Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan:
GEÇÝCÝ VEYA BELÝRLÝ SÜRELÝ ÝÞLERDE ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ
HAKKINDA YÖNETMELÝK
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliðin amacý, geçici veya belirli süreli iþ sözleþmesi ile çalýþanlarýn saðlýk ve güvenlikleri bakýmýndan iþyerindeki diðer çalýþanlarla ayný düzeyde korunmalarýný saðlamaktýr.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik,
20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýna giren; belirli süreli iþlerde veya belli bir iþin tamamlanmasý ya da belirli bir olgunun ortaya çýkmasý gibi, sözleþme süresinin sona ermesinin objektif koþullara baðlý olduðu iþlerde ve bu iþlerde çalýþanlara veya geçici iþ iliþkisi kurulan iþverene ait iþyerinde geçici iþ sözleþmesi ile çalýþanlara uygulanýr.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik;
a) 6331 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesine dayanýlarak,
b) 25/6/1991
tarihli ve 91/383/EEC sayýlý Avrupa Birliði Konsey
Direktifine paralel olarak,
hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Geçici iþ iliþkisi kurulan iþveren: Herhangi
bir iþverenden geçici bir süre ile iþçilerini kendi iþyerinde mesleklerine
uygun iþlerde çalýþtýrmak üzere devralan iþvereni,
b) Özel saðlýk gözetimi: Çalýþanýn kiþisel saðlýk durumu dikkate alýnarak iþin yürütümü dolayýsýyla maruz kaldýðý tehlikelere yönelik yapýlan saðlýk gözetimini,
ifade eder.
(2) Bu Yönetmelikte geçen kavramlardan iþveren ve iþyeri tanýmý 6331 sayýlý Kanunda; belirli süreli iþ ve geçici iþ iliþkisi tanýmlarý ise 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununda tanýmlandýðý gibidir.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Genel Hükümler
Eþit davranma
MADDE 5 – (1) Ýþveren, belirli süreli iþlerde veya geçici süreli iþ iliþkilerinde, özellikle kiþisel koruyucu donanýmlara eriþim dâhil olmak üzere iþyerinde çalýþanlarýn saðlýk ve güvenliklerinin
korunmasýný içeren çalýþma koþullarý bakýmýndan farklý uygulamalarda
bulunamaz.
Çalýþanlarýn bilgilendirilmesi
MADDE 6 – (1) Ýþveren, belirli süreli iþlerde veya geçici süreli iþ iliþkilerinde 6331 sayýlý Kanunun 16 ncý maddesinde belirtilen bilgilendirme yükümlülüðü saklý kalmak kaydý ile çalýþanlara;
a) Ýþe baþlamadan önce yapacaklarý iþin ne olduðu ve bu iþte karþýlaþacaklarý riskler hakkýnda gerekli bilgilerin verilmesini saðlar.
b) Özellikle yapýlacak iþin gerektirdiði mesleki bilgi, yetenek, tecrübe ve gerekli saðlýk gözetiminin neler olduðu konusunda bilgi
verilmesini saðlar. Ayrýca iþ nedeniyle ortaya çýkabilecek ilave özel riskler açýkça belirtilir.
Eðitim
MADDE 7 – (1) 6331 sayýlý Kanunun 17 nci maddesi hükmü ile birlikte iþveren, belirli süreli veya geçici süreli iþ sözleþmeleri ile istihdam edeceði çalýþanlarýn bilgi ve tecrübelerini de dikkate alarak, yapacaklarý iþin niteliðine uygun yeterli eðitim almalarýný saðlar.
Saðlýk gözetimi
MADDE 8 – (1) 6331 sayýlý Kanunun 15 inci maddesine göre yapýlacak saðlýk gözetimlerinde aþaðýdaki hususlara uyulacaktýr:
a) Saðlýk ve güvenlik yönünden özel saðlýk gözetimi gerektiren iþlerde; iþveren, belirli süreli veya geçici süreli iþ sözleþmeleri ile istihdam edeceði çalýþanlarýn, iþin gerektirdiði özel saðlýk gözetimine tabi tutulmalarýný saðlar.
b) Yukarýda (a) bendinde belirtilen özel saðlýk gözetimi, iþten kaynaklanan
gereklilik devam ettiði sürece, çalýþanýn sözleþme süresinin sona ermesinden sonra da sürdürülür.
Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmetleri
MADDE 9 – (1) 6331 sayýlý Kanunun 6 ncý maddesine göre iþyerinde iþ saðlýðý ve güvenliði hizmetlerinin yerine getirilmesi için görevlendirilen kiþiler; belirli süreli veya geçici süreli iþ sözleþmeleri ile istihdam edilecek çalýþanlarla ilgili olarak geçici iþ iliþkisi kurulan veya belirli süreli iþi üstlenen iþveren tarafýndan bilgilendirilir. Söz konusu çalýþanlarýn da diðer çalýþanlarla birlikte saðlýk ve güvenliklerinin saðlanmasý için gerekli çalýþmalar yapýlýr.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Özel Hükümler
Geçici iþ iliþkisinde bilgilendirme
MADDE 10 – (1) Bu Yönetmeliðin 6 ncý maddesinde belirtilen hususlar ile birlikte;
a) Geçici iþ iliþkisi ile çalýþtýrýlacaklarla ilgili olarak geçici iþ iliþkisi kurulacak iþveren diðer iþverene, 6331 sayýlý Kanunun 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen hususlar ile yapýlacak iþin gerektirdiði mesleki bilgi, yetenek ve iþin özellikleri hakkýnda gerekli
bilgiyi verir. Bu bilgilerin sözleþmede yer almasýný saðlar.
b) Çalýþanlarýný geçici olarak devredecek iþveren de aldýðý bu bilgileri geçici iþ iliþkisi ile çalýþtýrýlacak çalýþanlara verir.
Geçici iþ iliþkisinde sorumluluk
MADDE 11 – (1) Çalýþanlarýný geçici olarak devreden iþveren ile birlikte
geçici iþ iliþkisi kurulan iþveren, yapýlan iþ süresince iþin yapýlmasý ile ilgili koþullardan
sorumludur.
(2) Birinci fýkranýn uygulanmasý bakýmýndan, iþin yapýlmasýna iliþkin sorumluluk, iþ saðlýðý ve güvenliði ile iþ hijyeni konularý ile sýnýrlýdýr.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler
Hüküm
bulunmayan haller
MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte
belirtilen özel önlemler ile birlikte geçici veya belirli süreli iþ sözleþmesi ile çalýþan istihdam edilen iþyerlerinde 6331 sayýlý Kanun hükümleri de uygulanýr.
Daha uygun önlemlerin
alýnmasý
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik, belirli
süreli veya geçici süreli iþ iliþkisi ile istihdam edilen çalýþanlarýn saðlýk ve güvenliklerinin
korunmasý için daha uygun önlemlerin alýnmasýna ve uygulanmasýna engel teþkil etmez.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 14 – (1) 15/5/2004 tarihli ve 25463 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Geçici veya Belirli Süreli Ýþlerde Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliðin;
a) 9 uncu
maddesi,
1) 22/5/2003
tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununa göre çalýþan istihdam edilen ve 50 ve daha fazla çalýþanýn bulunduðu iþyerlerindeki iþler için yayýmý tarihinde,
2) Diðer iþyerleri için 6331 sayýlý Kanunun 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinin (1) ve (2) numaralý alt bentleri ile eþ zamanlý olarak,
b) Diðer maddeleri yayýmý tarihinde,
yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný yürütür.
|