
-
|
-
|
0,050
|
2.1.6. Baharatların aşağıdaki türleri için;
-
Kırmızıbiber (Capsicum
spp.) (bunların kurutulmuş meyveleri,
kırmızıbiber ve acı kırmızıbiberin bütün ve toz hali dahil)
-
Karabiber (Piper
spp.) (bunların meyveleri, akbiber
ve karabiber dahil)
-
Hintcevizi/Muskat
(Myristica fragrans)
-
Zencefil (Zingiber officinale)
-
Zerdeçal (Curcuma longa)
|
5,0
|
10,0
|
-
|
2.1.7. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3)
|
0,10
|
-
|
-
|
2.1.8. Bebek
formülleri ve devam formülleri (4) (bebek sütleri ve devam
sütleri dahil)
|
-
|
-
|
0,025
|
2.1.9. Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar
(5)
|
0,10
|
-
|
0,025
|
2.1.10. Diğer gıda maddeleri (bulunması muhtemel
riskli gıdalar)
|
5,0
|
10,0
|
0,5
|
Tablo 2.2.
Okratoksin A
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (μg/kg)
|
2.2. OKRATOKSİN A
|
|
2.2.1.
İşlenmemiş tahıllar
|
5,0
|
2.2.2. Tahıldan elde edilen tüm ürünler (doğrudan
tüketime sunulan tahıllar ve işlenmiş tahıl ürünleri dahil)
|
3,0
|
2.2.3. Kurutulmuş asma meyveleri (kuşüzümü, kuru
üzüm ve çekirdeksiz üzüm dahil)
|
10,0
|
2.2.4. Kavrulmuş kahve çekirdeği ve öğütülmüş kahve
|
5,0
|
2.2.5. Kahve ekstraktı, çözünebilir kahve ekstraktı
veya çözünebilir kahve
|
10,0
|
2.2.6. Şarap (köpüklü şarap/şampanya dahil, likör şarapları ve hacmen
alkol miktarı en az % 15 olan şaraplar hariç) ve meyve şarapları
|
2,0 (7)
|
2.2.7. Aromatize şarap, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli (6)
|
2,0 (7)
|
2.2.8. Üzüm suyu, üzüm suyu konsantresi,
üzüm nektarı (8) ile doğrudan tüketime sunulan üzüm şırası ve
üzüm şırası konsantresi
|
2,0 (7)
|
2.2.9.
Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3)
|
0,5
|
2.2.10.
Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (5)
|
0,5
|
2.2.11. Diğer gıda maddeleri (bulunması muhtemel
riskli gıdalar)
|
10,0
|
Tablo 2.3.
Patulin
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (μg/kg)
|
2.3. PATULİN
|
|
2.3.1.
Meyve suları, meyve suyu konsantresi ve meyve
nektarları(8)
|
50,0
|
2.3.2. Distile
alkollü içkiler (9), elma şarabı ile elmadan üretilen veya elma
suyu içeren diğer fermente içkiler
|
50,0
|
2.3.3. Katı haldeki elma
ürünleri (elma kompostosu ve doğrudan tüketime sunulan elma püresi dahil)
|
25,0
|
2.3.4. Bebek ve küçük
çocuklar için üretilen ve bu amaçla satışa sunulan/etiketlenen elma suyu ve
katı haldeki elma ürünleri (10) (elma kompostosu ve elma püresi dahil)
|
10,0
|
2.3.5.
Tahıl bazlı olmayan ek gıdalar (11)
|
10,0
|
Tablo 2.4.
Deoksinivalenol
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (μg/kg)
|
2.4.
DEOKSİNİVALENOL (DON) (12)
|
|
2.4.1. İşlem görmemiş tahıllar (durum buğdayı, yulaf
ve mısır hariç)
|
1250
|
2.4.2. İşlenmemiş durum buğdayı ve yulaf
|
1750
|
2.4.3.
