| 
     Pamukkale Üniversitesinden: 
    PAMUKKALE
    ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMA VE 
    UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ 
      
    BİRİNCİ BÖLÜM 
    Amaç, Kapsam,
    Dayanak ve Tanımlar 
    Amaç 
    MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Pamukkale Üniversitesi
    Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet
    alanlarına, organlarına ve yönetimine ilişkin usul ve esasları
    düzenlemektir. 
    Kapsam 
    MADDE 2 –
    (1) Bu Yönetmelik; Pamukkale
    Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezinin
    amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının
    görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar. 
    Dayanak 
    MADDE 3 –
    (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981
    tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci
    fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ve 14 üncü maddesine
    dayanılarak hazırlanmıştır. 
    Tanımlar
    ve kısaltmalar 
    MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen; 
    a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu, 
    b) Merkez (PAÜTÜMKAM): Pamukkale Üniversitesi Türk
    Mutfak Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezini, 
    c) Müdür: Merkezin Müdürünü, 
    ç) Rektör: Pamukkale Üniversitesi Rektörünü, 
    d) Üniversite: Pamukkale Üniversitesini, 
    e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu, 
    ifade eder. 
    İKİNCİ BÖLÜM 
    Merkezin Amacı
    ve Faaliyet Alanları 
    Merkezin
    amacı 
    MADDE 5 – (1) Pamukkale Üniversitesi Türk Mutfak Kültürü
    Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Mutfağında yer alan yemeklerin
    reçetelerini oluşturarak, bu yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılması
    konusunda akademik çalışmalar yapmak, Türkiye’nin yöresel ve bölgesel
    özellikleri dikkate alınarak bugüne kadar yayınlanmış yazılı kaynakları
    toplamak, yemeklerin kalite ve lezzet testlerinin yapılabilmesi için
    orijinal mutfak ekipmanlarının (kara fırın, tandır ocağı, dikey ve yatık
    döner ocağı, meşe kömürlü ızgara, kuzine ve benzeri.) yer alacağı bir
    mutfak kurmak, Türk Mutfağı ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar
    yaparak bilimsel araştırma ve tanıtım etkinliklerinde bulunmak,
    toplantılara katılmak, Türk ve Dünya Mutfağında yer alan yemekler konusunda
    Türk ve yabancı kişi ve kurumlara sertifikaya dayalı eğitim programları
    hazırlayıp uygulamak, akademisyenlerle yiyecek ve içecek sektörünü bir
    araya getirerek bilimsel temele dayalı projeler oluşturmak, ulusal ve
    uluslararası sektörde var olan mevcut yapının geliştirilmesi, gastronomi
    turizmi alanında hayata geçirilebilmesi planlanan yatırımların uygun
    şekilde planlanması ve yürütülmesi amaçlanmaktadır. 
    Merkezin
    faaliyet alanları 
    MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır: 
    a) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde Türk
    Mutfağıyla ilgili konularda araştırma ve çalışmalar yapmak ve projeler
    yürütmek. 
    b) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde Türk
    Mutfağıyla ilgili konularda yapılacak araştırma, çalışma ve projeleri
    teşvik etmek. 
    c) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde resmi
    ve/veya özel kurum ve kuruluşlarla Türk Mutfağını geliştirme amaçlı
    işbirliği yapmak. 
    ç) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde benzer
    amaçlarla kurulmuş merkezler, üniversiteler ve enstitülerle işbirliği
    yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek, ortak projeler geliştirmek ve
    yürütmek. 
    d) Yapılan araştırma ve çalışmaların sonuçlarını
    yayınlamak. 
    e) Yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyaçlarını
    dikkate alarak, kısa, orta ve uzun süreli eğitim-öğretim programları
    geliştirmek ve düzenlemek. 
    f) Oluşturulan bilgi, kaynak ve uzman birikimi ile
    Merkezin amacına uygun konularda çalışma yapan öğrencilere yardımcı olmak. 
    g) Merkezin amacına uygun araştırma projelerinin
    başlatılması ve yürütülmesi konularında danışmanlık hizmetleri vermek. 
    ğ) Merkezin amacına uygun diğer çalışmaları
    yürütmek. 
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 
    Merkezin
    Yönetim Organları ve Görevleri 
    Merkezin
    yönetim organları 
    MADDE 7 –
    (1) Merkezin yönetim organları
    şunlardır: 
    a) Müdür. 
    b) Yönetim Kurulu. 
    c) Danışma Kurulu. 
    Müdür ve
    görevleri 
    MADDE 8 –
    (1) Müdür, Üniversitenin Turizm
    Fakültesi öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile
    görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebilir.
