Tarım
ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA
KODEKSİ GIDA MADDELERİNİN GENEL ETİKETLEME VE BESLENME YÖNÜNDEN ETİKETLEME KURALLARI
TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ TEBLİĞ NO
(2006/34) MADDE 1 – 25/8/2002
tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi - Gıda
Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları
Tebliğinin 4 üncü maddesinde yer alan "Etiketleme" tanımı aşağıdaki
şekilde değiştirilmiş ve "Bileşik bileşen" tanımından sonra gelmek
üzere probiyotik bakteri, prebiyotik,
probiyotik gıda, prebiyotik
gıda ve sağlık beyanı tanımları eklenmiştir.
"Etiketleme:
Fiyat indirimi ve promosyon amaçlı bilgiler hariç olmak üzere, gıda maddesini
tanıtıcı her türlü yazı, özel bilgi, ticari marka, marka adı, gıda maddesi
ile ilgili kullanılan özel isimlendirme, resimsel öğeler veya işaretleri
içeren ve gıdanın ambalajında bulunan veya doküman, bildirim, etiket gibi
gıda ile birlikte sunulan, gıdayı tanıtan veya ifade eden tanıtım
bilgilerini, Probiyotik bakteri: Besinlerle alınan ve belirli miktarda
alındığında bağırsak florasını dengeleyip konakçının sağlığını olumlu yönde
etkileyen canlı mikroorganizmaları, Prebiyotik: Bağırsaklarda bir tür veya sınırlı sayıda
birkaç tür mikroorganizmanın çoğalma ve/veya aktivitesini seçici olarak
teşvik eden, konakçının sağlığını olumlu yönde etkileyebilen ve
sindirilemeyen besin bileşenlerini, Probiyotik gıda: İçerisinde raf ömrü sonuna kadar yeterli
miktarda canlı probiyotik mikroorganizma (1.0x106 kob/g) bulunduran ve bu canlılığı muhafaza eden ürünü, Prebiyotik gıda: İçerisinde prebiyotik
bileşen içeren ürünü, Sağlık
Beyanı: Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı
korumaya yardımcı etkisini belirten ifade, ima veya öneriyi" MADDE 2 – Aynı Tebliğin
22/1/2006 tarihli ve 26057 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda
Kodeksi - Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme
Kuralları Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ’le değişik 5 inci
maddesinin (y) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu bentten sonra
gelmek üzere (z) bendi eklenmiştir. "y)
Aşağıdaki özellikleri bir arada taşıyan gıdaların etiketinde, bileşenleri ile
ilgili olarak EK-9’da tanımlanan koşullara uymak kaydı ile karşılarında
belirtilen sağlık beyanları yapılabilir: 1)
Gıda olarak tüketilen veya takviye edici gıda/gıda takviyesi olarak
alınabilen, 2)
Beyan edilen etkiyi normal olarak tüketilmesi beklenen miktarlarda gösteren, 3)
Bileşimindeki alkol miktarı hacmen % 1,2’yi geçmeyen," "z)
Sağlık beyanı yapılan gıdanın porsiyonunun miktarı, beyana esas olan
bileşenin bir porsiyondaki miktarı ve sağlık beyanının gerçekleşmesi için
tüketilmesi önerilen gıda miktarı ve gerektiğinde tüketim süresi açık olarak
belirtilmelidir." MADDE 3 – Aynı Tebliğin
EK-9’u aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "EK 9 Gıda Bileşenleri İle İlgili Sağlık Beyan Tablosu
(1): EPA : Eikosapentaenoik
asit (2): DHA : Dokosahekzaenoik asit” GEÇİCİ
MADDE 1 – Halen faaliyet gösteren ve
bu Tebliğ kapsamında ürünleri üreten ve satan iş yerleri bir yıl içinde bu
Tebliğ hükümlerine uymak zorundadır. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeleri
yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmez. Bu iş
yerleri hakkında 5/6/2004 tarih ve 25483 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan
5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun
Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun" hükümlerine
göre yasal işlem yapılır. MADDE 4 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5 – Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri
Bakanı yürütür. |