İşlenmemiş mısır (ıslak öğütülecekler hariç)
(13)
|
1750
|
2.4.4. Doğrudan
tüketime sunulan tahıllar, doğrudan insan tüketimine sunulan tahıl
unları, kepek (son ürün olarak) ve tohumları
|
750
|
2.4.5. Makarna (14)
|
750
|
2.4.6. Ekmek (hafif
fırıncılık ürünleri dahil), pastacılık ürünleri,
bisküvi, tahıl çerezleri, kahvaltılık tahıllar
|
500
|
2.4.7. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3)
|
200
|
2.4.8. 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın
kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103
13) veya mısırdan elde edilen pelleter (GTİP 1103
20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük eleklerden
geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya
kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)
|
750
|
2.4.9 500
mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP
1102 20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve
eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin
kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP
1904 10 10)
|
1250
|
Tablo 2.5.
Zearalenon
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (μg/kg)
|
2.5. ZEARALENON
(12)
|
|
2.5.1. İşlenmemiş tahıllar (mısır hariç)
|
100
|
2.5.2. İşlenmemiş mısır (ıslak öğütülecekler hariç) (13)
|
350
|
2.5.3. Doğrudan tüketime sunulan tahıllar,
doğrudan insan tüketimine sunulan tahıl unları, kepek (son ürün olarak) ve
embriyo
|
75
|
2.5.4. Rafine
mısır yağı
|
400
|
2.5.5. Ekmek (hafif
fırıncılık ürünleri dahil), pastacılık ürünleri,
bisküvi, tahıl çerezleri, kahvaltılık tahıllar (mısır çerezleri ve mısır
bazlı kahvaltılık tahıllar hariç)
|
50
|
2.5.6. Doğrudan
insan tüketimine sunulan mısır, mısır çerezleri ve mısır bazlı
kahvaltılık tahıllar
|
100
|
2.5.7. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (3)
|
20
|
2.4.8. 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın
kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103
13) veya mısırdan elde edilen pelleter (GTİP 1103
20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük eleklerden
geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması veya
kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)
|
200
|
2.4.9 500
mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP 1102
20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve eşit
eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması
veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)
|
300
|
Tablo 2.6.
Fumonisinler
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (FB1
+ FB2) (μg/kg)
|
2.6.
FUMONİSİNLER (15)
|
|
2.6.1. İşlenmemiş mısır (ıslak öğütülecekler hariç) (13)
|
4000
|
2.6.2. Doğrudan
insan tüketimine sunulan mısır, dorudan insan tüketimine sunulan mısır bazlı ürünler
|
1000
|
2.6.3. Mısır bazlı kahvaltılık tahıllar ve mısır bazlı çerez
|
800
|
2.6.4. Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (işlenmiş
mısır bazlı olanlar) (3)
|
200
|
2.4.5. 500 mikrondan büyük eleklerden geçirilerek üretilen mısırın
kabaca öğütülmesinden elde edilen küçük parçalar ve mısır irmiği (GTİP 1103
13) veya mısırdan elde edilen pelleter (GTİP 1103
20 40) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan büyük
eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin kabartılması
veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP 1904 10 10)
|
1400
|
2.4.6 500
mikrondan küçük ve eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır unu (GTİP
1102 20) ve doğrudan insan tüketimine sunulmayan 500 mikrondan küçük ve
eşit eleklerden geçirilerek üretilen mısır veya mısır ürünlerinin
kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda maddeleri (GTİP
1904 10 10)
|
2000
|
(1) Maksimum limit yerfıstığı,
fındık ve kuru meyvelerin yenilebilir kısımlarına uygulanır. Fındık,
kabuklarıyla analiz edilecek ise aflatoksin
içeriği hesaplanırken bulaşanın tümünün yenilebilir kısım üzerinden olduğu
kabul edilir.
(2) “TGK
– Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği”nde tanımlanan ürünü
kapsar.
(3) “TGK – Bebek ve Küçük Çocuk
Ek Gıdaları Tebliği”nde tanımlanan gıdaları kapsar. Maksimum miktar kuru madde üzerinden geçerlidir.
(4) “TGK – Bebek
Mamaları ve Bebek Formülleri Tebliği” ve “TGK – Devam Mamaları ve Devam Formülleri
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Bu ürünler için maksimum limit
üretici tarafından verilen kullanım talimatına göre hazırlanan veya doğrudan
kullanıma hazır olarak satışa sunulan ürünlere uygulanır.