    Müdür, Üniversitenin Turizm Fakültesi aylıklı öğretim elemanları arasından
    çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere en fazla iki öğretim
    elemanını Müdür yardımcısı olarak görevlendirebilir. Müdüre görevi başında
    olmadığı zamanlarda yardımcılarından birisi vekâlet eder. Göreve vekâlet
    altı aydan fazla sürerse yeni bir Müdür görevlendirilir. Müdür istediğinde
    yardımcılarını değiştirebilir. Müdürün görevi sona erdiğinde
    yardımcılarının görevi de kendiliğinden sona erer. 
    (2) Müdürün görevleri şunlardır: 
    a) Merkezi temsil etmek ve Merkezin çalışmalarının
    yürütülmesini sağlamak. 
    b) Projelerin yürütülmesinde ihtiyaç olduğunda
    Danışma Kurulu oluşturulmasını, süresini ve üye sayısını Yönetim Kuruluna
    önermek. 
    c) Danışma Kurulu ile Yönetim Kuruluna başkanlık
    etmek. 
    ç) Yönetim Kurulu kararlarını bu Yönetmelik
    hükümleri çerçevesinde uygulamak. 
    d) Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını Yönetim
    Kuruluna sunmak, onay aldıktan sonra uygulamak. 
    e) Çalışmalarla ilgili yıllık raporları zamanında
    Yönetim Kuruluna sunmak. 
    f) Merkez bünyesinde oluşturulan birimlerin
    faaliyetlerini düzenlemek, yürütmek ve denetlemek. 
    g) Merkezin kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarını ve
    stratejik planını hazırlamak, Yönetim Kurulunun görüşüne sunmak ve onay
    alındıktan sonra uygulamak. 
    ğ) Proje gruplarının çalışma ekiplerini kurmak. 
    h) Merkezin personel ihtiyacını tespit etmek,
    Yönetim Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak. 
    ı) Merkezin yıllık faaliyet raporunu Yönetim
    Kurulunun görüşünü alarak Rektöre sunmak. 
    Yönetim
    Kurulu ve görevleri 
    MADDE 9 –
    (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür
    yardımcıları ve Müdürün önerisi ile Üniversitenin öğretim elemanları
    arasından Rektör tarafından görevlendirilecek dört öğretim elemanı olmak
    üzere toplam yedi kişiden oluşur. 
    (2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri üç
    yıldır. Herhangi bir nedenle ayrılan üyenin yerine, aynı usulle yenisi
    görevlendirilir. Görevi sona eren üye tekrar görevlendirilebilir. Müdür,
    Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine salt
    çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğuyla alınır. Yönetim Kurulu, Merkezin
    faaliyetlerini değerlendirmek üzere yılda en az iki kez toplanır. 
    (3) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır: 
    a) Müdür tarafından sunulan, Merkezin idari ve
    bilimsel çalışmalarını incelemek ve karara bağlamak. 
    b) Danışma Kurulunun görüş ve önerileri
    doğrultusunda yapılacak uygulamalarda Müdüre yardımcı olmak. 
    c) Merkeze gelen iş ve proje tekliflerini incelemek
    ve değerlendirmek. 
    ç) Müdürün önereceği proje grubu veya birimleri ile
    bunların başkanlarını seçme konusunda karar almak ve işleyiş kurallarını
    belirlemek. 
    d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak. 
    e) Müdürün önereceği konular hakkında karar almak. 
    Danışma
    Kurulu ve görevleri 
    MADDE 10
    – (1) Merkezin çalışmalarında
    etkinlik ve verimliliği artırmak, yeni görüşleri çalışmalara kazandırmak ve
    Merkez yönetiminin ihtiyaç duyduğu konularda hizmetlerinden yararlanmak
    üzere, Merkezin amaç ve faaliyet alanlarında Müdürle birlikte en fazla on
    beş üyeden oluşan Danışma Kurulu oluşturulabilir. 
    (2) Danışma Kurulu üyeleri, Müdür tarafından
    önerilen Üniversite içinden ve istekleri halinde Üniversite dışından konu
    ile ilgili uzman kişiler ve turizm sektörü temsilcileri arasından Yönetim
    Kurulunca seçilir. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır.
    Gerektiğinde, seçilen üyelerin görev süresi uzatılabilir. Danışma Kurulu,
    Müdürün çağrısı üzerine toplanır. Danışma Kurulu toplantılarına Müdür
    başkanlık eder. 
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 
    Çeşitli ve Son
    Hükümler 
    Personel
    ihtiyacı 
    MADDE 11
    – (1) Merkezin akademik, teknik ve
    idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca
    Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır. 
    Yürürlük 
    MADDE 12
    – (1) Bu Yönetmelik yayımı
    tarihinde yürürlüğe girer. 
    Yürütme 
    MADDE 13
    – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini
    Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütür. 
      
     |