(5) “TGK – Özel
Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Maksimum
limit, süt ve süt ürünleri için üretici tarafından verilen kullanım
talimatına göre hazırlanan veya doğrudan kullanıma hazır olarak satışa
sunulan ürünleri ve süt ve süt ürünleri dışındaki ürünler için ise kuru
madde üzerinden geçerlidir.
(6) “TGK – Aromatize Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize
Şarap Kokteyli Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Bu ürünlerdeki Okratoksin A için maksimum limit, son üründeki şarap
ve/veya şıra oranının fonksiyonudur.
(7) Maksimum limit, 2005
yılından sonra hasat edilen ürünlerden üretilen ürünlere uygulanır.
(8) “TGK – Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği”nde
tanımlanan ürünleri kapsar.
(9) “TGK – Distile Alkollü
İçkiler Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar.
(10) Maksimum limit, üretici tarafından verilen kullanım talimatına göre
hazırlanan veya doğrudan kullanıma hazır olarak satışa sunulan ürünler için
geçerlidir.
(11) “TGK – Bebek ve Küçük Çocuk
Ek Gıdaları Tebliği”nde tanımlanan gıdaları kapsar. Maksimum limit, üretici tarafından verilen kullanım talimatına göre
hazırlanan veya doğrudan kullanıma hazır olarak satışa sunulan ürünler için
geçerlidir.
(12) Pirinç ve pirinç ürünleri tahıl ve tahıl ürünleri
kapsamında değerlendirilmemelidir.
(13) İstisnalar sadece kullanım amacı belirtilen
mısırlar için kullanılır. Örneğin; etiketinde veya herhangi bir belgesinde,
“nişasta üretimi için” gibi kullanım amacı belirtilenler vb.
(14) “TGK – Makarna Tebliği”nde
tanımlanan ürünleri kapsar.
(15) Maksimum limit, Fumonisin
B1 (FB1) ve Fumonisin B2
(FB2)’nin toplamına uygulanır.
|
EK – 3
Gıda Maddelerindeki Bakteriyel Toksin Seviyeleri
Bakteriyel Toksinler
|
Gıda Maddesi
|
Maksimum Seviye (µg/kg)
|
3.1. Stafilokokların Enterotoksinleri
|
Tüm gıda maddeleri (*)
|
Tespit edilmemeli
|
3.2. Botulin
|
Tüm gıda maddeleri (*)
|
Tespit edilmemeli
|
(*) Bulunması muhtemel riskli gıdalar
EK – 4
Ağır
Metaller
Tablo 4.1. Kurşun
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit
(mg/kg yaş ağırlık)
|
4.1. KURŞUN (Pb)
|
|
4.1.1.
Çiğ süt (1), ısıl işlem görmüş süt ve süt bazlı
ürünlerin üretiminde kullanılan süt
|
0,02
|
4.1.2.
Bebek formülleri ve devam formülleri (2)
|
0,02
|
4.1.3.
Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti (3)
|
0,10
|
4.1.4.
Sığır, koyun, domuz ve kanatlıların yenilebilir sakatatları (3)
|
0,50
|
4.1.5.
Balık eti (4) (5)
|
0,30
|
4.1.6. Kabuklular (yengeç etinin
kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri büyük
kabukluların (Nephropidae
ve Palinuridae)
baş ve göğüs etleri hariç) (6)
|
0,50
|
4.1.7.
Çift kabuklu yumuşakçalar (6)
|
1,50
|
4.1.8.
Kafadan bacaklılar (iç organları hariç) (6)
|
1,00
|
4.1.9.
Tahıllar (karabuğday dahil) ve baklagiller
|
0,20
|
4.1.10. Sebzeler (lahana ve
benzeri sebzeler, yapraklı sebzeler, mantar ve taze otlar hariç) (7)
(patates için limit soyulmuş patatese uygulanır)
|
0,10
|
4.1.11.
Lahana ve benzeri sebzeler, yapraklı sebzeler, kültür mantar (7)
|
0,30
|
4.1.12.
Meyveler (dutsu meyveler ve küçük meyveler hariç) (7)
|
0,10
|
4.1.13.
Dutsu meyveler ve küçük meyveler (7)
|
0,20
|
4.1.14.
Katı ve sıvı yağlar (süt yağı dahil)
|
0,10
|
4.1.15.
Meyve suları, meyve suyu konsantresi ve meyve
nektarları (8)
|
0,05
|
4.1.16. Şaraplar (köpüklü
şarap/şampanya dahil, likör şarabı hariç), elma,
armut ve meyve şarapları
|
0,20 (10)
|
4.1.17. Aromatize
şaraplar, aromatize şarap bazlı
içkiler, aromatize şarap bazlı kokteylleri (9)
|
0,20 (10)
|
Tablo 4.2. Kadmiyum
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit
(mg/kg yaş ağırlık)
|
4.2. KADMİYUM (Cd)
|
|
4.2.1. Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti
(sakatatları hariç) (3)
|
0,05
|
4.2.2. At eti (sakatat hariç) (3)
|
0,20
|
4.2.3. Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı
hayvanların karaciğeri (3)
|
0,50
|
4.2.4. Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı
hayvanların böbreği (3)
|
1,00
|
4.2.5. Balık eti (4)
(5)
|
0,05
|
4.2.6. Aşağıdaki balık türlerinin etleri (4)
(5)
-
Hamsiler(Engraulis
sp.),
-
Torik (Sarda sarda),
-
Karagöz (Diplodus vulgaris),
-
Yılanbalığı (Anguilla anguilla),
-
Kefal (Mugil labrosus labrosus),
-
İstavrit (Trachurus sp.),
-
Louvar veya luvar (Luvarus imperialis),
-
Sardalya (Sardina pilchardus),
-
Sardalya türleri (Sardinops sp.),
-
Orkinos (Thunnus sp.
ve Euthynnys
sp., Katsuwonus pelamis),
-
Dilbalığı (Dicologoglossa cuneata)
|
0,10
|
4.2.7. Kılıçbalığı (Xiphias gladius) eti (4) (5)
|
0,30
|
4.2.8.
Kabuklular (yengeç etinin kahverengi kısmı, istakoz
ve benzeri büyük kabukluların (Nephropidae ve Palinuridae) baş ve göğüs etleri hariç) (6)
|
0,50
|
4.2.9. Çift kabuklu yumuşakçalar (6)
|
1,00
|
4.2.10. Kafadan bacaklılar (iç organları hariç) (6)
|
1,00
|
4.2.11. Tahıllar (kepek, embriyo, buğday tanesi ve
pirinç hariç)
|
0,10
|
4.2.12. Kepek, embriyo, buğday tanesi ve pirinç
|
0,20
|
4.2.13. Soya fasulyesi
|
0,20
|
4.2.14.
Sebzeler ve meyveler (yapraklı sebzeler, taze otlar, mantar, çam fıstığı, saplı
sebzeler, köklü sebzeler ve patates hariç) (7)
|
0,05
|
4.2.15. Lifli sebzeler, taze otlar, kereviz ve
kültür mantarı (7)
|
0,20
|
4.2.16. Saplı
sebzeler, kereviz hariç köklü sebzeler ve patates (patates için verilen
limit soyulmuş patatese uygulanır) (7)
|
0,10
|
Tablo 4.3. Civa
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit
(mg/kg yaş ağırlık)
|
4.3. CİVA
|
|
4.3.1. Su ürünleri (6)
ve balık etleri (4) (5) ile kabuklular
(yengeç etinin kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri
büyük kabukluların (Nephropidae
ve Palinuridae)
baş ve göğüs etleri hariç)
|
0,50
|
4.3.2. Aşağıdaki balık türlerinin etleri (4)
(5);
-
Fener balıkları (Lophius spp.),
-
Atlantik yayını/kedi balığı (Anarhichas lupus),
-
Torik (Sarda sarda),
-
Yılanbalıkları (Anguilla spp.),
-
Emperor veya orange roughy, rosy soldierfish (Hoplostethus spp.),
-
Grenadier (Coryphaenoides rupestris),
-
Kalkan benzeri yassı balık (Hippoglossus hippoglossus),
-
Kılıç balığı benzeri balık (Makaria sp.),
-
Megrim (Lepidorhombus sp.),
-
Barbunya (Mullus
sp.),
-
Turna balığı (Esox lucius),
-
Torik/iri uskumruya benzer balık (Orcynopsis unicolor),
-
Poor cod (Tricopterus minutes),
-
Portekiz köpek balığı (Centroscymnes coelolepis),
-
Vatozlar (Raja
spp.),
-
Mercan türü balıklar (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus),
-
Kılıç benzeri balık (Istiophorus platypterus),
-
Uskumru türü balıklar (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo),
-
Mercan balıkları (Pagellus sp.),
-
Köpekbalığı (bütün türleri),
-
Uskumru türü balıklar (Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
-
Mersin balığı (Acipenser
spp.),
-
Kılıçbalığı (Xiphias gladius),
-
Orkinos(Thunnus spp.
ve Euthynnus
spp., Katsuwonus pelamis)
|
1,00
|
Tablo 4.4. Kalay (İnorganik)
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit
(mg/kg yaş ağırlık)
|
4.4. KALAY
(İnorganik)
|
|
4.4.1. İçecekler harici konserve gıdalar
|
200
|
4.4.2. Teneke
kutu içerisinde satışa sunulan alkolsüz içecekler (meyve ve sebze suları dahil)
|
100
|
4.4.3. Teneke
kutu içerisinde satışa sunulan bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (kuru ve toz
haldeki ürünler hariç) (11)
|
50
|
4.4.4. Teneke
kutu içerisinde satışa sunulan bebek formülleri ve devam formülleri (bebek
sütleri ve devam sütleri dahil, kuru ve toz
haldeki ürünler hariç) (12)
|
50
|
4.4.5. Teneke
kutu içerisinde satışa sunulan bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar
(kuru ve toz haldeki ürünler hariç) (13)
|
50
|
(1) “TGK – Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar.
(2) “TGK – Bebek Mamaları ve Bebek Formülleri Tebliği” ve “TGK – Devam Mamaları ve Devam Formülleri
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri
kapsar. Bu ürünler için maksimum limit üretici tarafından verilen kullanım
talimatına göre hazırlanan veya doğrudan kullanıma hazır olarak satışa
sunulan ürünlere uygulanır.
(3) “TGK – Taze Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et
Tebliği” ile “TGK – Taze Kanatlı
Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar.
(4) Balık, bütün halde
tüketiliyorsa maksimum limit bütün haldeki balığa uygulanır.
(5) Aşağıda
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) belirtilen gıda maddelerine
(balık karaciğeri (GTİP No: 0302 70 00) hariç) uygulanır.
- Canlı
balıklar (GTİP No: 0301)
- Taze
veya soğutulmuş balıklar (GTİP No: 0302)
- Dondurulmuş balıklar (GTİP No: 0303)
- Taze
soğutulmuş veya dondurulmuş balık filetoları ve diğer balık etleri
(kıyılmış olsun olmasın), (GTİP No: 0304)
(6) Aşağıda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)
belirtilen gıda maddelerine uygulanır.
- Kabuklu
hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu
hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun
olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları,
ezmeleri ve pelletleri (GTİP No: 0306)
- Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu hayvanlar ve
yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanlar (canlı, taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); suda
yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar hariç) insanların yemesine
elverişli unları, ezmeleri ve pelletleri, (GTİP
No: 0307)
- Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su
omurgasızları (GTİP No:1605)
(7) Maksimum limit meyve veya
sebzelerin yıkandıktan sonra yenilebilir kısımlarına uygulanır.
(8) “TGK
– Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri
kapsar.
(9) “TGK – Aromatize
Şarap, Aromatize Şarap Bazlı İçki ve Aromatize Şarap Kokteylleri Tebliği”nde tanımlanan
ürünleri kapsar.
(10)
2001 yılından sonra hasat edilen ürünlerden üretilen şaraplara uygulanır.
(11) “TGK – Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği”nde
tanımlanan ürünleri kapsar.
(12)
“TGK – Bebek Mamaları ve Bebek Formülleri Tebliği” ve “TGK – Devam Mamaları
ve Devam Formülleri Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Maksimum limit
ürünün satıldığı şekline uygulanır.
(13)
“TGK – Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği”nde tanımlanan ürünleri
kapsar. Maksimum limit ürünün satıldığı şekline uygulanır.
|
EK – 5
3-monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD)
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit (mg/kg)
|
5.1. Hidrolize bitkisel protein (1)
|
0,02
|
5.2. Soya sosu (1)
|
0,02
|
(1) Maksimum limit %
40 kuru madde içeren sıvı ürün için verilmiş olup, bu oran kuru maddede 0,05
mg/kg’a karşılık gelmektedir. Bu limit, üründeki kuru
madde miktarıyla orantılı olarak ayarlanmalıdır.
EK – 6
Dioksin (poliklorlu
dibenzo-para-dioksinler (PCDD’ler) ve poliklorlanmış dibenzofuranların (PCDF’ler)
toplamı) ve dioksin benzeri poliklorlubifeniller
(PCB’ler)(1)
Gıda Maddesi
|
Dioksinlerin toplamı en çok
(WHO/PCDD/F-TEQ)
(2)
|
Dioksinler ve dioksin
benzeri PCB’lerin toplamı en çok (WHO/PCDD/F-
PCB-TEQ)
(2)
|
6.1. Et ve et ürünleri (yenilebilir sakatatlar
hariç) (3)
- Sığır türü hayvanlar ve koyun,
keçi
- Kanatlı hayvanlar
- Domuz
|
3,0 pg/g
yağ (4)
2,0 pg/g
yağ (4)
1,0 pg/g
yağ (4)
|
4,5 pg/g
yağ (4)
4,0 pg/g
yağ (4)
1,5 pg/g
yağ (4)
|
6.2. Karaciğer
ve ürünleri (6.1’de belirtilen karada yaşayan
hayvanların) (3)
|
6,0 pg/g
yağ (4)
|
12,0 pg/g
yağ (4)
|
6.3. Balık eti, su ürünleri ve bunlardan üretilen ürünler
(yılan balığı hariç)(5) (6). Kabuklular (yengeç etinin
kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri büyük
kabukluların (Nephropidae
ve Palinuridae)
baş ve göğüs etleri hariç)
|
4,0
(pg/g
yaş ağırlık)
|
8,0
(pg/g
yaş ağırlık)
|
6.4. Yılan balığı eti (Anguilla anguilla) ve ürünleri
|
4,0
(pg/g
yaş ağırlık)
|
12,0
(pg/g
yaş ağırlık)
|
6.5.
Süt ve süt ürünleri (tereyağı dahil) (7)
|
3,0 pg/g
yağ (4)
|
6,0 pg/g
yağ (4)
|
6.6. Tavuk yumurtası ve yumurta ürünleri (8)
|
3,0 pg/g
yağ (4)
|
6,0 pg/g
yağ (4)
|
6.7. Aşağıdaki hayvanlardan elde edilen katı yağlar
- Sığır türü hayvanlar ve koyun,
keçi
- Kanatlı hayvanlar
- Domuz
|
3,0 pg/g
yağ (4)
2,0 pg/g
yağ (4)
1,0 pg/g
yağ (4)
|
4,5 pg/g
yağ (4)
4,0 pg/g
yağ (4)
1,5 pg/g
yağ (4)
|
6.8. Karışık hayvansal katı yağlar
|
2,0 pg/g
yağ
|
3,0 pg/g
yağ
|
6.9. Bitkisel katı ve sıvı yağlar
|
0,75 pg/g
yağ
|
1,5 pg/g
yağ
|
6.10. Deniz
ürünlerinden elde edilen yağlar (balık yağı, balık karaciğer yağı, ve insan tüketimine sunulan diğer deniz canlılarından
elde edilen yağ)
|
2,0 pg/g
yağ
|
10,0 pg/g
yağ
|
(1) Dioksin
(poliklorlu dibenzo-para-dioksinler (PCDD) ve poliklorlu
dibenzofuranların (PCDF) toplamı olup Dünya
Sağlık Örgütü (WHO) tarafından toksik eşdeğeri
olarak WHO-toksik eşdeğer faktörü (WHO-TEF’ler) kullanılır.) ve dioksinlerle
dioksin benzeri PCB’lerin
(PCDD’ler, PCDF’ler ve poliklorine bifenil (PCB’ler) toplamı olup WHO toksik
eşdeğeri WHO-TEF’ler kullanılır) toplamı.
Benzer yada
aynı türden /Çeşitlerden biri
|
TEF değeri
|
Benzer yada
aynı türden
/Çeşitlerden biri
|
TEF değeri
|
Dibenzo-p-dioksinler
(PCDD’ler)
2,3,7,8-TCDD
1,2,3,7,8-PeCDD
1,2,3,4,7,8-HxCDD
1,2,3,6,7,8-HxCDD
1,2,3,7,8,9-HxCDD
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD
OCDD
|
1
1
0,1
0,1
0,1
0,01
0,0001
|
Dioksin benzeri PCB’ler: Non-orto PCB’ler + Mono-orto PCB’ler
Non-orto
PCB’ler
PCB 77
PCB 81
PCB 126
PCB 169
|
0,0001
0,0001
0,1
0,01
|
Dibenzofuranlar (PCDF’ler)
2,3,7,8- TCDF
1,2,3,7,8-PeCDF
2,3,4,7,8-PeCDF
1,2,3,4,7,8-HxCDF
1,2,3,6,7,8-HxCDF
1,2,3,7,8,9-HxCDF
2,3,4,6,7,8-HxCDF
1,2,3,4,6,7,8-HpCDF
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF
OCDF
|
0,1
0,05
0,5
0,1
0,1
0,1
0,1
0,01
0,01
0,0001
|
Mono-orto
PCB’ler
PCB 105
PCB 114
PCB 118
PCB 123
PCB 156
PCB 157
PCB 167
PCB 189
|
0,0001
0,0005
0,0001
0,0001
0,0005
0,0005
0,00001
0,0001
|
Kısaltmalar:
T; Tetra/Dört, Pe; Penta/Beş, Hx;Hexa/Altı, O;Octa/Yedi, CDD; Klorodibenzodioksin,
CDF; Klorodibenzofuran, CB; Klorobifenil
|
(2) Üst sınır konsantrasyonu;
tespit sınır değerinden daha az olan farklı bileşenlerin bütün değerlerinin
tespit sınır değerine eşit olduğu kabul edilerek hesaplanır.
(3) “TGK – Taze Kırmızı Et ve
Hazırlanmış Kırmızı Et Tebliği ile “TGK – Taze Kanatlı Eti ve Hazırlanmış
Kanatlı Eti Tebliği”nde tanımlanan ürünleri
kapsar.
(4) Maksimum limit, yağ içeriği
%1’den az olan gıdalar için uygulanmaz.
(5) Balık, bütün halde
tüketiliyorsa maksimum limit bütün haldeki balığa uygulanır.
(6) Aşağıda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)
belirtilen gıda maddelerine (balık karaciğeri (GTİP No: 0302 70 00) hariç)
uygulanır.
- Canlı balıklar (GTİP No: 0301)
- Taze veya soğutulmuş balıklar (GTİP No: 0302)
- Dondurulmuş balıklar (GTİP No: 0303)
- Taze soğutulmuş veya dondurulmuş balık filetoları ve
diğer balık etleri (kıyılmış olsun olmasın), (GTİP No: 0304)
- Kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş balıklar;
tütsülenmiş balıklar -önceden veya tütsüleme sırasında pişirilmiş olsun
olmasın-; insanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri ve pelletleri (GTİP No: 0305)
- Kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın)
(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda
pişirilmiş soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli
unları, ezmeleri ve pelletleri (GTİP No: 0306)
- Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu
hayvanlar ve yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanlar
(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); suda yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar hariç)
insanların yemesine elverişli unları, ezmeleri ve pelletleri,
(GTİP No: 0307)
- Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar; balık
yumurtalarından elde edilen havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler
(GTİP No: 1604)
- Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar,
yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları (GTİP No:1605)
(7) “TGK – Çiğ
Süt ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar.
(8) “TGK – Yumurta
ve Yumurta Ürünleri Tebliği”nde tanımlanan
ürünleri kapsar.
|
EK - 7
Polisiklik aromatik
hidrokarbonlar (PAH)
Gıda Maddesi
|
Maksimum limit
(μg/kg yaş ağırlık)
|
7.1. Benzo(a)piren(1)
|
|
7.1.1. Katı ve sıvı yağlar
(kakao yağları hariç) (doğrudan tüketime sunulan veya gıda bileşeni olarak
kullanılan)
|
2,0
|
7.1.2.
Tütsülenmiş et ve tütsülenmiş et ürünleri
|
5,0
|
7.1.3. Tütsülenmiş balık eti, tütsülenmiş su ürünleri (2) (3) ve tütsülenmiş kabuklular (yengeç etinin
kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri büyük
kabukluların (Nephropidae
ve Palinuridae)
baş ve göğüs etleri hariç)
|
5,0
|
7.1.4.
Balık eti (2) (4)
|
2,0
|
7.1.5. Tütsülenmişler hariç (5)
kafadan bacaklılar ve kabuklular (yengeç etinin kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri büyük kabukluların (Nephropidae
ve Palinuridae)
baş ve göğüs etleri hariç)
|
5,0
|
7.1.6 .Çift kabuklu yumuşakçalar (5)
|
10,0
|
7.1.7.
Bebek ve küçük çocuk ek gıdaları (6)
|
1,0
|
7.1.8.
Bebek formülleri ve devam formülleri (bebek sütleri ve devam sütleri dahil) (7)
|
1,0
|
7.1.9.
Bebekler için özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar (8)
|
1,0
|
(1) Tabloda maksimum limit olarak
belirtilen benze(a)piren, kanserojenik PAH
oluşumunda ve etkisinde bir marker olarak kullanılır.
(2) Balık, bütün halde
tüketiliyorsa maksimum limit bütün haldeki balığa uygulanır.
(3) Aşağıda
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) belirtilen gıda maddelerine
uygulanır.
- Kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş balıklar; tütsülenmiş balıklar
-önceden veya tütsüleme sırasında pişirilmiş olsun olmasın-; insanların
yemesine elverişli balık unları, ezmeleri ve pelletleri
(GTİP No: 0305)
- Kabuklu
hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu
hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda pişirilmiş
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olsun
olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli unları,
ezmeleri ve pelletleri (GTİP No: 0306)
- Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş,
kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu hayvanlar ve
yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanlar (canlı, taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); suda
yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar hariç) insanların yemesine
elverişli unları, ezmeleri ve pelletleri, (GTİP No:
0307)
- Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve diğer su
omurgasızları (GTİP No:1605)
(4) Aşağıda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) belirtilen gıda
maddelerine (balık karaciğeri (GTİP No: 0302 70 00) hariç) uygulanır.
- Canlı balıklar (GTİP No: 0301)
- Taze veya soğutulmuş balıklar (GTİP No: 0302)
- Dondurulmuş balıklar (GTİP No: 0303)
- Taze soğutulmuş veya dondurulmuş balık filetoları ve
diğer balık etleri (kıyılmış olsun olmasın), (GTİP No: 0304)
(5) Aşağıda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP)
belirtilen gıda maddelerine uygulanır.
- Kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte olsun olmasın)
(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); kabuklu hayvanlar (kabukları ile birlikte) (buharda veya suda
pişirilmiş soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş olsun olmasın); kabuklu hayvanların insanların yemesine elverişli
unları, ezmeleri ve pelletleri (GTİP No: 0306)
- Yumuşakçalar (kabuklu olsun olmasın) (canlı, taze, soğutulmuş,
dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş); kabuklu
hayvanlar ve yumuşakçaların dışında kalan suda yaşayan omurgasız hayvanlar
(canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura
edilmiş); suda yaşayan omurgasız hayvanların (kabuklu hayvanlar hariç)
insanların yemesine elverişli unları, ezmeleri ve pelletleri,
(GTİP No: 0307)
- Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar,
yumuşakçalar ve diğer su omurgasızları (GTİP No:1605)
(6) “TGK – Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Maksimum
limit ürünün satıldığı şekline uygulanır.
(7) “TGK – Bebek Formülleri
Tebliği” ve “TGK – Devam Formülleri Tebliği”nde tanımlanan ürünleri
kapsar. Maksimum limit ürünün satıldığı şekline uygulanır.
(8) “TGK – Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar
Tebliği”nde tanımlanan ürünleri kapsar. Maksimum limit ürünün
satıldığı şekline uygulanır.
|
EK - 8
Erusik asit
8.1. Erusik asit
|
8.1.1. Katı ve sıvı yağlar
|
% 5
|
Toplam yağ asitleri içeriği üzerinden hesaplanır
|
8.1.2. %5 den fazla yağ ilave edilen gıda maddeleri
|
% 5
|
8.1.3. Diğer gıda maddeleri
(bulunması muhtemel riskli gıdalar)
|
% 10
|
|